Az építkezés és a rombolás évszázadai

Magyar falvakból irányították volna a III. világháborút

2018. szeptember 06. - don-kanyar

Nagytevel és Óbarok mellé telepített földalatti bázisokról irányította volna Moszkva az Ausztrát és Olaszországot megszálló szovjet és magyar hadseregeket.

nagytevel15.jpg

Az "L" alakú nagyteveli vezetési pont hosszabbik folyosója (Fotó: Kizmus Szabolcs)

A szovjet Déli Hadseregcsoport (DHDSCS) szárazföldi-, légi- és légvédelmi vezetési pontja (KP) békeidőszakban Mátyásföldön működött. Háború esetén a főparancsnokságot fegyvernemenként lebontva több magyar falu mellett 1962 és 1967 között kialakított atom-, vegyi és kémiai támadásnak is ellenálló földalatti létesítménybe szállították volna át helikopterekkel-, hogy onnan irányítsák tovább a NATO elleni hadműveleteket. Míg a szárazföldi erők tartalék harcálláspontját Nagyteveltől délnyugatra, addig a légi- és légvédelmi vezérkart Óbarok -1988-tól már Kunmadaras is- mellett alakították ki. A szovjet katonai doktrínára jellemző volt, hogy a főbb tartalék vezetési pontok (ZKP) mellett is voltak még további tartalék állomások a katonai repülőtereik (pl.: Debrecen, Tököl, Sármellék, Kiskunlacháza, Kalocsa és Kunmadaras) mellett. Fontos itt megemlíteni, hogy atomháború esetén a Magyar Néphadsereg szárazföldi vezérkara 1981-től a Börgönd mellett kialakított „T” alaprajzú bunkerrendszeréből irányította volna csapatainkat a „haldokló imperialista nyugat” ellen.

szovjet_deli_hadseregcsoport.png

A szovjet Déli Hadseregcsoport főbb alakulatainak elhelyezkedése 1987-ben. (Grafika: Jamrik Levente)

nagytevel1.jpg

A szovjet Déli Hadseregcsoport szárazföldi erőinek tartalék vezetési- és harcálláspontja Nagytevel mellett. (Grafika: Kizmus Szabolcs, Jamrik Levente) 

Románia kivételével a Varsói Szerződés tagállamaiban „ideiglenesen” állomásozó szovjet haderő szinte mindig előre gyártott elemekből zsaluztatta ki a kisebb alapterületű föld alá rejtett vezetési pontjait és bunkereit. Ezek a blokkok – akárcsak a LEGO esetében– tetszés, funkció és kívánság szerint szinte korlátlan mértékben variálhatók és bővíthetők voltak a típustervektől függetlenül, amelyeknek az alapja mindig –a csak a méreteiben különböző– K-1 és K-3 ívelt, valamint az AB-1 csúcsíves kialakítású, dupla vasalatú, víz-, lég- és hangszigetelt vasbeton elemekből összerakott U2, U4, BP-1, USB, SBK, Gránit és Monolit fedőnevű modulok voltak. Az előre gyártott elemek mindig magukban foglalták a DZM nevű, az esetleges gázszivárgás miatt gumitextil peremmel rendelkező, egyenként 172 kilós páncélozott ajtókat; az FVKPM-2 vagy FVA- 100/50 légszűrő szettet; illetve a szilárd tüzelőanyaggal működő OKP kályhákat is.

Optimális körülmények között 10-12 katona 2 kotrógéppel és egy 3 tonnás daruval egy 4,85 méter széles, 9 méter hosszú és 2,45 méter magas USB (12 darab AB-1 elem) szobablokkot 16 óra alatt tudta lefektetni és szerkezetkészen átadni a műszakiaknak a további belső szerelési munkálatokhoz. Az atom-, vegyi és kémiai támadásnak is ellenálló bunkerekre általában csak 12-25 méter vastag földréteget hordtak, de kiemelt funkciójú létesítményeknél nem volt ritka, hogy akár 35 méter magas föld- és agyagréteggel is lefedték. Ez utóbbi esetben egy már meglévő, hasonló nagyságú domb mélyébe helyezték el a konstrukciót, hogy műholdas kémtevékenység esetén ne tűnjön fel a tájban semmilyen geomorfológiai beavatkozás, vagy elváltozás. E tények tükrében nem meglepő, hogy a Szovjetunió a tömegpusztító fegyvereknek ellenálló atombunkereit rekord rövid idő alatt tudta telepíteni.

A fent említett elemekből épült meg az 1960-as évek végén a Pápától nem messze fellelhető nagyteveli objektum is. A Tevel-hegy alatt 12-21 méter mélyen megbújó „L” alakú konstrukció hosszabbik szára 190 méter, a rövidebbik pedig 80 méter. A hosszabbik szárra 18 darab USB és SBK típusú blokk kapcsolódik, amelyeknek hátsó traktusait egy keskeny szervizalagút is összekötötték. A szerviz folyosóról további 10 elem is elérhető. A rövidebbik szárról –fésűs elrendezésben– 9 modul kapcsolódik. A csaknem 4000 négyzetméter alapterületű bunkernek hat bejárata és egy vészkijárata van. A komplexumban a szovjetek összesen 137 helyiséget rendeztek be. Az objektum ivóvíz ellátásáról egy 45 ezer literes tároló gondoskodott. Az építésnél felhasznált 3000 köbméter beton 1100 méter metróvonal megépítésére lenne elegendő.

A szovjet katonai vezetéssel a hírösszeköttetést nemcsak egy műholdra irányított, aknából kieresztett 30 méter hosszú teleszkópantenna garantálta, hanem egy-egy földalatti kábel-összeköttetés is, amelyek a Herend melletti PDRZ objektummal és a Hajagtetőn álló BARSZ-állomással voltak kapcsolatban. A jelerősítő állomás (NUP) Németbánya mellett az erdőben volt kialakítva szintén a föld alatt.

A szovjetek a bunkerrendszer fölött 220 hektárnyi terület felett rendelkeztek. Itt 400 katonával és 53 különböző méretű épületből oldották meg a vezetési pont őrzését és folyamatos ellátását. A Farkasodúnak is hívott komplexum rádió hívójele: гвоздевой volt, ami a „tiplinek” felel meg. Hasonló tartalék parancsnoki központokat alakított ki Moszkva a csehszlovákiai Közép Hadseregcsoportnak (KHDSCS) Milovice és Velky Hlavákov mellett, illetve az NDK-ban és Lengyelországban állomásozó Észak Hadseregcsoportnak (ÉHDSCS) is. A szovjet csapatok kivonulásakor az oroszok a bunkert betemették, csak a vezetéktartó bakokat és egy kompresszort hagytak maguk mögött.

nagytevel46.jpg

Néha látogatható. (Fotó: Kizmus Szabolcs)

A Magyar Honvédség 1992-ben nyitotta meg az objektumot a nagyközönség előtt, amely azóta magántulajdonban van. A következő részben az Ausztria és Olaszország ellen tervezett szovjet-magyar hadműveleti terveket, illetve a Magyarország települései ellen tervezett NATO atomcsapásokat fogom részletezni.

Jamrik Levente

A hétvégére is több érdekes tematikus túrát ajánlunk. Szombat délután 2-kor kezdődik a "budai Várnegyed és barlangrendszerének titkai" című túra, amely 15 természetvédelem alatt álló ház belső udvarának megtekintésén kívül több SS és Gestapo felügyelte házat, okkult és irodalmi szalont, gyilkossághelyszínt és egy titkos törökkori pincerendszert is tartalmaz, ahol egy világháborús óvóhely is látható. Bővebb infók a túráról itt. Vasárnap a "Kéjnegyed bugyrai: szex, gyilkosság és szekták nyomában" című túránkon Pest pajzán történeteiről, az egykori uralkodók és a polgárság szexuális étvágyairól, neves emberekről és tetteikről, Magyarország első - ma már elfeledett- mozijáról, valamint egy ház udvarán elrejtett 130 éves szexuális segédeszköz megtekintését is tartalmazza.  A túráról bővebb infókat itt találsz.  Vagy csak írj az artistfama@gmail.com címre.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3414225219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.09.07. 08:57:13

Írtam volna pár a cikkből kimaradt infót a pápai melletiről, de nem érdemled meg!
Ne cenzurázz!

gigabursch 2018.09.07. 08:57:55

Kiváncsi lennék, hogy Óbarok környékén nem messze az M1 autópályától mik azok a furcsa beárkolások és mi az a régi-régi kaszárnya.

kb itt:
https://www.google.hu/maps/@47.5067381,18.5426578,391m/data=!3m1!1e3
A kép jobb oldalán van egy katonai bázis, de a bal oldali furcsa árkokra ha kapnék magyarázatot.

drover(fanyul társa) 2018.09.07. 09:18:54

Anno az ország egyik komoly alakulatánál nyomtam le a két évet hadműveleti irnokként. Ez olyan "szárnysegédi" beosztás volt a hadműveleti főnök - alezredes mellett. De jó volt, mert külön iroda, szakaszvezetői rang stb..
Arra még emlékszem, hogy harsányan röhögtünk az időnkét megérkező utasítások alapján átrajzolt műveleti térképek felett, ami fel voltak tüntetve, melyik magyar alakulat hogyan szállja meg Észak - Olaszországot meg Karinthiát, Tirolt... A Magyar néphadsereg józanul gondolkodó nagy része tisztában volt az egész abszurditásával. 40 - 50 éves fegyverzet, nem működő logisztikai állapotok, II. világháborús ruházat...

Mr. Neutron 2018.09.07. 12:30:17

Nagyon érdekes poszt, köszönet érte!

Steve Apmot 2018.09.07. 13:02:04

Érdekes a poszt. Megnézném élőben is. Lehet ezt látogatni? Látom a 9-17-ig táblát, de hol lehetne egyeztetni?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.09.10. 18:19:33

Ez lehet az?

wikimapia.org/#lang=hu&lat=47.276667&lon=17.559071&z=16&m=bs

Párszor jártam a környéken. A Nagyteveli-víztározó mellett is szép nagy vasbeton katonai épület maradványok vannak.

Azt lehet tudni hogy az új (magán)tulajdonosnak mik a tervei az objektummal? Vagy "szimplán csak" túrista attrakció a célja?

Közben megtaláltam máshol is. Jó helyre rakta a wikimapia, ha az alábbi link helytálló. :-)

mobilarena.hu/dl/upc/2009-02/188473_nagytevel02.jpg