Az építkezés és a rombolás évszázadai

Mosógépből nyílt a titkos földalatti fegyvergyár

2018. április 23. - don-kanyar

Három évig működött az a titkos földalatti fegyvergyár, ahol a dolgozóknak naponta kellett mesterséges napfényfürdőt venniük.

izr3.jpg

 Rafkóság a köbön (Fotó: http://www.onjewishmatters.com)

Izrael még brit fennhatóság alá tartozott, amikor a Haganah nevű félkatonai zsidó szervezet 1946-ban úgy döntött, hogy egy titkos földalatti lőszergyárat alakít ki a jelenleg 114 ezer lakosú Rehovot város alatt, hogy a London érdekszférájába tartozó Szentföldet fegyveres felkelés útján „felszabadíthassa.” A 22 nap alatt kiásott gyár tökéletes álcázása érdekében Yosef Avidar „üzemvezető” egy Machón Ayalon-ra keresztelt kibucot telepíttetett a gyár fölé, amelynek színlelt feladata kezdetben kóser női rúzsok előállítása volt.

A titoktartásra azért is nagy szüksége volt az illegalitásban működő szervezetnek, mert a Palmach nevű különleges egysége korábban fegyveres összetűzések során felszabadította a zsidó bevándorlás megakadályozására létrehozott Atlit fogolytábort; vitorlázó-repülőgépekkel (nem túl hatékonyan) bombázta Palesztina vasúti hálózatát, illetve rendszeres szabotázs akciókat hajtott végre a Jordán-völgyi államban állomásozó brit rendőrség ellen, amelyek számos áldozatot követeltek.

A földfelszín alatt 8 méter mélyen kialakított lőszergyár műszaki berendezéseit több részletben és nagy titokban Lengyelországból importálták és szerelték be. A gyár üzemeltetői számára hatalmas gyártástechnológiai kihívást jelentett, hogy a fémolvasztáshoz szükséges 10 tonnás égetőkemence, illetve a lőszergyártáshoz nélkülözhetetlen forgácsolók, reszelők, sulykolók, csiszolók nagy hangahatással járó működtetését hogyan tudják úgy csillapítani vagy megszüntetni, hogy ne bukjanak le az angolok előtt. A problémát úgy oldották meg, hogy a „rúzsgyár” helyén egy éjjel-nappal működő mosodát alakítottak ki, amelynek 12 darabos „ipari” gépállománya nemcsak a kibucban és az alatta elterülő fegyvergyárban dolgozók ruházatát mosta ki, hanem pénzért még a környéken élőkét is. Ezzel a lépéssel három legyet ütöttek egy csapásra. Egyrészt a mosoda üzemeltetésével pénzt termeltek a munkaközösségnek, másrészt mindig tiszták voltak a naponta használatos munkaruhák, harmadrészt pedig a kelet-német gyártmányú mosógépek és centrifugák elnyomták a föld alól kiszűrődő motorhangokat és zörejeket.

Szintén probléma volt, hogy a lőszergyárban dolgozó 45 embert hogyan tudják naponta úgy becsempészni a mosodán keresztül a földalatti üzembe, hogy azt a britek ne vegyék észre. Ezt a logisztikai kihívást kemény erőnléti edzéssel oldották meg: a 30 férfi és 15 nő alig 2 és fél perc alatt mászott be az egyik mosógép tárcsájából nyíló üregbe. Ha valaki lekéste a "munkakezdést", akkor annak aznap nem kellett dolgozni mennie a lebukásveszély miatt, ám a kiesett munkaidejét a későbbiekben mindenféleképpen le kellett tudnia.

Komoly fejtörést okozott az is, hogy a földalatti gyár méretei igencsak szűkösek voltak. Az itt dolgozóknál gyakran jelentkeztek klausztrofóbiás tünetek, illetve a nem megfelelően kiépített szellőzés miatt a forró napokon szinte elviselhetetlenné vált a fizikai munka. A napfény hiánya miatt éppen ezért sok munkás akkut D-vitamin hiányban szenvedett, amelyek idővel daganatos- és cukorbetegségekhez, illetve csontritkuláshoz vezetett.

Az üzemvezetőknek éppen ezért arra is kellett gondolniuk, hogy a napsütötte közel-keleti országban 45 fakó embert igencsak hamar kiszúrt volna a brit rendőrség az esti órákban, így a munkavégzés után mindenkinek kötelező volt UV-fürdőt vennie a pincében. Míg a csoport egyik fele „lunárium-fürdőt” vett, addig a várakozóknak alaposan átvizsgálták a ruházatát és a hajzatát, nehogy véletlenül egy fém- vagy egy rézforgácsot, esetleg puskapor-maradványt kivigyenek az utcára, amelyet az angol bombakereső kutyák rögtön kiszimatolhattak volna. A földalatti gyár három éven keresztül működött. Az angolok sohasem szereztek tudomást róla. Az itt legyártott több mint kétmillió darab 9 milliméteres töltény nagyban hozzájárult a zsidók függetlenségi harcához, amely végül az 1948. május 14-én kikiáltott Izrael állam megszületéséhez vezetett. A létesítmény múzeumi keretek között látogatható.

Jamrik Levente

Erre a hétre is több érdekes túrát ajánlunk. Péntek du 6-kor kezdődik a Tabáni pletykák, Duna-parti gyilkosságok című túra.  Szombaton a budai Várnegyed és barlangrendszerének titkai, amely egy törökkori alagútszakasz megnézést is tartalmazza. Vasárnap a Kéjnegyed bugyrai: szex, gyilkosság és szekták a gettóban című túra lesz, amely Budapest első vigalmi negyedét veszi górcső alá. Hétfőn és szerdán az Ősforrás és a gellérthegyi alagút túrát ajánljuk.  Jelentkezni az artistfama@gmail.com címen, vagy a 30-434-66-80 számon lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr6213857088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2018.04.23. 14:29:27

"9 milliméteres golyó"

Nem "golyó", hanem "lőszer".

Visceroid 2018.04.23. 15:30:08

@$pi$: Nem "tank", hanem "önjáró löveg"..:)

retkeslaci 2018.04.23. 15:30:28

Tehát a zsidók akkor terroristák voltak, akik véres merényleteket követtek el britek és ártatlan arabok ellen.
Ma pont ilyen módszerekkel küzdenek az izraeli apartheid elnyomás ellen a palesztinok.

Ebből is látszik, hogy csak nézőpont kérdése, hogy kit tekintünk szabadságharcosnak és kit terroristának. Csupán attól függ utólag a megítélésük, hogy sikeres-e a harcuk. Ha sikerül államot alapítaniuk, akkor onnantól a nemzeti mítosz része lesz a szabadaagharcos gerilla imidzse.

prokee · http://prokee.blog.hu 2018.04.23. 15:30:46

Thürmer Gyula lássa lelkem, én nagyon szeretem a Falansztert olvasni, de ez a cikk eléggé foska lett.
Mindennek a fele vagyon írva, de az is rosszul.
Hát eleve mi az, hogy a mosógépből nyílt, pláne a tárcsájából? Hajdú forgótárcsásba másztak be a mikroszerelők? Dehogy, valójában az egyik posztolt képen is látni, hogy az egyik mosógép DOBJA mögött nyílik egy sima lejárat, csapóajtóval, lépcsővel.
Volt egy másik lejárata is, az a posztban szóba sem kerülő másik álcaépületben, egy pékségben volt, még ennyire sem fedezve, a kemence mögött.
Itt egy videó a mosógépes lejáratról:
www.youtube.com/watch?v=prsjuF2cuKg
Itt egy másik a pékség lejáratáról:
www.youtube.com/watch?v=8dAXbKLN5-4

"A napfény hiánya miatt éppen ezért sok munkás akkut D-vitamin hiányban szenvedett, amelyek idővel daganatos- és cukorbetegségekhez, illetve csontritkuláshoz vezetett."
Pontosabban vezethetett VOLNA. Az elég valószínűtlen, hogy a fennállása három évében nem csak csontritkulni, daganatot növeszteni és cukorbetegni volt idő, de még arra is, hogy ezt a tendenciát felfedezzék, kitalálják és bevezessék az ellene való védekezést.
Sokkal valószínűbb, hogy eleve tisztában voltak a kockázatokkal, és a kezdetektől fogva megelőzésként használták.

Mr. Neutron 2018.04.23. 15:30:53

A Breaking Badben is a mosógép alatt volt a föld alatti labor bejárata. Lehet, hogy innen vették az ötletet. :)

arabok balrol 2018.04.23. 16:18:12

Mosogepbol nyilt a meth-labor is a breaking badben, szoval en minden mosogepet megneznek alapossan

dr. mesterséges színezék 2018.04.23. 16:18:19

"A 22 nap alatt kiásott gyár"

A képeket elnézve a Top secret ugrott be, a kanállal.

arabok balrol 2018.04.23. 16:18:24

@Visceroid: A tank meg az onjaro loveg nem ugyanaz, nem szinonima.

gyugyo1111 2018.04.23. 16:23:06

Szorgos népünk győzni fog!

Shish Yakoo 2018.04.23. 16:40:08

@$pi$: Az akkut D-vitamin hiány szünetmentes csontritkuláshoz vezet.

Inner Circle 2018.04.24. 00:51:58

Az NDK Izrael után alakult meg, 1949-ben. Ott nem gyárthatták a hangos mosógépeket :)

Visceroid 2018.04.24. 00:52:07

@arabok balrol: Ezt mondom!!! A nagy haditechnikusok minden poszt alatt belekötnek mindenbe!! :)

Leooo 2018.04.24. 00:52:23

Ember, hogy lehet ilyen mondatot leírni?!? "hatalmas gyártástechnológiai kihívást jelentett, hogy a fémolvasztáshoz szükséges 10 tonnás égetőkemence, illetve a lőszergyártáshoz nélkülözhetetlen forgácsolók, reszelők, sulykolók, csiszolók nagy hangahatással járó működtetését hogyan tudják úgy csillapítani vagy megszüntetni, hogy ne bukjanak le az angolok előtt.
Basszus, mi a kistököm az a 10 tonnás égetőkemence, ami a fémolvasztáshoz (kellett volna...)?? Talán mini fémkohó...? És mióta kellenek a fegyver és lőszergyártáshoz 'reszelők, sulykolók' ?? Ha már átveszel valahonnan egy idegen nyelvű leírást és lefordítod(amit illik is forrás-megjelölni), akkor legalább nézz már utána a magyar műszaki szakkifejezéseknek, mert nevetségessé válsz! Esetleg használhatnád az esztergapad, marógép, gyalugép, présgép/hiló, sajtológép kifejezéseket, ha már...!

gaszton42 2018.04.24. 00:52:31

@retkeslaci: Azt hiszem a sógun című filmben van az hogy a Richard Chamberlaint által játszott elfogott angol tengerésztisztet (aki egyébként hajótörött holland hajón szolgált)éppen vallatja a helyi hadúr, egy spanyol jezsuia hittérítő fordítja a kérdéseket és a válaszokat, aki nem nagyon szívleli a tengerészt mert éppen akkortájt győzőtt a hollandok spanyol fennhatóság elleni lázadása. Igyekszik lázadó gazembernek beállítani a foglyot, a sógun aki a szigorú japán neveltetése miatt a legnagyobb bűnnek tartja az uralkodó elleni lázadást, éktelen haragra gerjed és azt ordítja japánul (a jezsuita pedig fordítja) hogy az ilyen gaztettre nincs semmilyen mentség, erre eléggé tiszteletlen módon közbekiált a a fogoly, "De van mentség!!" (az egyik szamuráj a háttérben már rántja is elő a kardját hogy megtorola a szemtelenséget, a jezsuita pedig csak a sógun noszogatására meri lefordítani a kiáltást), a sogun kérdésére hogy mégis mi lenne a mentség a felségsértésre? azt válaszolja , "A győzelem!", a sógun megmerevedik egy pillanatra azután éktelen hahotázásba kezd, majd kisvártatva megszólal: Valóban, a lázadás egyetlen mentsége a sikeres lázadás!

Ez jutott eszembe arról hogy mit nevezunk terroristának és mit szabadságharcosnak. Bocs hogy kissé hosszú lére eresztettem, nem is biztos hogy pontosan így volt, én viszont így emlékszem.

Jakab.gipsz 2018.04.24. 00:52:36

Leleményes megoldások ezek, ámde nem sokra mentek vele, azóta is állig fegyverben, népes rokonságuk körében, ki érti ezt.

Guszty 2018.04.24. 00:52:44

@retkeslaci: Azért rohadtul ne mindegy, hogy a megszálló hadsereg tagjait lövöd le, vagy békés járókelőket robbantasz fel a vasárnapi piacon. Ahogy '56-ban a magyar szabadságharcosokat sem tekinti senki terroristának, pedig nem-reguláris erőként harcoltak a szovjetek ellen.

Etniez 2018.04.24. 00:52:49

@Visceroid: A tank az harckocsi, nem önjáró löveg :D

mesh126 2018.04.24. 00:52:55

Kelet-nemet? Az NDK 1949-ben jott letre.

Arra mondjuk kivancsi lennek, hogy a 10 tonnas egetokemencet hogyan juttattak a fold ala eszrevetlenul. :)

Medgar 2018.04.24. 00:52:59

Ők voltak a judea népe front vagy a judeai népfront vagy esetleg a judeai nemzeti front?

Komojtalan 2018.04.24. 00:53:01

@$pi$: Nem ravasz, hanem elsütőbillentyű. Ravasz az a törzsőrmester Úr :-).

gigabursch 2018.04.24. 12:11:05

@dr. mesterséges színezék:
hihihi

@Inner Circle:
Nem mert akkor turmix gép mögül nyilt volna az ajtó...

@gaszton42:
Bevillant a jelenet, pedig hány évtizede volt ez már...

dr. mesterséges színezék 2018.04.24. 12:11:14

@Guszty: " Ahogy '56-ban a magyar szabadságharcosokat sem tekinti senki terroristának, pedig nem-reguláris erőként harcoltak a szovjetek ellen."

Mint kevés kivétellel mindent, ezt is két vektor eredője dönti el: az erőé és az érdeké.

dr. mesterséges színezék 2018.04.24. 12:11:24

@Komojtalan: (Ezek a rendszeresített szavak és kifejezések addig élnek a hivatásos száján, amíg laikus előtt lehet vele okosnak lenni: egymás közt nem hülyék koptatni a szájukat, jönnek a hülye civil előtt tiltott 1-2 szótagú szavak -- pont ahogyan a hülye civil majdnemszaki is csak addig tolómérőzi a sublert, amíg a tanulót lehet vele kiigazítani a sublerozása miatt.)