Az építkezés és a rombolás évszázadai

Magyar gyémántok után kutatva vertek szét egy New York-i palotát

2017. június 29. - don-kanyar

Állítólag egy vödörnyi gyémánttal fizette ki I. Zogu, Albánia ex-királya és magyar felesége, Apponyi Geraldine New York egyik legszebb palotájának árát. A házaspár sohasem tudott beköltözni tulajdonába, mert a vandálok az ellopott Albán Nemzeti Bank kincsei után kutatva lebontották a kastélyt. zogu2.jpg

I. Zogu albán király és felesége gróf Apponyi Geraldine New York-i kastélya. (Fotó: ScoutingNY.com)

Zogu albán király 1938. április 27-én vette feleségül a nála jóval fiatalabb Apponyi Geraldine magyar grófnőt. Az esküvő egyik tanúja Benito Mussolini veje, gróf Galeazzo Ciano külügyminiszter volt. Az „ifjú pár” Horthy Miklós kormányzótól két lipicai mént, III. Viktor Emánuel olasz királytól egy sárkányt ábrázoló szobrot, Adolf Hitlertől pedig egy kétüléses skarlátvörös színű Mercedes-Benz 540K kabriót kapott ajándékba. Az esküvőt a főváros helyett azért tartották a durazzói (ma Durrës), Kristo Sotiri tervezte 1937-ben felavatott 20 szobás nyári királyi fellegvárban, mert a tiranai palota ekkor még „vállalhatatlan volt a külföldi vendégek előtt”

Gróf Apponyi Géraldine ösztönzésére I. Zogu 1938-ban kezdte el kivitelezteti Albánia első királyi kastélyát az általa lefoglalt 178 kilogrammot kitevő nemzeti aranytartalékból, 500 ezer amerikai dollár értékben elzálogosított családi ékszerek árából, illetve 567 ezer albán aranyfrank (mai áron kb. 6 millió euró) hitelből. A Gherardo Boso olasz építész tervezte épület külleme teljes mértékben az olasz fasiszta építészetet követte, hiszen a látszólagos függetlenség ellenére a balkáni ország már ekkor Róma politikai, kulturális és gazdasági támogatásától függött. A háromemeletes épület alagsorában helyezték el a 400 fő befogadására alkalmas mozit és a 60 fős koktélbárt is, amelynek belső építészeti munkáit a szudétanémet származású, ám magát csehnek valló Bedřich (Friedrich Fritz) Gerstel dekoratőr végezte el. A 300 közmunkás által felépített palotáról itt lehet bővebben olvasni. Érdemes megemlíteni, hogy az albán királyi pár több ezer arany pengőt ajánlott fel a budai nagymecset és a rózsadombi medressze felépítéséhez, melyet az alapkő letételekor folyósítottak volna.

zogu1.jpg

Az "ifjú pár" (Fotó: ScoutingNY.com)

A rohamtempóban felépített, teljesen berendezett palotát 1939 szeptemberében vehette volna át a királyi pár, hacsak az olasz hadsereg április 7-én meg nem szállta volna Albániát. Zogu feleségével és kétnapos, I. Leka névre keresztelt gyermekükkel közösen, illetve a 11 bőröndben elrejtett Nemzeti Bank 178 kilogrammot kitevő aranytartalékával együtt Görögországon át Törökországba menekült 120 fős kíséretükkel együtt. Az albán királyi pár több országban is megfordultak száműzetésük során. Először a londoni Ritz Hotelben találtak menedékre, majd az elkövetkező öt évet a buckinghamshire-i Parmoor House-ban töltötték. 1946-tól 1955-ig az egyiptomi Alexandriában, majd 1955-től Párizsban élt a család. Zogu 1961. április 9-én bekövetkezett halála után az özvegy Madridban telepedett le, majd 1982-ben az elűzött királyi család a Dél-afrikai Köztársaságba költözött.

Pár éve nagy szenzációként tálalta az amerikai sajtó, hogy Albánia egykori uralkodója és magyar felesége majdnem New Yorkban is élt, ráadásul nem is akárhol, a gazdagok által felkapott Long Island Syosset kerületében, a Jericho-Oyster Bay Road menti kastélyban. A Westbrook farmnak vagy Knollwoodnak is hívott neoklasszicista stílusú kastély építését még 1906-ban kezdték el Charles Hudson acélmágnás megbízása alapján. Az 1920-ban átadott 60 szobás épületet Philip Hiss és H. Hobart Weekes építészek tervei szerint építették fel. Ezen a 260 hektáros telken legeltette az amerikai nábob több mint 100 darab Jersey szarvasmarháját is.

A Knollwood-i palota egykor... (Fotó: ScoutingNY.com)

Az épületkomplexumot 1951-ben 102.800 dollárért vásárolta meg a mágnástól Zogu és Geraldine. Az amerikai folklórban úgy tartják, hogy az ex-uralkodópár nem készpénzzel, hanem egy vödörnyi gyémánttal és rubinnal fizette ki a vételárat személyzetük segítségével. Az épületbe azonban sohasem tudott beköltözni a család. Zoguék már a Földközi-tengeren hajóztak, amikor Gibraltár kikötőjében utolérte őket a hír, hogy frissen megvásárolt házukat kirabolták, a korábban odaszállított bútorok egy részét az amerikaiak szétverték, a másik részét pedig elszállították. A gyémántokat és a rubinokat keresve a betörők felásták az egész telket is. A kincskeresők a kastély több belső falát is lebontották.

Személyi biztonságára hivatkozva I. Zogu az ingatlan azonnali eladása mellett döntött, ám a Lisszabonban aláírt adásvételi papírok szerint erre csak 1955-ben került sor. Az új vevő Lansdell K. Christie vasércbánya tulajdonos lett. Ám ő sem járt jobban. Mire a gyáros tulajdonjogilag átvehette volna a villa kulcsait, a vandálok a földdel tették egyenlővé a frissen megvett házát. Biztonsági okokból a meghagyott falszakaszokat 1959-ben bontatta le Nassau megye vezetése. Az egykor tetszetős ingatlankomplexumból ma már csak a lépcsőfeljáró és a kerti pavilon maradt meg. A kertet teljesen visszavetette a természet, amely drogosok és hajléktalanok menedéke lett.

És napjainkban (Fotó: ScoutingNY.com)

Az albán Sissiként is ismeretes Apponyi Geraldine 2002-ben tért vissza egykori uralkodása helyszínére, de a szervezete már nem bírta a dél-afrikai klíma után az éghajlatváltozást-, így néhány hónapon belül, 87 éves korában elhunyt. A család sohasem szolgáltatta vissza 1939-ben magukkal cipelt 178 kilogrammnyi nemzeti aranytartalékot.

Jamrik Levente

A kellemes túraidő miatt most vasárnap (Július 2-án du 2-kor) ismét lesz "A Kéjnegyed bugyrai: szex, gyilkosság és szekták a gettóban" tematikus túra! A nagyközönség számára nem ismert egykori bordélyházakat, zsidó és okkult szektákat is bemutató séta titkos kéjlakokról, híres emberekről, pletykákról, szexuális kisegítőkről és neves gyilkossági helyszínekről rántja majd le a leplet, amelyről itt lehet több részletet megtudni.

kejnegyed_1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr1012627815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.06.29. 12:14:12

Gondolom, a pénz nagy részét felélték az évtizedek alatt.

IdomitottFoka 2017.06.30. 09:51:38

@kugi: Nem mondom, hogy kevés lenne 178 kg arany, de nemzeti aranytartaléknak elég karcsú. Lőrinc barát százszorosát kereste meg az elmúlt 1-2 évben.

flamer 2017.06.30. 11:01:13

Az a 178 kg arany meglepően keveset ér: jelenleg kb. 11 millió forint egy kiló arany, a 178 kb meg valamivel kétmilliárd alatt van - ez már az a nagyságrend, amit Lőrinc simán kifelejt a vagyonbevallásából.

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.06.30. 12:52:04

@IdomitottFoka: Albánia Európa valószínűleg legszegényebb országa volt akkoriban, meg aztán nem is biztos, hogy mindet magukkal tudták vinni.

Sigismundus · http://csakugyirkalok.blog.hu/ 2017.06.30. 17:28:10

@IdomitottFoka: A cikkben linkelt kastélyépítős poszt szerint a 178 kg csak az ami Albániában volt, az olaszok Nápolyban őriztek még 2.454 kg albán aranyat. Megbízhatóbbnak hitték őket Zogunál, aztán kiderült, kecskére a káposztát :-)

Albu 2019.05.14. 18:50:37

„a balkáni ország már ekkor Róma politikai, kulturális és gazdasági támogatásától függött” – a hetedik században is összefüggött Dél-Itália és az albán térség, a románok ősei ekkor települtek át onnan ide.

Ha a család hamarabb visszatér Albániába, sok szempontból jobban jártak volna. Enver Hodzsa kissé drágább volt. Általában véve olcsóbbak a monarchiák.