Az építkezés és a rombolás évszázadai

Még romosan is félelmetes a világot tartó Óriás

2017. május 30. - don-kanyar

Az olaszországi Neptunusz szobor magasabb, mint az ókori világ hét csodájának tartott Zeuszt ábrázoló.

il-gigante-primi-anni.jpgNeptunusz szobra Monterosso al Mare falucska közelében.

Giovanni Pastine ügyvéd miután praxisának köszönhetően meggazdagodott Argentínában, feleségével együtt 1902-ben úgy döntött, hogy visszatér ősei földjére Olaszországba, hogy ott politikai pályára léphessen. Vagyonával kérkedve rögtön két impozáns villa építésébe kezdett. Míg a nagyobbik épületkomplexumot egy XV. században elpusztult toszkán várkastélyra építette rá, addig a kisebbiket a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető részén, Monterosso al Mare falucska közelében. Az olasz Szemiramisznak is hívott tengerparti villa alapkövét 1906-ban rakták le, amely így közvetlen telekszomszédja lett annak a Montale-villának, ahol szinte az egész életét eltöltötte az 1967-ben irodalmi Nobel-díjjal is megjutalmazott Eugenio Montale költő.

il-gigante-primi-anni5.jpg

A tornyokkal, loggiákkal, belső kertekkel és hidakkal tagolt 10 méter magas Pastine-villát Francesco Levacher építész terve alapján 1910-ben avatták fel. Az ingatlan érdekessége, hogy az építtető úgy alakította ki tulajdona és a tenger közötti szerves kapcsolatot, hogy a ház egyik teraszát a víz fölé építtette, amelyet egy sziklára támaszkodó gigantikus Neptunusz szobor tartott. Ez az 1700 tonnányi vasbetonból készült műalkotást az az Arrigo Minerbi szobrász készítette el, aki később a milánói Dóm és a pescara-i székesegyház bronzkapuit és mellékoltárait, valamint Genova szinte összes fémből készült szökőkútját is kikalapálta. Talán nem meglepő, de a becsvágyó jogász alapvető elvárása volt, hogy az ő Neptunuszt ábrázoló kariatidája nagyobb legyen, mint az ókori világ hét csodájának tartott olümpiai Zeusz-szobor. Így is lett. A 10 hónapig készült 14 méteres tenger istenét ábrázoló monstrum egy méterrel magasabb, mint a Pheidiasz keze által aranyozott elefántcsontokból és cédrusfából megformált görög főistent ábrázoló.

A Fegina strand felett őrködő Óriással –akárcsak az olümpiai mintaképével – szépen elbánt a történelem. A II. világháború idején a szövetséges bombázások alatt a műalkotás két találatot is kapott, ekkor vesztette el az olasz riviérai tenger istene mindkét karját háromágú szigonyával együtt, illetve azt a hátán nyugvó hatalmas kagylót-, amely lényegében az épület nagyobbik, a Ligur-tengerre nyíló terasza volt. A műalkotásban szintén komoly károkat okozott az 1966-os nagy tengeri vihar is. A tervek szerint Silvio Benedetto argentin művész - aki évek óta alkot a Cinque Terre falvaiban - vállalta a romjaiban is impozáns erős, izmos alak restaurálását.

A jelentős érdeklődés miatt, most szombaton (Június 3-án, du 2-kor) ismét lesz "A budai Várnegyed és barlangrendszerének titkai" tematikus túra! A nagyközönség számára nem ismert pincerendszer egy részét is bemutató sétáról itt lehet több részletet megtudni. A vasárnapi túránk híres Duna-parti darabolós gyilkosságokról, titkos fegyvergyárakról és tabáni pletykákról rántja le a leplet, amelyről itt lehet tájékozódni. 

 vizivaros.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3612552341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hívő hitetlen 2017.05.31. 20:39:09

Hogyan lehet egy Zeusz-szobor egyszerre hét csoda?

BéLóg 2017.06.01. 11:10:18

@Hívő hitetlen: Zeusz 1, Zeusz 2, ..., Zeusz 7. Mi ebben nem érthető? :-) :-) :-) :-)