Az építkezés és a rombolás évszázadai

Hitler óriáságyúja

2017. április 12. - don-kanyar

Valóban megfordíthatta volna a V-3 szuperágyú a háború szekerét? Műszaki zsenialitás, vagy egy katasztrofálisan rossz elképzelés alapján született meg a nácik szuperfegyvere?

hitleragyu14.jpg

Hitler szuperágyúja. (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A V-1 és a V-2 folyékony hajtóanyagú ballisztikus rakétákkal ellentétben a V-3 megtorlófegyver egy gigantikus, 130 méter hosszú huzagolatlan ágyúcső volt, amelyben a lövedék kezdeti sebességét az ágyúhéjra szimmetrikus párokban ráfutó lőkamrákkal gyorsították tovább. A szinte hihetetlen, 1500 méter/másodperc kezdősebességgel kilőtt lövedékek stabilitását a torkolattüzet követően kinyíló vezérlősíkokkal biztosították tovább. Az óránként 600 lövés leadására tervezett szuperágyúnak két nagy műszaki problémája volt: A golyó előtt és mögött kavargó forró gázok vagy automatikusan beindították a következő (egyébként késleltetett) robbantásokat; vagy  a 8-10- esetleg 20 részből összecsavarozott ágyúcső könnyen szétrepedhetett a nagy gáznyomás miatt a rossz tömítések mentén.

A Röchling Stahlwerk AG által gyártott V-3 működési alapkoncepciója azonban azért volt rossz, mert a fegyvert nem lehetett mozgatni és nem lehetett vele pontosan célozni sem – amely egy mozgó frontnál, precíziós támadás esetén, vagy esetleg az ütegre mért légicsapás esetén súlyos veszteségeket jelenthetett, s mint később kiderült - jelentett is. A műszaki hibák ellenére a Führer el volt ragadtatva az August Coenders hadmérnök kifejlesztette szuperfegyver elméleti pusztító erejéről. Ennek megfelelően a Harmadik Birodalom így a V-fegyverprogramjára háromszor több pénzt fordított, mint amennyit az Amerikai Egyesült Államok az atombomba kifejlesztésére. Szintén érdekes, hogy Hitler döntésének megfelelően 1944. júliusa és szeptembere között a Wehrmacht teljes robbanóanyag-javadalmazásának felét a Vergeltungswaffe- típusú fegyverek robbanófejeinek gyártása tette ki, holott racionális átcsoportosítások útján Berlin akár további egy évig is meghosszabbíthatta volna a világháború hosszát- egyes hadtörténészek szerint.

Egyébként a króm-vanádium acélból készült szuperágyú prototípusát a németek a nyugat-pomerániai Misdroyban (ma Międzyzdroje) építették fel. A sikeres tesztelést követően Fritz Todt vezette Organisation Todt szervezet felügyelete alatt az első V-3 kilövőállomást 1944 márciusában avatták fel a La Manche-csatorna partján fekvő francia Mimoyecques falu feletti 158 méter magas mészkődomb belsejében. Ez a két, egyenként 25 ágyúcsőből álló üteg volt kijelölve arra a feladatra, hogy a légvonalban 165 kilométernyire fekvő Londont éjjel-nappal lője. A 150 milliméter kaliberű, kialakításuknak köszönhetően szuperszonikus sebességet elérő, illetve a világűr peremén szuborbitális pályán mozgó lövedékek egyenként 140 kilót nyomtak, amelyből csak a robbanófejek súlya 97 kiló volt.

A kódnevén „Nagynyomású szivattyúnak” (Hochdruckpumpe) hívott franciaországi földalatti bunker öt tengelyre kapcsolódó alagútrendszerből állt, amelyet normál nyomtávú, 630 méter hosszú földalatti vasútvonalakkal is összekötöttek. Ehhez csatlakozott egy kisebb méretű, a Krupp, a Skoda és a Mannesmann cégek üzemeltette fegyvergyár, egy nagyobb lőszerraktár és egy iható vizű földalatti tó is. Az 50 fokos szögben betájolt kilövőnyílásokat egy mozgatható, 30 méter széles, csaknem 6 méter vastag vasbetonplatformmal rejtették el. A fennmaradt levéltári adatok szerint a földfelszíntől számítva 33 méter mélyen megbújó létesítményt 5000 német bányász és 430 főnyi szovjet hadifogoly építette fel.

A komplexumra francia hírszerzési adatok szerint 1944. július 6-án mérte az első csapást a brit RAF 617-es számú repülőszázada. A 17 légi támadás során összesen 4100 tonnát kitevő, közel 5 és fél tonnás Tallboy rombolóbombák annyira súlyosan megrongálták az addig elkészült tárnákat, hogy a mimoyecquesi komplexum egy lövést sem tudott leadni Londonra. A bombázások közel 300 hadifoglyot temettek a föld alá. A bunkerrendszer elleni egyik légicsapásban (Aphrodite-hadművelet) esett el egyébként Joseph Kennedy is, a későbbi amerikai elnök, John Fritzgerald Kennedy bátyja, akinek emlékét a bunkerben emléktábla őrzi. A létesítményt harc nélkül, 1944. szeptember 5-én foglalta el a kanadai 3. gyalogos hadosztály. A németek egyébként nem csak ide építettek V-3 kilövő állomást, hanem Hans Kammler SS-tábornok vezetése alatt Lampadenben is. Ezt az 50 méter hosszú ágyút Luxemburgra célozták. A francia ütegekkel ellentétben azonban itt nem építettek beton- és acél kilövőállomást, az SS csak nekitámasztotta a domboldalnak a fegyvert. Az ágyút az ardenneki csata alatt működésbe is hozták, összesen 183 lövedéket lőtt ki, melyből 142 el is találta Luxemburg városát, 10 ember halálát és 35 sebesülését okozva ezzel. Nem egy csodafegyverhez méltó statisztika. A német hadvezetés persze tervbe vette, hogy óriáságyúival fogja majd bombázni Párizst és Antwerpent is, ám a krónikus lőszerhiány és a teljesen szétlőtt birodalmi vasúthálózat miatt ezeket a kisebb méretű ütegeket már nem tudták a bombázandó városok közelébe telepíteni. A háború után a V-3-ak ócskavasként végezték.

A Mimoyecques falu feletti komplexum részleges elbontását 1945 áprilisában kezdték el az angolok, ám a többszörös vasbeton vasalás miatt London május 9-én inkább úgy döntött, hogy 230 kilogramm TNT segítségével inkább felrobbantja az objektumot. Nem jött össze. Május 14-én további 25 tonna TNT segítségével próbálkoztak. Ez a mennyiség azonban csak a bunkerrendszer nyugati oldalának romba dőlését eredményezte. A műtárgy keleti oldalát 1969-ben vette bérbe egy mezőgazdasági vállalkozó, hogy ott gombafarmot üzemeltessen, majd 1984-ben a francia kormány úgy döntött, hogy itt alakíttatja ki a Forteresse de Mimoyecques – Un Mémorial International nevű múzeumát, amely ma is látogatható. Jó 50 évvel később Szaddám Husszein néhai iraki diktátor a terveket leporolta, és Babilon-projekt néven újjáélesztette. Az 1000 kilométeres hatósugarú ágyú azért nem lett bevetésre kész, mert tervezőjét, Gerald Bull kanadai hadmérnököt 1990-ben meggyilkolták.  

Jamrik Levente

A jelentős érdeklődés miatt, most szombaton (Április 15-énn du 2-kor) ismét lesz "A budai Várnegyed és barlangrendszerének titkai" tematikus túra! A nagyközönség számára nem ismert pincerendszer egy részét is bemutató séta titkos budavári náci központokról, kéjlakokról, híres emberekeről és neves gyilkossági helyszínekről rántja majd le a leplet, amelyről itt lehet több részletet megtudni.

varturalight_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr2912419845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2017.04.13. 11:17:02

"A V-1 és a V-2 folyékony hajtóanyagú ballisztikus rakétákkal ellentétben..."
A V-1 nem volt ballisztikus rakéta.

Szalay Miklós 2017.04.13. 11:55:54

Itt egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid077

(A legfelső sor a kép tetején, "Politikai konfliktusok". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

molnibalage 2017.04.13. 11:56:03

A háromszoros pénzköltés és V fegyver programok alatt a V-1/2/3-at együtt érti a szerző?

molnibalage 2017.04.13. 12:04:27

@don-kanyar: Még így is kicsit túlzónak érzem az összeget. Milyen forrásból származik ez?

André Goodfriend 2017.04.13. 12:04:37

Hochdruckpumpe, már ezért megérte elolvasni...

Cnere 2017.04.13. 12:04:41

Megvolt a napi hitlerezés az indexen, lapozzunk.

Petrow 2017.04.13. 12:27:13

Köszi, érdekes cikk. Nem hittem volna, hogy az 1500 m/s sebességgel ilyen messze lehet lőni; tudom, nem egy kategória, de a Leopard 2-n lévő Rheinmetal 120 mm-es ágyú is kb ennyivel lövi ki a lövedékeket.

opati666 2017.04.13. 12:31:52

"A golyó előtt és mögött..."

Golyó. Gratulálok!

Gipsz Ferenc 2017.04.13. 12:39:23

Hitler orias agyui csak artottak a nemet hadigepezetnek. Ez sem volt jo masra, mint, hogy gyorsitsa a bukast. Az ezerfajta hiannyal sulytott 3. Birodalomnak pont arra volt meg szuksege, hogy rettenetes eroforrasokat pazaroljon egy ilyen hasznavehetetlen kacatra.

2017.04.13. 14:15:59

@Cnere: nem hitlerezés a poszt, egy furcsa fegyverről szól. Nem hiszem, hogy ennyire gyenge a szövegértésed.

króm nickel 2017.04.13. 16:03:44

Nem hiszem , hogy a Dolfi egy évig húzhatta volna, ha 45 nyarán egy Little Boy és egy Fat Man nevű látogató még a bunkerében éri. A japánok pedig megússzák.

gaszton42 2017.04.13. 16:04:06

@molnibalage: Nekem is soknak tűnk, de a másik adat méginkább, vagyis hogy a teljes robbanóanyaggyártás felét vitték el a V-1 és V-2 robanófejek, ezek kb 1 tonnásak voltak. úgyhogy együtt sem lehetett több mint 20-30 ezer tonna, nemhiszem hogy ennyi lett volna a teljes wermacht lőszerjavadalmazás fele fél év alatt. A V-2 üzemanyagigénye már durvább volt, végül i kb 10 tonna darabonként az, talán jobban hiányzott a tankokból, repülőgépekből (bár tudom hogy nem ugyanazt haználták)

gaszton42 2017.04.13. 16:13:30

@Petrow: Az a lövedék lényegesen könnyebb, általánosan igaz hogy ugyanolyan torkolati sebesség mellett a nagyobb űrméretü nehezebb lövedékek messzebbre visznek. ugyanis a merettel a tömeg köbösen nő, a felület (ami felelős a fékezésért) pedig négyzetesen, a nagyobb lövedékek kevésbé fékezödnek le.

Albert Ejstejn 2017.04.13. 20:26:06

"egy lövést sem tudott leadni Londonra."

Ezt mindig is sajnaltam, hogy ezt a nagyon erdekes fegyvert, vegul ki sem tudtak probalni.
Egy par lovest azert megvarhattak volna a bombazok.
Nahany celzas nelkuli bomba, igazan nem sokat szamitott volna anglianak.

Gipsz Ferenc 2017.04.13. 21:31:13

@Albert Ejstejn: Saddam is akart egy ilyet epiteni, de azt sem engedtek befejezni.

gigabursch 2017.04.13. 21:54:10

@Gipsz Ferenc:
Kabdat Allah - ISten Ökle
Fredrik Forsythe (ha jól írom).

Bár ott a származtatás délszláv háború indulására nyúlik vissza, azaz hogy a löveg átmérő/hossz viszonyszáma 1/45 arányú

ügyfélszolgálatos 2017.04.14. 00:26:03

@gaszton42: A V2 tüzelőanyaga etanol és víz keveréke volt, oxidálóanyagként folyékony oxigént használtak. Nem ezzel mentek a tankok egyáltalán.

gaszton42 2017.04.14. 10:04:57

@ügyfélszolgálatos: Nem leptél meg, és nem is értem mit próbálsz cáfolni mert én is azt írtam hogy nem ugyanazt használták, csak nem írtam szét hogy konkrétan mit és milyen arányban. Ha korrektek akarunk lenni akkor nem tiszta alkohol hanem alkohol és víz 75/25 arányú keveréke volt a tüzelüanyag. a repülőgépek nem de voltak olyan tankok amik használtak alkoholt üzemanyagként. Másrészt viszont mindegy hogy konkrétan mi volt az üzemanyag de az erőforrásokat erősen leköttte a gyártásuk, lehetett volna hsználni ezeket az erőforrásokat másra is.

molnibalage 2017.04.14. 11:35:48

@gaszton42: Igen, a robbanóanyag gyártás is totál aránytalan, mikor a légvédelmi tüzérség volt aránytalan ahhoz képest, hogy mit értek el velük.

@gigabursch: Az 1/45 a 155 mm lövegeknél az ideális vagy ahhoz közeli arány, de ez nem általános.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.04.14. 20:00:13

Miért jutott eszembe? Nem is értem. :-)

Van egy tizedesként leszerelt egyszemélyi vezető és az amúgy mérnöki racionalitással bíró német hadiipar és hadvezetés őrült erőforrásokat pazarol el - még egyszerűbben hibás döntések garmadáját hozza meg - elsőre életképtelen ötletekre (óriás egér harckocsi, felszíni tengeri flotta fejlesztés, plusz ez az ágyú góliát). :-(

Csak azért, mert a főninek tetszik. :-(

gigabursch 2017.04.14. 22:30:44

@molnibalage:
Köszi.

Én csak a ponyvairodalomból emlékszem erre...

kolompa lole 1111 2017.04.15. 02:13:36

A V-2 nem volt rossz, abból lett az Apollo program. Meg az ICBM. Wernher von Braun jól kimaxolta a háborút, náci tudósból NASA góré. :) Nála már csak Buzgó Mócsing, aka az igazi Trebitsch nyomta jobban a pingpongozást, aki ráadásul magyar volt. :)

nopalm 2017.04.24. 00:11:33

Fritz Todt 1944-ben már rég halott volt. Gondolom itt az utódjára gondoltál Albert Speerre.

Albu 2017.05.03. 13:42:26

Ó, azt hittem, a Schwerer Gustav és Dora ágyúkról lesz szó!

ostvan1 2017.09.12. 22:31:44

Biztos, hogy pontos adat a cikkben leírt 600 lövés/óra? Egy normál tüzérségi löveg töltése is több időt vesz igénybe, ennél meg 51 helyen kellett tölteni. És - valószínűleg - nem szerelt (hüvelyes) volt a lőszer. Azonkívül nem láttam a fotókon-rajzokon platformokat az oldaltölteteknél, ahol a kezelők dolgozhattak volna (mert egy 50 fokos lejtőn állva elég nehéz az ágyút tölteni: az indító töltetet odavinni, betölteni, zárszerkezetet működésbe hozni, stb).

Valóság nevű unokahúgotok 2017.09.12. 22:31:53

@rdos: Stadionok, olimpia, vizes vb., felcsúti kisvasút...:-)

Egyallampolgar 2017.09.12. 22:32:26

@króm nickel:
"Nem hiszem , hogy a Dolfi egy évig húzhatta volna, ha 45 nyarán egy Little Boy és egy Fat Man nevű látogató még a bunkerében éri. A japánok pedig megússzák"

:) Ez valami troll izé, igaz? 45 áprilisban a szovjetek már Berlinben voltak. Nyárra már senki nem tudta hova szórták Hitler elégett maradványait. A két atombomba a fanatikus japán és a félelmetes Sztálin felé volt demonstráció.

odysszeusz 2017.09.12. 22:32:33

Szerintem! Hitleréknek majdnem mindegy volt, hogy milyen csodafegyvert (talán az atombomba a kivétel!) fejlesztettek. Aki a Horthy fiának a nyilatkozatát ismeri (aki Amerikában járt 36 -ban? és "nézelődött") és miért ne ismernék,elhiheti amit az esélyekről nyilatkozott. Azaz semmi esélye nem volt Németországnak háborút nyerni...ehhez kívánkozik, hogy a kis Horthy még nem is a háborús üzemmódra átállított amerikai ipart láthatta.

odysszeusz 2017.09.12. 22:32:34

@Gipsz Ferenc: Az nem egy mágneságyú akart lenni?

Indriq 2017.09.12. 23:18:25

@rdos: nekem is ez a véleményem, a háború második felében már inkább a megalománia hatalmasodott el a német fejlesztéseknél. Már a Tigris is billegett a gazdaságosság inkább veszteséges oldalán, de a többi marhaság már zsákutca volt, ahogy a V3 is.
Sőt, a V2 se volt annyira hatékony, mint hiszik. Kellett volna még 5-10 év, hogy alkalmas legyen a háborúra.

paráznabillegető 2017.09.13. 09:36:29

ah, nácik és a csodaágyú.
wunderbar.

gigabursch 2017.09.13. 09:36:44

A V-1 nem rakéta volt, hanem sugárhajtású repülőgép.

Baromira nem mindegy.

Josagos 2017.09.13. 22:42:32

@gigabursch:

Mégpedig nem gázturbinás, hanem torló-sugárhajtású.
Az induláshoz rakétát használt, mert ennek a hajtóműnek gyors légáramlás kell a működéséhez.
Amúgy az SR71-ben volt egy ilyesmi - hibrid - hajtómű, aminek volt torlósugaras része is.

butyko 2018.04.24. 12:10:51

@odysszeusz:Horthy István 1929-ben járt az Egyesült Államokban. Gépészmérnök diplomájával beállt a Ford deaborn-i gyárába a futószalag mellé,összeszerelő munkásnak. Később,rövidebb időre a detroit-i tervezési osztályon kapott helyet. Valóban mondta az általad említett kijelentést...Utólag tudjuk,teljes joggal.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.04.30. 12:55:07

@Valóság nevű unokahúgotok: :-( Látom, hallod az áthallást. :-) Hogy némi képzavarral éljek. :-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.04.30. 12:55:16

Ja? Most látom itt a V-3. Pedig pár hónapja olvastam, de eszerint nem hagyott mély nyomot bennem az ötlet. :-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.04.30. 12:55:20

@Indriq: V3-ról eddig nem is tudtam, utána is nézek. :-)