Az építkezés és a rombolás évszázadai

Lebontják a Bem téri Radetzky-laktanyát

2016. május 18. - don-kanyar

A ház udvarán 1944-ben a Ney-csoport 60 partizánt, kommunistát és zsidót végzett ki. Mivel a ház később az ÁVH főhadiszállása lett, így 1956-ban innen indult el a forradalom.

radetzky.jpg

 A T2A építésziroda korábbi, leporolt látványterve (Forrás HB Beavis)

A T2A építésziroda látványtervei leporolásával a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat tegnapi sajtóközleménye szerint 2019 elejére lebontják a Bem tér 3. szám alatti műemléknek számító Radetzky-laktanyát a főhomlokzat és az 1842-ben átadott magtár kivételével. A jelentősen átalakított kaszárnyát Bem Palace-ra keresztelték el. Az Európa Ingatlan Befektetés Alaptól megvásárolt laktanyával a HB Reavis egy újabb jelentős, mintegy 32 000 négyzetméter bruttó bérbeadható területet kíván irodaházzá fejleszteni.

Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi ügyvezetője szerint a komplexum a műemléki és a modern építészeti világ ötvözeteként illeszkedik majd környezetébe, amelyet a Dunára néző elegáns, történelmi homlokzat és kortárs építészeti elemek jellemeznek majd. A Bem Palace-ban az átjárható terek és a zöld területek mellett számos kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató egység is helyet kap – kávéházak, éttermek és különféle üzletek szolgálják ki a bérlőket és az ide betévedőket.

Az Urbface.com kultúrtörténeti-építészeti adatbázis szerint az egykori Radetzky-laktanya helyén egy a Kr.u. 50-ben alapított római katonatábor terült el, amelyet kezdetben a Dalmáciából ide vezényelt, 500 lovasból álló Hispanorium I. segédcsapat, később pedig a Noricumból ide áthelyezett Hispanorium Auriana bandérium lakott. Bécs 1840-ben rendelte el, hogy az egykori budai (vízivárosi) városfaltól északra építsenek fel egy hatalmas méretű magtárat. Mivel az 1842-ben átadott gabonatároló nemcsak raktárként, hanem kincstári sütödeként is használatos volt, így az épülettől keletre húzódó útkereszteződést, a mai Bem teret 1841-től Élelem térnek hívták.

1897-ben Benedicty József főmérnök tervei alapján az állam a volt klasszicista stílusú raktárt egy eklektikus stílusú laktanyává építtette át. A cseh származású gróf Joseph Wenzel Radetzky tábornagyról elkeresztelt kaszárnyába az osztrák-magyar hadsereg Reitinger Ferenc őrnagy irányította 7. Utászzászlóalj és a Reuss Ágoston őrnagy vezette 14. Utászzászlóalj költözött be. A laktanya az I. világháború ideje alatt hadikórházként működött, ahol többek között Fedák Sári színésznő, énekes-primadonna is ápolta a sebesülteket.

97cdbc2f19b64b29485e37ed6c8b1d20.jpg

A laktanya látképe az egykor Pálfy (ma Bem) tér felől. Fotó: Urbface.com

A Tanácsköztársaság rövid regnálása alatt 1919. március 27-én Pogány József hadügyi népbiztos Petőfi Sándorra változtatta meg a kaszárnya nevét, ahová a hídépítő zászlóaljat, valamint a motorcsónak- és folyamaknászokat helyezték el. 1919. november 27-től közel 300 kommunista agitátort börtönöztek be a kaszárnyába a vörös terrort leverő fehérek, akiket pár nappal később szinte kivétel nélkül sértetlenül elengedtek. A laktanya 1920. április 18-án azért kapta vissza az eredeti nevét, mert itt szállásolták el gróf Pribéri Jankovich Bésán Endre tartalékos huszárhadnagy, legitimista politikus 308 főnyi különítményét, akik a vörös uralom felszámolása miatt vezényeltek fel a Dunántúlról Budapestre. Valószínűleg gyújtogatás vagy túlfűtés miatt a Radetzky-kaszárnya 1921. november 5-én kigyulladt. Az oltásban 10 tűzoltó vesztette el az életét. Később a kaszárnya a Magyar Királyi Bornemissza Gergely I. Honvéd Utászzászlóalj otthona lett.

a1563f0e89cc8c883e752c815fae7d59.jpg

 A tűzvész után (Fotó: Urbface.com)

Az 1944. március 19-i német megszálláskor a laktanyát a Gestapo kisajátította, hogy itt gyűjtse össze azokat a Magyarországon tevékenykedő lengyeleket, akik futárként a szövetségesek aknamunkáját segítették. A kegyetlen kihallgatások után az elfogottak legtöbbjét később német koncentrációs táborokba szállították.

cd27049f5d1ff04b5d4343353e23569e.jpg

 

1944. október 20-tól 1945. január 21-ig a laktanya a nyilaskeresztes párt keretén belül működő, magyarokból álló Halálfejes Légió hungarista harccsoport központja lett, amelyet dr. Pilisi Ney Károly ügyvéd, SS őrnagy (Obersturmbannführer) szervezett meg a Waffen SS-en belül. A Ney-csoport a nyilas pártszolgálathoz hasonló kegyetlenséggel járt el az elfogott partizánokkal, katonaszökevényekkel, hadifoglyokkal, kommunistákkal és zsidókkal, akik közül kb. 60 főt ki is végeztek a laktanya udvarán. A háromszintes épületben többször kihallgatták a budapesti zsidómentésben jeleskedő Raoul Wallenberg diplomatát segítő svéd követségi alkalmazottakat, úgymint Yngve Ekmark konzult, Margareta Bauer titkárnőt, valamint Asta Nilssont, a svéd Vöröskereszt munkatársát is, aki egyébként a követség gyermekmentési akciójának volt a vezetője. (Ney a világháború után, mint CIA-tiszt az ausztriai szovjet megszállási zónában tevékenykedett.)

A második világháború után a Honvédelmi Minisztérium 1945-ben fontosnak tartotta, hogy „a demokratikus magyar honvédség épületei a magyar történelem olyan személyiségeiről legyenek elnevezve, akik a nép demokratikus fejlődése érdekében működtek és küzdöttek, vagy a nép elnyomására irányuló áramlatokkal és rendszerekkel szembeszálltak”, így ezt a kaszárnyát Radetzky helyett Görgey Artúr tábornok, hadügyminiszterről nevezték el.

2c4b28d206d56b1930b9e8be225789fd.jpg

Forradalom az ÁVH budai székháza előtt. (Fotó: Urbface.com)

A laktanyát kezdetben az Államvédelmi Hatóság (ÁVH), majd a csehszlovák minta alapján megszervezett Munkásőrség használta. A Radetzky laktanya 1956-ban ismét kulcsszerephez jutott: gyakorlatilag innen indult a szovjet kommunista diktatúra megdöntésére szerveződött szabadságharc. Az épület az 1989-es rendszerváltozás után a Magyar Demokrata Fórum (MDF) székháza lett.

 Jamrik Levente

Addig is hétvégére: A budai Várnegyed és barlangrendszerének titkai tematikus túra!

A Május 21-én (szombat) délután 1-kor kezdődő -csaknem 15 titokzatos lakóház udvara és egy titkos, eddig nem ismert (bemutatott) törökkori barlangrendszer megnézését is tartalmazó, BUDAI VÁRNEGYED TITKAI TEMATIKUS TÚRA- a következő titkokról rántja le a leplet:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A Május 21-én, a Várszínház (volt Nemzeti Táncszínház) elől délután 1-kor kezdődő túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon.

Bővebb infó a túráról az Index.hu cikke: http://index.hu/kultur/eletmod/2014/04/16/var_os_tura/
vagy a Faktor.hu cikke: http://faktor.hu/faktor-sztalinbarokk-felhokarcolo-arany-leninnel-idoutazas-a-budai-varban Esőnap nincs.
varturalight_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr48727636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Normális 2016.05.19. 11:14:14

Az épület történetéből kimaradt, hogy az 1960/61 -es tanévtől kezdve a 90-es évek végéig általános iskola működött benne a Bem u-i szárnyban, amely "Csík Ferenc" néven sporttagozatossá vált egy idő után. A 90-es években a Medve u-i általános iskolával egyesült, majd -a tanulói létszám csokkenése, és a "Medve" bővítése után- megszűnt.
A Bem téri (kisebb) részbe a II. kerületi MSzMP, a KISz és az Úttörőszövetség vezetősége működött 1989-ig.

Elég szomorú ez a megalomániás átépítési terv, (az épület 10 szintessé alakítása, a -3 szinten mélygarázszsal, felfelé 7 szintre kiegészítve) : erre az amúgy is zsúfolt közlekedésű negyednek semm szüksége! Botrány, hogy ezt valamelyik II. kerületi önkormányzat elfogadta-megengedte évekkel ezelőtt a telek + épületek eladásával.

Tehetséges ugandai buzi 2016.05.19. 12:42:31

Levente, azért berakhattál volna egy képet az épület mostani állapotáról is, csak hogy be tudjuk azonosítani, melyik az: Jééé, ez az az épület, ami mellett évek óta járok el. Észre se vettem.

Vili Doli 2016.05.19. 13:17:52

Teljesen le vagyok döbbenve!

MIÉRT KELL EZT AZ ÉPÜLETET LEBONTANI ?!

Sőt inkább vissza kellene helyezni rá a háború előtti szobrokat és egyéb épületdíszeket.

HgGina 2016.05.19. 15:22:32

Ocsmány. Börtönné alakítanám, és az ilyen förmedvényeket kidolgozó építészeket zárnám be oda.
Lehetőleg a mélygarázs szintre, hogy jó sok napsütést lássanak.

FikkFakk 2016.05.19. 15:22:50

Ra kene dobbenni, hogy bp nem a modern uvegepuletektol szep, hanem a klasszikusoktol.

Talan az eredeti allapotot kene visszaallitani. Epiteszeti ujdonsagokat lehet angyalfoldon probalgatni, biztos ott is csodajara fognak jarni.

Gazz 2016.05.19. 17:17:52

A rohadt dögjei! Ha már ilyen szép épületeket nem tudnak építeni, legalább a megmaradtakat hagynák békén!
Ki a szarnak kell még iroda, amikor dögivel áll a kiadhatatlan irodahát budapesten? Azt hittem ez egy védett övezet, hiszen a Dunáról is látszik. Erre odafosnak egy ilyen üvegförmedvényt a régi szép épület helyére.

kadibela 2016.05.19. 17:18:01

Ez tényleg botrányos! Ami a látványterven van, az két emelettel magasabb a környékbeli épületeknél. Miközben iszonyú forgalom és zsúfoltság van a környéken, ideb@szni egy 7 emeletes irodaházat, erre nincsenek szavak. Pedig az eredeti épület helyrehozva szép is lehetne, nincs is rossz állapotban. Érthetetlen miért kell ilyen monstrumot emelni a helyére. Ennél még az is jobb lenne ha lebontanák és a Bem tér folytatásaként egy pofás kis zöldterület lenne a helyén, a jelenlegi zöld udvarral összekötve. Inkább több zöld kellene erre a környékre nem újabb irodák!

aeidennis 2016.05.19. 17:53:07

A ház sarkán van egy 1838-as árvíztábla, remélem nem kótyavetyélik el szokás szerint: dunaiszigetek.blogspot.co.uk/2011/03/az-1838-as-jeges-arviz-emlektablai.html

siciliano 2016.05.19. 19:00:15

Azért kell elbontani,mert már nincs mit privatizálni,maradnak a történelmi emlékekkel rendelkező épületek.Ez csak Budapesten fordulhat elő,minden következmény nélkül,sőt beharangozva mintha ennek örülni kéne.Nem hiszem,hogy ez Párizsban, Rómában, Madridban, előfordulhatna.Ma Bp építéspolitikáját a teleklobbi és a kit lehet vastagon megkenni uralja.Aki(k) ezt engedélyezték börtön teljes vagyonelkobzás a családtagoknak is..Ez már szinte mindennapos.Úgy fog a tér kinézni mint a Kossuth tér a ronda metrókijárattal vagy a Szent István Bazilika tere a ronda panelépülettel..Gratulálok.

gmihaly621 2016.05.19. 20:53:21

A főhomlokzat részbeni megtartása - felidézése - jó ötlet, mert minden történelmi emlék-értéke ellenére amúgy nem egy szép épület.

niklex 2016.05.19. 23:22:21

El kell tüntetni az MDF (székház) emlékét

Normális 2016.05.20. 08:25:24

Lehet "gyönyörködni", íme:

epiteszforum.hu/bem-teri-atalakulas-tervismerteto

7 évig reménykedtem, hogy talán mégiscsak hamvába hal ez a disznóság, de úgy látszik, most erőszakosabb gazemberek vették meg.
Ezek nem fogják feladni...

FikkFakk 2016.05.20. 08:25:33

Amikor demszky ilyet csinalt, ki volt kialtva satannak (az volt, de mostanra ezek ugyan olyanok, tarlos pista a gatjaval es taxirendeletevel egyutt menjen a q.. anyjaba)

Normális 2016.05.20. 18:48:23

@FikkFakk:
Néha a túl nagy béke, meg pártharc-mentesség is lehet átok, bármilyen furcsán hangzik is:
sajnos, pont a II. kerületben 1990 óta szinte ellenszavazat nélkül dönt a teljes képviselő testület a legnagyobb disznóságok megengedéséről: Mammuok (főképp a Mammut II.), ERFI-II a Medve u. - Ganz u. sarkon, a Lövőház u. tönkretétele az erőszakos "belvárosiasítással" ( =kocsmanegyed), ez itt most, és legújabban pedig: 444.hu/2016/05/20/lidl-epulhet-a-csalogany-utcaban
Mi a francnak kell Bel-Budából is zsúfolt gettót csinálni?!

kadibela 2016.05.20. 18:48:33

Itt látszik az új épület valódi tömege. Sajnos a mögötte lévő zárt kert teljesen eltűnik vagy csak egy belső udvar lesz, ahelyett hogy kinyitnák. Pedig a "magtárral" együtt valami jópofa közösségi tér is lehetne belőle.

epiteszforum.hu/galeria/bem-teri-atalakulas-tervismerteto/54452

kadibela 2016.05.20. 18:48:36

@gmihaly621:
Persze hogy nem szép, hiszen 40 éve nem nyúltak hozzá (kivéve a Fekete Sas utcai homlokzat festését), másrészt a legutolsó felújításkor megfosztották eredeti díszeitől is, a kaput egy ronda vasajtóra cserélték, a Bem utca felé egy omló téglakerítést húztak, stb.
Nézd meg inkább az eredeti képeket itt:

urbface.com/pics/normal/cd27049f5d1ff04b5d4343353e23569e.jpg

Vagy itt:

egykor.hu/images/2010/original/budapest-ii-kerulet-radetzky-laktanya-.jpg

Még ha nem is építenék vissza az eredeti díszekkel, jelenlegi formájában is sokkal nívósabb épület a Bem utca háború utáni szoci kockaházainál vagy a szintén korábban kibelezett, neoszocialista pártház stílusban megújított Külügyminisztériumnál. Ráadásul a Bem tér északi oldalán található lakóházakkal is harmonizál. Az a felemás, képmutató megoldás hogy meghagyják a homlokzatot dísznek, csak arra jó hogy befogják az elégedetlenkedők pofáját, nesze b@zdmeg, itt van a régi homlokzat lehet benne gyönyörködni! Más kérdés hogy mögé építünk egy 7 emeletes üvegmonstrumot egy olyan helyre ahová pont ez nem hiányzik. Aki ismeri a környéket az tudja, hogy a II. vh. során nagyon sok régi épület pusztult el, ezáltal Bel-Buda korábbi utcaképe radikálisan megváltozott. Ez az épület a túlélők egyike, ráadásul egy jól látható, emblematikus helyen, ezen felül történelmi emlékek is fűződnek hozzá. Kár lenne így tönkretenni.

starace 2016.05.22. 00:38:28

"SS őrnagy (Obersturmbannführer)"

Az SS-őrnagy az Sturmbannführer.
Az Obersturmbannführer az SS alezredes.

hajvágo77 2016.05.23. 16:34:58

Borzasztóan sajnálom én is ebbe a suliba jártam 8 évig...
A csodálatos óriási fenyőfákat már letarolták pont most az előbb kinéztem az ablakon és megdöbbentem h nekik sem kegyelmeztek... :(

Normális 2016.05.24. 21:29:16

Hát, barátaim, ilyen ócska, pofátlan szerecsenmosdatást, mellébeszélést is ritkán lehet látni-hallani:
www.budaipolgar.hu/sites/2kerfiles/files/BP_2016_09/#/7/zoomed

(Dankó Virág II. ker. alpolgármester)