Az építkezés és a rombolás évszázadai

Gyilkosság a Demszky-bunkerben

2016. március 07. - don-kanyar

Nyilas-náci főhadiszállás, hidegháborús atombunker, majd egy múmia otthona is volt a Központi Városháza pincerendszere.s5001776.JPG

Az egyik folyosó a Központi Városháza alatt. (Fotó: Falanszter.blog.hu)

A Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium és Budapest vezetése 1939-ben döntötte el, hogy az Állami Építészeti Hivatal (ÁÉH) mérnökcsapatával közösen a Központi Városháza alatt is kialakíttat egy nagy befogadóképességű, ám statikai szerkezetében két teljesen eltérő óvóhelyt. A komplexum nagyobbik, 2873 fő befogadására alkalmas egységét a Városháza 1716 és 1741 között megépített 190 x 190 méter nagyságú pincerendszerében alakították ki. A legnagyobb mérnöki kihívás itt az volt, hogy tehermentesítés címén a kupás falazási technikával készült dongaboltozatot egyrészt addicionális vasbeton födémmel lefedjék, másrészt pedig, hogy a barokk korabeli pincéket idomvasakkal rögzített íves betongerendákkal erősítsék meg. Az átalakítás során természetesen több harántfallal is feltagolták a légópincét, hogy ezzel a „szakaszolási technikával” is minimalizálni tudják a bombázásból eredő esetleges fizikai károkat. Az objektum TGS (Törmelék, Gáz és Szilánk) besorolású lett.

A másik óvóhelyt a Rostély (ma Gerlóczy) utca 6. szám alatti 1926-ban átadott kerületi Tűzőrség és a Károly körúttal párhuzamosan futó 1899-es alapozású két önkormányzati feladatokat ellátó épület alatt képezték ki. (Ennek a két ingatlannak a helyén van ma a Városháza tér.) Ez a 24 ezer négyzetméteres BGS (Bomba, Gáz és Szilánk) besorolású óvóhely azért számított kiemelt fontosságúnak, mert részben itt helyezték el a Fővárosi Könyvtár és a Fővárosi Levéltár iratállományának egy részét, illetve itt alakították ki azt a 25 méter mélyen elnyúló pincerendszert-, amely Budapest ostromakor, 1945. január 10-től január 17-ig vezetési pontként működött Gerhard Schmidhuber vezérőrnagy, a 13. német páncéloshadosztály parancsnokának vezetése alatt. Szintén ebben a komplexumban alakította ki főhadiszállását Lucska Vilmos pártszolgálatos is, aki nemcsak a VII. kerületi nyilas csoportnak volt a vezetője, hanem összekötőtiszt is a szomszédos, Városház utca 14. szám alatti Pilvax-bérházban működő, Nidosi Imre alezredes vezette Új Hűség Házával is-, ahol több tucat embert kínoztak meg és végeztek ki Szálasi emberei. A nyilas-német hadvezetőség miatt a szovjet tüzérség 1945. január 16-tól 18-ig heves támadásokat indított a Károly körútra néző felszíni épületek ellen, amelyek annyira megsérültek, hogy az 1946-os helyreállítás során azokat a földszintig vissza kellett bontani.

ab7c0724b0e71353771b80fe7b412144.jpg73b3da4b067ce3abe49d0c8c4a75cf5c.jpg

6ee45c123d31b423f0ad456198ab2656.jpg

s5001825.JPGA Károly körútra néző két önkormányzati épület fénykorában, földszintig lebontott állapotukban, illetve napjiankban, mint Városháza tér. A két épület alatt húzódik a hidegháború korában kialakított "atombunker" (Fotó: Urbface.com)  

Az M2-es és az M3-as metrók építésekor a Városháza alatti komplexumot a BM VI. Főosztályának irányítása alatt és a HM ellenőrzése mellett összekötötték a Deák téri állomással is. Ez az 1963 és 1965 között kialakított egység egy kisebb parancsnoki óvóhelyből és az azt kiszolgáló hírközlő berendezéseknek helyt adó szobákból, illetve a levegő regenerálódásáért felelős termekből állt. A fő elv itt az volt, hogy veszély esetén minél hamarabb a biztonságosnak gondolt metróalagutakba juttathassák a tanácselnököt és kíséretét, különös tekintettel a vénuszi idomokkal rendelkező, fürge ujjú, az „atomcsapás után is termékeny” titkárnőket. Szintén ekkor alakították ki a Városháza pincerendszerében azt a lőteret is, amely bár a mai napig használható lenne, ám valamilyen ok miatt mégis 25-30 évig tartottak csak benne lőgyakorlatokat. A Városháza pincerendszerének nagyobbik részét az 1980-as évektől leginkább irattárként, a rendszerváltás után pedig raktárként használták. Ettől függetlenül az óvóhelyben elhelyezett szovjet gyártmányú levegőszűrőket a mai napig karban tarják, sőt modernizálták a központi tartalék ivóvízbázist is a német DEHOUST gyár tartályaival is.

Mivel a fentiek miatt a komplexumot teljes egészében ritkán járták be és ellenőrizték, így 2003. július 29-én nagy sajtószenzációnak bizonyult, hogy lomtalanítás közben két munkás talált egy múmiát egy félreeső helyiségben. A rendőrségi nyomozás csakhamar kiderítette, hogy a mumifikálódott férfi holtteste gyilkosság áldozata lett, amelyet a 37 éves T. György László követett el még 2002 októberében. A vádlott kihallgatása során csakhamar kiderült, hogy a megölt 172 centiméter magas, 51 éves férfi nemcsak kollégája, hanem főbérlője is volt a gyilkosnak, akinek az elkövető jelentős lakbérrel tartozott. T. György László, hogy tartozását valamelyest lerója, azt javasolta munkatársának, hogy a Városháza pincéjében felhalmozott csempéket lopják el, amelyből majd ő felújítja főbérlője fürdőszobáját.

s5001753.JPG

A gyilkosság helyszíne, a múmia ideiglenes otthona (Fotó: Falanszter.blog.hu)

A két férfi együtt ment le a burkolatokért a pincerendszerbe, ám lopás közben összevitatkoztak azon, hogy a csempét lebukás nélkül nem fogják majd kijuttatni az épületből. T. György László erre annyira dühös lett, hogy előbb megütötte, majd megrúgta a sértettet, aki ekkor elővette zsebkését és a támadóját combon szúrta. T. György László erre felkapott egy, a helységben lévő deszkát és ütni kezdte a sértett fejét, majd elvette tőle a kést és azzal több alkalommal megszúrta. A bántalmazást követően különböző törmelékdarabokkal takarta le a testet, amely a szárazság és az állandó klíma miatt mumifikálódott. A gyilkos egyébként a bírósági tárgyalásán elnézést kért Demszky Gábor akkori főpolgármestertől, hogy tettével kellemetlenségeket okozott a politikusnak. Ennek köszönhető a „hatásvadász” cím.

Jamrik Levente

A hosszú hétvége első két napjára ajándékozzátok meg magatokat és szeretteiteket egy-egy különleges tematikus túrával. Most volt Nőnap is.

1. A budai Várnegyed titkai:

A Március 12-én (szombat) délután 1-kor kezdődő -csaknem 25 titokzatos lakóház udvara megnézését is tartalmazó, BUDAI VÁRNEGYED TITKAI TEMATIKUS TÚRA- a következő titkokról rántja le a leplet:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A Március 12-én, a Várszínház (volt Nemzeti Táncszínház) elől délután 1-kor kezdődő túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon.

Bővebb infó a túráról az Index.hu cikke: http://index.hu/kultur/eletmod/2014/04/16/var_os_tura/
vagy a Faktor.hu cikke: http://faktor.hu/faktor-sztalinbarokk-felhokarcolo-arany-leninnel-idoutazas-a-budai-varban Esőnap nincs.

varturalight_2.jpg

2. A Kéjnegyed bugyrai:

Szex, gyilkosság és művészet a gettóban. Tematikus túra a XIX. és a XX. század egyik budapesti fertőjében! A túra Március 13-én (vasárnap) du 1-kor kezdődik a Szt. Teréz templom elől (Király-Nagymező utca sarka.)

A nagyszámú érdeklődés miatt a túra regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként.

- BORDÉLYHÁZAK, MULATÓK ÉS ZENGERÁJOK NYOMÁBAN
- MELYIK KUPLERÁJOKBAN MULATTAK EURÓPA URALKODÓI?
- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- MI KÖZE WAGNERNEK ÉS SERESS REZSŐNEK A KERÜLETHEZ?
- HOL LAKOTT ÉS DOLGOZOTT KÁDÁR JÁNOS?
- A PESTI ZSIDÓSÁG EMLÉKEZÉSPONTJAI
- AZ SS ÉS A GESTAPO FŐHADISZÁLLÁSAI
- MIÉRT VOLT HÍRES EXPORTCIKK A MAGYAR NŐ?
- PÉNZHAMISÍTÓK ÉS HOLLYWOOD
- ÉS RENGETEG MÁS ÉRDEKESSÉG

A túráról az Index.hu is írt: http://index.hu/kultur/eletmod/2015/04/30/varostura_a_kejnegyed_bugyrai_zsidonegyed_falanszter/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index
2015_kejnegyed_titkai_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr398452962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.