Az építkezés és a rombolás évszázadai

Elkészült Budapest földalatti világa 3D-ben

2015. december 14. - don-kanyar

Az interaktív térképen nemcsak Horthy kormányóvóhelye, Rákosi atombunkere, a Gellérthegy járatai, hanem számos olyan objektum is szerepel, amelyeket a katonaság még ma is használ.terkepny.jpg

 

Több évnyi kutatást követően Zsoldi Katalin az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék doktorandusza elkészítette a magyar főváros 1:10000-es arányú felszín alatti világát interaktív és sztereoszkópikus valós térben. A 3D-s ábrázolásoknak köszönhetően így mind a laikusok, mind a szakemberek pontos képet kaphatnak a természetes- és mesterséges kialakítású budapesti létesítmények valódi helyzetéről, azok egymáshoz való viszonyáról, illetve felszín alatti mélységéről. Külön örömünkre szolgál, hogy az Attila úti borospincék, a kőbányai pincerendszer és budai Várnegyed alatt húzódó, Horthy Miklós kormányzó építette egykori kormányóvóhely axonometrikus tervrajzait a Falanszter blog szolgáltatta.

A több mint 30 kilométer hosszú kőbányai pincerendszer keletkezéstörténetéről és különböző funkcióiról korábban mi is írtunk, ráadásul heti-havi rendszerességgel még izgalmas túrákat is vezetünk oda. Aki még nem volt a helyszínbejáráson, az interaktív módon most megnézheti a gigantikus méretű komplexumot.

A Deák tér alatti elnyúló föld alatti világot bemutató videón a sárga szín az M1-es, a piros az M2-es, a kék az M3-as metróvonalakat jelölik. Világos rózsaszínnel az aluljáró, illetve az egyes vonalak állomásait összekötő alagutak láthatók. A háttérben zölddel a M4, barnával jelölve pedig a főgyűjtőcsatorna látható. A pincék sötét színű rózsaszínnel, az óvóhelyek narancssárgával, a mélygarázsok sötétlilával vannak ábrázolva. Zsoldi Katalin bár idő és energia hiányában itt nem tüntette fel, de mi hamarosan egy cikk és egy komplett fotósorozat erejéig januárban majd bemutatjuk a rendőrségi híreket is megjárt Demszky-féle óvóhelyet, amely mind a két metróvonallal összeköttetésben áll.   

A Szabadság tér alatt fellelhető F4 kódnévvel ellátott Rákosi-féle atombunker korábban titkos objektum volt, az M2-es metró építésekor készült, amely nemcsak a metróval, hanem lépcsőn, illetve egy lifttel is megközelíthető volt az egykori Magyar Dolgozók Párjának székházából. Jelmagyarázat: sárga-M1, piros-M2, kék-M3 metróvonal. Világos rózsaszínnel az aluljáró, illetve alagutak láthatók. A pincék sötét rózsaszínnel, az óvóhelyek narancssárgával, a mélygarázsok sötétlilával, a főgyűjtőcsatorna barnával van ábrázolva.

Ezen az animáción a Gellért-hegy látható. A Szent Gellért tér alatt található metróállomás zölddel, az Ősforrás pedig kék színnel van feltüntetve. Ez utóbbi régen a Gellért fürdő vízutánpótlását biztosította. A Gellért táró lényegében egy alagút, amely a Gellért- Rudas és Rác-fürdőket köszi össze egymással a hegy belsejében. Ebből az alagútból kékkel lettek jelölve azok a kutak, amelyek a fenti fürdőket termálvízzel látják el. Sötét zölddel a Gellért-hegy oldalában található Sziklatemplom látható.

A II. János Pál pápa teret ábrázoló térképen az a feltételezett alagút nyomvonala is szerepel, amely több városi legenda szerint a kommunisták egyik titkos budapesti kivégző- és vallatóközpontja volt.

Jamrik Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr288172758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GergoV 2015.12.14. 22:20:16

Úgy tudom, a Köztársaság/Pápa téren nincs semmilyen alagút, a Blahán álló régi Nemzeti Színháznak viszont volt pár föld alatti járata. nol.hu/archivum/archiv-6620-2564

Még az utána használatba vett ideiglenes Nemzetiről - most Pesti Magyar Színház - is olvastam ilyeneket.

andras1024 2015.12.14. 23:54:52

Le lehet tölteni valahonnan ezt a térképet? Esetleg fent van valahol szabadon forgatható változatban?

for-avar 2015.12.15. 11:19:55

Fél(c)munka...
Nincs ábrázolva a Deák jobbról induló alagútrész...Az F4-nek meg két lépcsője van amiből az egyiket mára megbontották. Lift nincs mert azt nem lehetett volna az akkori tehnikával kivitelezni vagy szigetelni. Mára a bejárás kizárólag a Deák ill A Kossuth állomás felől történhet a bejárat köztük van. De elég illuzióromboló dolog

A mostani Operának is van alagútja mert az öltözők egy része a szomszéd épületben voltak és így nem fáztak meg a művészek az átjáráskor

Katalin Zsoldi 2015.12.15. 11:20:05

@andras1024: A térképnek letölthető és szabadon forgatható verziója sajnos a későbbiekben sem lesz elérhető adatvédelmi okokból. Több tervrajz átvételekor adatvédelmi nyilatkozatot írtam alá, ezért csak a videók publikusak.

Katalin Zsoldi 2015.12.15. 11:20:10

@GergoV: A Köztársaság téri alagutak városi legendának tekinthetők, viszont van pár "nyom" vagy utalás ami miatt nem lehet a létezését teljesen kizárni. Ezért átlátszóval van ábrázolva, illetve feltételezett alagút néven szerepel. A volt Nemzeti Színház alagútja rajta van a térképen.

RETROPETI 2015.12.15. 11:20:14

A Vörösmarty-téri M1 végállomás kicsit össze lett csapva, ezt leszámítva szép munka!

prokee · http://prokee.blog.hu 2015.12.15. 11:41:49

"majd bemutatjuk a rendőrségi híreket is megjárt Demszky-féle óvóhelyet"

Na ez nekem teljesen új, kíváncsian várom az írást.

Mészáros Laci 2015.12.15. 12:50:23

whoa.

Instant get.

elment a magyarom az izgalomtól

McKay 2015.12.15. 12:59:57

Ezzel a feltételezett Köz-téri alagúttal sikerült a hitelességet alaposan lerontani.

Balt 2015.12.15. 13:51:57

@Katalin Zsoldi: "A Köztársaság téri alagutak városi legendának tekinthetők, viszont van pár "nyom" vagy utalás ami miatt nem lehet a létezését teljesen kizárni."

Erről van valami publikus adat? Apám mindig állította, hogy hallották a kopogást '56-ban, de a markológépek nem találtak semmit.

Katalin Zsoldi 2015.12.15. 14:16:31

@Balt: Dézsy Zoltán forgatott erről dokumentumfilmet pincebörtönök 1-2 címmel. Ott több szemtanú is leírást ad arról, hogy melyik épület pincéjében ment le és hol jött fel. Több elfalazás nyom látszik a pincékben. Dézsy Zoltán geofizikai méréseket is végeztetett a téren ami annyit mutatott ki, hogy az Erkel színház előtt a mélyben egy sávban keményebb a kőzet (akár alagút is lehet) de pontos következtetést ennyiből nem vonhatunk le. A levéltári kutatásom során találtam tervrajzot az Erkel színház pincéjében lévő katakomba rendszerről, egy oda befutó objektumról ami lehet szennyvíz vagy alagút is, de magyarázat hiányában nem tudni többet.

laci_52 2015.12.15. 14:25:58

"A Köztársaság téri alagutak városi legendának tekinthetők, viszont van pár "nyom" vagy utalás ami miatt nem lehet a létezését teljesen kizárni."

Ez kész röhej! Nem lehet azt a feltételezett alagutat feltárni? Lehetetlen a mai technikai színvonal mellett megállapítani, létezett-e valaha? Vagy csak valakik nem akarják kideríteni az igazságot?

Katalin Zsoldi 2015.12.15. 14:56:32

@laci_52: Mind a fúrásoknak, mind a geofizikai méréseknek komoly összegük van, a költségeket pedig állnia kéne valakinek. Fúrások esetén helyre kell állítani a felszínt, illetve házak pincéjében kéne törni-vésni, ehhez a tulaj nem biztos, hogy adna hozzáférést.

Konflikt · http://flickr.com/konflikt 2015.12.15. 18:51:32

igy kezditek:
"Az interaktív térképen nemcsak Horthy kormányóvóhelye, Rákosi atombunkere, a Gellérthegy járatai, hanem számos olyan objektum is szerepel, amelyeket a katonaság még ma is használ."
erre a terkepet nem lehet elerni sehol.

Báthory Ödönke 2015.12.15. 18:51:38

Budafokon hallottam az öregektől valami Kőbányára átmenő alagútról. Ugyebár Budafokon is komoly kőbányászás folyt valaha. Persze az alagút konkrét helyét senki nem tudta. Lehet ebben valami?

Keselyőbérc 2015.12.15. 20:53:41

@Katalin Zsoldi:
Kedves Katalin!

Egyszer volt egy műsor a tévében jónéhány évvel ezelőtt. Valaki súgott, hogy merre kell keresni a megoldást a pincebörtönnel kapcsolatban. A tippadó a figyelmet a Köztársaság téren álló szobortalapzat felé terelte. A műsorban néhány lelkes amatőr elkezdett leásni a szobrot nem tartalmazó kb. 8x8 méteres, a földből nagyjából fél méter magasságig kiálló műtárgy belsejében. A képek,és elmondásuk szerint is már 12 méter mélyen jártak, de még mindig nem értek le az aljáig. Ekkor feladták a további keresést. Szerintem nincs az a szobortalapzat, amit több mint 12 méter mélységéig kellene alapozni. Sokkal valószínűbb, hogy a képződmény egy függőleges földkitermelő akna maradványa, melyen keresztül emelték ki a járatok készítésekor keletkezett törmeléket. Elegendő ezt az egy aknát tovább mélyíteni, és ez elvezethet a járatokhoz! Érdekes módon, a tér rendezése során ez a szobortalapzat nyomtalanul eltűnt.

Spiritmonger 2015.12.15. 21:02:46

@Katalin Zsoldi: miért kellett adatvédelmi nyilatkozatot aláírnod?

Spiritmonger 2015.12.15. 21:09:35

@Katalin Zsoldi: A Köztársaság téri alagút létét többen is mondták. Én olyan elméletet is hallottam, hogy a Felvonulási téren is le lehetett jutni egy alagútba, ami összekötötte a pártházat, a Parlamentet, meg a tribünt. Igaz ez?

schlumbergerna 2015.12.15. 22:20:08

@Spiritmonger: Mert még most is vannak védendő elvtársak, azért.

Katalin Zsoldi 2015.12.15. 22:51:24

-A Budafokon és Kőbányán is bányásztak mészkövet, de vélhetően a kettő nincs alagúttal összekötve geológiai szakvélemény alapján. Budafokon is rengeteg pince van, a Törley pezsgőgyár pincéje 3 szintes például, illetve barlanglakások is voltak itt, mára már egyik sem lakott. Sajnos ennek a feldogozására nem jutott már időm.
-Adatvédelmi nyilatkozatot írtam alá a 4-es metró és vízműveknél. A csatornázási művektől adatvédelmi okokból nem is kaptam adatot, illetve nem kaptam engedélyt a Parlament alatti óvóhely megtekintésére sem. A kormányzati óvóhelyet lemodelleztem, de nyilvánosságra nem került.
-A Felvonulási téri alagútról hallottam, de nem sikerült bizonyítani a létezését tervrajzokkal. A Parlamentig szerintem kizárt, hogy elhúzódik. Reálisabb, hogy a Dózsa György út alatt átmegy a szemközti volt pártház épületébe, de az összes tervrajzot megnéztem ami elérhető volt a tervtárban, azokon nem szerepelt alagút.

KCB 2015.12.16. 09:21:53

A pincebörtönökben szereplő feltételezett alagutakra én is kíváncsi lennék. Sajnos már a filmben is látható volt, hogy sokan nem nézik jó szemmel ezeket a kutatásokat. A költségeket szerintem simán összedobná a közösség, sajnos az AVO-s múltú, lelkületű emberek mindenhol akadályt jelentenek még így sok év után is.
Nem csoda ha nem menne, hiszen egy 3/3-as listát sem hajlandóak nyilvánosság elé tárni fideszes ellenállásra.
Amúgy köszönjük az írást!

rolls 2015.12.16. 12:32:17

Kedves Katalin!
1./ A BankCenter szomszédságában a hatalmas narancsárga kocka, - az egy óvóhely?
Mikor épülhetett?
Korábban mi célt szolgált a fölé épült épület?

2./ A metróvonalakból a felszínre törő "búvárpipák" mi célt szolgálnak, Szellőzők? Milyen a felszíni kialakításuk?

3./ A térképnek lesz elérhető, - publikus változata?

4./ Gratulálok, gyönyörű munka!

rolls 2015.12.16. 12:38:24

@don-kanyar:
"Zsoldi Katalin bár idő és energia hiányában itt nem tüntette fel, de mi hamarosan egy cikk és egy komplett fotósorozat erejéig januárban majd bemutatjuk a rendőrségi híreket is megjárt Demszky-féle óvóhelyet, amely mind a két metróvonallal összeköttetésben áll."
- addig is kaphatunk egy bővített mondatott erről a témáról?

Már nem emlékszem melyik fórumon olvastam egy elharapott félmondatot, a Kálvin tér környékéről.

a fentiekről lehetett szó?
:)
(a P/50-es írás máig felülmúlhatatlan!)
Grat!

Katalin Zsoldi 2015.12.16. 15:43:33

@rolls:
1: A Bank Center szomszédségában lévő narancs kocka egy óvóhely, régi Pénzintézet. Az alábbiakat jegyeztem fel róla tervtári kutatásom során: "Légvédelmi óvóhely, légvédelmi parancsnokság. Épület alatt megy át bal oldali metró vonal. Régen: Pénzintézet egykori székháza, 1951-70 között a Kohó- és Gépipari Minisztériuma, ezután Hitelbank épülete. Ma műemléki védelem alatt áll. Pincében MNB korlátlan ideig megőrizendő irattára, ill. nemzetközi pénzforgalmat biztosító elektronikus komm rendszer egységei lettek elhelyezve."
2:igen, azok szellőző aknák. Sajnos részletesebb adataim nincsenek, mert a Bkv-tól nem kaptam adatot, szakkönyveket és 1-2 tervtári tervet találtam csak.
3:a térképnek ez tekinthető publikus változatának :)
4:köszönöm szépen

rolls 2015.12.16. 16:20:13

Én köszönöm!
:))

rolls 2015.12.16. 16:20:19

@Katalin Zsoldi:
Úgy tudom, Andrássy út 66. és 73. sz. között is volt átjárás a felszín alatt.
Mindkettő MÁV épület (is) volt.

Katalin Zsoldi 2015.12.16. 23:58:01

Az Andrássy 66-nál az egész tömb átjárható\körbejárható volt a pincéken keresztül, ajtókat ütve a házak falaiba. A 73-as Máv székház volt, pincéjében óvóhellyel. Az óvóhelyről alagút vezet ki a ház elé, a kijárata az úton egy aknfedél.

rolls 2015.12.17. 01:19:52

Köszönöm szépen!
(Akkor maradnak a feltöltött videók... - még így is látható ott egy-két "érdekes" dolog!)
:)

tjunior 2015.12.19. 14:27:34

Lehet azt tudni, hogy mi alapján készült el a térkép? Tervek alapján lett szerkesztve vagy felmérték? és ha igen akkor milyen technológiával? Azért kérdezem, mert én is mértem pincerendszereket 3D-ben, kíváncsi lennék ez, hogy készült.

Albu 2015.12.21. 12:00:37

Az urban legend magyarul szóbeszéd, a metro station pedig metróállomás.

Az összekötő alagútról ott egy leírás, nem tűnik teljesnek az összhang: metros.hu/vonal/osszekoto.html

A földalatti belső végállomása nagyon csúnya! commons.wikimedia.org/wiki/File:Vas%C3%BAt_Gizella_t%C3%A9r_V%C3%B6r%C3%B6smarty_1896-17_Kl%C3%B6sz_Gy%C3%B6rgy.JPG

Az előkészített, de legutóbb másként épült Kálvin tér lenne még érdekes.

A pápatéren meg nem lesz kutatás, hiszen nem cserélődött le az uralkodó réteg.

garaboncos · http://elrendeltetett.blog.hu 2015.12.27. 19:47:26

Még látványosabb lenne és a metrózóknak külön élmény, ha hosszabban tudnánk követni a föld alatti járatokat és lehetne viszonyítani az egyes helyeket a felszínhez. Ez abban valósulhatna meg, ha metróvonalakkal párhuzamosan utazva járná be a kamera a várost (lent és fent váltogatva). Persze ami van, már az is nagyon szép munka,
Köszönet a színvonalas kivitelért és a szemléletes animációkért!

Urteil 2016.01.08. 18:33:28

Kedves Katalin,

A térképen nem szerepel a néhai "sziklaközpont" a
Bah-csomópontnál, illetve a Bartók Béla úton, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat alagútja, ami a Gellért hegy felé megy.

A Kálvin téri 4-es metró építés során, több hétig leálltak, amikor ismeretlen pincerendszert találtak. Részben betonnal feltöltötték, ezért a környékbeli épületek megsüllyedtek. A határidő túllépésért a kivitelezőt beperelték.

fülzsír 2016.10.10. 19:09:13

@Katalin Zsoldi: Tisztelt Zsoldi Katalin! Engem az érdekelne, hogy a Nyugati-pu és a Keleti-pu előtt lévő ocsmány felüljáróknak lenne-e hely a föld alatt? (kb 6 méter lefelé) A gyalogos aluljárók nem érdekesek, csak a metróalagút, és az állomás. A videókon a Keleti-pu-t megtaláltam. Ránézésre neccesnek tűnik a négyesmetró állomása miatt.

Spiritmonger 2017.12.15. 14:26:44

@schlumbergerna:
Kik ezek a védendő elvtarsak és mit tudnak, hogy védeni kell őket?

Macropus Rufus 2019.07.15. 11:33:47

@for-avar:
"Fél(c)munka...
Nincs ábrázolva a Deák jobbról induló alagútrész...Az F4-nek meg két lépcsője van amiből az egyiket mára megbontották."
lehet hogy nem jó, d elgalább nem írja, hogy le, hogy két lépcsője van, holott már az egyiket elbontották...
Tehát akkor csak egy lépcsője van nem? :p

kiskutyauto 2019.07.16. 17:33:11

A Mátyás templom előtt pár éve jelentősen beomlott a téren a macskakő és megnyílt egy ismeretlen grottó (legalábbis hivatalosan)... körbezárták rendőrségi szalaggal, majd otthagyták őrizetlenül, bárki egy ideig lemehetett és meg is tették páran. Kiderült, hogy teljesen feltáratlan több száz- vagy akár ezeréves kazamaták labirintusa van ott. Benne sírok és egyéb tárgyak. Ezzel mi lett végül?

kolomparlole1114 2019.08.13. 01:52:49

Mire jó a térkép, ha nem lehet megnézni?

Én meg feltaláltam az időutazást, csak nem mondom el...

Nati Walter 2019.11.03. 17:37:47

Persze a baloldal szivesen tekinti városi legendának de épp az akkori fogvatartottak tanuvallomásai és a térkép összevetéséböl kiderü hogy telejesn egyezik a kutatással
Pl Keleti PU és Köztársaság tér összeköttetése

Nati Walter 2019.11.03. 17:38:05

@McKay: igy van...nem feltételezett hanem létezö hacsak meg nem szüntették a köztársaság téri mélygarázzs épitéssel

Nati Walter 2019.11.03. 17:38:07

@GergoV: ugy tudtad......
Üdv a valo világban...

Nati Walter 2019.11.03. 17:38:10

@Urteil: na igen...ilyenkor borul a "városi legenda" titulus

rako1982 2019.11.11. 08:44:06

@Katalin Zsoldi: Kedves Katalin, az Andrássy út 73. érdekel. Biztos ez a csatorna-kijáró? Köszönöm, Rakó László