Az építkezés és a rombolás évszázadai

Elbarmolt atombunker a termálfürdő alatt

2015. október 01. - don-kanyar

Gyermekmedencék alatt építették fel a szovjetek azt a gigantikus méretű kormányóvóhelyet, amelyről a rendszerváltás után kiderült, hogy nem bírna ki egy nukleáris csapást.  img_2007.JPG

Gyermekmedencéknek álcázott helikopterleszállók, alatta pedig a kormányóvóhely (Fotó:Sweethome)

Kell egy terv

 

A hidegháború eszkalációja miatt a moszkvai Központi Bizottság 1965 augusztusában rendelete el, hogy mindegyik szovjet tagállam rövid időn belül köteles egy-egy atombunkert felépítenie vezető politikusainak. A Kreml szintén ekkor utasította a №3/1260 31/08/65 számú rendeletében a hadsereg kötelékében működő Polgárvédelmet, hogy a leendő objektumok technikai felszerelését tervezze meg, gyártsa le, illetve az ekkor rendszeresített Iszkra-1 néven futó földfelszíni kommunikációs rendszer segítségével több ezer kilométeren át kapcsolja majd össze az ország különböző területein kialakítani kívánt műtárgyakat. (Iszkra néven az oroszok egyébként 1981-ben egy amatőrnek mondott rádiós távközlési műholdat is fellőttek a világűrbe, amelynek a kódneve az RK01 volt.)

A Polgárvédelem mérnökei a KGB útján 1968-ban jelentették a Minisztertanács elnökének, Alekszej Kosziginnek, hogy a rájuk bízott technikai fejlesztésekkel és a gyártással elkészültek-, így a tagköztársaságok helyi szinten már kijelölhetik a megépítésre váró bunkerek helyét. Augusts Voss a Lett Kommunista Párt Központi Bizottságának első elnöke és Boriss Pugo a Lett Kommunista Párt első titkára (1990-től a Szovjetunió belügyminisztere) 1968. április 23-án utasította a Lett Egészségügyi Minisztériumot, hogy a leningrádi Glavszvjázty-2 Tervező Iroda és a Ceszisz (Цесис-Cēsu PMK) állami építőipari cég bevonásával építse fel a lettországi Līgatne község mellett üzemelő pártszanatórium alá a 2000 négyzetméteres alapterületű atombunkerüket.

ligatne.jpg

A ligatne-i atombunker (Grafika: Falanszter.blog.hu)

Szovjet verseny

 

A 250 főt befogadni képes objektumot és a hozzá tartozó földfelszíni épületeket a KGB 15. Igazgatósága irányítása mellett építették fel. A hivatalosan № 535 kódnéven illetett komplexum, illetve „Vendégház” vagy „Panzió” fedőnéven is ismert műtárgy kivitelezése 4 millió rubeljébe került az adófizetőknek. Érdemes megjegyezni, hogy az 1969-ben elindított építkezés azért húzódott el 13 évig, mert a kivitelezők egyrészt csak éjszaka dolgozhattak, másrészt a titoktartás miatt a kiemelt anyagi elismerésben részesülő építőipari munkások az építőanyagokat és a technikai felszereléseket szintén csak éjjelente, a városok és a fontosabb köz- és főutak megkerülésével szállíthatták csak a helyszínre.

A beruházás helyszínének kiválasztása szinte tökéletesnek volt mondható. A pár évvel korábban átadott Rehabilitációs Központ ugyanis valóban egy minden kényelemmel felszerelt pártszanatórium volt, amely nemcsak több termál- és élménymedencével, hanem egy spa- és masszázsrészleggel, illetve egy kórházként is használatos szállodai szárnnyal is rendelkezett. A 137 méter hosszú, 95 méter széles atom-, vegyi- és kémiai támadásnak is ellenálló komplexumot 9 méter mélyen alakították ki a föld alatt, amely félig a hotel, félig pedig a gyógymedencék alatt terpeszkedett el. A műtárgy tetejét báriummal dúsított 5 méter vastag nehézbeton födémmel és a Gamma-sugárzás kivédése miatt egy 10 centiméter magas ólomlemezzel, illetve 4 méter vastag földréteggel fedték le.

A futballstadion méretű téglalap alakú bunkert két fő részre osztották fel tervezői. A szanatóriumhoz közelebb eső blokkban 89 szobát alakítottak ki, amelyben atomkatasztrófa idején az itt elhelyezni kívánt pártfunkcionárius pihenő- és dolgozószobáin kívül több konyhát, élelmiszerraktárt, étkezőt, zuhanyzót és mellékhelyiséget is kizsaluztak. Szintén itt került elhelyezésre az a földalatti kórház, amelyhez egy modern is műtőt is hozzácsatlakoztattak; egy mosókonyha; az ívó- és a szennyvizet kezelő gépház és vizesblokk; a kommunikációs és „tábornoki” szoba, valamint egy kazánház is. Ezt az egységet egy íves folyosóval kötötték össze az úgynevezett technikai blokkal, ahol két dízelüzemű B-55B motort, egy 2000 kW-os teljesítményű elektromos/dízel generátort, több üzemanyagtartályt és 33 darab légtisztító (ФВК-250) berendezést helyeztek el. A mérnökök számításai szerint teljes elzárás esetén a komplexum saját energiatermelése egy hónapig, élelmiszer-tartaléka pedig 3 hónapig tartott volna ki.  Az ivóvízzel nem lett volna gond, ugyanis a munkások a komplexum alatt egy 150 méter mély ártézi kutat ástak, amelynek vízkapacitása kimeríthetetlennek tűnt. Szintén érdekes technikai megoldásnak tűnt a műtárgy felett kialakított két helikopter-leszálló álcázása is: Míg az egyik portot egy sekély vizű gyermekmedencének, addig a másik helipadot kosárlabdapályaként „használtak”.    

Bár Moszkva nagy megelégedettségére az atombunkert 1982-ben üzembe helyezték-, ám az újonnan kifejlesztett, nagyobb kapacitású Iszkra-2 kommunikációs egység „helyhiányára hivatkozva” a Kreml egy év múlva elrendelte a komplexum térbeli, keleti irányú megnövelését. Az új földalatti kommunikációs szárnyat 1988-ban adták át, amely a 344-03-55B kódnevet kapta. A gigantikus méretű objektumnak így 110 szobája lett.

Elgányolt szabadság

 

Miután 1991-ben Lettország elnyerte függetlenségét, a „Panziót” kormányóvóhelyként működtetnék a lettek tovább, amelyet továbbra is a rigai Egészségügyi Minisztérium tartott karban. A „földalatti Rehabilitációs Központ” tulajdonjoga csak akkor került át a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe, amikor a balti ország NATO-tagállam lett. Ekkor azonban egy amerikai és egy német műszaki katonai kontingens a szovjet remekműről csakhamar megállapította, hogy az komoly tervezési és kivitelezési hiányosságokkal küszköd-, így nemhogy egy közvetlen nukleáris becsapódásnak, hanem 70 év távlatából egy gyengének tartott hirosimai erejű robbanásnak sem tudna ellenállni. A szakértők véleménye szerint ugyanis a komplexumot nem kilenc, hanem legalább 15 méter vastag „tetővel” kellett volna megépíteni ahhoz, hogy egy atomtámadást kibírjon. Az objektum a fentiek miatt 2003-óta már látogatóközpontként funkcionál, ahol a másfél órás vezetett túra mellett egy hamisíthatatlan szovjet hangulatú és minőségű ebédet is ellehet fogyasztani a bunker menzáján.

Jamrik Levente

Ha kíváncsi vagy Budapest titkos múltjára, egykori érdekes lakóira, szeretnél meghökkentő sztorikat végighallgatni, érdekes udvarokat, rejtjeleket megnézni-, akkor érdemes hétvégi túráink egyikére regisztrálnod magad:

2015_kejnegyed_titkai.jpg

1. A "Kéjnegyed bugyrai" című túránk Október 3-én (szombat ) du 2-kor kezdődik a Szt. Teréz templom elől. A kb. 10 ház belső udvarának megnézést is érintő tematikus sétáról korábban készült fotókat itt lehet megtekinteni. Tematika:

- BORDÉLYHÁZAK, MULATÓK, CSŐDÖRÖK ÉS ZENGERÁJOK NYOMÁBAN
- MELYIK BÉRHÁZAKBAN MULATTAK EURÓPA URALKODÓI?
- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- AZ SS ÉS A GESTAPO FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- MI KÖZE WAGNERNEK A KIRÁLY UTCÁHOZ?
- HOL LAKOTT ÉS DOLGOZOTT KÁDÁR JÁNOS?
- A PESTI ZSIDÓSÁG EMLÉKEZÉSPONTJAI
- MIÉRT VOLT HÍRES EXPORTCIKK A MAGYAR NŐ?
- PÉNZHAMISÍTÓK ÉS HOLLYWOOD
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. A túráról az Index is beszámolt, amit itt olvashatsz el. 

varturalight.jpg2. A "Budai Várnegyed titkai" című túránk Október 4-én (vasárnap) délután 2-kor kezdődik a Várszínház elől. A kb. 20 ház belső udvarának megnézést is érintő tematikus sétáról korábban készült fotókat itt lehet megnézni. Tematika:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. 
Bővebb infó a túráról az Index.hu cikke: http://index.hu/kultur/eletmod/2014/04/16/var_os_tura/  Esőnap nincs. 

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr807877406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fleurs Du Mal 2015.10.02. 14:03:02

Még ha feltételezzük is hogy a bunker túlélt volna-e egy atomtámadást, az a hónap a föld alatt legalábbis érdekes lett volna. Egy (vagy akár három) hónap alatt csak a legsugárzóbb anyagok bomlanak le, a kevésbé "meleg" dolgok azért még eleget bocsájtanak ki.

Az ilyen bunkereket alig látom többnek mint egy elhúzódó haláltusa... és szerintem ezzel a lakók is tisztában lette volna.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2015.10.02. 14:33:04

@Fleurs Du Mal: gondolom volt valamiféle b-terv, hogy hogy lépjenek le, nem hinném, hogy úgy tervezték, hogy bent maradnak nagyon sokáig.

Karibari 2015.10.02. 16:09:33

Ok, hogy egy közvetlen találatot nem biztos hogy kibírt volna, de ezeket nem is arra tervezték.
Rigától több mint 60km van a bunker.
Nem véletlen a dupla helikopterleszálló. Riasztás estében a fő elvtársakat Rigában bedobálták volna egy két helikopterbe és elszállítják őket a bunkerhez.
A nálunk elhíresült Győri párt atombunker sem a város közepén van.
Egy Rigai támadást minden bizonnyal átvészelt volna, no igen nem egy örök lakás az biztos.

Hattáb 2015.10.04. 21:41:18

Sokat kibír 5 méter vasbeton.+ négy méter föld,Hiroshimában a folyó hídja is elviselte a Little boy robbanását,pedig nem volt 5 méter vastag betonból.Persze egy öt megatonnás hidrogénbomba más tészta,de nem hinném hogy ilyet dobálnának rehabilitációs intézményekre.

Valakiateleprol 2015.10.14. 21:42:45

@Hattáb: de a nagytudású német aktatudósok megállapították hogy 5 méter beton meg pár méter föld felette az semmire nem elég akkor az biztos úgy is van :D

Rugovicsvalagba 2017.03.13. 20:14:52

@Hattáb: Ma már bunkertamádáshoz semmi szükség atombombára.
Már jónéhány éve létezik az precíziós vezérlésű a 'bomba', vagy nevezzük eszöznek amely 60 m szilárd betonon képes áthatolni és csak utána robban.
"The U.S. Air Force has just taken delivery of the first GBU-57A/B (Massive Ordnance Penetrator). It weighs 30,000 lb and will penetrate 200 ft of hardened concrete BEFORE it goes off. If you are reading this from an underground nuclear facility in Iran or North Korea, might we suggest some extended sick leave is (or soon will be) in order."