Az építkezés és a rombolás évszázadai

Komcsi káderképző lett a főnáci szerelmi fészke

2015. június 25. - don-kanyar

A falut eredetileg Goebbels szerelmi fészkének építették, ám néhány évvel később a keleti blokk egyik legnagyobb káderképzője lett.gobbels3.jpg

Goebbels és egyik híres szeretője, a cseh származású Lida Baarová filmszínésznő a bogensee-i szerelmi lakban. (Grafika: Falanszter.blog.hu)

Berlintől 15 kilométernyire egy grandiózus méretű szellemváros bújik meg a brandenburgi erdő közepén. A közeli tó miatt Bogensee-re keresztelt falu első rönkházát 1936-ban kezdték el építeni dr. Joseph Göbbels propagandaminiszter rendeletére, aki biztonsági okok miatt három évvel később már egy 70 szobás bombabiztos villát is felépíttetett itt magának. A „babelsbergi baknak” is csúfolt politikus 39. születésnapja alkalmából másfél millió birodalmi márkáért felavatott „Szerelmi Fészek” (Liebesnest) kódnéven futó 30 szobás nyaralója mellett egy földalatti bunkert, továbbá 40 kisebb-nagyobb méretű melléképületet, egy panziót, egy SS-kaszárnyát, egy uszodát, illetve egy fedett, 100 négyzetméteres mozit is átadtak 1939-re Heinrich Schweitzer és Hugo Constantin Bartels építészek terve szerint.

gobbels4.jpggobbels10.jpg

A 496,3 hektáros területtel rendelkező komplexum 60 telefonvonallal rendelkezett. A lopott műkincsekkel gazdagon berendezett ingatlan hamar kedvelt találkozóhelye lett a Harmadik Birodalom művészeinek, úgymint Lida Baarová cseh származású filmszínésznő-szeretőjének, a szépséges Zarah Leander svéd színész-énekesnőnek, Emil Jannings és Heinz Rühmann Oscar-díjas német színészeknek. A Göbbels-család az első komolyabb Berlin elleni szövetséges légicsapáskor költözött ki ebbe az 1600 négyzetméter alapterületű nyaralóba-, amelyet életvitelszerűen 1945. április 22-ig használtak. A család csak ekkor költözött át gyermekeikkel együtt a Birodalmi Kancellária alatt kialakított Führer-bunkerbe.

gobbels_szeretoi_1.jpgGoebbels híres filmszínésznő szeretői. (Grafika: Falanszter.blog.hu) 

A II. világháborút viszonylag épségben túlélt községet először katonai kórházként használták a nyugati szövetségesek. Az épületegyüttes kezelési jogát 1946. március 9-én vette át tőlük a szovjet katonai közigazgatás, akik a Német Demokratikus Köztársaság 1949-es kikiáltásakor átadták a Wilhelm Pieck köztársasági elnök vezette kelet-német hatalomnak. Mint minden „rendes kommunista államban” az objektumot rögtön átnevezték Wilhelm Pieck Stadtra, illetve Wilhelm Pieck Akadémiára. Berlin 1951-ben bízta meg Hermann Henselmann „sztálinbarokk stílusban” alkotó építészt, hogy a megmaradt épületek felhasználásával egy monumentális méretű várost tervezzen ide, amely a Szabad Német Ifjúság (Freie Deutsche Jugend – FDJ) egyik központjaként működhetne.

gobbels9.jpg

gobbels6.jpgAz FDJ kezdeti célja egyébként az volt, hogy egyesítse az antifasiszta fiatalságot Hitler ellen. A korai években (a Harmadik Birodalom regnálása idején) a szervezet még örömmel látott keresztény és szociáldemokrata gondolkodókat is-, ám az 1950-es években a civil szerveződés egyre jobban a kommunista párt szócsövévé és öklévé vált-, így a legfőbb tevékenysége a dogmatikus leninizmus és sztálinizmus hirdetése lett. A Moszkvának és Kelet-Berlinnek tetsző ideológiai harc megvívásához Hermann Henselmann a komplexumot úgy építette át és bővítette ki, hogy elférjen négy konferenciaterem, 42 tolmács kabin, táncterem, 500 férőhelyes bentlakásos kollégium, valamint egy nagy kávézó és egy étterem.

gobbels18.jpg

gobbels17.jpggobbels22.jpggobbels21.jpgAz 1960-as évek elején az Akadémia a keleti blokk egyik „legnívósabb” káderszakiskolája lett, ahová tömegével érkeztek az európai, afrikai, ázsiai, latin-amerikai baráti országok ifjai egy kis marxista-leninista filozófiát, tudományos kommunizmust, dialektikus materializmust, illetve politikai gazdaságtant tanulni. Idővel az akadémia valóságos nemzetközi olvasztótégellyé alakult, ahol olyan hírességek fordultak meg, mint Dean Reed amerikai színész, Sigmund Jahn német űrhajós, sőt Helmut Schmidt nyugat-német kancellár is. A kelet-német kommunista „szívcsakra” jelentőségét szintén növelte, hogy az FDJ-várostól nem messze, Prenden mellett építették fel Erich Honecker utasítására 1973-ban a világ egyik legnagyobb és legkomplexebb atom-, vegyi- és kémiai támadásnak is ellenálló 500 személyes bunkerét, illetve földalatti katonai városát.

gobbels15.jpg

gobbels20.jpggobbels19.jpggobbels13.jpgAz NDK feloszlatásával a Bogensee-ben is lehúzták a rolót. 1990 január végén felbomlott az FDJ, márciusban pedig a népi rendőrség is levonult a területről. A Vörös Álmok Palotájának csúfolt komplexum tulajdonjogát több intézmény is megpróbálta időközben megszerezni illetve kisajátítani, ám az évi 250 ezer eurós fenntartási díj sokakat elijesztett a vételtől. A műemlék jellegű épületek szép lassan az enyészetté lesznek.

Jamrik Levente

Ha ehhez a cikkhez hasonlóan további érdekes sztorikat is szeretnél meghallgatni, érdekes udvarokat, rejtjeleket megnézni és lefotózni főváros-szerte-, akkor érdemes az egyik szombati tematikus túránkra eljönnöd:

"A Kéjnegyed bugyrai " A túra Június 27-én (szombat ) du 2-kor kezdődik a Szt. Teréz templom elől.

- BORDÉLYHÁZAK, MULATÓK, CSŐDÖRÖK ÉS ZENGERÁJOK NYOMÁBAN
- MELYIK BÉRHÁZAKBAN MULATTAK EURÓPA URALKODÓI?
- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- AZ SS ÉS A GESTAPO FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- MI KÖZE WAGNERNEK A KIRÁLY UTCÁHOZ?
- HOL LAKOTT ÉS DOLGOZOTT KÁDÁR JÁNOS?
- A PESTI ZSIDÓSÁG EMLÉKEZÉSPONTJAI
- MIÉRT VOLT HÍRES EXPORTCIKK A MAGYAR NŐ?
- PÉNZHAMISÍTÓK ÉS HOLLYWOOD
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. A túráról az Index is beszámolt, amit itt olvashatsz el.

2015_zsidotura_2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr997571426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.06.26. 14:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabakirályfi 2015.06.25. 12:43:45

A tudományos kommunizmus az tudományos szocializmus azaz tudszoc volt, és egyetemi tárgy.

2015.06.25. 14:22:42

nem a székesfehérvári vasútállomás van a főoldal képén?

Teker 2015.06.26. 10:04:00

Göbbels-nek írják németül is és magyarul is. A Goebbels angol átírása a névnek.

khs 2015.06.27. 20:22:39

@csabakirályfi: Tévedés, az NDK-ban az egyetemi tárgy neve WiKo (Wissenschaftlicher Kommunismus) volt.