Az építkezés és a rombolás évszázadai

Szifilisz-, inzulinsokk- és LSD-terápia az Őrültek Városában

2015. június 02. - don-kanyar

Híres-hírhedt orvosi kísérleteket végeztek a CIA bevonásával több mint 5000 fős betegállománnyal rendelkező pszichiátriai intézet falai között. A komplexum ma kísértetjárta hely.

asylum16.jpg

Egy hírhedt kórterem napjainkban. (Fotó: jeremyharris.com)

A New York állam Wingdale faluja mellett 1924 áprilisában nyitották meg a 961 hektáron elterülő Harlem-völgyi Állami Pszichiátriai Központot. Az elmegyógyintézetet azért építették fel itt, mert a közeli fegyházban fogvatartott ön- és közveszélyes őrülteket és rabokat felszerelés, gyógyszer és szakemberek hiánya miatt nem tudták megfelelően ellátni. A falutól infrastrukturálisan is teljesen elzárt és fegyveresen őrzött városnak kezdetben csak az „A”, „B” és „C” épületei készültek el. Ezekben a házakban eleinte 24 elmebeteget, pontosabban rabot gyógyítottak, kezeltek, vagy csak vegetáltattak. Ellátásuk érdekében több élelmiszerfarmot, istállót, vágóhidat is kialakítottak a parkban.

asylum1.jpg

asylum2.jpg (Fotó: jeremyharris.com)

Egy év elteltével a már 250 betegággyal rendelkező intézet vezetése további komplexumbővítést kezdeményezett Alfred E. Smith kormányzónál. Az 1925-1929 között történt bővítési program során építették fel az új kórházat, a saját vasútállomást és szennyvíztisztító telepet, az erőművet, az igazgatósági épületet, a teniszpályákat, az uszodát, a baseball stadiont, a tekepályát, a mosodát, a pékséget, a hűtőházat, az üvegházat és az alkalmazottak Továbbképző Központját. A projekt végén a Harlem-völgyi Állami Központban már több mint 5000 beteg felügyeletét 5415 alkalmazott látta el.

asylum3.jpg

asylum4.jpg (Fotó: jeremyharris.com)

Az intézet először 1936-ban került az amerikai orvostársadalom érdeklődésének központjába, amikor is a lengyel származású dr. Manfred Sakel (1900-1957), a Bécsi Egyetem neuropszichológusa itt az intézet falai között, a skizofrén betegek tudta nélkül, mutatta be amerikai kollégáinak az inzulinsokk-terápia nem éppen humánus hatékonyságát. A kezelés során a betegeknél mesterségesen idézték elő az eszméletvesztéssel járó kómát, majd az intravénásan adagolt cukorral még a halál beállta előtt visszahozták a pácienseket az életbe, feltéve, ha a beteg szervezete kibírta ezt a „gyógyírt”. Az eljárást hetente 5-6 alkalommal ismételték meg, több héten keresztül. Mire a beteget „gyógyultnak” nyilvánították, 50-60 eszméletvesztéses rohamon esett át. Sakel eredményeit ma már teljesen elutasítja a szakma. A kezelés időtartama alatt bekövetkezett nagyszámú haláleset miatt, az inzulinsokk-terápia használata az 1990-es évek óta világszerte tilos. (Elméletileg.)

asylum5.jpg

asylum7.jpg (Fotó: jeremyharris.com)

1941-ben szintén ebben az intézményben próbálták ki az Egyesült Államokban először az elektromos sokkterápiát. A dr. Ewen Cameron (1901-1967) kísérleti pszichiáter által alkalmazott ellentmondásos, illetve „agymosónak” tartott technikáját manapság már az orvostársadalom is aljasnak és erkölcstelennek tartja. Cameron azonban ezen is túlment. A CIA-tól az 1950-es évek végén jelentős összegeket kapott az MK-Ultra program keretén belül, hogy 53 betegen nagy adagokban kipróbálhassa az LSD-t, és feljegyezhesse a betegek idegrendszerének ciklikus összeomlását, a skizofrénia lehetséges kialakulását. Miután az itt kezelt betegeken kívül az egyik kanadai parlamenti képviselő is elhunyt a kezelésben, a feljegyzéseket Washington utasítására megsemmisítették, a programot pedig leállították.

asylum8.jpg

asylum9.jpg (Fotó: jeremyharris.com)

Az intézetben 1955-ben vezették be pszichotróp gyógyszerek használatát. Szintén ebben az évben adták át a kórház 100 férőhelyes színházát is, ahol a terápia részeként, a jól viselkedő és kezelhető betegek, színészként különböző darabokat adhattak elő mentálisan sérült társaiknak. „A legjobb színészi alakítást nyújtó gyógykezelteket – szigorúan önkéntes alapon”- az orvosok szifilisszel fertőzték meg, hogy a penicillin hatékonyságát tesztelhessék. A John Charles Cutler vezette kísérletet kezdetben támogatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Nemzeti Egészségügyi Intézet és a Pánamerikai Egészségügyi Iroda is. A biztonság kedvéért pár évvel később a programot Guatemalába helyezték át az ottani kormány tudtával és engedélyével, illetve anyagi támogatásával.

asylum10.jpg

asylum11.jpg (Fotó: jeremyharris.com)

1956-ban már 5818 „bolondot gyógykezelték” a Harlem-völgyben. Ekkor kezdték el alkalmazni a lobotómiás kezeléseket is. Az eljárás lényege, hogy a veszélyesnek titulált idegbetegek homloklebenyét szétroncsolták, hogy az illető se magára, se másra ne legyen veszélyes. Az eljárás súlyos személyiségváltozással és szellemi leépüléssel járt együtt.

asylum6.jpg

(Fotó: jeremyharris.com)

Kezdetben oknyomozó újságírói, később pedig társadalmi nyomásra az intézményben 1970-ben függesztették fel az orvosi kísérleteket. Az első elbocsátásokat a „B” és a „C” blokkokban dolgozók között kezdték el. Amikor a kórház 1974-ben fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte, már csak 1897 beteg élt az intézmény falai között. 1986-ban a kórház már létezésének túlélésére játszott: ekkor vezették be az „Új Terápiára” keresztelt pszichiátriai rehabilitációs kezelést, amely nemcsak a lakosság, hanem a személyzet moráljára is pozitívan hatott. Új világítást, kényelmes bútorokat, és dekorációs kiegészítőket helyeztek el az egészségügyi komplexum területén. Szintén ebben az időben engedték meg, hogy a családtagok meglátogathassák szellemileg beteg hozzátartozójukat. Ekkor alakult meg az elme- és fekvőbetegek érdekképviseletét ellátó Beteg Tanács is.

asylum12.jpg

asylum13.jpg (Fotó: jeremyharris.com)

A humánusabb lépések ellenére azonban Nicholas Spano szenátor hajthatatlanul az intézmény bezárását sürgette, amely 1994. január 31.-én következett be. Kaszinóépítési céllal bár a Dover Knolls Development Co. 2003-ban csaknem 4 millió dollárért megvette a földalatti folyosókkal összekötött 83 épületből álló egykori „bolondok városát”, ám az eddig 75 millióba kerülő (azbeszt eltávolítása, bontások, tereprendezés, új infrastruktúra, elektromos javítások stb.) projektet megfúrták a közelben élő schaghticoke indiánok. Ők - a szövetségi törvényt a hátuk mögött tudva - ugyanis nem engedik, hogy itt épüljön fel az új Las Vegas, legalábbis úgy nem, hogy őket kihagyják a pénzkereseti buliból.

asylum14.jpg

asylum15.jpg (Fotó: jeremyharris.com)

A 961 hektáros területnek eddig csak 250 hektárját tudták úgy-ahogy hasznosítani, amelyen a Harlem Valley Golf Club egy kilenclyukú golfpályát, az Amenia nevű cég pedig egy faházakból álló turistafalut üzemeltet. Az itt megszálló vendégek állítása szerint az éjszakáik nem nyugodtak. A szomszédban elterülő mintegy 2 millió négyzetméternyi belső térrel rendelkező egykori Harlem-völgyi Állami Pszichiátriai Központból ugyanis éjjelente sikolyokat, a megkínzott betegek sóhajait, halálhörgéseit, illetve az elrozsdásodott, rothadó közművek kísérteties rotyogását lehet hallani. Ennek a legendának járt utána Jeremy Harris fotóművész, aki úgy fotózta végig titokban, mindenféle engedély nélkül a komplexumot, hogy többek között megörökítette a betegek neveivel felcímkézett fogkeféit, a penészes falakat és a bonctermet.

Jamrik Levente

Ha ehhez a cikkhez hasonlóan további hátborzongató sztorikat szeretnél meghallgatni, érdekes udvarokat, rejtjeleket megnézni Budapesten, akkor érdemes most vasárnap eljönni a "Budai Várnegyed titkai" című túránkra, amely Június 7-én (vasárnap) du 2-kor kezdődik a Várszínház elől.

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. 
Bővebb infó a túráról az Index.hu cikke: http://index.hu/kultur/eletmod/2014/04/16/var_os_tura/ Esőnap nincs.

var_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr597511894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isolde 2015.06.03. 10:12:09

Az elektromos sokkterápiát nem ítéli erkölcstelennek a szakma, mi több, ma is használjuk, természetesen a beteg beleegyezése és altatásos érzéstelenítés mellett. Bizonyos kórképekben sokkal humánusabb és hatékonyabb a gyógyszerelésnél. Bővebben: phd.semmelweis.hu//mwp/phd_live/vedes/export/gazdaggabor.d.pdf

netnepper 2015.06.03. 10:28:18

@isolde: Nem az elmebetegek közveszélyesek, hanem azok akik "gyógyítás" címszó alatt megélhetési szadisták az állam pénzén. Na őket tudnám alávetni egy kis e-sokk terápiának. Kezdetnek 100 000V-al indítva, majd 10 000-enként növelném az adagjukat.

dreamblog 2015.06.03. 10:56:20

Kedves @isolde:
Vajon magadon hagynád az ECT-t használni? Gyermekeden, szülődön? Ha megpróbálod beleképzelni magad a kezeltek helyzetébe, ugyanilyen pozitívan nyilatkoznál a kezelésről?
Nagyon sajátosnak tartom a pszichiátria azon elképzelését, hogy attól kellene a páciensek jobban éreznie magát, hogy a halál szélére kínozzák. ECT-vel, gyógyszerekkel, amiknek szisztémás negatív hatásaik vannak, embertelen bánásmóddal az orvosok és ápolók részéről.
A belinkelt dolgozatból is hiányolom az EMBER-t. Sok mindenről szó van benne, csak éppen arról nem, hogy a kezelteknek mi az élményük a kezelés előtti és utáni életükről, érzelmeikről. Javult-e érdemben az életminőségük, jobban tudnak-e illeszkedni a családjukba, tudnak-e dolgozni. Tehát, hogy az egész ECT kezelésnek lett-e bármilyen pozitív hatása a személyiségükre és az életükre/ életvitelükre.

zdanee 2015.06.03. 11:24:51

Már csak egy denevérruhában sertepertélő fickó kéne, és átkeresztelhetik Arkham Asylumra!

Alick 2015.06.03. 11:56:13

@isolde: A középkorban is hasonlóan vezettek fel néhány, ma már barbárnak tartott, de akkor valamelyest hatékonynak tartott módszert.

borzimorzi 2015.06.03. 12:34:16

Ezek rosszabbak voltak, mint Mengele. És sokkal több idejük volt kiélni a szadizmusukat! Te jó isten, mi minden derül még ki?

Üdv:
b

isolde 2015.06.03. 12:53:04

Szerintem nem kéne ennek a bejegyzésnek a kommentjeiben az ECT létjogosultságáról vitatkoznunk, csak gondoltam, helyesbítek egy tényt, miszerint ma is használatban van.

emzéperiksz 2015.06.03. 13:10:38

Ugyanezeket a képeket a Melting Mindz szabadulós játékaiban is láttam már :D

SuperMaus 2015.06.03. 13:11:50

Az Egyesült Államok tele van ilyen és ehhez hasonló elhagyatott elmegyógyintézetekkel, és érdekes módon mindegyikről az a hír járja, hogy ott használták először az elektrosokk-terápiát és a lobotómiát, a titkos kísérletekről nem is beszélve. Persze mindegyik épület tele van kísértetekkel, mégis szinte mind körbe van fotózva minden éltező szögből, pedig állítólag őrületesen veszélyes bejutni. Szóval nem árt kicsit szkeptikusnak lenni ezekkel a történetekkel. A képek egyébként jók, bár szerintem egy kicsit túl vannak filterezve. A nyolcadik képen mik azok a cseppkőféleségek a padlón, és hogy kerültek oda, nem tudja valaki?

DarthVader 2015.06.03. 13:18:01

@dreamblog:

" Tehát, hogy az egész ECT kezelésnek lett-e bármilyen pozitív hatása a személyiségükre és az életükre/ életvitelükre. "

A válasz egyszerű: igen, lett. Pl. súlyos depressios bipolaris Eckbom-szindrómás beteg hallucinációit ECT megszüntette, amit semmilyen más gyógyszerrel nem tudtak elérni.

Igen, az ECT-nek meg van a helye a modern psychiátriában, a gyógyszerarzenál mellett sokkal ritkábban indokolt mint korábban alkalmazták.

A scientológusokat meg kéretik hülyének nézni.

m_and_m 2015.06.03. 13:31:13

@emzéperiksz: Ha már játék, akkor a képek hangulata az Outlast-ban jön vissza: www.youtube.com/watch?v=2GPf3MdVOKI

benedek012 2015.06.03. 13:31:23

Manapság az összes gyilkos hangokat hall, vagy démonokkal küzd. Egyszóval rejtélyes módon ha lebuknak, azonnal mind bolond lesz.
Egy ilyen hely, és ezek a kezelések tuti csodálatos gyógyulást hozna mindannyiuknál.

abel_kabel 2015.06.03. 13:52:39

Az amerikai kormány és filmcenzúra finomított formában beengedte a köztudatba, lásd: Száll a kakukk fészkére, Összeesküvés-elmélet filmekben. Az emberek megnyugodtak, hogy szörnyű de ennél ne legyen rosszabb. De volt!

"Geronimo"

R9naldo 2015.06.03. 14:03:06

Kisértetek? Most komolyan, gyerekek?

Macropus Rufus 2015.06.03. 14:22:29

ezek az elektrosokk mellékhatásai...

"Kognitív mellékhatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Memóriakárosodás: Az ECT kezelés okozta memóriakárosodás megítélésében komoly nehézséget okoz, hogy a kezelés első két indikációját jelentő kórállapot, a depresszió és a szkizofrénia tünettanának is része a memóriazavar.[4]

Anterográd amnézia: Mind unilaterális, mind bilaterális kezelés kapcsán kialakulhat anterográd amnézia, azaz az újonnan megtanult ismeretek hosszútávú memóriába történő rögzítésének a zavara. Az amnézia súlyosságát jelentősen befolyásolja az ECT kezelés és az új ismeretek megtanulása között eltelt idő.

Retrográd amnézia: Retrográd amnézia is mind unilaterális, mind bilaterális kezelés esetén kialakulhat. Unilaterális kezelés mellett ez általában sokkal kisebb mértékű. A görcskezelések számának és gyakoriságának növekedésével az amnézia is fokozódik. Az unilaterális nondomináns stimulálás a nonverbális, míg az unilaterális domináns inkább a verbális memóriafunkciókat érinti.

Az ECT kezelés hosszútávú hatása a memóriára: Az ECT kezelés memóriára gyakorolt hosszútávú hatásának vizsgálatát megnehezíti a paciens szubjektív értékelésének és az objektív teszteredményeknek egymásra gyakorolt kölcsönhatása. Squire és Slater (1983) 6 illetve 9 hónappal az unilaterális és bilaterális ECT kezelést követően nem talált különbséget a paciensek tanulási és megjegyző képességében kontroll csoporttal összehasonlítva. Ennek ellenére a bilaterálisan kezelt betegek 63%-a panaszolt memóriazavart, szemben az unilaterálisan kezelt betegek 30%-os és a kezeletlen betegek 17%-os arányával (Squire és Slater, 1983).

Zavartság: Számos közlemény egybehangzó álláspontja, hogy leggyakrabban bilaterális ECT kezelést követően, ritkábban domináns unilaterális és legritkábban szubdomináns unilaterális kezelés után alakul ki zavartság. A korai közlemények metodikai hiányossága, hogy a zavartságot nem definiálják szabatosan. A későbbiekben a zavartság mérhetővé tétele céljából az orientáció visszatéréséig eltelt időt használták fel a vizsgálatokban. Az így kapott eredmények a korábbiakkal egybevágóan unilaterális kezelés esetén, az orientáció lényegesen gyorsabb visszatérését mutatták, mint bilaterális elektródelhelyezés esetén.

Akut organikus pszichoszindróma: Az ECT okozta akut organikus pszichoszindrómát Kalinowsky írta le. A tünetek az enyhe zavartságtól a súlyos pszichotikus tüneteken át a globális kognitív károsodás tüneteiig húzódnak. Fő tünetei a következők: koncentrálási nehézség, dezorientáció, zavartság, perszeveráció, körülményesség, afázia, apraxia, az arcra és a testre lokalizálódó dysgnosia, hallucinációk és téveseszmék.

Nonkonvulzív status epilepticus: Smith és Keepers számoltak be 87 éves depressziós betegük első, jobb oldali unilaterális elektródelhelyezéssel végzett ECT kezelését követően 15 perccel jelentkező GM rohamáról, majd röviddel ezután kialakult jobb féltekei nonkonvulzív status epilepticusáról.

Pszichiátriai mellékhatások: az altatásból magukhoz térve a betegeknél átmeneti tájékozatlanság léphet fel, amely kb. 1 óra hosszáig tarthat. A megjegyző emlékezés is gyengülhet átmenetileg (a beteg elfelejthet időpontokat, neveket, eseményeket, címeket és telefonszámokat). Az emlékezészavarok a legtöbb betegnél néhány nap, vagy 1-2 hét alatt megszűnnek. Hosszú távon az EKT nem károsítja sem az intellektuális készségeket, sem az emlékezést.

Aneszteziológiai szövődmények: bár rendkívül ritkán, de súlyos életveszélyes szövődmények is előfordulhatnak. Ezek gyakorisága olyan csekély, hogy gyakorlatunkban legfeljebb száz évenként jelentkezne egy. A súlyos szövődmények, mint pl. gyógyszer-túlérzékenység, légutak elzáródása, savas gyomortartalom belehelése, életveszélyes felmelegedés, stb. mellett az enyhébb szövődmények gyakorisága nagyobb. Az esetek 20-30 %-ban kell számolni például átmeneti rossz közérzettel, hányingerrel, hányással, izomfájdalmakkal, a vénaszúrást követő kisebb kék foltokkal, helyi vénagyulladással. Ritkán de előfordulhat a front fogak sérülése is."

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.06.03. 14:29:53

Sok esetben fordul elő, hogy létrehoznak valamilyen intézményt a közjó nevében, és végül abban az intézményben az ott dolgozók saját kis egyéni vágyaikat kezdik kiélni, saját érdekeik szerint kezdenek önjárók lenni. A jelenség mindenütt megtalálható, kezdve az állami tisztviselők korrupciójával a saját zsebre dolgozó buszvezetőig, a feladatait nem megfelelően végző gondozónőig stb.
A robotoknál nem lesz ilyen veszély!

mulholland2 2015.06.03. 15:18:48

No hát ez valóban Amerikai Horror sztori

Luca Minor (törölt) 2015.06.03. 16:37:46

@mulholland2: Nekem is a 2. évad jutott eszembe erről a borzanatról.

Kot Marlboro 2015.06.04. 00:53:37

Kedves Levente! Engem nagyon érdekel a Várnegyedes séta, de sajnos a következő másfél hétben nem igazán érek rá (államvizsgára készülök munka mellett). Lesz még a jövőben ilyen séta? (Ha igen, kb. mikor?)