Az építkezés és a rombolás évszázadai

A pesti Belváros gyilkossági térképe 1. rész

2015. április 16. - don-kanyar

Új cikksorozatunkban neves, ám elfeledett gyilkossági helyszíneket járunk be Budapest-szerte. A felsorolásból kihagytuk azoknak a politikusoknak és katonáknak az otthonát, akiknek a kezéhez közvetve vagy közvetlenül bár vér tapad-, ám az általuk levezényelt gyilkosságok nem a lakhelyükön történtek.871ff2e2e4d925f21b2009c541b139fa.jpg

Német igazoltatás egy budapesti utcán (Fotó: Bundesarchiv.de)

Harkányi-bérház

 

Báró Harkányi Béla matematikus, csillagász és akadémikus a Váci utca 12. szám alatti szecessziós stílusú négyemeletes ingatlant 1910-1912 között építette fel Alpár Ignác terve szerint. Ebben a házban élt dr. Kasztner Rezső ügyvéd-újságíró, aki a holokauszt idején elérte Adolf Eichmann SS-alezredes személyes „zsidóügyi” megbízottjánál, Kurt Becher SS-ezredesnél, hogy 6 és fél millió Pengő (1 millió 600 ezer USD) váltságdíjért cserébe a németek egy vonatszerelvényt ne Auschwitzba, hanem Svájcba irányítsanak. Az 1684 fő zsidó-magyar állampolgárt kimentő akciót később „Kasztner vonata” néven emlegették. A háború után bár Bechert háborús bűnösnek nyilvánították, Nürnbergben bíróság elé is állították, ám pont Kasztner Rezső tanúvallomása nyomán az egykori náci főtisztet szabadon engedték, ami miatt Kasztnert 1957-ben egy Ze'ev Eckstein nevű ultrajobboldali aktivista két társával együtt a tel-avivi lakása előtt lelőtt.

1e2d2c882c1cca1cdebc2d03501371e1.jpg

A Harkányi-bérház (Fotó: Urbface.com

Mocsonyi-bérház

 

A Váci utca 16. szám alatt fellelhető Fontana Üzletház helyén korábban gróf fényi Mocsonyi János Torontál vármegyei nagybirtokos 1833-ban átadott háromemeletes bérháza állt, amelyet még Hild József tervezett. A házban élt a gróf egyik fia, báró Mocsonyi Péter országgyűlési képviselő, főtörvényszék tanácsos is, akit 1858. október 1-én szolgája, pontosabban a házmestere két „kioktató” pofon miatt bosszúból egy levélnyitó késsel leszúrta a bérház udvarán.

d6c78b04c56fcd1b6d97165a1fd58278.jpg

Az egykori Mocsonyi-bérház (Fotó: Urbface.com)

Szapáry-palota

 

Gróf Szapáry László lovassági tábornok özvegye, gróf Mariane von Grünne 1898-ban építette fel a Váci utca 25. szám alatt négyemeletes palotáját. A Czigler Győző tervezte épület meghatározó pillanata volt, hogy 1899. június 15-én a szomszédos ház tetejéről a Szapáry-palota udvarába vetette le magát Giergl Ernő üveg-nagykereskedő. Az ugrás pillanatában Giergl zuhanó teste majdnem eltalálta az udvaron átsiető Müller László császári és királyi követségi titkárt, aki ekkor Konstantinápolyban tevékenykedett diplomataként. A rendőrség sokáig extrém és politikai jellegű gyilkossági kísérletként kezelte az ügyet, ám végül öngyilkosságot állapítottak meg.

135241b3413d691638b4f2a76fff8127.jpg

A lecsupaszított Szapáry-palota napjainkban (Fotó: Urbface.com)

Haris-üzlet- és bérház

 

Haris Gergely Pest-Buda 11. legnagyobb adófizetője és felesége Petrovits Anna 1875-ben építette fel a Váci utca 30.-Petőfi Sándor utca 8. szám alatti kettős telen elnyúló átjáróházát. A Feszty Adolf tervezte épület fedett udvarából 14 üzlethelyiséget lehetett elérni. A Haris-bazárra keresztelt épület keleties hangulatot árasztó, díszes kis utcácska volt. Szobrokkal, pálmafákkal, szépen kirakott mozaikpadlóval, szökőkúttal díszítették. A 10 lakás egyikében lakott a Haris család is.

1885. április 2-án délután négy és fél öt között borzalmas kettős gyilkosság történt dr. Altmann Mór doktor főbérlő lakásában (II. emelet 29-es ajtó). A 20 éves Végh (Peschnek) Verona prostituáltat és nyolcéves unokahúgát, Buday Rózát a hasuknál fogva felvágták és kibelezték.  A rendőrség kevesebb, mint 24 óra alatt elfogta a tettest, a 25 éves Balentics Imrét, aki bevallotta, hogy csak azért ölte meg a „Giza” kasszírnőként ismert Veronát, mert a lány visszautasította a közeledését, amiért nem tudott neki fizetni. A kiskorú Buday Rózának pedig csak azért kellett meghalnia, mert szemtanúja volt a gyilkosságnak. Az eset pikantéria, hogy a hasfelmetszések és nyakelvágások pillanatában pont otthon volt dr. Altmann Mór orvos is, aki csak azért nem avatkozott bele az emberölés folyamatába, mert a szomszéd szobában nem akarta megszakítani intim együttlétét Laziszics Olga nevezetű prostituálttal. Kórós elmebetegségére hivatkozva a bíróság a gyilkost tébolydába záratta, ahol három hónap múlva -július 2-án- tuberkulózisban meghalt. Adómentesség miatt a Haris-bazárt 1910-ban bontatta le Haris Gergely, hogy az épület helyébe 1909 és 1911 között Rainer Károly terve és Gerstenberger Emil kivitelezésében felépíthesse a sikátorszerű Haris közt, amelynek térfalait 3-3 darab ötemeletes manzárdtetővel bérházzal „bélelték ki”.

b5696ef46a6b67dde16de235c6cfb2f2.jpg

A régi Haris üzletház (Fotó: Urbface.com)

Késmárky-Illés-bérház

 

A Kossuth Lajos utca 12. szám alatti bérházat és áruházat Késmárky Károly és Illés Ferenc bőr-, ékszer- és játékkereskedők megrendelésnek köszönhetően 1897-ben avatták fel Bartunek Ferenc terve szerint. Ebben az épületben szúrták le 1952-ben Kolozsváry Endre festőművészt, a Hortobágyot naturálisan ábrázoló piktort-, akit a rendőrségi iratok szerint az egy szinttel alatta lakó Ötvös Zoltán műszaki tisztviselő fojtott meg szerelemféltésből.

225fc0089593ce6db4fa727b3b839483.jpg

A Késmárky-Illés-bérház napjainkban (Fotó: Urbface.com)

Belvárosi-Pilvax-üzlet- és bérházak

 

A Városház utca 14. szám alatti épületet 1944 március 20-án kapta meg a Nyilaskeresztes Párt, hogy itt alakíthassák ki a főkerületi vezetőségük központját, az úgynevezett Nyilas Házat.Amikor Budapest ostroma során az Andrássy út 60. szám alatti Hűség Házát (ma Terror Háza) a szovjet csapatok elfoglalták, dr. Vajna Ernő Budapest védelmének pártmegbízottja ide helyeztette át az új Hűség Házát. Szintén a Városház utca 14. lett a központja Nidosi Imre alezredes, Pest városparancsnokának; a Pesti Fegyveres Nemzetszolgálatnak és a Hungarista Légiónak is.

Nidosi Imre és Kurt Rettmann ezredes ebből a székházból irányította a svéd oltalom alatt álló házakban megbújó zsidó lakosság felkeresését és kivégzését. 1945. január 8-án hajnalban például a svéd 1. számú útlevélosztálynak helyet adó VI. kerületi Jókai utca 1. szám alatti Dick-bérházból 320 embert szállítottak át ide, hogy másnap délután a gyerekeket, az anyákat és az öregeket (80 főt) átvihessék a nagy gettóba. A pártszékházban maradt 240 embert az elkövetkező 10 napban a nyilasok (pl.: Andreikovics Béla, Csiszár Gábor, Hajk József, Háy Lujza, Salzer Vilmosné, Thal György és Polesch László) először összeverték, majd változatos módszerekkel megkínozták és kifosztották. Volt, akin cigarettacsikkeket nyomtak el, másokkal saját vérüket nyalatták fel a padlóról.

71918c46d8f6be44f58f45682f71b2ae.jpg

A Belvárosi-Pilvax-bérházak napjainkban a Városház utca felől (Fotó: Urbface.com)

A 16 éves Szántó Zsuzsannát többször és csoportosan megerőszakolták, majd a félholt, meztelen lányt az utcán agyonlőtték. Két megkínzott férfi nem bírta tovább a tortúrát, és kivetette magát a negyedik emeletről. Aki nem az öngyilkosságot választotta azokat Thál Lajos csendőr, a nyilas főkerület nyomozó csoport vezetőjének és Salzer Vilmosné „Csöpi” iránymutatása szerint három éjjelen át tartó kivégzés során vagy a Dunába lőtték, vagy a Városház utca 14., illetve a Petőfi Sándor utca 9. előtt tarkón lőtték. Ez utóbbi esetben például egy anyát két ikerleányával összekötözve végeztek ki. Szintén a pártszékház pincéjében végezték ki a nyilasok Komoly (Kohn) Ottó mérnököt, a Magyar Cionista Szövetség vezetőjét, a Zsidó Tanács tagját, akit a nyilasok 1945. január 1-én raboltak el a Ritz Szállodában kialakított ideiglenes szállásáról.

Sorozatunkat a Városház utcai Demszky-bunkerben történt gyilkossággal folytatjuk tovább.

Jamrik Levente

Ismételten két szuper tematikus túrát ajánlok a figyelmetekbe a hétvégére:

1.  "A Kéjnegyed bugyrai " A túra Április 18-én (szombat ) du 2-kor kezdődik a Szt. Teréz templom elől.

- BORDÉLYHÁZAK, MULATÓK, CSŐDÖRÖK ÉS ZENGERÁJOK NYOMÁBAN
- MELYIK BÉRHÁZAKBAN MULATTAK EURÓPA URALKODÓI?
- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- AZ SS ÉS A GESTAPO FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- MI KÖZE WAGNERNEK A KIRÁLY UTCÁHOZ?
- HOL LAKOTT ÉS DOLGOZOTT KÁDÁR JÁNOS?
- A PESTI ZSIDÓSÁG EMLÉKEZÉSPONTJAI
- MIÉRT VOLT HÍRES EXPORTCIKK A MAGYAR NŐ?
- PÉNZHAMISÍTÓK ÉS HOLLYWOOD
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként.

2015_zsidotura.jpg

2.  "A budai Várnegyed titkai" A túra Április 19-én (vasárnap) du 2-kor kezdődik a Várszínház elől.

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. 
Bővebb infó a túráról az Index.hu cikke:http://index.hu/kultur/eletmod/2014/04/16/var_os_tura/ Esőnap nincs.

var1_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr67373334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 12:33:42

" -Lédererné mi van a kosárban?
-Kodelkának keze , feje, lába."

Asszem valahol az I. kerületben volt a helyszín..

sóskatáska 2015.04.17. 12:43:21

" Ebben az épületben szúrták le 1952-ben Kolozsváry Endre festőművészt, a Hortobágyot naturálisan ábrázoló piktorát, akit a rendőrségi iratok szerint az egy szinttel alatta lakó Ötvös Zoltán műszaki tisztviselő fojtotta meg szerelemféltésből."

ezt a mondatot ,hogy kell értelmezni?

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 12:44:36

Gondolom, a napi gyilkosságok akkor is megvoltak.

zsg? 2015.04.17. 12:45:52

Az első fénykép sok helyen úgy szerepel, mint a Vichy által vezetett Franciaországban, Párizsban végrehajtott nagy zsidó letartóztatás, a "Velodrome d'Hiver" néven elhíresült akció fotója (1942. július 16-17). Melyik az igaz, budapesti vagy párizsi kép lehet? Amúgy nagyon pesties hangulata van, és erre szavaznék.

Shopping 2015.04.17. 12:59:57

Meddig tömik, tukmálják még ezt a zsido dolgot?????

Sztálin több embert ölt meg mint Hitler. Ez tény.
mégsem emlékezünk meg az áldozatairól , nincs emléknapjuk se, és az áldozatok még élő hozzátartozói sem jelennek meg hetente a médiában.

Lépjünk már túl a múlton.
Ha a zsidók emlékezni akarnak, tegyék azt a zsinagógában hetente, de a lakosság többi részére ne kényszerítsék rá az egész cirkuszt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 13:03:31

@zsg?: Egyszer már szerepelt egy blogon ez a kép, mint Bp-en készült fotó.
Valójában nem igazoltatást mutat be,hanem egy menetet, amelyben a zsidóknak feltartott kézzel kellet végigvonulniuk az utcákon.
A kép asszem azt ábrázolja, amikor a menet eléri végcélját, talán a mai II. János Pál pápa -(akkori Tisza Kálmán)- téren

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 13:04:20

@sóskatáska: Leszúrta, aztán megfojtotta.. Vagy fordítva?

Fleurs Du Mal 2015.04.17. 13:12:48

@Shopping: Senki nem tolta a cikked az arcodba. Ha nem tetszik ne kattints rá.

HgGina 2015.04.17. 13:22:34

@zsg?: mitől "pesties" a hangulata?
Az emberek arca? Ruhája? Másképp emelik fel a kezüket, mint a franciák?

2015.04.17. 13:55:30

Érdekes cikk, bár egy-két dolgot nem értek benne. Mindjárt az első helyszín szerintem kakukktojás, mert ha jól értem, aki ott élt, azt nem ott, még csak nem is Budapesten, hanem Tel-Avivban ölték meg. Ja, én se értem a leszúrt festőművészt, akit szerelemféltésből fojtottak meg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2015.04.17. 14:25:08

Az első képhez : a Götz Aly-féle Utolsó fejezet-ben benne van, a sorozat többi részével is, követség előtti menlevélkérők szűrése, ha jól emlékszem, október 20. körül.

pajaci 2015.04.17. 14:25:17

A címben szereplő térképet nem igazán látom.

fingerbangs 2015.04.17. 15:04:30

az a kemény hogy ugyanilyen ostoba emberek járnak ma is köztünk, mint akik akkor ezeket a dolgokat elkövették, csak nem tudnak kibontakozni, ijesztő belegondolni mit tenne ez a sok buta ember ha hatalmat kapnának

Kelly és a szexi dög 2015.04.17. 15:04:37

A KÉJNEGYED BUGYRAI - asszem ide én is alámerülnék...Levi, király vagy!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 16:29:33

@Deak Tamas: Elképzelhető. Bővebben tudnál mondani valami erről?

zsg? 2015.04.17. 16:42:08

@HgGina: A feltartott kezű férfi lódenkabátja, meg többieké, a nők hajviselete. Az itt lévő képkivágás jobb szélén csak a fél arccal látható, de a szerző által linkelt eredetin teljes arccal látható egy (nekem) klasszikus nyilas fej, zsíros kerek arc, cigi a szájban, öltöny, nyakkendő és lódenkabát, megvető és utálkozó tekintet. Mögötte balról klasszikus drótkeretes szemüveg.

Tudományos libsizmus 2015.04.17. 17:27:55

Bizony, kell a libsiknek az újabb iránymutatás.

Tudományos libsizmus 2015.04.17. 17:28:05

@zsg?:
Franciaország meg nem szállt részét Vichy városából kormányozták. Az ország többi része - Párizzsal együtt - német megszállás alatt állt. Tehát a Vichy.féle közigazgatás nem rendelhetett el Párizsban letartóztaásokat.

Ez nem változtat azon, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy az ominózus fotó Budapesten készült. Akkor sem, ha olyan "pesties" a hangulata.