Az építkezés és a rombolás évszázadai

Romokban Bulgária egykori büszkesége

2015. március 18. - don-kanyar

A balkáni ország szocialista időszakában hiperdrágán kizsaluzott idolja ma az enyészeté.

bolgar12.jpg

Harmadik típusú találkozások a bolgár UFÓ-val (Fotó: Kamren B. Photograph)

A repülő csészealjra hasonlító emlékművet a bolgár állam alapításának 1300., a Dimitar Blagojev nevével fémjelzett bolgár szociáldemokrata párt 100., és az 500 éves oszmán uralmat végleg felszámoló győztes Sipka-szorosi csata 90. évfordulója kapcsán 1981-ben avatták fel. Az akkor hatalmon lévő kormány az objektumot a Sipka-szorost is magában rejtő, 1441 méter magas Buzludzsa-hegy csúcsán építtette fel. A Georgij Sztojlov tervezte „újkori megalit” az egyik legnagyobb és legdrágább beruházás volt a balkáni ország történetében-, az építkezés ugyanis több mint 14 millió levába (akkori árfolyam mintegy 7 millió angol fontba) került.

bolgar2.jpg

bolgar3.jpgbolgar8.jpgAz internacionalizmus csészealja  (Fotó: Kamren B. Photograph)

A hét évig tartó építkezés nagy részét önkéntes kommunista brigádok, a Delcso Delcsev Állami Építőipari Vállalat és a bolgár hadsereg hatezer főt kitevő építőezredei, illetve a Dobromir Kolarov építészprofesszor irányította több mint hatvan szobrász és festő végezte el. A lakott vidékekről távol eső helyszínre több új utat is kiépített a katonaság Szófia parancsára, amelyekből a két legjelentősebb közlekedési folyosó a 16 kilométer hosszú Kazanlakba és a 12 kilométer hosszú Gabrovóba vezető út volt. A Sztojlov tervezte építmény szellemi előképe állítólag Frank Lloyd Wright amerikai építész a Wisconsin állami Wauwatosában 1956-ban átadott görögkeleti temploma volt.

Az épülethez tartozó 70 méter magas, nyújtott trapéz alakú zászlórúdként is használatos torony mindkét oldalát egy-egy 6,5 x 12 méter nagyságú vörös csillag ékesíti-, amelyek egyenként is háromszor nagyobbak, mint a Kreml tetején látható pentagram. A 42 méter széles, 14,5 méter magas nagycsarnok plafonját a legfőbb szovjet jelkép, a sarló és kalapács díszíti, amely körül 550 négyzetméternyi területet foglalnak el a hazai és a külföldi kommunista vezetők mozaikból kirakott arcmásaik és falfestményeik.

bolgar5.jpg

bolgar7.jpgbolgar6.jpgA párt balkáni ökle (Fotó: Kamren B. Photograph)

A központi csarnokhoz vezető folyosókon és a nagycsarnokban 15 különböző stílusú és technikájú műalkotást helyeztek el. A főkapun belépve a folyosó jobb- és baloldalán Dimitrij Bojkov és Mihail Bencsev szobrászok 12-12 méter hosszú bronzból és gránitból kialakított „Zászlók” és az „Öröktűz” című domborműveik láthatók. Az épület belseje felé haladva a folyosó legvégén Velicsko Minekov „Győzelem” című szobra „utasítja rendre” az internacionalista szentélybe belépő harsogókat.

A csarnok bal oldalán az óramutató járásával megegyezően a „Párt születése” (Valentin Sztarcsev), a ”Párt harcai és győzelme” (Hriszto Sztefanov), a „Világ munkavállalói egyesüljetek” (Vladiszlav Paszkalev), az „1944” (Iván Kirkov), a „Bolgár-szovjet barátság” (Toma Vrbanov) és a „Kommunista Párt V. Kongresszusa” (Alexandr Terziev) című freskók és mozaikok láthatók.  A terem jobb oldalán a „Mezőgazdaság szocialista rekonstrukciója” (Georgij Trifonov), a „Serdülők ellenállása” (Iván Sztojlov), a „Nők a szocialista társadalomban (Iván Ivanov), a „Szolidaritás” (Grigor Szpiridonov), a „Kommunizmus áprilisi felemelkedése” (Dimitrij Kirov) és a „Kommunista Párt X. Kongresszusa” (Sztojmen Sztoilov) című falfestmények néznek az elvtársakra. Az épület három lépcsőházát, illetve a tárgyalótermek cseh kristályüvegből elkészített csillárjai a szintén cseh származású Stanislav Libenský szobrász alkotásai.

bolgar1.jpgbolgar13.jpgbolgar14.jpgRomjaiban is pompás (Fotó: Kamren B. Photograph)      

A hatalmas összegeket felemésztő építkezés csak nyolc évig hirdette a bolgár szocializmus fényes jelenét, Todor Zsivkov az államtanács elnökének bukása és az 1989-es politikai változásoknak köszönhetően az épületnek nincs gazdája. A balkáni ország rendszerváltását követő évtizedekben a legfőbb menthető elemet, szobrokat és egyéb mozdítható tárgyakat elvitték Szófiába, majd a létesítmény-fenntartó 1992-ben magára hagyta az épületet.

bolgar4.jpg

bolgar9.jpg"Ha nincs lőszer, jó lesz a lószar" (Fotó: Kamren B. Photograph)

A fosztogatók és a vandálok hamar rátalálták az őrizetlenül hagyott építményre. A gazdagon díszített, impozáns belső mára súlyosan megrongálódott, az is kérdéses, hogy helyreállítható lesz-e valaha. Ettől függetlenül az egész terem jelenleg is vörösben pompázik, a nagycsarnok plafonját a legfőbb szovjet jelkép, a sarló és kalapács még mindig díszíti az alatta kialakított felirattal együtt: „Világ proletárjai, egyesüljetek!” 2011 szeptemberében a bolgár kabinet átruházta az emlékművet a szocialista pártra, de forráshiány miatt ők sem tudtak és tudnak a műtárggyal mit csinálni. A Bolgár Szocialista Pártnak csak annyira futotta az erejéből, hogy minden év augusztus első vasárnapján ide szervezik találkozójukat, amelyen 30-40 ezer kommunizmus/szocializmus iránt nosztalgiázó szokott részt venni. „A világ legszebb elhagyatott helyei” 2013-as listáján a 25. helyre rangsorolták az építményt, amely környékén manapság lovak és tehenek legelnek.

Jamrik Levente 

A hétvégére két szuper tematikus (alternatív) túrát ajánlok a figyelmetekbe:

1. "A Kéjnegyed bugyrai: Szex, gyilkosság és művészet az erzsébetvárosi gettóban" A túra Március 21-én (szombat) du 2-kor kezdődik a Szt. Teréz templom (Király és Nagymező utcák sarka) elől.

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként.

- BORDÉLYHÁZAK, MULATÓK, CSŐDÖRÖK ÉS ZENGERÁJOK NYOMÁBAN
- MELYIK BÉRHÁZAKBAN MULATTAK EURÓPA URALKODÓI?
- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- MI KÖZE WAGNERNEK A KIRÁLY UTCÁHOZ?
- HOL LAKOTT ÉS DOLGOZOTT KÁDÁR JÁNOS?
- A PESTI ZSIDÓSÁG EMLÉKEZÉSPONTJAI
- AZ SS ÉS A GESTAPO FŐHADISZÁLLÁSAI 
- MIÉRT VOLT HÍRES EXPORTCIKK A MAGYAR NŐ?
- PÉNZHAMISÍTÓK ÉS HOLLYWOOD
- ÉS RENGETEG MÁS ÉRDEKESSÉG, ANEKDOTÁK

2014_zsidotura.jpg

 

2.  "A budai Várnegyed titkai" A túra Március 22-én (vasárnap) du 2-kor kezdődik a Várszínház elől.

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A nagyszámú érdeklődés miatt a túrára regisztrálni kell az artistfama@gmail.com email címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. 
Bővebb infó a túráról az Index.hu cikke:http://index.hu/kultur/eletmod/2014/04/16/var_os_tura/ Esőnap nincs.

var1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr967280367

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.18. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.19. 10:15:46

További hibák:

"Dimitrij Bojkov"

Dimitri Bojkov

"Alexandr Terziev"

Alexandar Terziev

"Dimitrij Kirov"

Dimitrij Kirov

"Sztojmen Sztoilov"

Sztoimen Sztoilov

"Toma Vrbanov"

Toma Varbanov

fannó 2015.03.19. 10:16:02

Van ahol ez a mániája a regnáló hatalomnak, máshol meg mondjuk stadionokat építenek, amiknek kb. ugyanannyi hasznát veszi a társadalom és hasonlóan az enyészeté lesznek, amint felszámolják az azokat felépítő rezsimet.

Rémbódess 2015.03.19. 10:16:06

A Pancsó Arénáról lesz ilyen cikk 20 év múlva??? :-DD

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.19. 10:42:36

@maxval bircaman szerkesztő:

Bocs, természetesen Dimitri Kirov vagy Dimitar Kirov, attól függ.

Bobby Newmark 2015.03.19. 12:56:41

@maxval bircaman szerkesztő: Magyar átírás más, mint az angol, vagy a cirillről karakterről karakterre. Ha már javítasz, akkor nem ártana, ha helyesre...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.19. 13:45:30

@maxval bircaman szerkesztő: "Dimitrij Kirov"

Dimitrij Kirov . Ugyanazt írtad le te is..

Emmanuel Goldstein 2015.03.19. 15:37:38

@Bobby Newmark: teljesen jól javította, a bolgár fonetikai szempontból nagyon más nyelv mint az orosz

Emmanuel Goldstein 2015.03.19. 15:37:55

úgy tudom, belügyminisztériumi projekt volt, birkamaxi, a közröhejes trollnak készítették, csak az szellemi állapotára tekintettel kegyelmet kapott georgi parvanovtól, azóta áll üresen a beton esztenaház!

Emmanuel Goldstein 2015.06.20. 20:37:00

@nemethv: remek válogatás, nemmellékesen, ez a kép igazolja, h a bolgár zászló tényleg a magyarból lett véve, a forradalom idején:
www.flickr.com/photos/8849115@N03/17384281125/in/album-72157650064555203/