Az építkezés és a rombolás évszázadai

68 év után csak két napig lesz látogatható Táncsics börtöne!

2014. október 03. - don-kanyar

Az 1948 óta idén júniusig amerikai tulajdonban üzemelő József kaszárnyát csak most vasárnap és hétfőn lehet megtekinteni, aztán hosszú évekre ismét bezár.tancsi1.jpg

Táncsics humoros kiszabadításának helyszíne (Fotó: Urbface.com)

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti József-kaszárnya viszonylag kevés eredeti részletet tartalmaz már. A középkorban részben ezen a telken működött a Régi királyi ház, az úgynevezett Kammerhof hatalmas épülete, amely lényegében az uralkodó magánlakosztálya és ágyasháza volt. Itt működött a pénzverde is. Az oklevelek szerint az épületet még III. András magyar király építtette. A vaskos falú épületben Szent Márton tiszteletére egy királyi és egy királynői kápolnát is kialakítottak 1309-ben, amely 1349-ben kapott búcsúengedélyt VI. Kelemen pápától. 1525-ben Ország János váci püspök három erős toronnyal erősítette meg az akkor már palotává fejlesztett ingatlant-, amelyet még az 1530-as ostrom ágyúzása sem tudott romba dönteni. A létesítmény kezdeti "elpusztíthatatlanságába" persze az a tény is közrejátszott, hogy a püspöki palota köré Szapolyai János 1530-ban óolasz minta alapján egy szögletes bástyát építtetett Domenico da Bologna építész terve alapján. A püspöki palota csak a tizentötéves háború (1591-1606) idején pusztult el.

A romos terület déli részén Bécs 1722-ben egy vastag falú lőporraktárt építtetett, amelyet még mindig jól védett a Szapolyai emeltette 22 méter széles Erdélyi-bástya. A lőportornyot először 1805-ben visszabontották, majd 1810-ben egy József-kaszárnyára keresztelt késő barokk - korai klasszicizáló épületet emelték köré, amelynek építését 1833-ban fejeztek be. Az ingatlan azonban elsősorban nem annyira laktanyaként, hanem börtönként funkcionált: A Habsburg-elnyomás és a szólásszabadság ellen tiltakozó magyar és román írók, publicisták, ügyvédek és politikusok egy részét (Táncsics, Mihály, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Czuczor Gergely, Eftimie Murgu) ugyanis ide záratta be Bécs. Az 1848. március 15-ödikén kitört forradalom egyik első megmozdulása az itt bebörtönzött hazafiak kiszabadítása volt, amely az utókor számára elégé mulatságosra sikerült. Ha kíváncsi a részletekre, akkor jöjjön el most vasárnap, vagy hétfőn délelőtt 10 és délután 6 között félóránként meghirdetett túráinkra, hogy megnézhesse hol raboskodtak nemzeti nagyjaink, hol áll pontosan a lőportorony, illetve milyen a kilátás a budai vár legnagyobb bástyájáról, az Erdélyiről Pestre.

Táncsics egykori börtöne azért lesz csak két napig látogatható, mert a műemlék-együttesben hamarosan elkezdődik a régészeti feltárás, majd azt követően múzeummá történő átalakítása. A létesítmény megtekintése ingyenes.TÁNCSICS TÚRA_1.jpg2014 ZSIDÓTÚRA.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr956755073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi Ténytár 2014.10.04. 10:24:16

@ Az a táncsicsi börtön amiben sosem ült, csak romantikus legenda?!

____
Táncsics nem is a Táncsics-börtönben ült

index.hu/kultur/klassz/katona0314/

Petőfi Júliája rámozdult Jókaira, a balek Táncsics átaludta a Nemzeti Színházbeli előadást, ahol tojással bekent ál-Táncsiccsal próbálták pótolni. Ezekről miért nem beszélünk soha?

(...) Az udvari melléképületben, az ún. Táncsics-börtönben Táncsics soha nem ült, mert úri fogoly volt, neki utcai szoba járt, csak az ablaka volt magasan bedeszkázva.

Akkor sejtette meg, hogy mi készül, amikor reggel székre állva kinézett az utcára, és egy fiatal piarista papot látott hatalmas nemzeti színű kokárdával a fekete reverendán. Azt mondta a gyerekeknek a pap, hogy menjenek haza, nem olyan idő járja most, hogy a gyerek az utcán szaladgáljon. De jegyezzétek meg, nagy napja ez a magyar nemzetnek. A 12 pontból a tömeg megvalósított már kettőt, következhetett volna a politikai foglyok szabadon bocsátása, de ez nem valósult meg teljesen.

Nemcsak Táncsics volt börtönben, hanem Eftimia Murgu lugosi román ügyvéd is, aki szintén sajtóvétségért ült, de őt csak egy hónappal később engedik ki szapora bocsánatkérések közepette.

____