Az építkezés és a rombolás évszázadai

Bizarr? Síterepnek használják a Halálváros termeit

2014. szeptember 05. - don-kanyar

Hiába tervezték az ingatlant bombabiztosra, a Buckner-épületet nem a szovjetek, hanem az 1964. március 27-én bekövetkezett nagy alaszkai földrengés tette teljesen lakhatatlanná.buckner címlap.jpg

A szellemváros, amelynek termeit sípályának használnak (Fotó: Vimeo.com)

A második világháború után az amerikai hadsereg egy szovjet katonai expanziótól tartva 1948-ban úgy határozott, hogy az alaszkai Whittier falu feletti hegyoldalba egy hatalmas méretű laktanyát építtet fel. A helyszín kiválasztása, illetve a katonai előőrs idetelepítése mellett több érv szólt: a község egyrészt félórányi repülőútnyira (97 kilométernyire) helyezkedik el Alaszka legnépesebb városától, Anchorage-tól, másrészt pedig a városka kikötője nemcsak egész évben jégmentes, hanem az év nagy részében a települést mindig sűrű köd is borítja-, amely kitűnő álcázási lehetőséget nyújt még a kíváncsi műholdakkal szemben is.

Buckner9-blog.jpg

Buckner-blog.jpgCavedoor.jpgA 273 660 négyzetméteren elnyúló nyolcemeletes épületet 1948 és 1953 között építették fel. Az 1000 apartmanból álló ingatlan a felszínen öt, a föld alatt pedig három szintet foglal el, amelyeket a hidegháborús pánikból kiindulva vegyi-, atom-, és kémiai támadás kivédése ellen is biztonságossá tettek. (Teljes elzárás, és mindenféle külső energia- és élelmiszer-bevitel nélkül a 4000 férőhelyes bunkerváros egy hétig volt képes saját generátorai, felhalmozott konzervvel, és 20 víztartálya segítségével fenntartani magát.) Mivel Alaszka legnagyobb kormányzati épületét ifjabb Simon Bolivar Buckner (1886-1945) altábornagyról nevezték el, így az épületegyüttest csak Buckner-barakknak hívták az itt szolgálatot teljesítő katonák és azok családtagjaik.

Buckner_Building,_Whittier.jpg

Buckner1.jpgA gigaépület természetesen nemcsak szolgálati lakásokat, hanem több tucat szociális jellegű létesítménynek is helyet adott. A titkos bázis tervezői egy kisvárosnyi infrastruktúrát rejtettek az épületbe: többek között kialakítottak egy 60 személyes kórházat, egy 320 férőhelyes színházat, amelyet moziként is használtak, egy 4 sávos bowlingpályát, egy 6 cellás börtönt, egy templomot, pékséget, fodrászatot, könyvtárt, rádióállomást, lőteret, fotólabort, egy hatalmas kávézót és egy konyhát, illetve egy tiszti társalgót, tornatermet, 4 tantermet és egy uszodát is. A kivitelezésnél Washington fontos szempontnak tartotta, hogy a szociális létesítményeket elválasztó falak vastagsága legalább 35 centiméteres legyen, hogy azok egy esetleges bombázást is kibírjanak

Buckner7lblog.jpg

Buckner11-blog.jpgBuckner13-blog.jpgA fentiek ellenére azonban hiába tervezték az ingatlant bombabiztosra, a Buckner-épület pusztulását nem a szovjetek, hanem az 1964. március 27-én bekövetkezett nagy alaszkai földrengés tette teljesen lakhatatlanná. A Richter-skála szerinti 9,2 földmozgás az amerikai történelem legerősebb, és az 1960-as chilei rengés után a világ második legerősebb valaha feljegyzett magnitúdója volt. A rengés miatt kialakult 13 méter magas szökőár 13 ember halálát követelte, akik közül nyolcan voltak katonák. Az ingatlan csakhamar szellemváros lett, amelyet a helyiek csak a Halálvárosnak hívnak. A komplexum bontása bár sokszor felmerült az illetékesek fejében, azt két fő akadály miatt mindeddig elnapolták.

Buckner14blog.jpg

Buckner15-blog.jpgAz egyik ilyen tényező, hogy a Buckner-kaszárnya építésekor jelentős mennyiségű azbesztet használtak fel az építők, amelynek eltávolítása igen költséges és hosszú időt venne igénybe. (Gondoljuk csak bele a szintén azbeszt felhasználásával 1976-ban átadott kelet-német Köztársasági Palota két évig tartó, nagyon körültekintő bontására.) A bontás másik akadálya, hogy a 160 lakosú Whittier falut csak egyetlenegy szárazföldi út köti össze a külvilággal, amelynek nagy része ráadásul az Anton Anderson alagúton keresztül vezet.

 

A törmelék és a sitt elszállítása így csak hajók segítségével történhetne meg, amely az amerikaiak szerint ismét megduplázná a logisztikai költségeket. Idővel az omladozó épület alsó, földalatti két szintjét, a bunkert, illetve a faluba vezető 500 méter hosszú alagutat teljesen elárasztotta a víz és a hólé. Míg a penészes falak között telente extrém síelők cikáznak, addig tavasszal éhes medvék keresik itt táplálékukat, amely tavaly pont egy egy urbex-mániás fotós volt- pár harapás erejéig.

Jamrik Levente

Több mint 20 budavári ház izgalmas udvarát is láthatod, ha eljössz A BUDAI VÁRNEGYED TITKAI-TÚRÁRA:  A 2014.09.07-én (VASÁRNAP) délután 2-kor kezdődő tematikus budai Várnegyed-túra a következő titkokról rántja le a leplet-, amelyet még a sétáról szóló Index-cikk sem említett meg:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A Szeptember 7-én, a Várszínház (Nemzeti Táncszínház) elől délután 2-kor kezdődő túra 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon.

2014 BUDAI VÁRNEGYED TIKAI TEMATIKUS, ALTERNATÍV TÚRA_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr556672171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2014.09.06. 04:59:48

És egészen pontosan mit is csinált a földrengés hogy elhagyták a várost?Mert láthatóan össze nem dőlt...