Az építkezés és a rombolás évszázadai

Bevehetetlen náci lovagvárak

2014. április 16. - don-kanyar

Nemcsak Berlin, Hamburg és Bécs légterét, hanem közel 240 ezer civil életét és felbecsülhetetlen műkincseket is védtek a Flakturmok. flak Augarten.jpg

Az augarteni (Bécs) Flakturm (Fotó: Wikipedia.at.)

XX. századi középkor

 

Az angolszász légierő egyre gyakoribb és 29 hatékony támadása miatt a németek három légvédelmi erődtorony-típust fejlesztettek ki a II. világháború alatt nagyvárosaik védelme érdekében. A Friedrich Tamms tervei alapján kivitelezett első generációs négy légvédelmi erődtorony-párt 1941 áprilisa és 1942 októbere között avatták fel. A műtárgyak tervezésnél a mérnöknek figyelembe kellett vennie, hogy a sűrű városi beépítés miatt a leendő építményeinek-, az úgynevezett Flakturmoknak (Flugabwehrkanone-turm) a környező épületek fölé kellett emelkednie, így mind a nyolc darab „náci lovagvár” magasságát 39 méterben határozta meg. A négy toronypárt a berlini Állatkert, a főváros Friedrichshain-i- és a Humboldthaun-i nevű népparkjai, valamint a hamburgi hajógyárak védelme érdekében a kikötőváros Szentlélek-mező nevű közparkjának a közepén építették fel. (A főváros negyedik légvédelmi ikerpárját azért nem építették fel a németek a Hasenheide liget szélén, mert itt volt a Luftwaffe által használt tempelhofi repülőtér is-, amelynek katonai erejét Hitler 1940-ben elegendőnek gondolta Berlin/Germánia déli oldalának védelmére.) A toronypárokat az Organisation Todt felügyelete mellett -a helyi munkaerőn kívül- több ezer munkaszolgálatos és hadifogoly építette fel.

flak15-hamburg.jpg

A Szentlélek-mezőn (Hamburg) felállított Flakturm (Fotó: Wikipedia.de)flak13.jpgflak1- állatkert.jpg

flak2.jpgAz állatkerti (Berlin) és a hamburgi Flakturm-párok (Fotó: Bundesarchiv.de)

Az első generációs erődpárok legzömökebb tagja, a 70,5x70,5 méter széles, 3 és fél méter falvastagságú G-tornyoknak (Gefechtsturm - Csatatorony) hívott erősségek voltak, amelyeknek négy sarokbástyában kifutó 5 méter vastagságúra kizsaluzott tetejére négy darab 128 milliméteres ágyút, szintén négy darab 30- és 2 darab 37 milliméteres gépágyút, valamint 8 darab négycsövű 20 milliméteres gépágyút szereltek fel. Míg az ötszintes lakó- és óvóhelytorony legfelső emeletén a tüzérek körleteit alakították ki, addig az alatta fellehető emeleteken kórházi létesítményeket, illetve lőszerraktárakat képzett ki a légierő. A két legalsó szinten egy 10-10 ezer főt befogadó óvóhelyet is kialakítottak a németek. Minden torony természetesen saját vészhelyzeti generátorral, gázszűrő berendezésekkel, illetve egy-egy autonóm vízellátó kúttal is el volt látva.

flak14.jpg

Flakturm-életképek a bombázások szünetében és alatt (Fotó: Bundesarchiv.de)

A toronypárok második elemét a nácik a torkolattűz, a sűrű füst, a pontos célzás miatt legalább 100 méternyire távolabb zsaluzták ki a G-tornyokhoz képest, ahová mindig a tűzvezetési pontokat telepítették. Természetesen az L-toronynak (Leitturm - Vezérlőtorony) hívott ikerépületek tetején is voltak fegyverek, ám azok tűzereje sokkal szerényebbnek volt mondható a G-tornyokhoz képest. Ide csak 8 darab négycsövű 20 milliméteres gépágyú telepítettek a németek, hiszen a szintén 5 méter vastagságú tető nagyobbik részét egy FuMg 65 Würzburg-Riese típusú radar foglalta el. Bár a Vezérlőtornyokat is 39 méter magasra építették meg, ezek oldalfalai „csupán” 50 x 23 méteresek voltak.flak9.jpg

flak4.jpgEgy bécsi páros napjainkban (Fotó:Walter, Flickr.com)

Helyszíntől függetlenül a G és az L tornyokat mindig egy másfél méter vastag kábelalagúttal is összekötötték, amelyben emberek is közlekedhettek. Az egyszerű tűzvezetés érdekében az ikertornyokat mindig egyforma magasságban helyezték el. Egy torony össztűz esetén 8000 lövést adhatott le percenként, ez akkoriban igen jelentős tűzerőnek számított. Vízszintes lövés esetében a lövegek 20,9 kilométeres távolságig, „hajlított lövés” esetében pedig 14,8 kilométer magasságig tudtak fellőni.

flak11.jpg

flak10.jpgflak5.jpgPropaganda fotók a Flakturm lövegeinek kezelőszemélyzetéről (Fotók: Bundesarchiv.de)

A háború végén a tornyok legénysége jórészt már a Hitlerjugend tagjaiból állt. Berlin szovjet ostromában a „lovagvárak” civil és katonai jelentősége tovább fokozódott: Az eredeti 10-10 ezer ember helyett ugyanis a G-tornyokban már 30-30 ezer ember zsúfolódott össze úgy, hogy a berlini Állatkertnél kialakított Flakturm I. felső emeletein őrizték a németek a Schliemann-hagyatékból ismert Priamosz király 8900 darabos aranykincs leletét, illetve a Pergamon-oltárt is. A főváros múzeumainak féltett kincseit persze nemcsak itt, hanem a Friedrichshain ligetben fellelhető Flakturm II. felső szintjén is őrizték. Ide például a Városi Képtár és a Nemzeti Galéria csaknem 1660 darabos kollekcióját szállították, amely számos Caravaggio, Canaletto, Tiziano, Botticelli, Dürer, Bruegel, Bosch, Goya, Murillo, Velázquez, Poussin, Rembrandt, Rubens festményt és rézkarcot takart.

flak6.jpgflak-arenbergpark.jpgflak7.jpgflak8.jpgA wilhelmsburgi (Hamburg) torony alaprajza és az arenbergparki (Bécs) erősség napjainkban kívül-belül (Fotó:UWB.de)

A sűrű vasalású berlini erődöket a szovjetek nem tudták 203 milliméteres tarackjaikkal szétlőni. Az utolsó ellenállási központok is pont ezeknél az épületeknél alakultak ki. A két állatkerti légvédelmi tornyot nagy nehezen, a harmadik nekifutásra (12, 25, majd 40 tonna TNT segítségével) tudták csak felrobbantan a britek 1948 júliusában. A romokat betemették. (A hamburgi Flakturm IV. 1990-óta médiacenterként és zenekarok próbahelyiségeként funkcionál tovább.)

Mivel a G és az L tornyok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így a német hadvezetés 1943 októberében rendelte el a második generációs toronypár típus megtervezését. Itt a méreteket némiképpen megváltoztatták. A G tornyok 42 méter magasra nőttek, oldalai pedig 57 méter hosszúak lettek. A falvastagság 2 méteresre, a tető pedig 3 és fél méteresre csökkent. A fegyverzet is kevesebb lett az első generációs tornyokéhoz képest, hiszen ide már csak 4 darab kétcsövű 128 milliméteres ágyút, és 8 darab négycsövű 20 milliméteres gépágyút telepítettek a németek. Ami több lett, az az emeletszám, itt már 10 szintre osztották fel a „lakótornyot”.flak3.jpg

flak12.jpgBombázás előtt és után (Fotók: Bundesarchiv.de)

A második szériához tartozó L tornyok magassága 44 méteres lett, oldalai pedig 50x23 méteresek. Ezek tetején szintén egy-egy Würzburg-Riese radar, illetve egy-egy 10 darabból álló négycsövű 20 milliméteres gépágyú volt telepítve. A második generációs tornyokból két pár épült a Harmadik Birodalomban. Míg a Flakturm VI.-os erősséget ismét Hamburg (Wilhelmsburg) városa kapta, addig a Flakturm VIII.-ra keresztelt tornyokat Bécs (Arenbergpark) kapta meg. A hamburgi tornyok közül az L tornyot felrobbantották, de a G toronynak csak a belső szerkezetét sikerült megrongálnia az angoloknak. Ez a betonkastély ma „Energia bunker” néven a város egyik napelem- és mobilátjátszó antenna telepeként, valamint kilátóként működik. Az osztrák G toronyban a Bécsi Iparművészeti Múzeum raktára, a CAT-Kortárs Művészeti Torony, az L toronyban pedig számítógépes központ és több képzőművészeti galéria működik.

flak16.jpg

A bécsi Augarten erőssége madártávlatból (Fotó: Panoramio.com)

A légvédelmi tornyok harmadik generációja már első ránézésre is jelentősen eltér az előbbiektől. Itt a G tornyok már kör alaprajzúak voltak, 43 méteres átmérővel, magasságuk viszont 54 méter lett. Fegyverzetük 4 darab kétcsövű 128 milliméteres ágyú és 8 darab négycsövű 20 milliméteres gépágyú volt. Az ehhez tartozó L tornyok igazából második generációs tornyok voltak. Ezekből összesen két pár épült. A Flakturm V. a bécsi Esterházy parkban épült fel, míg a Flakturm VII. nevű szintén a császárváros sziluettjét rondítja Augartenben. Ez utóbbi egy belső lőszerrobbanás miatt hasznavehetetlenné vált. A mászófalként is használatos Esterházy-toronyban működik a bécsi Kínzás Múzeum, az augarteni műtárgy pedig napjainkban informatikai adatközpontként funkcionál tovább.

Jamrik Levente

KŐBÁNYAI POKOL-TÚRA: Az évente csak egyszer látogatható kőbányai pincerendszer és Dreher-villa - a múlt heti túljelentkezések miatt, illetve egy most kezdődő nemzetközi filmforgatás miatt-, most 2014.04.17-én (CSÜTÖRTÖKÖN) délután 6-kor ismét megtekinthető! A 2 óra hosszú tematikus túra a Bánya utca 37. alól indul. A belépő ára 3500 Ft/fő. A túra regisztrációhoz kötött a nagyszámú érdeklődő miatt. JELENTKEZNI AZ artistfama@gmail.com CÍMEN LEHET, VAGY A 30-434-66-80 TELEFONSZÁMON. A helyszínről itt lehet bővebben olvasni

2014 KŐBÁNYAI PINCERENDSZER TÚRA_1.jpg

 

A BUDAI VÁRNEGYED TITKAI-TÚRA:  A 2014.04.19-én (SZOMBAT) délután 2-kor kezdődő tematikus budai Várnegyed túra a következő titkokról rántja le a leplet:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

Az Április 19-én, a Várszínház (Nemzeti Táncszínház) elől délután 2-kor kezdődő túra szintén 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon.

2014 BUDAI VÁRNEGYED TIKAI TEMATIKUS, ALTERNATÍV TÚRA nyár.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr486042544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mistral1011 2014.04.16. 09:39:58

Köszi a cikket - én még soha nem hallottam ezekről!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.04.16. 16:06:33

Ez nekem is teljesen új téma volt, köszi!

viva.la.revolucion 2014.04.16. 17:31:05

volt ez már több blogon is
egyébként meg pontatlan több helyen is, 30ezer ember nem férhetett el benne, voltam ott, 3000 esetleg

az egyik bécs belvárosi toronyban most oceanarium van
www.haus-des-meeres.at

for-avar 2014.04.16. 17:31:10

a 128mmek halálos erejűek voltak...bármit le tudtak szedni...

srank 2014.04.16. 17:31:18

mint ha rémlene valami, hogy egy közelkeleti "állam" 10m magas betonfalakkal védené a városait, akarom mondani telepeit...

ekat 2014.04.16. 17:31:28

Basszus, 6 évet éltem Hamburgban, minden évben többször elsétáltam mellette a Heiligengeistfelden az évente háromszor egy hónapra felépített búcsúval kombinált vidámparkban, és csak azt tudtam, hogy valami bunker. Meg hogy egyszer valami bennelevő discoban robbantás volt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.04.16. 17:31:32

Nagyon durva.
Tudnak és tudtak ezek a németek.
Nem hiába mindenki az ő seggüket nyalja.
Még a .... is!:))

cukkerbergi 2014.04.16. 18:16:17

az egyik medal of honorban megcsináltak egy flakturm elleni bevetést..

srank 2014.04.16. 18:18:01

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
akik náluk is jobban tudtak (tudnak), nnna ők kapták az atomot ...

Bambulka 2014.04.16. 18:18:05

Bécsben nem 3 van ?

Paul Summers 2014.04.16. 18:18:11

Stop ethnic cleansing in Palestine!

ViKtOr 2014.04.16. 18:18:43

A 203mm-es tarack alighanem tévedés lesz.

Faby 2014.04.16. 18:49:41

@OkoskaTo:rp:
Ráadásul néhány szófordulat, mondat gyanúsan hasonló, mondhatnám ugyanaz.
Vagy a szerző ugyanaz, vagy...

asdasdsadasd (törölt) 2014.04.16. 18:50:35

piramosz kincse a moszkvai Puskin Múzeumban van

lenyúlták:(((((((((

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.04.17. 09:01:41

@Bambulka:
Én 6-ról tudok.
2 Augarten
2 Arenbergpark
1 Museumsquartier
1 Esterhazypark

lapointe 2014.04.17. 09:02:06

Ajánlom Wolf Haas: Mint az Állatok című könyvének (olyan krimiféle) elolvasását, a történetben a bécsi Augartenben lévő torony is fontos szerepet kap. Nekem nagyon tetszett (mármint a könyv, nem a torony).Amikor legutoljára a városban jártam, a környéken foglaltam szállást. Egyébként a park és környezete kellemes hely, közel a belvároshoz.Elcipeltem a barátaimat, hogy megnézzék, elmeséltem a történetét, persze soha nem hallottak róla. Hátborzongató látvány az idilli környezetben a torony...

dukeekud 2014.04.17. 09:02:24

Ha nem tudtak szetloni, akkor vegul hogy robbantottak fol ? Vagy elfogyott a loszer, aztan feladtak ?

Volt tüzér 2014.04.17. 09:02:33

@ViKtOr: Miért lenne tévedés? Ha meglátsz egy bazi szovjet ágyó-féleséget, amit nem kerekeken, hanem lánctalpon húznak, na az az!
Tennék én ide neked képet is, de ez nem akarja!
Talán ez sikerül!
www.masodikvh.hu/haditechnika/tuzerseg-legvedelem/szovjet-tuzerseg/1263-m1931-203-mm-es-neheztarack

zotyesz11 2014.04.17. 09:02:42

@for-avar: már ha találtak, vagy a kellő távolságban robbantak a lövedékei.
De amúgy tényleg brutális tűzerőt kaptak a tornyok.

@cukkerbergi: Ja, az airborne-ban

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: a nat geo-on is volt már (asszem) és ott a nyersanyag igénye (rengeteg vasalt beton) miatt nem biztos, hogy megérte.
Bár látva, hogy lebombázva megsemmisíteni, szétlőni nem sikerült - gyakorlatilag megadták magukat a védők - elég működőképes konstrukció volt.

laverdasfc 2014.04.17. 09:02:54

@Bambulka: Bécsben 3 pár van, egy pár az Augartenben, 1 pár a Museumquartier mögött (Marieahilferstrasse 2 oldala, "gyönyörű" ahogy kibukkan a szép múzeumépületek mögül), a 3. pedig a Landstrasse kerületben.
Van egy negyedik is, de annak csak az alapozása készült el.

csentecsa 2014.04.17. 09:02:59

Kicsit off, de mi volt az akadálya hogy valamiféle bombázórajokba eljuttatható rakétát fejlesszenek ki?

Yeto 2014.04.17. 09:03:13

@cukkerbergi: Az Airborne-ban ez volt az utolsó és egyben legnehezebb pálya. Ejtőernyővel megérkezel a tetejére aztán le kell harcolni a földszintig. Mostanáig azt hittem hogy kitalált helyszín...

Fölk Elek 2014.04.17. 09:03:23

Az írásnak picit furcsa a szóhasználata. Kétszer is szerepel pl. a kizsaluzás kifejezés.

Kizsaluzásnak az építőiparban azt a munkafolyamatot nevezik, amikor a zsaluzatba, az öntőmintába öntött képlékeny beton, vagy vasbetonmassza már annyira megszilárdult, hogy az addig tartószerkezetként is működő zsaluzatot már biztonsággal el lehet távolítani, a betonszerkezet immár elbírja a terhelést, megáll önmagában is. A betonozástól a kizsaluzásig a körülményektől függően néhány napnak, vagy néhány hétnek kell eltelnie.

Tehát a "kizsaluzás" kifejezés az immár önhordó, megszilárdult betonszerkezet zsaluzatának az eltávolítását jelenti.

OkoskaTo:rp 2014.04.17. 09:03:30

@ViKtOr: Önmagában nem lenne az, hiszen az amerikaiaknak volt ilyen ( en.wikipedia.org/wiki/8_inch_Howitzer_M1 ), ami elő is fordulhatott Berlinben. De a szovjeteknek asszem 152 mm-es volt a legnagyobb.

Labancz 2014.04.17. 09:03:32

@srank: akkor inkább a pina.

Valandil 2014.04.17. 10:03:12

@Faby: Nagy elmék ha találkoznak... Szerintem a "hasonló" megfogalmazás csak a kollektív tudatalattiból felmerülő információ lehetett, amit minden kellően megvilágosodott elme képes befogadni.

@ViKtOr: Nem, a 203 mm-es tarackokat erődök ellen használták, ill. bevetették városi harcokban is, ahol az épületek ellen nagy hasznukat vették.

Void Bunkoid 2014.04.17. 10:03:20

@Yeto: nem kötelező a tetején landolni, lehet mellette is, és akkor kicsit könnyebb, mer' nem kapod az arcodba egyből a tetején levő összes védő össztüzét, én így csináltam meg :)

HUN_Sector 2014.04.17. 10:35:54

Sok játékban visszaköszönnek ezek a tornyok (Medal of honour, Rush for berlin). Mióta először láttam őket, azóta csodálom. Gyönyörűek voltak és most is azok.

HUN_Sector 2014.04.17. 11:00:56

@OkoskaTo:rp: 203mm-es B-4-es ágyú. Önjáró lövegre nem szerelték, különálló ágyúként mozgatták.

bioLarzen 2014.04.17. 11:54:00

Még, hogy bevehetetlen... a Medal Of Honorban fél óra alatt enyém volt a böszme :D

Én kérek elnézést.

pimpalini 2014.04.17. 11:54:08

Többre lett volna szükség, hogy a gonosz szövetségesek ne tudjanak több polgári lakost meggyilkolni terrorbombázásaik során.

jamboox 2014.04.17. 21:29:18

Miért is voltak ezek párban? Mi volt a másik torony funkciója?

dukeekud 2014.04.17. 21:29:39

Azt azert nem ertem, hogy hogy nem lehet ezeket szetloni, lebombazni. Oke hogy tobb meter vasbeton, de az kizart hogy par szaz, vagy ezer lovessel, pl: az itt is emlitett 203 mm-es agyuval, vagy hasonloval, ne lehessen meterrol meterre lebontani egy falat.
Vagy olyan jol lottek a ruszkik, hogy nem talaltak el ? :))

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.04.21. 19:43:41

Én azt nem értem mit vártak pár toronytól amikor az angolok több száz, esetenként közel ezer bombázóval is támadtak.

Conan The Librarian 2014.04.21. 19:43:52

@dukeekud: Annyi vesződség lett volna vele, hogy nem érte meg. Normandiában a partraszállás során se tudták szétlőni a betonbunkereket, pedig ott voltak csatahajók is 380-as lövegekkel, ami azért egy más kategória. A hadművelet előbb végetért, mire a bunker szétesett volna. Itt ugyanez, előbb foglalod el a várost, minthogy a bunker szétmenne.

tehtube 2014.04.22. 09:46:41

Valami hasonló látszik kisebb méretben a Ferencvárosi pályaudvarnál is a Könyves Kálmán körút felől. Elég barnás, mint a belső bécsi, úgyhogy valószínűleg bauxitbetonból készülhetett.

tehtube 2014.04.22. 09:47:00

@dukeekud: Egy egyszerűbb vasbeton szerkezetet is elég nehéz szétverni sűrített levegős és elektromos szerszámokkal. Ezt gyakorlatilag lehetetlen. A tényleg útban lévő belvárosiaknál ezenfelül ott vannak a közvetlen szomszédok is :-(

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.04.22. 11:10:11

Anno volt egy műsorban hogy már maga az alapozás is különleges volt hogy megtartsa ezt az irgalmatlan tömeget. A talajviszonyok nem voltak a legjobbak Berlinben, még is megoldották.

MoxNox 2014.04.22. 14:38:04

@csentecsa: Nem volt még olyan modern irányítórendszer, amivel célra vezethették volna a rakétákat. Viszont Luftwaffe vadászgépekről indítottak rakétákat bombázok ellen, sőt bombázták is a hatalmas bombázóformációkat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.04.22. 16:31:06

@srank: Ezt csk most vettem észre.
Jujj,ezt nem szabad,csst!

Elnar 2014.05.25. 11:39:10

Nem volt semmi visszalépés fegyverzetben.
Az angolszász bombázók magasságában sokkal hatásosabbak voltak az 128 mm-es Zwillingek, mint a 20-30 mm-es gépágyúk.

Albu 2015.01.05. 12:46:32

Néhány további kép a Falanszter Fb-faláról: www.warhistoryonline.com/war-articles/37-images-massive-german-flak-towers.html
A berlinieket lerombolták, de egyben idegenvezetés van: miután belátták, hogy nem dőlt össze harmadszorra sem, törmelékhegyeket hordtak rá, azt hordja éppen a gőzös, meg a friss hegyről is van az illesztett kép. A Wikipédián irodalma is van szerencsére, nem csak képek. A háború után homlokzati díszeket kaptak volna, és galériaként üzemeltek volna (a műkincseket amúgy is ide hordták össze).

berliner-unterwelten.de/tour-2.14.0.html
Ebben a látogatható félig betemetett toronyban kiállított képek, elkészült homlokzati díszek igencsak emelték a tétet. Télen nem látogatható, denevérek lakják.

Untermensch4 2015.01.10. 17:12:03

a háború utáni épület-túlkínálat és robbanószer-hiány közepette jó ötlet volt a bontással tökölni? főleg hogy legyalulni lehetetlen...

GOLAZ111 2016.01.02. 20:49:37

@Bambulka: Nem. Négy van. 2 az Augartenben, 1 a Mariahilfer str mellett és egy a Westbahnhof felé. Ez most az akvárium.

arncht 2016.01.02. 20:49:40

Elkepeszto epuletek... A becsieket mar megneztem kivulrol, de tervbe van veve belulrol is :)

Infamous 2016.01.02. 20:49:42

Szalacsi ilyent akart.

Hattáb 2016.01.02. 20:49:48

Vajon mennyire voltak hatékonyak? Mármint légelhárítás tekintetében. Mert a védelmi képességek egyértelműek,ha belülről felrobbantani sem lehetett, akkor vélhetőleg elviselt minden légibombát és tüzérségi támadást.Bár ha folyamatosan épültek újabbak akkor nyilván hasznosnak bizonyultak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.02. 20:49:50

Ez a 2014-es poszt vajon hogy került most az Index címlapjára?

N48 2016.01.03. 00:45:37

@Infamous:
Az nem az Árpi volt?

halaloszto 2016.01.03. 11:24:41

@Fölk Elek: de ez itt nem egy építőipari cikk, így az építőipari szaknyelvet nem lehet rajta számonkérni. a köznyelvben a ki igekötőt általánosan használják arra hogy valami elkészül. Kitelik, kitölt, kiépül, kiássák, kiverik, kibetonozzák, kivalkolják és kizsaluzzák.

Vajk

BiG_ 2017.04.30. 10:26:02

@cukkerbergi: A MoH Airborne nevű rész utolsó bevetése egy ilyen Flaktürm G-tornya ellen van. Egy harmadik generációs torony a célpont, annyi a történelmi hűtlenség a játékban, hogy nincs L-torony párja.

Gerberus 2018.06.30. 10:33:42

Évekkel ezelőtt sétáltam az Augartenben és rögtön feltűnt a két, általam magtáraknak vélelmezett, láthatóan használaton kívüli monstrum, de eszembe nem jutott volna, hogy ezek is a nácikhoz kötődnek.