Az építkezés és a rombolás évszázadai

Titkos fegyvergyár a Mátra gyomrában

2013. december 22. - don-kanyar

Hiába állították elő itt a Magyar Néphadsereg lőszerigényének csaknem a felét-, a nagyszámú selejt miatt a katonaság csak ritkán vette át a termékeket.

jobbágyi4.jpg

Az egykori Tömegcikk (Andezit) Művek Nemzeti Vállalat déli bejárata (Fotó: Kizmus Szabolcs/Hadsz)

Erős párt, erős hadsereg, erős hadiipar

A hidegháborús hisztéria, Jugoszlávia külön utas politikája, illetve a Szovjetunió által megkövetelt gyorsított haderő- és hadiipari fejlesztési programok miatt, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) már az  1949. évi költségvetési tervben az állami kiadások 12 százalékát, azaz mintegy 20 milliárd forintot  irányozott elő a Honvédelmi Minisztérium (HM) számára. Germuska Pál történész számításai szerint ez az összeg az akkori várható bruttó nemzeti jövedelem (GNI) egyötödét jelentette. A  Minisztertanács és a Politikai Bizottság (PB) szintén ez év végén adta ki ukázba az Iparfejlesztési Ipari  Igazgatóságnak (IFIG), illetve az Országos Tervhivatalnak (OT), hogy a Monarchia- és a Horthy-érában  átadott hadiüzemek rekonstrukcióján kívül, további 14 hadiipari gyárat, úgynevezett „tükörüzemet”  tervezzen meg és építsen fel Észak- és Kelet-Magyarország nem annyira iparosított régióiban. Az új gyárak kivitelezésére csak az 1950. évben 700 millió forintot költött el az állam.

jobbágyi6.jpgA Szár-hegy gyomrában kialakított egykori Tömegcikk (Andezit) Művek Nemzeti Vállalat (Fotó: Kizmus Szabolcs/Hadsz)

A tervezett 14-ből ténylegesen megvalósult 10 új alapítású gyár egyike volt az Tömegcikk (Andezit)  Művek Nemzeti Vállalat, amely lényegében egy kis- és közepes méretű gyalogsági lőszereket gyártó  titkos üzemet takart. A méreteinél fogva az egyik legnagyobb föld alá rejtett vállalat fedőneve 1952-ig a „7006”-os volt. Magát a gyárat egyébként a Nógrád megyei Jobbágyi község határában, a Mátra nyugati vonulatának legdélibb hegycsúcsában, az 509 méter magas Nagy-hársas nevű vulkáni kúp Szár-hegy nevezetű lankájának belsejében alakíttatta ki a Dobi-kormány Strém Ferenc és Urányi Tibor építőmérnökök javaslatára.

Bár az objektum tervezését már 1948-ban elkezdte az IFIG és az OT által kijelölt tervezőbizottság, Germuska Pál szerint a komplexumot lényegében nem a magyar, hanem a korábban átnyújtott  szovjet tervdokumentációk alapján kellett kiviteleznie a Kotró- és Vízépítő, valamint a Mélyépítő- és Mélyfúró Nemzeti Vállalatok vezette, összesen 80 szerv által delegált 4000 fős építőipari kollektívájának. (Levéltári adatok szerint a Mélyépítő vezette kivitelező vállalatoktól 2740 fő, a beruházó részéről 1260 fő dolgozott valamilyen formában az építkezésen.) Mivel a hely speciális  adottsága miatt a szovjet típustervtől egy tucatnyi esetben muszáj volt eltérni-, így a módosított műszaki terveket az Állami Mélyépítéstudományi Intézet (ÁMTI) és az Ipariépület Tervező Intézet (ITI) munkatársainak kellett elkészítenie. A hegy belsejében-, 100-300 méteres mélységben- robbantásos technológiával kialakított lőszergyár így részben a Moszkva melletti 468-as számú földalatti hadiüzem, részben pedig a veszprémi Fémfeldolgozó Nemzeti Vállalat pontos mása volt. Vincze Dániel történész kutatásai szerint a gyár éves termelését egy műszakos termeléssel számolva, évi 220-240 millió darab lőszerben határozták meg, amelyet a nagyszámú selejt gyártása miatt az itt dolgozó munkásság sohasem ért el.

 jobbágyi1.jpg

A Szár-hegy gyomrában kialakított egykori Tömegcikk (Andezit) Művek Nemzeti Vállalat (Fotó: Kizmus Szabolcs/Hadsz)

Az 500 millió forintból kivitelezett műtárgyat pókhálószerű elrendezésben osztották fel. Ezek a közlekedési korridorok mentén alakították ki a különböző méretű üzemi helyiségeket,  szerelőcsarnokokat; a fűtő-, hűtő- és légnedvességet szabályzó berendezéseket, valamint a munkások életszükségleteit kiszolgáló termeket (két étkező, konyha, orvosi rendelő, mellékhelyiségek stb.) Az önálló hadiipari főhatósági jogkörrel rendelkező, Zsofinyecz Mihály vezette Kohó- és Gépipari-, majd a Középgépipari Minisztérium a gyár kiszolgáló és irodai részlegét a felszínen helyeztette el. Részben ugyanitt került kialakításra az objektum kettős-hármas védelmét ellátó Államvédelmi Hatóság (ÁVH) által őrzött külső védelmi sáv is.

A zömmel csehszlovák gyártmányú szerszámgépekkel működő hadiüzem energiaszükségletét 4 MW teljesítményűre kapacitálták, amelyet a Mátrai Erőműből, illetve a Lőrinci Gázturbinás Erőműből kiinduló egy-egy, a maximális üzembiztonság miatt különböző nyomvonalakon haladó 20 kV-os távvezeték útján látták el. A hegy aljában két amerikai gyártmányú, egyenként 650 kW teljesítményű dízel-aggregátort is elhelyeztek, amelyeknek teljesítményét szovjet és magyar fejlesztésű generátorok és kompresszorok egészítettek ki. A komplexum energiaellátását tervező Gervai Zoltán és Turán György villamosmérnökök még arra is ügyeltek, hogy a háromoldalú energiaellátás mellett az üzemnek további öt, egyenként 1 MVA-es 20/0,4 kV-os teljesítményű transzformátora is legyen.

jobbágyi3.jpgA Szár-hegy gyomrában kialakított egykori Tömegcikk (Andezit) Művek Nemzeti Vállalat (Fotó: Kizmus Szabolcs/Hadsz)

Csak a légkondicionálásért felelős gépek 400 kW energiát fogyasztottak el. A nyugati hírszerzés  különböző, általuk már ismert magyar objektumok műszaki teljesítménye alapján, matematikai aránypárok felállítása útján pontosan kiszámolta az ekkor még 3000 főt befogadni képes komplexum oxigén- és ivóvíztartalékát, szűrt légbeszívás-, elraktározott hűtött- és használati meleg víz kapacitását, amelynek részszámait –érthető okok miatt– nem osztanék meg az olvasókkal. A háborús termelési kapacitással működő létesítményt hivatalosan 1952-ben adták át, bár az utómunkálatok 1953-ig elnyúltak.

jobbágyi5.jpg
Az egykori Tömegcikk (Andezit) Művek Nemzeti Vállalat északi bejárata (Fotó: Kizmus Szabolcs/Hadsz)

1956. október 30-án az ÁVH központi feloszlatásának hírére a gyár államvédelmis őrsége szétszéledt. A Puskás Károly vezette hadiüzem az őrizetlenül maradt 21 ezer darabos lőszerállományt és számos fegyvert november 4-én az aszódi páncélos alakulattal elszállíttatta. A lőszer nagyobbik részét a Nógrád megyei pártbizottság kapta meg. November 5-én begurultak a szovjet tankok is az üzem területére, akik két hétig tartották megszállva a gyár területét. A forradalom és szabadságharc után a Csirke Károly miniszteri biztos és Vékes János főmérnök irányítása alatt újraindított termelés során a magas üzemeltetési és gyártási költségek miatt, a Tömegcikk Művek a lőszergyártást már nem folytatta tovább. Az üzem 1955-től eleve már csak a civil életben használatos termékeket (autógumi szelepek, fúrók, traktoralkatrészek, kardánkeresztek, forrasztópákák és porlasztók) gyártott a hegy gyomrában, a katonai megrendelések ekkor már elenyészők voltak. A hadiüzemet 1960. december 31-én zárták be véglegesen.

Jamrik Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr225704441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolls 2013.12.22. 15:50:24

Gratulálok és köszönöm az írásművet!
:)

StGo 2013.12.22. 19:21:00

Hát ez "fantasztikus"! Amikor 93-ban bezárták a DIGÉP "3"-as telepet 70 olyan aknavető volt a raktárban amivel be lehetett volna venni Leningrádot. A Bükk gyomrában meg egy olyan üzem lezsírozva, ami vegyibomba támadáskor is vidáman tudott volna termelni. Az utolsók között jöttem ki a gyárkapun, pedig alig múltam 40.
33 perce · Tetszik

Tammo 2013.12.22. 19:21:14

Némileg ismervén a mai funckiót (mondjuk úgy, hogy "common knowledge"), a fotókat jóváhagyták ?

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.12.22. 21:48:54

@Tammo: Igen, csak ebben a formában jelenhetett meg az írás. A cikk több mint kétharmada törlésre került.

Nemzeti Dohányos 2013.12.23. 11:14:35

Érdekes, már akkor is mennyi volt a nemzeti vállalat.

Mistral1011 2013.12.23. 11:14:52

Fater dolgozott itt (vmi 60 környékén), itt kezdte vasipari pályafutását - de ő a gépgyártó részlegben volt - aztán átköltöztek Gyöngyösre, mert befüleltem a "pocakba" :-)

Alert 2013.12.23. 11:15:21

Szuper! Viszont az még 100%,hogy sokmindent homály fed,hiszen az objektumot nagyon sokáig,pár évvel ezelőtt is a honvédség üzemeltetett hivatásos katonákkal és őrökkel,akiknek komoly titoktartási kötelezettségük van. Továbbá az a rengeteg vízmű ami ezt az objektumot kiszolgálta és még ma is kiszolgálja,az egész Mátraalját,többszázezres országrészt elláthatna vízzel. Ahogy a néha megjelenő páncélautók is érdekesek,az álig felfegyverzett biztosítással. :)

Szóval mennek a mendemondák kilométeres földalatti bunkerról,hálózatról amibe egy vonat is befér,meg teljes és külső levegőtől mentes lezárhatóságról,oxigénfejlesztésről,hasadóanyagról,keszonkamrákról... na de ezt senkinek nem fogják az orrára kötni valószinű,hogy valójában mi is volt, van ott...

ddrum77 2013.12.23. 16:34:40

melegvízkapacitás, vagy legalább melegvíz-kapacitás

fekvőrendőr 2013.12.23. 16:34:53

A nyolcvanas években a vonatról az is látszott, hogy a kutakat a nyugati határról ismert S100 elektronikus jelzőrendszer védte. Nyomsáv nem volt, de az egykori határőrnek feltűnt.

egy atlag 2013.12.23. 16:35:05

nem tudom sírjak vagy nevessek ezeken a "szupertitkos" szarkupacokon. kb. mindenki tudja a nato-ban mi van ott, szétlőni 2 perc az egészet, de azért kva titkos ám...ami annyit jelent, hogy marha sokba kerül a fenntartása az adófizetőknek.

fekvőrendőr 2013.12.23. 16:35:12

Nekem több jobbágyi osztálytársam volt a gimiben a hetvenes évek elején. Az apukájuk (hivatásos katona) munkahelyéhez a naplóba ez volt beírva: PVKAJÜ (Polgári Védelem Központi Anyagjavító Üzem)

tobias2 2013.12.23. 16:35:29

"amelynek részszámait –érthető okok miatt– nem osztanék meg az olvasókkal."

Ugyanezen okból hozzászólásomat kénytelen voltam 1800 évre titkosítani:

_BŃŞËú  ŞËd
O şË_Bj_B d ÎË OĐĚ_BşË_B LIST gobjä ŢË{×TĐĚ_B— á a ˙`bFi-aJááeFéýqF`1axááĺá˙` â{aá{á í{aá{wá ă ë{6hJaa~ě âŠb
ăpe `˘ á" bŞFěűaáBôáááXń ˙a` fŽq©a áa#ĺa˙a#áĺ e:aa:á ů€ß°2qµ?˛ óđ˙˛1±q ˝1±q ůż€?0r
ra?bŕ˙# u
rđy u
1q
˙q u
± ńq ±*q u
˙± q
ń uđ r
ńq
q }
1q
q 
€*?đ 1*ŔFëó0  <# 1#?÷3ßqq#?3´# 1?ý3€1-ő|ń)±5·˛0+± ŕrµ pŹ± ń  ż  ?˙31µ ?3ą ?3˙ż 3˝ ń± uň
0
˙ů1±qyń qq ý 2?ó 1u?˙3q11?3ó`÷}ń 2Ľ˝őu˛
0±˝q qđŔ‚>0 STATt Z0 ±ť` ł C˙ 4 1č ˘ 1ń}O˙ 1Ř
łČ ë.¶hƒK©•€4Md—U14µ«ń+µČ @€\0ůżČ żČż±q ˙żČżČq1 żČ“żČsżČużČőżČżČ±Čl˙ q$±ČőŇ11Q±Čľ\ 4 qń±Čb|
q* ˙ÄTCŔOORD «±Ę?oŔ#°±!@ ? ţ q?@ĆŔŰ?7±Ě4@ łĚĐ@
żĚ ű˝Ěń 2´Íq
żÍ·ÍqÎî2pĎqÎ ÎA´®oˇ żyŔĐ3 5lr˙Đ € 1gń 5l± 1lq ˙5l± u1lń вy˛~Îp2lń1lq ·}ÎT¶   @P €?š™ ¤€? ˆ
r | ŕ& €A  <. \<N – N  .N8 Šž F~Ł2 k ř–; #{7 ­x

Kerti Öröm 2013.12.23. 16:37:12

Egyébként K-1 objektum néven kormánybunkerként funkcionál jelenleg a helyszín. Mindez egyszerű Goole kereséssel kideríthető volt.

Dixi. 2013.12.23. 19:25:47

@don-kanyar:

A posztolóhoz az lenne a kérdésem ami nem titkosított.

Ki a nyavalya cenzúrázza az írásodat az az itt a cikket?
Hová kel benyújtanod a kész anyagot?
Ki az aki kihúzza belőle a nem kívánt
részeket?
Mi a szerv, hivatal neve?

És ez úgy működik mint régen a III/III oknál be adod aztán vissza kapod fekete filccel kihúzva amit ki kel hagynod?

Nem nagyon értem, ez nem a XXI eleje?

Nincs szabad sajtó gyakorlás ma szép kis hazánkban?

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.12.23. 19:55:08

@Dixi.: Nyilván az írásból sejthető, hogy az objektum a mai napig aktív, csak teljesen más funkciót találtak neki tulajdonosai több mint 50 évvel ezelőtt. A jelenlegi funkciója egyébként elég sok helyen (levéltár, külföldi sajtó, fórumok) megtudható. A cikket nem kellett, csak érdemes volt elküldenem az objektum kezelőjének, hiszen így derült ki, hogy ha az 1960-as évektől napjainkig terjedő történetét is publikálom, akkor a hatályos törvények alapján akár 15 év börtönt is kaphatok.

Flaggx 2013.12.23. 20:04:17

Aha, az 1960ban bezárt gyár bejárathoz azért senki se menjen 100 m-nél közelebb, bármennyire is kíváncsi... :)

2013.12.23. 20:19:56

@Kerti Öröm: ennyi.
@Dixi.: a dolognak köze nincs a szabad sajtóhoz, ne tévedjünk el.

Achilles 2013.12.23. 20:32:25

Én még adtam ott őrszolgálatot mint honvéd.
Jó most megtudni hogy mi is volt ott. :)

Szúnyog 2013.12.23. 20:39:29

@egy atlag: na, ez az okoskodó hülyeség. Nem kell hadsereg, nem titkos semmi sem, mert ugye a fejlett technika...
Mintha nem lett volna mostanában elg háború, ahol a technika úgy önmagában semmire se volt elég. És nem, nem lövik szét a földalatti folyósokat.

Az igazi Trebics 2013.12.23. 20:56:02

@egy atlag: hát persze, 2 perc, szerintem az atomot is bírná:
a Mátra nyugati vonulatának legdélibb hegycsúcsában, az 509 méter magas Nagy-hársas nevű vulkáni kúp Szár-hegy nevezetű lankájának belsejében ... A hegy belsejében -, 100-300 méteres mélységben - ...

Nyikita Szergejevics Zájcsik 2013.12.23. 21:08:53

@don-kanyar: Hehh, ezt mondta a Mel Gibson is, amikor elkezdték üldözni a titkozatos szolgálat: hatszáz összeesküvés elméletet publikáltam, úgyhogy most nem tudom, hogy melyikről derült ki, hogy igaz!

Úgy értem, ha írsz egy cikket a kormánybunkerről (amiről mellesleg már sokan írtak) és az az utolsó információ, hogy 1950-ben bezárták, akkor ugyan már miért lőnének tarkón, ha titokban újra megnyitották és te most buktatod a vonalat azzal, hogy írsz róla? Azt a tényt már nem vagy köteles tudni! Az újranyitás tényét gondolom nem hozta le három országos napilap! Ha én írnék egy cikket Trója romjairól, akkor tuti nem kérném a Török Honvédelmi minisztérium jóváhagyását, mert igaz, hogy most az Törökországban található, de pár ezer éve már csak rom az egész!

Azt akarom kifejezni, hogy hol az az egészséges határ, amikor már úgy írhatok dicső múltú honvédelmünk mindenkit érdeklő titkos bázisairól, hogy a cikk publikálása előtt nem kell a Honvédelmi Minisztérium sajtó osztályával jóváhagyatni, hátha esetleg újra működik titokban?

Különben is, az oroszok tudtak róla, mert részt vettek az építésében, a NATO már tud róla, hiszen a szövetségesünk, valószínűleg számukra ezért már nem titok, rohadjak meg, tényleg nem értem, hogy az ország saját állampolgárai elől miért kell titkolni?!? Hiszen a mi adónkból épült!

teddybear01 2013.12.23. 21:09:00

@Flaggx: Nem vagyok kíváncsi, de a vonat Salgótarjánba ennél közelebb megy el mellette. Érdekes, de senkit sem lőttek halomra emiatt.

A környékbeliek mind a mai napig "csokigyár"-nak említik. Mellesleg a lőszergyártást már régen áthelyezték délebbre....A felszínen felépített gyárba.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.12.23. 21:43:43

@Nyikita Szergejevics Zájcsik: Jó a kérdés. Ezt, illetve tartalmában hasonlót én is feltettem nekik. Ők is tudják, hogy abszurd és értelmetlen erre az objektumra vonatkozó titoktartás-, de ez a törvény. Ez alapján kell eljárniuk és elszámoltatniuk. Nem szeretnék szappanért hajolgatni :)

ProsTata 2013.12.23. 21:44:02

Apám buszvezetőként hordta a bejáró melósokat ide. Mindenki tudta mi folyik ott, de senki nem beszélt róla. Komoly büntetésre számíthatott, akinek eljárt a szája. Akkoriban ezt nagyon komolyan vették. Egy-két dolgot másképpen tudok, főleg a dátumok dolgában, mint azt a cikk írja. Főleg a hadiüzemként történt leállással és az ez utáni szerepével kapcsolatban, de sajnos apám már nem él, lehet, hogy én emlékszem rosszul, megkérdezni meg már nem tudom... :-(

ProsTata 2013.12.23. 21:44:08

Nem jelent meg a kommentem. Ellenőrzés alatt?

_zulu_ (törölt) 2013.12.23. 21:50:32

@don-kanyar: "teljesen más funkciót találtak neki tulajdonosai több mint 50 évvel ezelőtt."

Tippelek, csiperkét termesztenek benne.

Mindig röhögök, mikor úgy próbálunk tenni, mintha ebben az országban lenne komoly haderő...

_zulu_ (törölt) 2013.12.23. 21:50:47

Moderáció rulez. Főhadnagy úr, nem recseg a vonal?

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2013.12.24. 02:31:12

@don-kanyar: A rendszerváltás után minden titkos katonai építmény ugyanott folytatta, ahol abbahagyta - tekintve, hogy ilyeneket drága építeni, áthelyezni meg elég nehéz. Törvényi/szakmai igény meg volt rájuk, van most is.
Régen is titkosítva voltak ezek koordinátái, paraméterei és rendeltetésük.
A rendszerváltás után nem vacakoltak darabonként, nem elemezték, hogy melyik titkos ma is, csak egy laza mozdulattal államtitokká nyilvánították az egészet: azt ami tkp. addig is az volt.
És valóban lehet érte börtönt kapni, ha ír róluk az ember. Akkor is, ha ezekben az ojjektumokban ma is ugyanazt csinálják, mint 30 éve (csak akkor oroszul, most meg angolul), és akkor is, ha a fél világ tudja, hogy mi a funkciójuk.
Ez van, és nincs ez nagyon máshogy máshol sem...

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2013.12.24. 02:33:01

@don-kanyar: Küldd el nekem az eredetit, én megjelentetem, nyuszi.

Alick 2013.12.24. 02:33:06

@_zulu_: nyilván Széles Gáborék itt gyártják sorozatban az antigravitációs csészealjakat... :)

egy atlag 2013.12.24. 02:33:19

@Szúnyog: szerinted mihez kezdene a magyar haderő, ha valami atrocitás éri? mit segít rajta/rajtunk akár ezer bunker? egy burnuszos arab egy késsel és egy gránáttal kikergeti őket a világból...már ha igazak a hírek afganisztánból...

egy atlag 2013.12.24. 02:33:39

@Az igazi Trebics: ja,ja a zatomot persze...azé' ennek olvass utána...a közvetlen atombomba találat ellen nem véd meg semmi. az
"atombunkerek" az utóhatástól védenek. másrészt léteznek kimondottan bunkerromboló fegyverek. akár kilométer mélyre lehatolnak.
szóval csak az a bunker a bunker, amiről senki nem tud. a magyar államigazgatást és erőszakszervezeteket ismerve annak örüljünk, ha egymást nem lövik agyon, nem hogy még eltitkoljanak valamit.
a másik félről meg nem is beszélek. meddig tart egy kis biológiai mérget bejuttatni...szóval hidd el, ez csak bohóckodás. néhány nagytudású játszótere.

Köves D. Gábor 2013.12.24. 02:33:57

Biztos forrásból tudom, hogy egy állami tulajdonú cég különleges japán potencianövelő gyógygombát termeszt az elhagyott alagutakban. A föld alatti gombakeltető energiaellátását a pilisi szívcsakrából kicsatolt nullponti energiával oldják meg, amelyet a Széles-féle energiacellákban tárolnak.

Egyébként, feleim, tartsátok észben, hogy egy blog kommenterei általában utólag is beazonosíthatók, ha szükséges. Csak mondom.

Dixi. 2013.12.24. 12:33:25

@don-kanyar:

Köszönöm szépen a válaszodat, így már értem.

Kellemes ünnepeket kívánok neked, családodnak és persze minden kedves olvasódnak.

Remélem jövőre is hasonlóan izgalmas posztokkal lepsz meg minket.

McKinney 2013.12.24. 12:51:56

Szóval ügyeltek arra hogy a "három oldalú" áramellátás mellett trafók is legyenek... talán csak mert a 25kV-os betáp ála natúr semmire se jó, nem?

engelbert (törölt) 2013.12.24. 12:52:01

Bunkerromboló fegyverek amik egy kilométerre is lehatolnak...hogyne persze,az 51-es körzetben ezeket fejlesztették.

goldenhind 2013.12.24. 14:21:01

@Köves D. Gábor:

Hát én pedig úgy tudom, hogy a magyar csillagkaput vizsgálják, amit még bejövetelünkkor ástunk el a tisza holtágába (Attila koporsója mellé)...
Csak nehéz az ómagyar rovásírás megfelytése, mert ezt a dialektust csak a Siriuson beszélték...
Mindig mosolygok ezeken a magyar hadititkokon...
Egy egykori nagy magyar katonai reptér mellett éltem sokáig...
Katonai pályára is akartam menni, de máshogy alakult...
Hát igen, a kilencvenes években még volt légierőnk... ah... azok a 21-esek, 23-mas, su 22... mi 24...
Mossmeg van 14 grippen hát szép...
A hadititkokról magyarországon még annyit, hogy a buszból láttam 80-as években orosz reptéren su27-et, pedig akkor az még igencsak új technika volt...

kpityu2 2013.12.25. 19:11:47

Ha nincs hadiipar, a katonai kiadások nettó költséget jelentenek az országnak. Ha van, munkahelyet teremtenek.

clior 2013.12.25. 19:11:59

??? biztosan jo az összeg? 700 millio forint? 1950-ben, 20 milliárdot 1949-ben? Valami ezekben a számokban nem stimmel nekem...

Rikárd 2013.12.25. 19:12:16

Tisztelt blogoló!

Valami nem stimmel a cikkében szereplő összeggel:

Így ír Ön:
"... az 1949. évi költségvetési tervben az állami kiadások 12 százalékát, azaz mintegy 20 milliárd forintot irányozott elő..."

Részlet az 1949. évi költségvetési törvényből:
1. § (1) Az 1949. évre a magyar állami közigazgatás rendes kiadásai: összes kiadásai tehát:
Kilencmilliárd kettőszázhetvenötmillió hatvannyolcezer (9.275,068.000) forintban állapíttatnak meg."

forrás: www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=8350

Üdvözlettel: Rikárd

LA fotó 16 · https://www.la-foto.hu/ 2013.12.26. 12:14:24

Faterom is járt ott katona korában. Elmondása szerint teherautóval járt ott, de a hegybe nem mehetett be. Át kellett adni a teherautót és csak a beavatott hajthatott be a hegy gyomrába. Pár óra múltán, mikor visszakapta a teherautót, mintegy 100 km volt belepakolva! :O

LA fotó 16 · https://www.la-foto.hu/ 2013.12.26. 12:16:54

Egyébként ez a jobbágyi település mellett található ojjektum. A közeli vasútról is megy egy leagázás a kapun túlra, be a hegybe. Ha vonattal utazunk, látható is. Gyerekkorom óta mindig kíváncsian tekintettem befelé.

maps.google.com/?ll=47.831193,19.691877&spn=0.016825,0.042272&t=h&z=15

Csizirájder 2014.01.05. 14:31:00

Egy kis helyesbítés:

Ma valóban egy gázturbinás erőmű üzemel Lőrinciben, de a fegyvergyár működésekor még csak szén illetve olajtüzelésű erőművek léteztek. 2000-ben, a gázturbinás erőmű indulásakor én is ott voltam. :) Egy kis infó magáról az erőműről:

hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1travid%C3%A9ki_Er%C5%91m%C5%B1

lomposfarkas 2014.01.13. 18:48:03

Hát, ez a cikk amolyan megszakított közösülés. Ugyan 60-ban bezárt a titkos, persze mindenki által ismert hadiüzem, de azért ma sem beszélünk róla, mert jön a fekete autó... Még az is titkos, hogy titkos :)
A konteóblog úri közönsége tuti helyretenne pár dolgot, tiboru nem győzne utána vigyázzba állni szőnyeg szélén :)

jooasszony 2014.02.25. 22:28:23

Itt gyerekeskedtem és mindig olyan misztikus volt az egész körbekerített terület. Mikor a hegyre mentünk szánkózni, nem messze voltunk a kerítéstől. Fantáziáltunk és meséket találtunk ki arról, hogy mi a fene lehet az a nagyon titokzatos hely...hát úgy tűnik még kicsit várni kell, hogy mindez kiderüljön.