Az építkezés és a rombolás évszázadai

A Szentföld zárva van: nemi erőszak és gyilkosság a Jézus kalandparkban

2013. május 09. - don-kanyar

Az amerikai Szentföld-kalandparkok nem a hitről, hanem a pénzről szólnak. A Sátán és Mammon játékszerei Krisztus földi Paradicsomai?

szentföld10.jpgAz orlandói Szentföld Vidámpark (Fotó: Manonthelam.com)

Anyagi okok miatt a Feltámadás elmarad?

Állítólag egy látomásnak köszönhető, hogy John Baptist Greco ügyvéd és az általa alapított Filippi Nővérek 1952-ben felépítették az amerikai Connectiut államban Jeruzsálem és Betlehem kétezer évvel ezelőtti idealizált miniatűr mását. A hivatásával felhagyó Greco és a Szentszék által el nem ismert katolikus szellemiségű önkéntes szervezet ugyanis úgy gondolta, hogy az amerikai 110 ezer lakosú Waterbury városba vezető út mentén kialakított Szentföld Vidámpark majd közelebb hozhatja az embereket Istenhez-, főleg ha az apostolok és Jézus mását pénzért mutogathatják a kicsavart értelmezésű „Mert nekem az élet Krisztus és a meghalás nyereség” a Filippieknek írt levél 1:21-es mondata alapján.

holyland.jpgholyland2.jpghl8.jpgA waterbury-i Amerikai Szentföld Vidámpark romjai (Fotó: DamnedCT.com)

A Pine-hegy oldalában 18 hektáron elterülő park 200 darabos épületállományát Frank Veto Lyman építész tervei szerint alakították ki, amelyeknek többségét üvegszálból, gipszből, farostlemezekből és drótokból eszkábáltak össze. A diorámák leginkább az Édenkertet, az oroszlánbarlangban sínylődő Dánielt, illetve Jézus életének és kereszthalálának főbb stációit mutatta be. A bibliai témák fő attrakciója, a hegycsúcson 1200 ember jelenlétében 1956-ban felszentelt 9,8 méter magas fakereszt, illetve a Los Angeles felett látható hollywoodi felirat mintájára „Holy Land U.S.A.”, azaz „Szentföld USA” négy, illetve négy és fél méter magas betűi voltak, amelyeket már a városba vezető utakról is jól lehetett látni.

hl11.jpghl20.jpgszentföld1.jpgBibliai tájnak eladott kutricák, tákolmányok, hollywoodi másolatok (Fotó: DamnedCT.com)

A giccsparádéban burjánzó díszletváros hamar turisztikai attrakcióvá vált. Az 1960-as években a parkot évente 40 ezer, az 1970-es években pedig már 50 ezer ember kereste fel évente. A busás bevételek miatt John Baptist Greco 1968-ban úgy gondolta, hogy a fakereszt helyére egy sokkal magasabb (17 méteres), ráadásul acélgerendákból összehegesztett feszületet állíttat fel, amely nemcsak Új Galilea gazdagságát volt hivatott Amerika-szerte hirdetni, hanem a hivatalos indoklás szerint kegyeleti hely is lett volna a meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök, valamint öccse, Robert Kennedy politikus emléke előtt. Természetesen a hegycsúcson ágaskodó fémkeresztet neonizzókkal is felszerelték, amely nagyböjt idején lila, a karácsonyi szezonban pedig vörös színben ragyogott. A tereptárgy a pilótáknak is sok segítséget nyújtott a navigációban. Egy helyi városi vicc szerint, ha egy tehetős amerikait halálosan megrázz a Pine-hegyi kereszt áramköre, akkor életében először ő is megértheti Jézus szegénységet hirdető bölcs szeretetét.

hl2_1.jpgchurch.jpg

Felújítás és bővítés címén az Amerikai Szentföld Vidámparkot 1984-ben bár csak ideiglenes jelleggel zárták be, ám az alapító 1986-ban bekövetkezett halála miatt a 73 ezer négyzetméteres vallási tematikájú Disneyland kapuit már sohasem nyitották meg újra a vallási áhítattól (és dagadó bukszáktól) remegő nagyközönség előtt. Annak ellenére, hogy a teljes helyreállítás sohasem történt meg, a Filippi Nővérek, a Kolumbusz Lovagjai nevű civil szervezet, valamint a cserkészek egyes felújításokat azért mégiscsak elvégeztek a komplexumon. 2008-ban például 250 ezer dollár értékben egy újabb, ám a korábbinál valamivel kisebb (15 méteres) méretű és vastagságú fémfeszületet állítottak fel a világító kereszt helyére, amelyet Henry J. Mansell ájtatos manó külsejű püspök áldott meg.

hl3.jpghl13.jpgNemi erőszak és gyilkosság (Fotó:DamnedCT.com)

A park állaga ettől függetlenül tovább pusztult. A vandalizmus és az időjárás viszontagságai miatt az Amerikai Szentföld-projekt jelenleg egy poszt-apolitikus hangulatú, gigantikus méretű szeméttelep képét mutatja, ahol a diorámákat, az üvegszálas házakat és a gipszbárányokat már rég benőtte a gaz, a szentekkel telezsúfolt, beszakadt tetejű műbarlangokat pedig drogosok és hajléktalanok szállták meg. Új Galilea elrettentő pokoli jellegét ráadásul még csak az is erősíti, hogy 2010 júliusában a 19 éves Francisco Cruz az egyik ilyen „barlangszentélyben” megerőszakolta, majd több késszúrással meg is ölte a 16 éves Chloe Ottman iskolából hazafelé tartó „szőke hajú, angyali kinézetű” diáklányt. A bűncselekményt a helybeli idősebb generáció azzal magyarázta, hogy „mindez azért történhetett meg itt és így, mert a Messiás már rég kiköltözött a Szentföldről.”

Szent ATM kalandjai Floridában

 

Mivel a Biblia erkölcsi jellegű történeteit szinte már csak úgy lehet „eladni” világszerte a technokrata szellemiségű emberiségnek, hogy azok egyre vadabb, véresebb, plasztikusabb és gyorsabb vizuális effektekkel vannak feldolgozva, így –az Amerikai Szentföld Vidámpark, illetve a 2008-ban bezárt Krisztus Kertje (Gatlinburg, Tennessee) sikere után– nem volt meglepő, hogy 1989-2001 között egy újabb Ó- és Újszövetségre épülő parkot építtettek fel az Egyesült Államokban.

szentföld13jpg.jpgszentföld16.jpgAmerikai álom fröccsöntött názáreti kivitelben (Fotó: Manonthelam.com)

A TripAdvisor turisztikai honlap egyik kommentálója szerint a Marvin Rosenthal baptista lelkész által finanszírozott projekt legfőbb abszurditása, hogy a „tényleg megdöbbentő audiovizuális hangok, sikolyok és interaktív látványra épülő látványos bibliai világban csak a parkolás volt ingyenes, minden más-, így a műanyag bábukba csomagolt szeretet, a megbocsájtás, sőt a bűnbocsánat is csak pénzért volt megvehető és "fogyasztható". Persze puristaként az volt a leggroteszkebb, hogy templomból kihajtott mai kufárok ezt nem Isten szentélyében, hanem a szakralitás építészetét külsőségeiben felnagyító, ám szintén felszentelt díszletvárosban adták el nekünk viszonylag olcsón. Mi persze megvettük, mert eleve jól nézett ki, a gyerek meg csendben maradt vagy 10 percig.” 

szentföld15.jpgszentföld12.jpgszentföld14.jpgSzentföldi ima a boldog ATM-hez. A boldogság pénzzel jár (Fotó: Manonthelam.com)

A floridai Orlandóban felépített Szentföld-projekt minden eleme a kereszténység köntösébe öltöztetett neonfényes, pénzt termelő amerikai műanyag világról szól. A szent és a profán Mircea Eliade román filozófus nagy örömére itt tényleg jóbarátok. A turistabuszok a Betlehem falu mellett, az Édenkert bejáratánál állnak meg, ahol egy Szent Péternek beöltözött pénztárosnál vehetjük meg a földi Mennyországba szóló belépőnket. Innen a damaszkuszi és a jaffai kapuk másán léphetünk be a tematikus park területére, ahol pár lépés megtétele után már rögtön Jeruzsálem kereskedőkkel túlzsúfolt bevásárlóutcájának a másán nézegethetjük az Izraelből importált különböző árfekvésű csecsebecséket. Ennek a közel-keleti hangulatú épületnek a sarkán áll a vallási tematikájú rajzfilmeket és játékfilmeket bemutató mozi, illetve a 200 férőhelyes színház is, ahol többek között a „dobd meg kővel a Sátánt” című céllövő játékot is kipróbálhatjuk. Szintén itt alakították ki azt a játszóteret is, ahol a gyermekek lenyelt Jónásként megmászhatják a bálna belső szerveit, illetve a cet gyomrában elrejtett kisebb-nagyobb méretű tengeri herkenytűket.

szentföld17.jpgszentföld18jpg.jpgszentföld21.jpgNapi keresztút operettdíszletek között (Fotó: Manonthelam.com)

Pár lépéssel arrébb már a Tabernákulumban találhatjuk magunkat, ahol egy flitteres ruhába öltözött színészpár 30 perces utazás keretén belül mutatja meg nekünk a zsidóság panoptikumként ábrázolt papságát, valamint a frigyláda mását. Pihenni és tízóraizni a közeli Gecsemáné kertben felállított Isten báránya nevű étteremben lehet, ahol a Manonthelam.com bloggere szerint érdemes kipróbálni a parittya kiegészítővel is kapható Góliát húsburgert, amelyet mindig kisméretű Dávid sült krumplival szolgálnak fel. Italnak a vizezett esküvői bort (fröccsöt) ajánlja az utazó. Egyébként a Gecsemáné kert „replikája” az újságíró szerint jobban hasonlít egy ízléstelenül berendezett nyálas görög étteremre, mint az Olajfák hegyének tövében megbújó, elmélyülésre is alkalmas eredeti ligetre.

Ha itt egy picit jobbra néznénk, akkor láthatnánk a Siratófal műanyag mását is, amelynek réseibe elrejtett imáinkat havonta szállítják el a Jeruzsálemben fellelhető Nyugati Falhoz. (A sikeres izraeli elhelyezésről SMS-t kapunk.) Míg a holt-tengeri Kumráni barlangban az utolsó vacsorán vehetünk részt Jézus és tanítványaival, addig a betlehemi hasadékban a Messiás „természettudományos és biológiailag korrekt alapossággal feldolgozott, audiovizuális eszközökkel rögzített” születését követhetjük nyomon egy szülész-nőgyógyász szakkommentátor előadásában.

A jászol mellett azt az élmény- és szabadidőparkként funkcionáló júdeai falucskát, illetve annak a helynek az idealizált mását láthatjuk, ahol az Újszövetség szerint Pilátus Jézust megkorbácsoltatta. A Mel Gibson színész-rendező „Passió” című játékfilmje után nagyon plasztikusan ábrázolt fizikai kínokat „fülbemászó musical dalbetétekkel” teszik könnyebbé és lelkileg fogyaszthatóbbá. Ha a kínzást könnyek nélkül kibírtuk, akkor irány a Kálváriadomb-, ahol óránként nézhetjük meg a romantikától csöpögő, "Szeretlek! Én is szeretlek! De én jobban szeretlek!" dialógusra épülő Krisztus feltámadását. Halleluja!

szentföld24.jpgszentföld25.jpgszentföld23.jpgMel Gibson "Passió" filme után szabadon, véresebben. Ettől dagad a hitünk? (Fotó:Manonthelam.com)

A hülyeség és a giccsparádé persze itt még nem áll meg: Pár perces gyaloglás után oldalbordánk nagy örömére pár dollárért kipróbálhatjuk Jézus Galileai-tengeren ringó ladikját; vagy átruccanhatunk a szemközti hat emelet magas, aranyra lefestett Templom Plázába, ahol a változatosság kedvéért ismét vallási tematikájú musicaleket, előadásokat és rendezvényeket tekinthetünk és hallgathatunk meg. Míg a Sófár Shopban ajándékokat (képregényeket, könyveket, ruhákat, játékfilmeket stb.) vehetünk meg, addig a Simeon Sarokban vár ránk a Júdás-féle hot dog, az ostya ízű nachos és a „júdeai citrommal ízesített limonádé.” Az út végén, a Hit Kertjében gyógyulást és Isteni közbenjárást érhetünk el pár dollárért, vagy profánul fogalmazva 30 darab ezüst dénárért.

Jamrik Levente

HA JÉZUS-KALANDPARKOT NEM IS, DE EZEN A HÉTEN KÉT GYILKOSSÁGOKKAL ÉS SZEXSZEL FOGLAKOZÓ TÚRÁT RENDEZÜNK A FŐVÁROSBAN! 

KŐBÁNYAI POKOL-TÚRA:

A Messerschmitt repülőgépgyárnak is helyet adó Kőbányai pincerendszert, illetve a Munkásőr laktanyaként használt Dreher-villát bemutató POKOL-TÚRÁT egyrészt ma (2013.05.09) CSÜTÖRTÖKÖN DÉLUTÁN 5-től, másrészt pedig 2013.05.11.-én (SZOMBATON) DÉLUTÁN 2-KOR a Bánya utca 37. alól indítjuk el. A POKOLJÁRÁS másfél órás lesz. A belépő ára 3500 Ft/fő. Jelentkezni az artistfama@gmail.com címen lehet, vagy a 30-434-66-80 telefonszámon. A helyszínről  ITT LEHET BŐVEBBEN OLVASNI.

ÍGY TALÁLSZ ODA A KŐBÁNYAI HELYSZÍNRE

SZEX, GYILKOSSÁG, INTRIKA, KORRUPCIÓ- A BUDAI VÁRNEGYED TITKAI TÚRA:

KÖZKÍVÁNATRA ismét megrendezzük most VASÁRNAP (2013.05.12.) a titokzatos Várnegyed-túrát. A séta folyamán a következő témákat boncolgatjuk:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK

- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK


A MÁJUS 12-ÉN DÉLUTÁN 2-KOR KEZDŐDŐ TÚRA SZINTÉN 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra a volt Honvéd Főparancsnokság (DÍSZ TÉR 17.) romos épülete elől indul és a Bécsi kapu térnél fejeződik be.

ÍGY TALÁLSZ ODA A BUDAI HELYSZÍNHEZ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr815290639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HoPe 2013.05.09. 13:11:52

Azt hittem, a Dogmában túloznak: image.hotdog.hu/user/Mysticmoon/Jezushaver.jpg
Bár úgy lett volna.

tehtube 2013.05.11. 11:13:09

Ez nagyon durva. Ezek meghibbantak. Így már értem miért van piaca a felfújható guminőnek.

odabas 2013.05.14. 20:22:48

Ebből is látszik, hogy mennyit értettek meg Jézus üzenetéből.

hungarisztan 2013.05.20. 12:00:51

Ez a leírás olyan életszerű, mintha csak ott járt volna a szerző! :o)

Amúgy nem tudom, hogy röhögjek-e vagy sírjak. Na nem mintha nekünk nem jutnának hasonló képmutatók, akik a vallás mögé bújva követnek el ordas nagy disznóságokat. A sort lehet kezdeni mindjárt a KDNP nevezetű díszkatkókkal, akik lényegi ellenvetés nélkül szavazták meg a hajléktalanok bűnözőkké konvertálását.
Olyan szívesen megkérdeztem volna őket egyesével, hogy vajon mit szólna ehhez a hitük szerinti főnökük. Meg hogy miképp kívánnának ezek után etikát oktatni.

Szóval nem tudom. Lehet, hogy a műanyag giccsekben hívő amcsik még egy fokkal ártalmatlanabbak, mint ezek.