Az építkezés és a rombolás évszázadai

A moszkvai Halálcsillag rothadó szépsége

2013. április 23. - don-kanyar

Az orosz rakétagyár biztonsági igazgatójának és 30 beosztottjának a fejébe került, hogy egy blogger bemászott a katonai terültre és az ott készült fotókat a világhálón publikussá tette.

oroszrakétagyár6.jpgA "Halálcsillag belsejére hasonlító", az orosz hadiiparban és űrkutatásban használt rakéták égéstermékét eltüntető centrifuga-ülepítő (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

Botrány a köbön

Tavaly januárban az angol The Daily Mail szenzációs hőstettnek titulálta, hogy egy fiatal orosz lány -két barátjával közösen- öt egymást követő éjjelen át nemcsak sikeresen bemászott egy titkos katonai rakétarendszereket fejlesztő cég Moszkva melletti gyáregységébe, hanem az itt készült 96 darab fényképet szinte azonnal publikálta is blogjában. Az ipari kémnek is beillő Lana Sator a fotókkal gazdagon illusztrált bejegyzésében azt állította, hogy az NPO Enyergomas (НПО Энергомаш) gyár Himki (Химки) városában működő OKB-456 katonai kódjelű gázdinamikai Kutató és Tesztüzemében (Научно- Испытательный Kомплекс, НИK-751, NIK-751) tett tiltott felfedezőútja során egyszer sem találkozott biztonsági őrökkel vagy éber kutyákkal. A lány a posztjában sommásan még azt is megjegyezte, hogy az üzembe való a bejutás sem okozott nekik nehézséget-, hiszen a gyár kerítésén egy óriási lyuk tátongott, amelyen csak az nem bújt át, aki eleve nem is akart.

oroszrakétagyár1.jpgoroszrakétagyár4.jpgoroszrakétagyár5.jpgA Himkiben működő NPO Enyergomas Gázdinamikai Kutató és Tesztüzeme (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

Az eset nagy vihart aratott Oroszországban. Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, a védelmi ipar főfelelőse egy televíziós interjúban „szemtelen egereknek” nevezte a városi felfedezőket, akik „gátlástalanul kihasználták az álmos macskák figyelmét.” A Kreml miután többszöri próbálkozás ellenére sem tudta megakadályozni, hogy a fényképek ne terjedjenek el világhálón, illetve „életveszélyes fenyegetéseikre” a továbbiakban is csak fitymálóan reagált a lány-, így január végén Moszkva kénytelen volt új biztonsági intézkedéseket bevezetni azokba az üzemeibe, amelyek vagy a hadseregnek vagy pedig az űrkutatásnak dolgoztak. Míg a gyár biztonsági vezetőjét leváltották, az őrző-védő szolgálat embereit kirúgták, addig Lana Sator és társait fejenként csekély 300 Rubeles (kb.: 2200 Ft) bírsággal büntették csak meg.

oroszrakétagyár2.jpgoroszrakétagyár3.jpgBunkerek, alagutak a rakétatesztgyár területén (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

A szovjet/orosz rakétaprogram

A Kreml ipari kémeinek köszönhetően a szovjetek egyébként a Harmadik Birodalom rakétaprogramjának elindítása után pár hónappal vágtak bele a saját sugár- és hajtóműfejlesztéseikbe. Orosz történészek szerint az 1929. május 15-én megalapított NPO Enyergomas állami vállalatnak bár volt saját kutatási részlege (Katyusa: BM-8, BM-13, BM-31), a munka leginkább a Karl Heinrich Emil Becker (1879-1940) német hadmérnök vezette Heereswaffenamt (HWA) Katonai Fegyverzeti Hivatal Ballisztikai Osztály technikai fejlesztéseinek „ellopásából és lemásolásából” állt.

oroszrakétagyár7.jpg

A vállalatot bár szervezetileg 1946. május 16-án összevonták a 88. számú Fegyvergyár alapjaiból kinövő Központi Gépgyártási Tudományos Kutatóintézettel (CNIIMas), a 3. számú speciális tervezőirodával (SZKB–3) és az 1. számú Kísérleti Tervezőirodával (OKB-1), az üzemet mégsem Jekatyerinburgban, hanem 1946-ban Moszkva külvárosába költöztették át. A kezdetben Gázdinamikai Laboratórium Kísérleti Tervezőiroda és Gépgyár néven futó vállalatban kutatták ki a szovjetek a hidegháború évei alatt azt a mintegy 60 különböző típusú, folyékony hajtóanyaggal működő rakétahajtóművet, amelyeket sorozatban le is gyártottak a hadseregnek és az űrprogramnak.

oroszrakétagyár20.jpgoroszrakétagyár19.jpgoroszrakétagyár18.jpgA Lenin és Vörös Zászló érdemérmekkel kitüntetett gyár, az első rakétamotorok egyike, és a lengyel kakukktojás (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

1954-1957 között itt tervezték és tesztelték az RD-107, RD-108 és a Szergej Koroljov tervezte R-7 Szemjorka interkontinentális ballisztikus rakétákat, amelyek később az első műhold (Szputnyik) és embert szállító űrhajó (Vosztok) első fokozatú hordozórakétái lettek. Később ezekből a fejlesztésekből született meg a Voszhod, a Molnyija és a Szojuz hordozórakéta-családok. Az űrprogramon kívül szintén ez a gyár a bölcsője a hadsereg igényei szerint kialakított RD-214, RD-216, RD-219, RD-251, RD-252 közepes hatótávolságú rakétamotoroknak, amelyek alapjait képezték a második generációs R-12 Dvina, R-14 Kozmosz, R-16 és R-36-os rakétáknak. Az üzemben jelenleg az amerikai Atlas hordozórakétákon alkalmazott RD-180, az orosz Enyergija alapját képző RD-191 Angara motorokat, illetve a legújabb generációs, három komponensből álló RD-704 és az RN „Rus-M” rakétacsalád hajtóműveit tesztelik.

oroszrakétagyár11.jpg

oroszrakétagyár12.jpgoroszrakétagyár13.jpgOrosz technológia (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

A 92 hektáron elterülő Enyergomas Tudományos Termelési Egyesülés Nyrt. 1991-vette fel egykori főtervezője, Valentyin Petrovics Glusko (1908-1989) akadémikus nevét (НПО Энергомаш имени академика Валентин Петрович Глушко). Bár az orosz gazdaság a Putyin-kormányzatnak köszönhetően ismét ereje teljében van, ez a megállapítás nem annyira jellemző a Himkiben működő cég (É: 55°54’7.86” K: 37°26’53.28”) gázdinamikai tesztüzemére, tervezőirodájára és kísérleti központjára. A megrendelések hiánya, illetve a későn átutalt munkabérek miatt az OKB-456 vagy NIK-751 kódjelű üzemben bár napi szinten folyik a munka, ám ez a laboratórium vezetése szerint inkább csak agonizálásnak felel meg.

oroszrakétagyár14.jpgoroszrakétagyár15.jpgoroszrakétagyár16.jpgoroszrakétagyár17.jpgA rakéták teszteléshez használt páncélozott kamra (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

Bár Lana Sator blogger nem nagyon magyarázta meg posztja illusztrációinál, hogy miket is láthatunk a képein, az objektum sematikus működését a gyár honlapján el lehet érni. Eszerint az irodaházakat és a munkásszállókat leszámítva, a Kutató és Tesztüzem szíve az a 80 méter magas, 16 méter átmérőjű ún. diszperziós torony, amelynek az alja egy 65 méter átmérőjű „mosógép”, amelyben a rakétamotorok után maradó égésterméket egy 37000 kW-os szivattyú által generált centrifugális erő, a vákuum és a 18 ezer köbméternyi vízzel történő átmosás után, 11 gyűjtőcsatornán keresztül vezetnek ki az épületből. Amikor a víz teljesen ellepi az ülepítőt, akkor a nyomás, a préselés és a centrifugális erő miatt nemcsak az iszap 90 százalékát tudják kinyomni a műtárgyból, hanem azokat az égés során keletkezett gázokat is, amelyek miatt felépítették a 7 hűtőkamrát és a 80 méteres tornyot.

oroszrakétagyár23.jpgA tűz útja (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

Természetesen a szuszpenziós folyamatot rengeteg biztonságért felelős műszer, túlnyomást érzékelő kamra, szívócső, túlfolyó és hidraulikus zár biztosítja. Lana Sator a -196°C és +700°C fokot kibíró centrifuga belsejében készített fotói a The Daily Mail újságíróját a Csillagok Háborúja című sci-fi eposz Halálcsillagjának belsejére emlékeztette. A képeket elnézve a laikus számára van valami a brit firkász hasonlatában-, bár angol tudósok szerint a sötét oldal mesterséges bolygója „nagyobb” energiák kifejtésére volt/lesz képes (2,25 x 1032 Joule-t), mint az oroszok…  

oroszrakétagyár8.jpgoroszrakétagyár9.jpgoroszrakétagyár10.jpgA "Halálcsillag belsejére hasonlító", az orosz hadiiparban és űrkutatásban használt rakéták égéstermékét eltüntető centrifuga-ülepítő (Fotó: lana-sator.livejournal.com)

Az üledék kicsapódásért felelős „mosógépet” két nagy épület öleli körül. Ezekből a betonkolosszusokból szállítják az ülepítőbe a vizet, a folyékony oxigénnel hűtött oxidálószereket és a másodpercenként 2000 liter üzemanyagot pumpáló gépházat. A zömökebb hasábban alakították ki a vezérlőtermet és azt az 5,6 méter átmérőjű páncélozott kamrát, amelyben a Kreml által titkosnak szánt rakétamotorokat tesztelték, tesztelik. Bár Lana Sator nem készített fotókat a tesztelés alatt álló rakétameghajtókról, a katonailag titkos gázdinamikai laboratóriumról készített belső és külső felvételei most az egész világ előtt nyilvánosak lettek, a Kreml nagy bánatára.

Jamrik Levente

EZEN A HÉTEN ISMÉT TÖBB TÚRÁT RENDEZÜNK A FŐVÁROSBAN:

KŐBÁNYAI POKOL-TÚRA:

A KŐBÁNYAI PINCERENDSZERT ÉS DREHER-VILLÁT BEMUTATÓ POKOL-TÚRA 2013.04.25.-ÉN (CSÜTÖRTÖKÖN) INDUL DÉLUTÁN 5-KOR A BÁNYA UTCA 37. ALÓL. A POKOLJÁRÁS MÁSFÉL ÓRÁS LESZ. A BELÉPŐ ÁRA 3500 FT/FŐ. JELENTKEZNI AZ artistfama@gmail.com CÍMEN LEHET, VAGY A 30-434-66-80 TELEFONSZÁMON. A HELYSZÍNRŐL ITT LEHET BŐVEBBEN OLVASNI.

ÍGY TALÁLSZ ODA A KŐBÁNYAI HELYSZÍNRE

SZEX, GYILKOSSÁG, INTRIKA, KORRUPCIÓ- A BUDAI VÁRNEGYED TITKAI TÚRA:

A KÖZKÍVÁNATRA ISMÉT MEGRENDEZETT IZGALMAS VÁRNEGYED TÚRÁT MOST (2013.04.28.) VASÁRNAP RENDEZZÜK MEG. ITT A KÖVETKEZŐ TÉMÁKAT BONCOLGATJUK:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK

- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK


Az ÁPRILIS 28-ÁN DÉLUTÁN 2-KOR KEZDŐDŐ TÚRA SZINTÉN 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra a romos, volt Honvéd Főparancsnokság (DÍSZ TÉR 17.) elől indul és a Bécsi kapu térnél fejeződik be.

ÍGY TALÁLSZ ODA A BUDAI HELYSZÍNHEZ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr135242327

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.23. 17:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neluril 2013.04.23. 12:22:54

Aperture Laboratories...

postabelyeg 2013.04.23. 12:23:27

A Sator eredetileg Sátor volt? Magyar felmenői vannak a lánynak? Amúgy hány éves, mivel foglakozik?

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.04.23. 14:12:48

@postabelyeg: Sajnos nem tudom. Ez nem derült ki a cikkekből. Ellenben kérdezd meg tőle. Itt az FB-profilja:

www.facebook.com/haematique?fref=ts

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.23. 16:50:35

Még így "a létesítmény haldoklás" közben is zseniális képek.

Diopapa_sok 2013.04.23. 19:02:59

Mennyi fém... Borsod évekig elélne belőle... :D

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.04.23. 19:03:25

Érdekes történet, az englishrussia.com-on tucatjával találhatók hasonló, de lehagyott orosz gyárak, eszközök, "érdekességek".
A csaj ért a fotózáshoz, az látszik: nem egy sima fejvakuval fotózott, az biztos, hanem egy komolyabb teljesítményű vakuval/lámpával. Habár az is érdekes, amikor egyes belső terekben ég a belső világítás. Azt nem vették észre az őrök? Igaz, alvás közben csukva van az ember szeme... ;)

É2I 2013.04.23. 19:25:35

Kicsit Half Life érzésem támadt.
De eszembe jutott, hogy hova juthatnak be a kémek :d

58múltam 2013.04.23. 20:25:57

@don-kanyar: Valójában Lana Szator a neve. Semmi köze a sátorhoz. Amúgy a mi sátor szavunk szláv eredetű, a mai orosz nyelvben sátyór (végén a hangsúly).

58múltam 2013.04.23. 20:26:12

@don-kanyar: Valójában Lana Szator a neve. A mi sátor szavunk szláv eredetű, a mai oroszban satyór.

Uva 2013.04.23. 20:26:18

azert ez nagyon kemeny hogy egy kivilagitott ojjektumban valaki vigan fotozhat allvannyal vakuval es senkinek nem tunik fel :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.04.23. 21:08:45

A Kőbánya-túrátoknak a másik Dreher-villában is lenne látnivalója, amelynek bejárata a Sörgyár utcára nyílik. Évek óta le van zárva, állítólag árulják. Tudtok róla valamit?

komplikato 2013.04.23. 22:11:22

@Parmezanidész: Nem most volt arról is egy cikk, illetve részletek a régi Dreher földalatti járataival kapcsolatban?

ON: Én is azt néztem, hogy minden fényárban úszik. Most ha ez működő telep és nem dolgoznak éjjel, akkor marha sok pénzük lehet ha égnek a reflektorok. Nem hiszem, hogy a fotós csaj kapcsolta fel mindenhol a lámpát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.24. 02:51:57

Azért ránézésre túl sok hadititok nem kerülhetett ki a képekkel. Legfeljebb az, hogy nem létezik az orosz csúcstechnológia :)

mallac 2013.04.24. 02:54:02

Rakétaüzemanyag mérgező is lehet,nem biztos hogy szerencsés ilyen helyen lődörögni.

bioLarzen 2013.04.25. 00:15:21

@58múltam: "Valójában Lana Szator a neve. A mi sátor szavunk szláv eredetű, a mai oroszban satyór."

Ettől spec még lehetnek magyar felmenői ;)

bio

Mercel 2013.04.25. 00:16:00

Hello!

Örülök, hogy ismét van új poszt, ez is jó lett mint szinte mindegyik.

Nekem is inkább a Half Life c. játék ugrott be a képeket nézve - pont ugyanaz az összevisszaság és lerohadás hangulat érzékelhető (számomra) mint a játékban.

A képeket látva ugyanakkor kettős érzésem támadt, mert egyrészt ahogy említettem durván lerohadtnak tűnik az egész komplexum másrészt meg az oroszok mindig is jók voltak abban, hogy hevenyészett vasakból összeeszkábáljanak valamit, ami mindenki nagy döbbenetére még működik is. Jó lehet, hogy nem "úgy", nem annyiért, és nem olyan precízen de, hogy működik, és csúnyán túl van biztosítva az ziher:D

"Frigyes"

bioLarzen 2013.04.25. 00:16:08

Egy kis összeesküvés-elmélet: az ilyenekről szokott kiderülni, hogy a kormány áll az egész mögött, hogy elhitesse, az egység már nem üzemel. Közben... :)

bio

bioLarzen 2013.04.25. 00:16:16

Amúgy, látom, hogy a "díszkivilágítás" egy elvileg defunkt üzemben nem csak nekem szúrt szemet.

bio

misinator 2013.04.28. 23:09:21

@Távmunka blog: Azért erre ne vegyél mérget...
Mai napig nem képes rajtuk kívül senki más készíteni úgynevezett zárt ciklusú rakétahajtóművet. A cikkben is említett RD-180-as rakétahajtóműről itt:
hu.wikipedia.org/wiki/RD%E2%80%93180

meg itt tudhatsz meg többet:
www.4shared.com/video/vO7CuxDT/EquinoxTheEnginesthatcameinfro.html

KGyST · http://repules.tumblr.com 2013.05.01. 18:42:39

Egész jó szöveg, de a rakétamotor az persze rakétahajtómű, és a "első fokozatú hordozórakétái lettek" valszeg "első többfokozatú hordozórakétái lettek".

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.26. 14:17:07

Csodálkozom, hogy a kis bestét egész véletlenül nem internálták egy kicsit a szibériai sztyeppékre, valami gulágra...főleg, hogy cseszett törölni a képeket.Aszittem először, hogy külföldön él, és onnan tolta fel a képeket.

@Mercel: Na, ezen a kommenten is szétszakadtam... :D Ember, azok a összeeszkábált, hevenyészett vasak komplett űrtechnikát képviselnek! :D Azért ez mégse a faluvégi szeméttelep-kategória... :D