Az építkezés és a rombolás évszázadai

Bordélyok és szerelmi fészkek a budai várnegyedben

2013. április 01. - don-kanyar

Virtuális túra a budavári női ágyékok és kupik körül.lányok.jpg

Szexkonyha az 1930-as években

Táncsics Mihály utca 5.: A Fratries-ház

 

A török kiverése után a korábban itt álló középkori házat kettéosztották. A mai 5-ös számú házat Krempl Tóbiás pékmester 1698-ban vásárolta meg, miután gróf Zichy István bérbe adta neki a mai Szentendrei út és a Pók utca sarkán álló középkori eredetű patakmalmot. A városi tanácstagságot is elvállaló Krempl egyébként nagy baleknak számított már a maga korában is: Mivel a katonaság rendszeresen fosztogatta, illetve anyagi haszonért cserébe egy-két napra börtönbe is zárta a város módosabb és szerb származású (egyébként ártatlan) lakosait, így Krempl - hivatali tisztsége ellenére- állandóan a fogda lakója volt, hiszen messze földön híres piperkőc és finnyás ízlésű ember hírében állott. Egy alkalommal még egy őrmester is jól fejbe verte spanyolbotjával, amikor vonakodott kifizetni a tőle követelt pénzt. Nem járt jobban akkor sem, amikor a törvénytelenül lecsukott Klinglmayer péktársa kiszabadítása érdekében, a hatóság túlkapásait elnéző Bösinger Ferenc polgármestert sértegetni nem kezdte 1695 tavaszán a Tanácsházán. A gyógyszerészként is tevékeny városvezető ekkor szintén megütötte egy bottal, majd annak szolgája ráadásul fel is pofozta. Bár Krempl és Unger nevű társa pár nappal később megverte az inast a Rác-fürdőnél, pár hónappal később a molnármesternek azzal is szembe kellett néznie, hogy felesége évek óta megcsalja két mészároslegénnyel. A házasságtörés vádat azonban hiába tárgyaltatta Krempl a budai polgármester elfogultsága miatt Bécsben-, felszarvazása tényét nem sikerült igazolnia. Egy történet szerint ebben nagy szerepe lehetett a fehérmájú asszonyka azon huncut tette is, hogy még az ítélet meghozatala előtt felfedte a szemérmét az osztrák bíró előtt is. Bővebb infó a házról itt.

3326.jpg"Sebaj Tóbiás" és fehérmájú neje egykori háza (Fotó: Urbface.com)

Hess András tér 3: A Vörös Sün-ház

 

Az 1260 körül épült „Vörös Sün-ház" első okleveles említése egy 1390-es keltezésű plébánia határbejárásból maradt fent ránk.  A hét szobával működő Vörös Sün fogadó kertjében 1764-ben építették fel azt a tánctermet, amelyet Felix Berner osztrák színigazgató javaslatára egy színpaddal is kibővítettek. Nöpauer Mátyás budai építőmester 1773-ban vette meg az ingatlant, aki bálok lebonyolítására is alkalmas táncteremmé kívánta átalakítani a színpadot. Kérelmét azonban a budai városi tanács 1776-ban elutasította. Az 1810-es átalakítással egy időben helyezték el az épület homlokzatán a Vörös Sün fogadó domborművét is. A két világháború között az épületben kabaré és piros lámpás ház működött. A nemi betegségek rohamos terjedése miatt a Vörös Sün nevű kuplerájt 1938-ban záratta be a hatóság. Bővebb infó a házról itt.

3166.jpgA Vörös Sün-ház. Egykor kupi volt (Fotó: Urbface.com)

Országház utca 6.: A Zeöke-társasház

 

A mai épület helyén álló ház 1518-ban Cotta János tulajdona volt, amelyet petróci Henceifi István országbírói ítélőmester bérelt. A magas beosztású „hivatalnok” napi rendszerességgel itta le magát kártyapartnereivel közösen ház sötét pincéjében. 1525 októberének egyik délelőttjén Vízi Balázs deák perbehívó levéllel jelent meg ennél a részeg kompániánál, miszerint Thurzó György egy jogi vita miatt a király elé citálta Henceifi Istvánt és barátait. Mivel a pincében sötét volt, így másnap a kijózanodott főurak azzal mentették ki magukat, hogy a perbehívó levelet nem ők kapták meg, hanem valaki másnak adhatta tévedésből oda a deák.  Bár a jogi vita oka nem derül ki az iratokból, érdekes mód Thurzó nem próbálkozott többet Bekény Benedek ítélőmesternél újabb feljelentést tenni. Jó 400 évvel később derült csak ki, hogy miért is nem: Henceifi 1525 novemberében ugyanis három csinos oláh (román) szüzet küldött ajándékba az ítélőmesternek, hogy a pertől elálljon. A lányok -a jelek szerint- tisztességesen helyt álltak Ámor és Bacchus (Thurzó) ágyában. Bővebb infó a házról itt.

6818.jpgA Zeöke ház helyén egykor Czölder János jogtanácsos háza állt, amelyet még azokból a kövekből építettek, ahol Henceifiék rosszalkodtak (Fotó: Urbface.com)

Szentháromság tér 4-5.: A Jánossy-ház

 

A telken álló két ház 1944 decemberében dőlt össze egy bombatalálatnak köszönhetően. 1971-1981 között Jánossy György és Laczkovics László tervei alapján egy diplomatáknak szánt vendégházat emeltek a foghíjra. A „Diplomata Ház” Lázár György kommunista miniszterelnök regnálása alatt híres-hírhedt szerelmi fészek volt. A főleg a szocialista blokkba tartozó államok politikusait, valamint 1981-től a Világbank képviselőit ugyanis szinte mindig ide invitálta a Belügyminisztérium apparátusa egy kis éjjeli lumpolásra. Az „Ámor-ház” szobáit természetesen a hírszerzés nemcsak bepoloskázta és bekamerázta, hanem olyan női ügynököket is „elszállásoltatott itt”, akikkel kompromittáló erkölcsi akciókat is végre lehetett hajtatni a külföldi politikusokon és bankárokon. Bár a csinos, diplomás lányainkról a külföldi vendégek mindig nagy megelégedéssel beszéltek, a duhaj elvtársnők valamit csak elronthattak az éjszakai ostromok alatt, hiszen az ország még mindig az IMF hiteleit nyögi. Az épület jelenleg szállodaként üzemel. Bővebb infó a házról itt.

2293.jpgA Jánossy-féle Ámor-Diplomata Ház (Fotó: Urbface.com)

Hajadon utca 2.: A Radulescu-bérház

 

A budai Városi Patikának is helyt adó bérházat még 1910-ben építették. Az épület második emeletén élt Eperjessy Sándor miniszteri tanácsos és felesége Jeney Edit, akik szinte mindig vidéki birtokukon töltötték hétvégéiket. Az üres lakást ekkor mindig Eperjessy unokanővére, a világszerte elismert és ünnepelt Tormay Cécile írónő vette igénybe. Az irodalmi Nobel-díjra is felterjesztett antikommunista és antiszemita hölgy többnyire itt fogadta azokat a barátnőit (gróf Pallavicini Eduardina, gróf Ambrózy-Migazzi Lajosné, Francesca Orsay, gróf Zichy Rafaelné stb.) akikkel vehemens leszbikus kapcsolatot tartott fent. A Horthy-kor baloldali és liberális felfogású újságjai szerint Tormaynak nemcsak ezek a hölgyek voltak az állandó mókustársai, hanem további 60-80 leszboszi is. Bővebb infó a házról itt.

1877.jpgEgy híres leszbikus központ (Fotó: Urbface.com)

Dísz tér 6.: A Miklós-villa

 

1930-ban a ház új ura Miklós Andor lett. A nagyhatalmú sajtócézár, az Est-lapok konszern teljhatalmú ura ekkor bontatta le a korábban itt álló ingatlant, hogy helyére Pogány Móric és id. Janáky István tervei alapján a ma is látható neobarokk házat építtethesse fel. A kapu kovácsoltvas díszeit Sima Sándor készítette. A házban nemcsak Miklós Andor élt haláláig, hanem híresen nagy libidójú felesége, Gombaszögi Frida színésznő is.

A nőies idomú hölgy nagy férfifaló hírében állt. Két évtizeddel korábban miután szeretőként felélte és elköltötte a világhírű Pietro Mascagni olasz zeneszerző vagyonát, 1908-ban a IV. Károly (1887-1922) néven megkoronázott utolsó magyar király kedvese lett. (Zita királynét csak 1911-ben vette el feleségül a II. János Pál pápa boldoggá avatott Habsburg-sarj.) A trónörökös és Gombaszögi közötti kapcsolat több ok miatt nem lehetett hosszú életű. A szeretői viszonyt egyrészt beárnyékolta a színésznő polgári és zsidó származása, másrészt pedig nagyon aktív szexuális életmódja-, hiszen a korabeli rossz nyelvek szerint Gombaszögi a trónörökös mellett több tucat Jávor Pál bajszú huszártisztet „vezényelt” ölébe. Miklós Andor 1933-as halálát követően Frida a Dísz téri házat eladta, majd a Dohány utcai lakásán fogadta pajkos hódolóit. Bővebb infó a házról itt.

569.jpgBugyi a koronán. A Miklós-villa (Fotó: Urbface.com)

Palota út 5-7.: A volt Keleti-Perényi-villa

 

1870-ben Keleti Károly elméleti közgazdász, iparpolitikus emeletes házát 1871-1872 között építtette fel a Fehérvári kapu tövében Koczka Nándor tervei alapján. A villa nevezetes lakója volt 1888 és 1906 között Hunyady Margit drámai író-színésznő, aki leginkább a Vígszínházban lépett fel különböző szalonszerepekben. A főnemesi származású, Kolozsvárról elszármazott asszony egyébként Bródy Sándor író szeretője volt mintegy másfél évig. Szerelmi légyottjaikat mindig a Palota úti házban bonyolították le. Titkos kapcsolatukból született meg gyermekük-, Hunyady Sándor, aki 1930-tól Európa egyik legfelkapottabb novellistája, regény- és drámaírója lett. Mivel a villa Budapest 1944-1945-ös ostromakor súlyosan megsérült, romjait 1955-ben hordták el. Az épület helyén 2010-ben szőlőst ültettek, amely gondozás hiányában kipusztult. Több infó a villáról itt.

6964.jpgAz egykori Keleti-Perényi-villa (Fotó: Fortepan.hu, Urbface.com)

Jamrik Levente   

EZEN A HÉTEN TÖBB TÚRÁT RENDEZÜNK A FŐVÁROSBAN: HA PÉLDÁUL KEDVET KAPTÁL MEGNÉZNI (AZ EGYÉBKÉNT ÉVENTE CSAK EGYSZER LÁTOGATHATÓ) KŐBÁNYAI PINCERENDSZERT ÉS DREHER-VILLÁT, AKKOR JELENTKEZZ 1,5 ÓRÁS TÚRÁNKRA. AZ IDEI ÉV NEGYEDIK KŐBÁNYAI POKOL-TÚRA 2013. 04.02.-ÉN (KEDDEN), AZ ÖTÖDIK PEDIG JÖVŐ HÉT CSÜTÖRTÖKÖN (2013.04.11.)-ÉN INDUL DU 5-KOR A BÁNYA UTCA 37. ALÓL. A BELÉPŐ ÁRA 3500 FT/FŐ. JELENTKEZNI AZ artistfama@gmail.com CÍMEN LEHET, VAGY A 30-434-66-80 TELEFONSZÁMON. A HELYSZÍNRŐL ITT LEHET BŐVEBBEN OLVASNI.

A MÁSIK IZGALMAS TÚRA, AMELYET MOST VASÁRNAP (2013.04.07.) RENDEZÜNK, AZ A BUDAI VÁRNEGYED TITKAIRÓL RÁNTJA LE A LEPLET:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

Az Április 7-én, délután 1-kor kezdődő túra SZINTÉN 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon. A túra a romos, volt Honvéd Főparancsnokság (DÍSZ TÉR 17.) elől indul és a Bécsi kapu térnél fejeződik be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr195187371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.02. 14:49:27

nagyon jó írás volt, köszi érte!

Sigismundus · http://csakugyirkalok.blog.hu/ 2013.04.02. 23:29:59

Tudtam hogy sok oldala van a Történelemnek :-)

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.04.02. 23:30:05

azé régen sem vetették meg a jót...

Styxx 2013.04.03. 10:35:02

II VH alatt hol volt aktív kupi, akár a várban, akár máshol BP-n?

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.04.03. 14:23:53

@Styxx: Gondolom nem azokra a házakra gondolsz, amelyeket a Vörös Hadsereg "kijelölt" katonáinak nemi erőszak címén Budapest ostromakor. A "kupiztatás" -ha jók az infóim- a II. vh. alatt főleg a szállodákban történt. Ilyen volt az Astoria, a New York, az Esplanade (átalakítva), a Grand Hotel Hungária (lebontva), a Ritz (lebontva), a Bristol (lebontva),a Carlton (lebontva). A szegényebb réteg a Magyar, a Szerb, a Víg és a Károly-kert házaiba járt.