Az építkezés és a rombolás évszázadai

100 éves házak nyomában Budán

2013. március 18. - don-kanyar

Április 6-7-én ismét ingyenesen látogathatók lesznek a 100 éves budapesti épületek.

1299.jpg

A magyar szecesszió egyik legszebb remekműve, a Szilágyi Dezső tér 4. alatt fellelhető Förster-bérház. (Fotó: Urbface.com)

A Budapest 100 nevű lokálpatrióta szerveződésnek idén a Falanszter is a médiatámogatója lett. Az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ törekvéseivel egyetemben nekünk is az a célunk, hogy Urbface.com adatbázisunkkal közösen, minél több embernek mutathassuk be a 2013-ban centenáriumot ünneplő fővárosi házak építészetét, kultúrtörténetét, valamint egykori lakóinak életét. Ez az írás most a programban részt vevő budai ingatlanokat mutatja be:

Szilágyi Dezső tér 4: A Förster-bérház

A fennmaradt dokumentumok szerint a Szilágyi Dezső tér 4. szám alatti bérházat 1911-ben bontották le. Ezt az épületet egyébként még 1687-ben kapta meg Buching Ferenc városi tanácsnok a bécsi Kamarától a török elleni harca elismeréséül. A puritán küllemű épületet 1803-ban alakították át copf stílusú emeletes házzá. Az ingatlan utolsó tulajdonosai Höhn Keresztély harisnyakötő-készítő és Schuhmayer Mátyás darabontkapitány volt. Valószínűleg még ők készíttették el az ablakmellvédeknél látható 7 darab (4 fejet és 3 jelenetet ábrázoló) puttókat ábrázoló gipszdomborművet. Az ingatlan aljában működött a Stehlich József vezette hentesüzlet és a Jackel Antalné irányította pékség is.

8313.jpg

A Förster-bérház helyén 1911-ig a Höhn-Schuhmayer ház állt. (Fotó: Urbface.com)

Az épület helyén vaskövi Förster Nándor a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára igazgatójának megrendelésére 1911-1913 között épült meg a Kopeczek György tervezte, ma is látható bérház. A hatszintes palota a magyar szecesszió egyik legszebb darabja. Az épület több világhírű lakóval is büszkélkedhetett: Erdőbaktai Gottesmann Antónia zongoraművész - akinek Giacomo Puccini volt a mestere- 1910-ben ismerkedett meg Londonban Umrao Majithia Singh pandzsábi arisztokrata nyelvészprofesszorral. Házasságuk gyümölcseként ebben a házban született meg 1913-ban gyermekük, Amrita Sher-Gil, aki 20 éves korára a párizsi Grand Salon tagjaként világhírű festőművésszé vált. A Dalma keresztnéven is anyakönyvezett lány – a háború elől menekülve- 1938-ban költözött férjével (borostyánkői Egan Viktorral) Indiába. (Amrita Sher-Gil egyébként a szintén világhírű dr. Baktay Ervin orientalista, művészettörténész unokahúga volt.) 1922-től szintén az apartmanház félemeletén élt és alkotott a már ekkor világhírű Bartók Béla zeneszerző és népdalgyűjtő is, aki 1928-ban költözött el innen a komponáláshoz csendesebb Kavics utcába. Szintén a bérház lakója volt 1929-től dr. Szunyogh Sándor, a Budapesti Autóbuszközlekedési Rt. igazgatója.

1298.jpg

A Kopeczek György tervezte Förster-bérház (Fotó: Urbface.com)

Az Április 6-7-re eső INGYENES hétvégi program a következő érdekességekről rántja le a leplet a Förster-bérházról:

Szombaton délelőtt 11-kor egy fotókiállítás keretén belül megnyitják a nagyközönség előtt az épületet. 11.30-kor Múltidéző épületbejárás lesz Sugár Péter építész vezetésével. Délben veszi kezdetét a „Budapest Anno – budapesti várospolitika és városfejlődés a századfordulón” című program. Délután 5-kor születésének 100 éves évfordulója alkalmából vetített képes előadást tartanak Amrita Sher-Gil festőművészről. Délután 3-kor építészettörténeti séta indul a Corvin tértől a Batthyány térig, délután 6-kor a Flautett kamaraegyüttes tart fuvolakoncertet a ház udvarán.

Vasárnap délelőtt 11-kor a református templomot lehet megtekinteni, majd ismét épületbejárást tart Sugár Péter építész. Délután 5-kor „Híres lakók a házban – emlékezés Bartók Béláról és Amrita Sher-Gilről” című előadás. Délután 3-kor építészettörténeti séta indul a Corvin tértől a Batthyány térig.

Tölgyfa utca 16: A Hanszély-Cziráky-bérház

Sliviczka Ignác bérkocsis 1888-ban örökölte meg a ház elődjét anyjától, amelyet rögtön el is adott özvegy Ziegler Pálnénak. 1913-ban Hanszély Jenő főpénztárnok Cziráky Zoltánnal közösen lebontatta az ingatlant, hogy a helyére felépíthesse a ma is látható - egykor eklektikus stílusú- bérházát. Az épületet Miklós Ede és Wirth Ferenc Nándor építőmesterek tervezték.

5597.jpgA Tölgyfa utca 16 alatt látható Hanszély-Cziráky-bérház (Fotó: Urbface.com)

Az Április 6-7-re eső INGYENES hétvégi program a következő érdekességeket mutatja be a Hanszély-Cziráky-bérházról:

Szombat délután 1 és 6 óra között a Fél 8 Csoport szervezésében óránként közös sétát indítanak a ház udvaráról, amelynek keretén belül bemutatják a bérházban élt Németh István (1923-2007) belsőépítész munkásságát is. A nap zárásaként kis koncert is lesz.

Vasárnap délután 1-től 6-ig szabadon látogatható az épület.

Török utca 10: A Neuschlosz-bérház

Az egykori Káptalan-udvarra 1908-ban építtette fel a fakitermeltetéssel, parkettagyártással és nagyvonalú építkezések kivitelezésével foglalkozó Neuschlosz Ödön és Marcell Rt. az ötemeletes bérházát. A Ney Rezső és Strausz Ödön tervezte épületben élt 1936-ban bekövetkezett haláláig Hofhauser Ödön főhercegi felügyelő és kormányfőtanácsos, akinek Amina nevű lánya azért került 1912-ben a bulvárlapok címoldalára, mert szerelmi csalódásában a Balatonba akarta vetni magát egy csónakról. A hölgy „szerencsétlenségére” a suicidium pillanatában elragadta a hajóját egy Gyenesdiás felől hirtelen lecsapó vihar, s a tó közepére sodorta. Életösztönétől vezérelve a lány ekkor jajveszékelni kezdett, amit a parton meghallottak a Győrffy-testvérek-, Malvin és Olga. A lányok ekkor csónakba szálltak, majd két órás életveszélyes küzdelem után Balatonberényben partot értek az öngyilkosságtól visszahőkölő lánnyal. Nem volt ennyire szerencsés 1945. január 28-án dr. Szalóky Kálmán miniszteri tanácsos és felesége dr. Ferentzy Ilona. Budapest ostromakor ők ugyanis azért választották lakásukban az öngyilkosságot, hogy ne éljék át ők is azokat a fizikai- szellemi- lelki megpróbáltatásokat, megalázásokat és nemi erőszakokat-, amelyet a Vörös Hadsereg katonái pár házzal feljebb sorozatosan elkövettek.

5392.jpgA Neuschlosz-bérház (Fotó: Urbface.com)

Az Április 6-7-re eső INGYENES hétvégi program a következő érdekességeket mutatja be a Neuschlosz-bérházról:

„Járt-e Cecil a Török utcában?” ... Máig rejtély, de az biztos, hogy az Építész Klub igen! A Gül Baba türbéje alatt található ház titkait az épületbejárások során maguk a lakók mesélik el. A mosókonyhában fotókiállítás, jó idő esetén a kertben piknik várja az érdeklődőket. Akik ellátogatnak ide, arra is fényt deríthetnek, mire hangol a Hangola.

Szombaton délelőtt 10 és délután 7 óra között a ház udvarán workshop keretén belül a Műegyetem hallgatói a lakókkal közösen új kerti bútorokat barkácsolnak össze, amelyet másnap délután 3-kor avatnak fel. Az épületet mind a két nap (szombat és vasárnap) délben, délután 2-kor, illetve 4-kor háztörténeti séta keretén belül mutatják be.

AZ INGYENES ÁPRILISI TÚRÁKON KÍVÜL EZEN A HÉTEN TÖBB FIZETŐS SÉTA IS LESZ A FŐVÁROSBAN: HA PÉLDÁUL KEDVET KAPTÁL MEGNÉZNI (AZ EGYÉBKÉNT ÉVENTE CSAK EGYSZER LÁTOGATHATÓ) KŐBÁNYAI PINCERENDSZERT ÉS A DREHER-VILLÁT, AKKOR JELENTKEZZ 1,5 ÓRÁS TÚRÁNKRA. AZ IDEI ÉV MÁSODIK KŐBÁNYAI POKOL-TÚRA 2013. 03.19-ÉN (KEDDEN) INDUL DU 5-KOR A BÁNYA UTCA 37. ALÓL. A BELÉPŐ ÁRA 3500 FT/FŐ. JELENTKEZNI AZ artistfama@gmail.com CÍMEN LEHET, VAGY A 30-434-66-80 TELEFONSZÁMON. A HELYSZÍNRŐL ITT LEHET BŐVEBBEN OLVASNI.

A MÁSIK IZGALMAS TÚRA, AMELYET VASÁRNAP (2013.03.24.) RENDEZÜNK, AZ A BUDAI VÁRNEGYED TITKAIRÓL RÁNTJA LE A LEPLET:

- NEVEZETES GYILKOSSÁGHELYSZÍNEK
- TITKOS LESZBIKUS KÖZPONTOK
- 1849-ES, 1944-ES KÉMKÖZPONTOK
- A GESTAPO ÉS AZ SS FŐHADISZÁLLÁSAI
- HÍRES EMBEREK SZERELMI FÉSZKEI
- POLITIKAI OKOKBÓL LEBONTOTT HÁZAK
- KÍSÉRTETJÁRTA ÉPÜLETEK
- IRODALMI ÉS OKKULT SZALONOK
- REJTJELEK A HOMLOKZATOKON
- ELÁSOTT ARANYKINCSEK NYOMÁBAN
- ELFELEJTETT HŐSÖK ÉS ANEKDOTÁK

A Március 24-én, délután 1-kor kezdődő túra SZINTÉN 3500 Ft-ba kerül személyenként. A nagy érdeklődés miatt előre kell jelentkezni vagy az ARTISTFAMA@GMAIL.COM címen, vagy a 30-434-66-80 számon.
A túra a romos, volt Honvéd Főparancsnokság (DÍSZ TÉR 17.) elől indul és a Bécsi kapu térnél fejeződik be.

 2013 VARTURA_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr975143420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.