Az építkezés és a rombolás évszázadai

Az erő velük van? A washingtoni Darth Vader-templom

2012. november 02. - don-kanyar

Valószínűleg a világ egyetlen Darth Vadert ábrázoló kőszobra a Föld hatodik legnagyobb katedrálisán látható. A sötét Jedi vs. egyház.

darth-vader vízköpő nyitó.jpg

Darth Vader-t ábrázoló vízköpő a Washingtoni Nemzeti Katedrálison

Az erő legyen veled!

Miután 1791. január 24-én George Washington amerikai elnök felkérte Pierre L’Enfant katonai mérnököt, hogy alkossa meg az amerikai főváros építészeti terveit-, az őrnagy megbízatásakor azt is felvetette, hogy Szent Péter és Szent Pál tiszteletére építsenek a leendő száz négyzetmérföld területű városba egy olyan hatalmas méretű katedrálist is, amely méltón kifejezhetné az „ifjú állam nagyságát”. Maga a pénzgyűjtés és az építkezés azonban egy jó évszázaddal később indult csak el: Az amerikai Kongresszus, Benjamin Harrison elnök aláírását követően, 1893. január 6-án ugyanis végre megadta az építkezési engedélyt a Protestáns Episzkopális Katedrális Alapítvány számára, hogy székesegyházukat és középiskolájukat a főváros egyik lenyűgöző pontján, a Szent Alban-hegyen valósíthassák meg. Theodore Roosevelt amerikai elnök, a londoni püspök, és mintegy tízezer fős közönség jelenlétében 1907. szeptember 29-én fektették le a Betlehem környékéről átszállított, majd amerikai gránitkőbe süllyesztett alapkövet. Az építkezés több mint 80 évig tartott. A mindenféle állami támogatás nélkül felépített Washington Nemzeti Katedrális utolsó kövét 1990-ben illesztették be a helyére George H. W. Bush jelenlétében.

washington national cathedral darth vader1.jpg

A Washingtoni Nemzeti Katedrális, hivatalosan Szent Péter és Szent Pál-dóm

Az amerikai Walhalla

A világ hatodik, és az Egyesült Államok második legnagyobb temploma 65 millió dollárt emésztett fel építése idején. A Nagy-Britannia vezető protestáns építészei George Frederick Bodley és Henry Vaughan, majd az I. világháború után Philip Hubert Frohman tervei alapján felépült Isten háza 288 angyalával, 53 harangjával, 110 vízköpőjével és 215 darab ólomüveg-ablakával maga a megtestesült „amerikai álom”-, amit valóban szó szerint kell érteni, hiszen a neogótikus épület –szerintem– már sokszor átcsap a neonfényes, hiperrealista giccs kategóriájába.

Természetesen régóta megszokott egyházi gyakorlat, hogy a templomok mellékkápolnáiba, mellékhajóiba, vagy az altemplomokba jeles államférfiak, hadvezérek, lovagok, felfedezők, kutatók, királyok és polgári személyek sírjait helyezik el. Ez itt sincs másként. A washingtoni katedrálisban eddig eltemetett 220 személy- köztük a jelesebbek- Woodrow Wilson amerikai elnök, Helen Keller író, Eleanor Roosevelt First Lady- sírjaik is az altemplomban láthatók- annyi különbséggel, hogy az őket ábrázoló egész alakos szobrokat álló testhelyzetben ábrázolták, ellentétben, az Európában gyakoribb vízszintes pozíciótól.

eleanorroosevelt és oscar romero püspök.jpg

Eleanor Roosevelt egykori First Lady síremléke

Szintén nem szokatlan a templomok belső liturgikus díszítéseinél, hogy az adott nemzet egy-egy jelesebb történelmi személyét, nevezetesebb eseményét hatalmas méretű pannókban, freskókban vagy üvegablakokban mesélik el. Magyarországon is több példa van erre. Elég csak a Szent István Bazilikában látható, a főoltár mögött látható első királyunk nevezetesebb cselekedeteinek emléket állító freskókra gondolnunk; a Mátyás-templomban felfedezhető III. Bélának, Antiochiai Annának, Ferenc Józsefnek, Erzsébet királynénak emléket állító szobrokra, festményekre asszociálnunk. Illetve egy ma már nem létező, Horthy Miklós kormányzónak emléket állító, lovasportré freskósorozatra emlékeznünk, amelyet még Ungváry Sándor 1922-ben festett meg Zadravecz István tábori püspök felkérésére a Kapisztrán téren látható Mária Magdolna (Helyőrségi) templom szentélyének oldalfalaira.

A Washingtoni Nemzeti Katedrálisnál az ország „történelmi nagyságát”, illetve nevezetesebb történelmi sorsfordulóit nem freskókon és festményeken, hanem rózsaablakokon és ólomüvegeken örökítették meg-, amelyek leginkább katonai vonatkozásúak. Ilyenek például a West Point katonai akadémia kiképzéseit ábrázoló, a hadmérnököknek és az ejtőernyősöknek emléket állító ólomüvegek. Picivel érdekesebb a II. világháború nevezetesebb csatáit bemutató műalkotások, úgymint a Midway-i ütközetet, az Iwo Jima-i csatát, a normandiai partraszállást, vagy a D-day-t bemutató művek. A turisták által leginkább felkeresettebb műtárgy a holdraszállásnak emléket állító ablak, amelyet 1974. július 21-én avattak fel az Apollo 11 küldetésének ötödik évfordulója alkalmából-, s amelynek központi eleme egy üvegbuborékba zárt holdkőzet-darabka, amit még maga Neil Armstrong hozott személyesen ide. (Az űrhajóst 2012-ben egyébként pont itt az „Űr-ablak” alatt ravatalozták fel.)

washington national cathedral darth vader2.jpg

A háború művészete az amerikai protestáns egyházi vizuális kánonban

Persze a „romantikus hangulatú, csillagfényes” nyílások mellett számtalan hiperrealista oszlopfőnek álcázott portré is fellelhető a templomban, úgymint Teréz anyáé, Rosa Parks egykori afroamerikai polgárjogi aktivistáé, Martin Luther King tiszteletesé, aki 1968-ban pont itt tartotta utolsó vasárnapi istentiszteletét, illetve Dwight D. Eisenhower, Ronald Reagan, Gerald Ford amerikai elnököké, akiktől szintén ebben a katedrálisban vettek végső búcsút.

.washington national cathedral darth vader3.jpg

Vízköpők, groteszkek: Darth Vader és Szent Teréz.

A katedrális tornyain és kiszögellésin rengeteg faragott vízköpő és groteszk látható. Szám szerint 110 darab. 1980-ban a National Geographic World Magazin támogatásával gyermekrajz-pályázatot írtak ki az északnyugati torony groteszkjei (a szobrokból nem folyik a víz) megtervezésére. A harmadik helyen Christopher Rader a Csillagok Háborúja című filmsorozatból ismert Darth Vader „vízköpő munkája” végzett, amelynek modelljét egy évvel később Jay Hall Carpenter szobrász készített el és Patrick J. Plunkett faragta ki. A világ egyetlen Darth Vadert ábrázoló kőszobra így egy felszentelt templomon látható-, amely hiába számít elvileg a Lucasfilm szellemi tulajdonának-, a 4 milliárd dolláros Disney-féle felvásárlási árban biztos nem volt benne. Ellenben érdemes elgondolkodni azon, hogy a Mátyás-templom egyik oldalára mi is feltegyünk-e egy Papp János formázta Pirx kapitányt, vagy egy Szulák Andrea mintázta Űrgammás Xéniát?

Jamrik Levente

Ha érdekel egy olyan budai várnegyed titkai-túra, amely sok titkot ránt le Budáról, akkor gyere! November 3-án (Szombat), délután 1-től 4,5 órás túra keretében ugyanis megint házról-házra járva bemutatom a Várnegyedet. (ESŐNAP NINCS!!)

A séta során megnézünk több gyilkossághelyszínt; az SS- és a Gestapo főhadiszállásait; 1848-as, 1944-es kémközpontokat; titkos leszbikus találkahelyeket; egykori okkult szalonokat és kommunista kéjlakokat; kísértet-járta házakat; híres emberek szerelmi fészkeit; a házak homlokzatán elhelyezett rejtjeleket, címereket;  egykori korrupcióval összeköthető házakat stb.. A túra költsége személyenként 3500 Ft-ba kerül majd. Jelentkezni az artistfama@gmail.com címen lehet. Telefon: 30-434-66-80

VÁRTÚRA7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr734884916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.02. 07:30:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2012.11.02. 11:40:41

vajh a jó öreg anakin sisakja honnan származhat?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.02. 13:05:14

ez Amerika, megfér egymás mellett mindenki, és minden.

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.11.02. 13:11:34

Hinnye! Ez a vízköpő-sorozat kissé erős volt innen, az öreg kontinensről nézve... :))) Bár valahol megbocsátható, ha azt vesszük, az Államoknak hány évszázadra lehet csupán visszanyúlniuk formai elemekért és kőbe-üvegbe vésett történelmi alakokért és eseményekért...

Sigismundus · http://csakugyirkalok.blog.hu/ 2012.11.02. 14:05:43

Ez tetszik :-) Mosolygok, de nem gúnyosan :-)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.11.02. 15:00:06

Hol van az leírva (kanonizálva netán), hogy csak ókori, középkori és egyéb ezredéves csaták és jelenetek díszíthetnek egy katedrálist.

Nem vagyok oda a USA patriotizmusáért, de ennek az építmények szerintem a XXI. és remélhetőleg a további századokban is helye van.

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2012.11.02. 15:19:17

"Kalkutta szentje" egyelőre még nincsen szentté avatva, így Boldog Terézként lenne pontos rá hivatkozni a képaláírásban.

A neoprotestáns amerikás giccsen meg senki sem lepődik meg.

tundrazuzmo (törölt) 2012.11.02. 15:26:31

Betegek ezek, no. Sem a vízköpőnek, sem a katedrálisnak nincs köze a kereszténységhez. Inkább kulturális és nemzeti emlékhelynek tűnik. Amerikában így néz ki a kultúrház.

Kotkodus 2012.11.02. 16:43:59

köszönjük a cikket! nem mindennapi! :)

VIII. Nagyapó 2012.11.03. 13:10:21

Gótika-újraértelmezésben azért ezt Gaudi veri néhány klasszissal...

Kicsi Kacsa 2012.11.04. 22:11:27

@Blogin: igen, még nem szent, csak boldog. Az más kérdés, hogy már életében is szentként tisztelték. De egy albán apáca, aki Indiában élte élete legnagyobb részét, hogy kerül egy amerikai protestáns templom falára, na ez itt a bökkenő. Nekem nem nagyon jön össze.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.11.07. 10:30:23

Nem semmi! Nem láttam még ilyen festett üveget, ahol világháborús csatáknak állítanak emléket.

Schumanovics 2012.11.08. 18:43:05

Épp most olvasom Dan Browntól Az elveszett jelképet. És abban is volt egy hasonló rész, pont pár órával, hogy felnéztem ide, értem oda és így elég érdekes volt, hogy mindenhol ezzel a katedrálissal találkozom pont egy nap. Amúgy a könyv vonatkozó része ihlette a bejegyzést, ha szabad kérdezni? :)

docgoyo 2012.12.23. 14:10:01

@alien: Én úgy tudom, hogy a Csillagok háborúja -ban megformált rohamosztagosok sisakját éppen egy Gaudí által tervezett épület (Barcelonában) kéményeinek faragott díszítése ihlette. (Élőben még nem láttam, de fotók alapján elképzelhetőnek tűnik számomra, ugyanis valóban feltűnő a hasonlóság.) Talán Darth Vader sisakjának is hasonló a története.

steery 2013.04.02. 23:29:32

"a normandiai partraszállást, vagy a D-day-t bemutató művek." :-D
A normandiai partraszállás, más néven Overlord hadművelet 1944 június 6.-án kezdődött, azaz a D-napon. Ez tehát nem két különböző háborús esemény. A "vagy" helyett tessék "azaz"-t érteni.