Az építkezés és a rombolás évszázadai

A japán császár titkos bunkervárosai és föld alatti palotája

2012. március 04. - don-kanyar

41 évig sem a győztes amerikai hadsereg, sem a vesztes Japán nem tudta, hogy a szigetország egyik legnagyobb bunkervárosát rejti a Nagano melletti föld mélye-, pedig a császári vezérkar pont ide tervezte a végső összecsapást a jenkikkel.

Japán-ellenes amerikai háborús plakát (Fotó:Times.uk)

Utolsó vérig

 

Miután a japán haditengerészet 1944. október 23 és 26 között lezajlott ütközetek során elveszítette a Leyte-öbölben a világtörténelem legnagyobb tengeri csatáját és szinte teljes birodalmi flottáját, Tokiónak egyértelművé vált, hogy városait most már bármikor könnyen tudja napi szinten bombázni az Egyesült Államok légi ereje a visszahódított Fülöp- és az Észak-Mariana- szigetekről. A várható B-29-es támadások kivédése miatt Tódzsó Hideki kormányfő, kabinetjének utolsó ülésén így nemcsak a 62 hadosztályból álló hadsereg létszámának felduzzasztását rendelte el 145 egységnyire, hanem egy hatalmas bunkerváros megépítését is utasításba adta, hogy az ezekben a föld alatti járatokban vívja majd meg Japán végső harcát ellenségével. A komplexumot természetesen úgy akarták kialakítani, hogy az helyet biztosítson a császárvárosból esetleg ide menekülő főparancsnokságnak is.

Óvakodj a jenkitől. Japán háborús plakát (Fotó: Kswz.nz)

Ida Maszataka őrnagy, Tominaga Kijódzsi altábornagy és Fukuoka Jamaga politikus javaslatára az új kormányfő, Koiszo Kuniaki, a Naganótól nyolc kilométerre található Macusiro kisvárost körbeölelő hegyekben vélte felfedezni a bunkerváros ideális helyszínét. A tervek szerint a 13 önálló, ám egymással állítólag a föld alatt azért egy-egy alagúttal mégiscsak összekötött, precíziós bombázásnak is ellenálló komplexumokban kívánták elhelyezni a vezérkar mellett a császár új földalatti palotáját, a minisztériumok különböző kirendeltségeit, valamint több kisebb-nagyobb méretű élelmiszer- és fegyverraktárt is. A műtárgyak kivitelezésére 200 millió jent szánt az állam. Érdekes momentum, hogy a komplexum tervezéséről és annak építéséről csak 1945 májusában tájékoztatták először az uralkodót. Történészek szerint az információátadást valószínűleg azért késleltette vagy jó fél évig az új kormány, mert a miniszterelnök nem akarta, hogy a bombázások elől a titkos városban menedéket kereső Hirohito császárt itt vegye házi őrizetbe a hadsereg, illetve az uralkodó „letartóztatásával” párhuzamosan a vezérkar névlegesen átvehesse a hatalmat Tokióban. A császár személyi biztonsága érdekében éppen ezért egy páncélvonat gyártásába is belefogtak a japánok.

Macusiro központi erőssége és a három legnagyobb japán császári bunker (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A zózani bunkerváros (Fotó: Yamasa.org)

A Közlekedési és Hírközlési Minisztérium, valamint az Építési Minisztérium az építkezés lebonyolításával az Obajashi céget bízta meg. A vállalat első lépésként evakuálta a meredek hegyekben élő mintegy 100 földművest és favágót, akiket zömmel Kuvabata és Tabata falvakban felállított hevenyész szerkezetű kaszárnyákban szállásoltatott el. A lebontott házak anyagi ellentételezéséről hallani sem akart az állam. A kitelepítéssel és a nincstelenséggel járó polgári dühöt csak fokozta, hogy a városka lakossága álmatlanságban szenvedett a földalatti robbantások hanghatásai miatt, ezáltal jelentős munkaképesség-csökkenés „kínozta” az itt lakó, és a közeli Naganóban élő munkásokat. Az 1944. november 11-től datálható, éjjel-nappal zajló bányászati munkálatokat azonban nemcsak a lakosság, hanem a városka állatállománya is megszenvedte: A földalatti dörejektől, a nap minden órájában közlekedő teherautó-áradattól megrémült tyúkok ugyanis „elfelejtettek” tojásokat tojni, a tehenek tejet adni, a kutyák éjjel-nappal vonyítottak és acsarkodtak az udvarokban, a lovak pedig annyira megbokrosodtak az istállóikban, hogy sokukat kényszervágásra kellett küldeni. 

Japán bunkerváros

 

A 13 objektumból álló komplexum-együttes összterülete meghaladta a 63 ezer négyzetmétert, hosszuk pedig a 10 kilométert! A központi, legnagyobb méretűre tervezett bunkervárost (象山地下壕) a 475 méter magas Zózan nevű hegy aljában kezdték el kialakítani. Ez a 7500 méter hosszúra tervezett bunkerrendszer nyújtott volna menedéket az összes kormányzati szervnek, illetve biztos védelmet az állami rádió ide telepített szerkesztőségeinek. A gránithegy gyomrában kialakított „A” (イ号倉庫) fedőnevű várost sakktáblaszerűen képezték ki. A négy méter széles, három méter magas járatokból 20 darab kelet-nyugati irányú, 10 pedig ezekre merőlegesen rávezetett alagút volt. 

A zózani bunkerváros (Fotó: Yamasa.org)

A csatornák kialakítását kezdetben háromezer alacsony munkaértékű japán bányásszal, pontosabban földművessel és középiskolai diákkal végeztették el, ám a szakértelem- és a krónikus munkaerő hiánya miatt a Honvédelmi Minisztérium csakhamar hétezer, majd további tízezer kényszermunkást is idevezényeltetett a Koreai-félszigetről. A „vendégmunkások” szállásigényét három tucat barakkal oldották meg. Érdemes megemlíteni, hogy a műtárgy építése közben a dinamiton kívül csak a puszta kezeikben és csákányaikban bízhattak a bányászok, hiszen Japán gyárai már jó pár év óta csak a hadseregnek termelhettek acélból kovácsolt termékeket. A szigetország krónikus nyersanyaghiánya miatt ráadásul a „Macusiroi Császári Székhely” (松代大本営関連) építésekor csak olyan alapanyagokat használhattak fel az építtetők és a munkások, amelyből bőven rendelkezett a "felkelő Nap országa": eszerint fából voltak kénytelenek szigetelni az energiahálózatokat, a betonkoszorúk merevítőit, a lépcsőket és a támfalak jelentős részét is. 

A zózani bunkerváros (Fotó: Yamasa.org)

Annak ellenére, hogy a központi bázis építése még javában zajlott, az államapparátus egyes hivatali egységei 1945 márciusától már folyamatosan költöztek be a félig-meddig berendezett 5900 méter hosszú komplexumba, hogy innen irányíthassák a harakiri felé rohanó birodalom haláltusáját. A szigetország 1945. augusztus 15-ei kapitulációja napján a császárhoz hű hadsereg itt szolgálatot tejesítő egyik egysége a műtárgy bejáratát egyébként annyira sikeresen tudta berobbantani, hogy a dokumentumok, a tervrajzok és a szemtanúk hiánya miatt a komplexum létezéséről 1985-ig sem az Egyesült Államok, sem a demokratikus útra terelt Tokió nem tudott. (Maximum csak sejtették, hogy valamit rejt a föld mélye.) A véletlenül újra felfedezett barlang járatainak kitisztítása után, az önkormányzat egy 519 méteres szakaszt ingyenesen látogathatóvá tett.   

A Maizuru-hegyben kialakított bunkerváros (Fotó: Yamasa.org)

Zózantól keletre alakították ki az 559 méter magas Maizuru hegy belsejében a császár föld alatti palotájának (ロ号倉庫) és a hadsereg Főparancsnokságának is védelmet biztosító 2600 méter hosszú bunkervárost. A műtárgy megépítésére többek között azért volt szükség, mert a tokiói Császári Palotában 1935-ben átadott légvédelmi óvóhely, illetve az 1942-ben felavatott háromszintes fővárosi „légókocka” a nagyobb teljesítményű amerikai bombák ellen már nem voltak hatásosak. A szintén négy méter széles, három méter magas járatokból nyolc darab kelet-nyugati irányú, öt pedig ezekre merőlegesen rávezetett alagútrendszer már a 10 tonnás bombák ellen is hathatós védelmet nyújtott. A kilenc hónap alatt megépített „B” (御座所) fedőnevű objektumba a császári pár minden igénye kielégítésre került. Hirohitonak több háló- és dolgozószobát, valamint mellékhelyiséget is kialakítottak itt a föld alatt, de a Császári Ingatlanok Minisztériuma még arra is figyelt, hogy az uralkodó egy esetleges bombázás során bármikor nyugodtan biliárdozhasson, vagy éppenséggel filmet nézhessen a járatokból kialakított 40 férőhelyes játéktermek egyikében, vagy mozijában. A komplexumban 1947 májusa óta a Precision Meteorológiai Ügynökség szeizmikus obszervatóriuma működik-, így a három külső épülettel kibővített objektumba ma már szinte lehetetlen bejutni.

A Maizuru-hegyben kialakított bunkerváros (Fotó: Yamasa.org)

Maizurutól nem messze található az 1900 méter hosszú „C” fedőnevű (ハ号倉庫) élelmiszerraktár, amelyet építésének kezdetén a kormány még a császár és a császárné lakosztályának szánt. A 642 méter magas Minakamijama kúphegy belsejében kialakított téglalap formájú bunkervárost szintén négy méter széles, és három méter magas járatokkal szabdalták fel, de annyi energiája és pénze még volt az építtetőknek, hogy egy apró szentélyt a hármas számú alagút közepére is felépíttessenek. Ez az objektum ma szintén a szeizmológia szolgálatában áll.

A többi föld alá rejtett bunkert eredetileg is fegyver- és élelmiszerraktárnak építtették meg. A fent említett három fő objektummal ellentétben, ez a 10 ingatlan „már annyira kicsinek” számított, hogy építésük során a munkások már nem teherautókkal, hanem csak gyalogosan tudták megközelíteni az itt kialakított munkaterületeiket. Ezeknek az alagutak hossza 100 és 180 méter között váltakozik. A 13 objektum a tervezett 200 millió jen helyett végül is 600 milliójába került Tokiónak, s a Hirosimára és Nagaszakira ledobott két atombomba pusztítása után, ennek az építőipari attrakciónak egyszer sem kellett létezését bizonyítania.

Áldozatok fala (Fotó: Yamasa.org)

Becslések szerint az építkezés ideje alatt az alultápláltság, a balesetek, a kimerültség, az öngyilkosságok és a kínzások miatt 1500 koreai rabszolga hunyt el, s további 46 személy tűnt el a három hegy gyomrában. Az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően az elhunytak közül már három koreai és egy japán munkavállaló neve is ismert lett: Pak Toszam, Kim Khveszul, Cso Dokszu és Nakano Dzsiró. Érdemes megemlíteni, hogy Tokió a koreai embereket nemcsak, mint rabszolga vette igénybe területi terjeszkedései során, hanem 20 százalék erejéig-, helyet biztosítottak nekik az államapparátusban, a kereskedelemben és a hadsereg soraiban is. Persze a legkelendőbb koreai „terméknek” azok nők számítottak, akik szexuális szolgáltatásra is rávehetők, vagy éppenséggel kényszeríthetők voltak. A zózani építkezés során például négy ilyen „speciális ápolónői” feladatot ellátó 20 éves lánynak kellett (?) dolgoznia a nap nyolc órájában. Az eljapánosodott Kanemoto Dzsunko vezette csapat ügyfélköre így nemcsak az őrséget biztosító nipponok, hanem a föld alatti városok tervezésében és kivitelezésében jelentős oroszlánrészt vállaló, magas beosztású koreaiak soraiból is kikerülhetett. (A Zózan-hegy aljában álló kéjnő-fakunyhót, illetve ahogy akkor hívták „Komfort-állomást” csak 1991-ben bontatta le Nagano polgármestere.)

Jamrik Levente


A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr194288451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Titkos bunkervárosok 2012.03.05. 09:54:01

41 évig sem a győztes amerikai hadsereg, sem a vesztes Japán nem tudta, mit rejt a Nagano melletti föld mélye.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kizmus Szabolcs 2012.03.04. 18:56:59

Gratulálok Levi,újabb nagyszerű írás!

Savior 2012.03.04. 19:52:58

Érdekes cikk, de egy lektor azért elkelt volna. Ami feltűnt:
1. 象山 = Zózan a hegy neve. Lehet, hogy Kínában van hegy, amit ugyanígy írnak, és ők Hsziangsannak ejtik, de ez Japán!
2. 象山地下壕入口: a 入口 jelentése: bejárat :)

misinator 2012.03.04. 19:54:26

Szenzációs!

Így utólag belegondolva az lett volna a furcsa, ha Japánban nem lett volna valami extrém létesítmény...
Elgondolkoztató, hogy mennyire manipulálhatóak, használhatóak az emberek.
Nem kell csodálkozni, hogy mit meg nem tehetett a hatalom, ma sincs ez másképp, legfeljebb kifinomultabban.

Még az jutott eszembe, hogy a filmekben a végső harcot mindig vagy a felfele vagy lefele menekülve/szorulva akarják megvívni a vesztüket érzők.
Úgy látszik, nem csak a a forgatókönyvírók hülyék, hanem a többi manipulátor is...

Mégis mire számítottak!?
Majd a jenkik rimánkodni fognak, hogy gyertek ki!?

Ui:
Elnézést kérek, hogy megemlítek egy elütést.
Tényleg a jó szándék vezérel, véletlenül szúrtam ki:
"...itt szolgálatot tejesítő egyik egysége..."

Köszönet a vasárnap esti ismerettágítóért!

Nagyzee 2012.03.04. 20:15:13

@Savior: Ezt eddig már legalább ketten szóvá tették. De a kommentjeik eltűntek.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2012.03.04. 20:25:42

@Nagyzee: Igen. Az előző két hozzászólás alapján akartam javítani a cikket, erre elszállt az egész bejegyzés, az összes kommenttel együtt. Újra feltettem a posztot, a kifogásolt hibák alapján kijavítottam a cikket, de a korábbi hozzászólásokat az admin hibája miatt nem tudtam már visszaállítani. Most Savior azokat a hibákat sorolja, amiket az előző két japán szakos (?) útmutatása alapján javítottam ki. :) Érdekes nyelv ez a japán

nbcee 2012.03.04. 21:13:22

Egyébként halkan teszem fel a kérdést:
Mire mentek volna ezzel a bunkerrendszerrel, ha teljesen elkészült volna?

Amerika tudta, hogyan kell atomfegyvert előállítani, így kb. annyi történt volna, hogy '46-ban nem a Bikini-atollnál (Operation Crossroads) kezdik a durrogtatást, hanem ennek a létesítménynek a bejáratánál. Ha még ekkor is makacskodtak volna, a jenkik előbbre hozták volna az Operation Sandstone-t, vagy az ötvenes évek sorozatban gyártott bombáit, aminek még a szamuráj-erkölcs sem tudott volna ellenállni.

¿Qué tapas hay? 2012.03.04. 21:51:40

@nbcee: Nomost, honnan tudtak volna a japánok az atombombákról? Ők a hagyományos partraszállásra és szárazföldi harcra készültek. A Trinity előtt még az amerikaiak sem voltak biztosak abban, hogy a bombák működni fognak. Augusztusban még két bevethető bomba volt, és célpont is volt hozzájuk (Kokura (hamár 9-én nem sikerült) és Niigata). Ennyi már nagy valószínűséggel elég lett volna ahhoz, hogy Japán megszállás nélkül se legyen képes tovább harcolni.

BaradlayR 2012.03.04. 23:08:26

Rosszabbak, mint a kommunisták.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.03.04. 23:57:16

Mostanában divat a régi óvóhelyekre beengedni a turistákat.
De mi van az új óvóhelyekkel?
mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a nagyhatalmak vezetőit probléma esetén nem menekítenék ilyen helyekre.

Ifj. Bush egyszer el is szólta magát, hogy szept. 11-én levitték a Fehér Ház alatti bunkerbe.

nbcee 2012.03.05. 01:24:12

@¿Qué tapas hay?: Félreértettél egy kicsit. Persze hogy a japánok nem tudtak a bombáról, amikor elkezdték építeni. Amit én írtam, az arra vonatkozott, hogy ha befejezték volna, akkor sem nyertek volna vele sokat, tkp. semmit.

A) Ugyanúgy megadták volna magukat az első két bomba után, end of story

B) ha mégis bíztak volna ebben az erődrendszerben, előbb-utóbb a jenki hírszerzésnek csak a fülébe jutott volna a dolog, és megindult volna egy-két B-29-es a hegy felé... Szóval pár héttel odázták volna csak el a véget.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.03.05. 03:03:02

@don-kanyar:

Ha esetleg a (közel)jövőben újra japán témáról írtok és nyelvi lektor kéne, itt megtaláltok: fubito.blogspot.com/

:)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2012.03.05. 07:31:36

@Kara kán: Az új óvóhelyek elég jelentős részben megegyeznek a régiekkel. Ezért általában nem látogathatóak. Magyarországon például államtitok még a bunkerek helye is, a funkciójukról nem is szólva. Nagyrészükben ma is pontosan ugyanaz történik, mint 40 éve.
Az USA vezetői számára például a The Greenbrier bunker készült - ez amúgy kivétel, mert látogatható is, és aktív szolgálatban is van egyszerre.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2012.03.05. 07:36:31

@¿Qué tapas hay?: Hát, nem tudom. Én azt tanultam, hogy Japán hozzáállása eltér az európaitól. Szerintük az USA-nak csak néhány atombombája lehetett (stimmelt), ami pár városra lett volna csak elég. És akkor mi van? Japán elég nagy, sok város van benne; pár feláldozása a győzelemért elfogadható veszteség lett volna.
Tehát Japánnak nem volt olyan ijesztő az atombomba, mint gondolnánk. Meg ugyebár nem is nekik szólt az üzenet....

¿Qué tapas hay? 2012.03.05. 08:48:54

@Papírzsepi: Tökéletesen igazad van az eltérő japán hozzáállásban. Épp ezért volt megalapozott választás a bombák éles bevetése. Egy lakatlan területen tartott hatástechnikai bemutatót a japánok kiröhögtek volna (pontosabban udvariasan megjegyezték volna, hogy ez egy csinos tűzijáték, és nem tulajdonítottak volna jelentőséget neki).

A harmadik bomba Tinianra való kiszállítása már el volt rendelve, ha nem fújják le, akkor tán huszadika körül már bevetésre kész lett volna. Ha a négy robbantással nem érnek célt, akkor Stimson érveit öt perc alatt leszavazzák, és ment volna az ötödik bomba Kiotóra. A Nagaszaki ledobás ugyan nem sikerült, de a következő három bevetésből (Kokura, Niigata, Kiotó) már csak lett volna annyi tapasztalat, hogy Tokió is kaphasson egyet úgy, hogy a császári palotába lehetőleg ne essen nagy kár.

Amúgy, véleményem szerint, a japánoknak éppen kapóra jött az atombombázás, egy új, ismeretlen "sportszerűtlen" fegyver ismételt bevetése épp' jó indok volt a háborúból történő arcvesztés nélküli kiszállásra. Ehhez csak a második bombát kellett megvárni.

Nuuk 2012.03.05. 09:08:17

@Papírzsepi: "Japán elég nagy, sok város van benne; pár feláldozása a győzelemért elfogadható veszteség lett volna."

A győzelemért esetleg. De ekkor már javában szorultak vissza minden fronton, plusz hadat üzent nekik a Szovjetunió is. 1945 augusztusában a vezető körök (tehát nem a fanatizált kiskatonák) 100%-ig biztosak voltak benne, hogy ezt a háborút el fogják veszíteni.

Nuuk 2012.03.05. 09:09:18

És ugye ők még csak a Wunderwafféban sem reménykedhettek, lévén a saját atomprogramjuk még a németekétől is jócskán le volt maradva.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2012.03.05. 09:12:24

@Nuuk: Ez igaz. De ettől még ezen az atombombák léte nem sokat változtatott. Legfeljebb gyorsították a szükséges és elkerülhetetlen lépések megtételét.
De ha épp győzelemre álltak volna, az USA akkori összes nukija sem tudta volna megfordítani a helyzetet.

Savior 2012.03.05. 17:05:11

@don-kanyar: Én nem tudom, milyen "japán szakosok" lehettek, de ha olyannak hiszel, aki szerint a "hsziang" szótag létezik a japán nyelvben, akkor rosszul teszed. :)

Szerintem rákerestek a google-ön, és ott kiadta a Xiangshan, Ningbo, Zhejiang China találatot. Az oké, csak az egy kínai hegy, kínai ejtéssel, ez meg japán, japán ejtéssel.

A bejárat ügyében meg: http://translate.google.com/#ja|en|%E5%85%A5%E5%8F%A3

Ha ez sem elég: ez a japán wikipédia idevágó oldala: ja.wikipedia.org/wiki/%E6%9D%BE%E4%BB%A3%E5%A4%A7%E6%9C%AC%E5%96%B6%E8%B7%A1

A jobb oldalon két kép van, az első a 象山地下壕入口, vagyis a kóceráj bejárata, a másik 象山地下壕内, a belseje. Ha ennyi sem győz meg, hogy ez nem a hely nevének a része, akkor én többet nem tudok hozzátenni.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.03.06. 02:44:26

@Savior:

"Szerintem rákerestek a google-ön, és ott kiadta a Xiangshan, Ningbo, Zhejiang China találatot. Az oké, csak az egy kínai hegy, kínai ejtéssel, ez meg japán, japán ejtéssel."

Ezt írtam én is az első hozzászólásomban, de az később kitörlődött...

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2012.03.06. 02:58:13

@安徳拉希: Csak jót akartam. Egyszer az a baj, hogy angol átírással, másszor pedig az, hogy nem jó magyar átírással írom az ázsiai neveket. Ha nem gond neked, akkor a posztban szereplő japán szavakat helyesen átküldenéd nekem? Köszi
jamrik.levente@gmail.com

Etniez 2012.03.07. 20:59:15

Ekkor még nem létezett precíziós bombázás.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2012.03.07. 21:11:58

@Etniez: De. Ellenben ezt nem úgy kell elképzelni, mint napjainkban-, hogy pontosan azt az ingatlant lövik ki, amit szeretnének-, hanem a korabeli katonai kifejezést idézve, idecitálva: "a precíziós bombázáson azt a légi támadást értjük, amely az ellenség hátországát, főleg annak katonai, gazdasági és ipari céljainak a megsemmisítésére szorítkozik." Az angolok ezt a törvényt felrúgva, kezdték el II. vh. idején bombázni azokat a polgári célokat, amelyek szőnyegbombázásként kerültek be a köztudatba.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.03.13. 13:25:44

@Etniez: az atombomba és a "precíziós bombázás" elég távol áll egymástól :)
Pl. Little Boy:
1. 9400 méterről oldották le, 600 méteren robbant
2. 370 méteres körben 4000 fokos tűzgömb, 3,2 km-es körben minden lángol