Az építkezés és a rombolás évszázadai

A Kálvin tér pokoljárása: tündérkertből trágyadomb

2011. november 26. - don-kanyar

A Kálvin tér nyugati oldalán állt 1945-ig a Pintér-bérpalota és a Geist-ház (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Kálvin tér a századfordulón Budapest egyik legszebb placca volt. Térfalait anno két építész ízlése formálta. A napokban átadásra kerülő felújított köztér sivárabb, ízléstelenebb és rondább lett modern házaival együtt, mint amikor a háború után csak "tűzfal térként" ismerte mindenki.

A Pesti Hírlap szerint a Fővárosi Közmunkák Tanácsa és a Fővárosi Középítési Bizottság bár csak 1880 áprilisában kívánta a félhold alakú Kálvin tér „boulevardírozását” elindítani-, az egykori széna-és sertéspiac térfalainak díszesebb átalakítását a profitorientált magánbefektetők már vagy jó húsz évvel korábban elkezdték. A mágnástőke urbanisztikai megjelenésétől függetlenül a Ráth Károly főpolgármester vezette testület ­-az önkormányzati és az állami tőke idő előtti hiánya miatt is- szigorúan tartotta magát a kitűzött beruházási és fejlesztési időponthoz-, az egykori pesti városfal Kecskeméti kapuja előtti kiöblösödést ugyanis nemcsak –nagyvároshoz méltón– fásítani akarták, hanem a placc középpontjába egy mintaárucsarnokot, az építménytől északra pedig egy díszes szökőkutat is átadni kívántak. A megépítésre váró műtárgyakat a fővárosi grémium igyekezett szervesen hozzápasszítani a többnyire Ybl Miklós tervei alapján korábban átadott nagyúri palotákhoz. Az óramutató járásával megegyezően, most nyugatról kelet felé haladva, nézzünk körbe az egykor szebb napokat megélt téren.

A Geist-ház és a Báthory rotunda

 

Talán a tér egykori sertéspiacának tudható be, hogy Békés vármegye legtehetősebb gyertyagyárosa, majd mangalicakereskedője-, ifjabb Geist Gáspár a Múzeum körútra kifutó Kecskeméti utca északi sarkát választotta fővárosi új háza helyszínének. A birtokos, akárcsak a gyulai háza, valamint a kiscsákói és a Kondoros melletti eklektikus stílusú vadászkastélyai tervezésekor, most is a korszak ünnepelt sztárépítészét, Ybl Miklóst kérte fel 1860-ban a feladatra. A mérnök egy háromszintes neoreneszánsz stílusú ingatlant álmodott a területre, amelynek a Kálvin térre és a Nemzeti Múzeumra néző 2+3+2+2+6+2 tengelyű főhomlokzata tört alakban követte a kiskörút íves nyomvonalát, a Kecskeméti utcára néző, 2+13+2 tengelyű oldalfala pedig egészen a Magyar utcáig nyújtózkodott. Míg a mester a sarokrizalitok koronázópárkányait ballusztrádokkal koronázta meg, addig az első emeletet térfalanként egy-egy erkélyekkel ütötte át. Mivel az 1863-ban átadott épületet -a Vasárnapi Újság híradásai szerint- tehetős tulajdonosa leginkább csak tavasszal használta (Matura nevű paripáját ekkortájt futtatta a fővárosi lóversenyeken illetve a Sándor-kupán)-, így az ingatlan jobb fenntarthatósága érdekében a gazda épületének földszintjét kiadta vendéglátási célokra.

Itt működött 1871-től a pesti közéletben csak kedvesen Bátorkának hívott híres Báthory kávéház-, amelyet Hüttner nevű első bérlője nem az erdélyi fejedelem előtti tiszteletadása miatt nevezett el így, hanem saját, magyarosított vezetékneve feletti öröme miatt. A kávéház utolsó tulajdonosa Bajor Gizi színésznő édesapja, Beyer Marcell volt, aki Geisttől való gazdasági függőségének megszüntetése után, 1912-ben vette meg a Kálvin tér közepén álló Stern József építtette kör alaprajzú kioszk-divatáruházat. Az adásvétel lebonyolítása után az egykori bányamérnökből vendéglátóssá átvedlett Beyer, ekkor verettette le az egyszintes ingatlan szecessziós díszítőelemeit, majd a „lenyűgöző körpanorámával rendelkező” rotundát déli irányban vagy jó 16 méterrel kibővítette. A munkákkal olyan gyorsan végeztek a felülről most már kapura hasonlító építménnyel, hogy ez év őszén már ismét erős feketét mértek a cukrászdában. A Báthory kávéház 1914 májusáig volt a tér színfoltja. (A főváros miután lebontatta a „nyugalom szigetét”-, nem a korábban megálmodott mintaárucsarnokot építette fel az ingatlan helyére, hanem egy Baetz-féle nyilvános illemhelyet.)

A Kálvin tér közepén állt a Stern József-féle áruház, amely 1912-től a híres Báthory kávéháznak adott helyt. A kioszk helyére 1914-ben egy nyilvános illemhely került (Grafika: Falanszter.blog.hu)

Bár a Geist-ház történetéhez nem tartozik szorosan, de érdekes történet, hogy 1858-1880 között a gyulai sertéskereskedő kondorosi gazdatisztje, Petőfi István - aki a híres költő öccse volt-, bátyja hagyatékát halálos ágyán a mágnásra hagyta, aki nyolc évvel később nemzeti hevületből úgy gondolta, hogy az értékes relikviák jobb helyen lesznek a Kisfaludy-társaság ereklyetárában, mint nála. Ez a békebeli idill és építészeti nyugalom hamar köddé vált, amikor a szovjet és román csapatok nekiláttak Budapest ostromának. Az 1945. január 14-17 között zajló Kálvin téri csatákban a Geist-ház súlyosan megsérült. Az ingatlan tetőzete és födémei beszakadtak, a homlokzatai szinte teljesen eltűntek-, így bontása nem volt kétséges. A foghíjon sokáig egy nevesincs parkocska várta „új lakóját”, amelyre először 1966-ban terveztek szállodát, ám a bürokrácia kibogozhatatlan útvesztői miatt az első kapavágásra egészen 1987-ig kellett várni. Csontos Csaba (KÖZTI) terve alapján itt épült fel keletnémet minta alapján a 421 szobás Mercure Korona Hotel keleti szárnya, amelynek paneles architektúrája és sajátos színei nemcsak idegenül hatnak a téren, hanem nem is méltó folytatása a tér és az egykor itt állt Geist-házhoz.

A Pintér-bérpalota

 

A Kálvin tér 1911-es rendezésének tervpályázata után-, amelyet egyébként Medgyaszay István nyert meg, csak tervét nem valósították meg- kapott újabb lendületet a köztér egyre csak szépülő ingatlanállománya. A kiskörútra kifutó Kecskeméti utca déli sarkán, egy egyszintes klasszicista ház bontása révén, 1912-ben adták át Pintér Gyula nagyvállalkozó megbízására azt a Hültl Dezső tervezete szecessziós stílusú bérpalotát, amely a maga hat emeletével és két emeletet átfogó, gazdagon díszített és „kicsavart” tetőszerkezetével, lényegében geometriai ellenpólusa lett a tér túlsó oldalán álló református templom tornyának. A térre néző főhomlokzatot 2+1+2+1 tengellyel osztotta fel a mérnök, amelynek két rizalitját csapott végű ormokban fejezett be. Kivételt csak a Nemzeti Múzeumhoz közelebb eső, függőleges irányú zárt erkélysor képviselte, amelyre egy kupola került. Az épület Kecskeméti utcára néző oldalfala 1+1+1+1+1 tengelyű volt, amelynek az Egyetem tér felé eső végére-, a Múzeum körútra néző saroktorony ellensúlyozása helyett- már csak egy ívelt tetőszerkezetet ácsoltatott Hável Lipót építőmester. A palota földszintjén és első emeletén 1944-ig a fővárosi hölgyek egyik kedvelt ruha és fehérneműboltja, a Stern József Áruház üzemelt-, amely a Kálvin tér közepéről 1912-ben költözött ide többek között Beyer Marcell pénzének köszönhetően.

Az egykori Kálvin téri Pintér-bérház és hűlt helye (Fotók: Fszek.hu, Fortepan.hu, Grafika: Falanszter.blog.hu)

Budapest ostromakor gyakran előfordult, hogy a támadó szovjet vagy éppen ellentámadó német harccsoportok mélyen betörtek a másik fél által ellenőrzött területre. Az így előretörő alakulatok sokszor beszorultak valamelyik épület földszintjére vagy éppen emeletére. Leküzdésük legegyszerűbb módja az volt, ha rájuk gyújtották az épületet. 1945. január 14-én így jutott el egy szovjet harccsoport a Pintér-bérház pincéjébe is, ahol tűzharcba keveredtek az itt védekező németekkel. A harcoló felek a civileket használták fedezékül, emiatt sokan vesztették el itt az életüket. A szovjet katonák hamar eltűntek a pincéből, és a német védők végiglángszórózták az épület összes szobáját, hogy megsemmisítsék az esetleg elrejtőzött harcosokat. Mindennek csak annyi következménye volt, hogy a carrarai márvánnyal burkolt épület és a tölgyből faragott díszes vesztibül teljesen kiégett állapotban került másnap a szovjetek kezére, akik a biztonság kedvéért egy ágyúsorozattal még szétlőtték a saroktornyot- írja Ungváry Krisztián történész. A teljesen kiégett, összedőlés határán álló épület menthetetlen volt. Bontása után az 1960-as években ugyan egy rövidebb ideig még egy fejmagasságig érő kőkerítéssel körbevett sörkert üzemelt az üressé vált telken, ám 1987-es beépítése során, ez a foghíj fogadta be a Mercure Korona szálloda nyugati szárnyát.

Az egykori Kálvin téri Pintér-féle bérpalota (b) és Geist-ház (j), valamint a helyükre épített Mercure Korona Hotel (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Pesti Hazai Első Takarékpénztár székháza és a Danubius-kút

 

A Kálvin tér, a Múzeum és Baross (akkor még Stáció) utcák határolta épülettömbben működött a Marczibányi család által üzemeltetett hírhedt Két Pisztoly fogadó és szálloda, ahol bár „mindennaposak voltak a Gránátos kaszárnya részeg granadírjai által elkövetett rablások és gyilkosságok, Haszlinger vendéglős jó konyhája és pinczéje oly nagy vonzerőt gyakorolt mindig a közönségre, hogy Szemere Miklós is mindig a Pisztoly szállodájából indult a Thököly úti lóverseny-pályára.” A rossz hírű hotelben gyakran megfordult a gavallér természetükről is ismert Sobri Jóska és Bogár Imre is, ám a betyárromantika pusztulásával a Két Pisztoly is végleg lehúzta redőnyét, amikor az 1839-ben alapított Pesti Hazai Első Takarékpénztár itt kívánta új fővárosi fiókját felépíteni. Az 1874-ben átadott eklektikus stílusú épületet szintén Ybl Miklós tervezte. A robusztus méretű négyszintes palotát bár nem sorolták a mester főbb művei közé, ám az építész ezzel a második emeletig kváderezett művével zseniálisan és méltón zárta le a Fővám tér és Kálvin tér között szakasz keleti pontját. A később átadásra került Ferenc József (jelenleg Szabadság) hídról érkezőknek –még Örkény István, Ottlik Géza, Tandori Dezső írásaiban is– pompázatos látványt nyújtott a 3+5+3 tengelyű középrizalitos épület, amelynek aljában még egy gyógyszertár is helyet kapott. Ybl is szerette ezt az a munkáját. Jutányos lakbérért cserébe a pénzintézet például megengedte, hogy a harmadik emelet Kálvin térre néző saroklakásban élhessen, s onnan szemlélhesse a templomot, illetve a placc közepén felállított, saját maga tervezte, ám Feszler Leó mintázta, Brestyánszky Béla és Marchenke Vilmos faragta Danubius-kutat.

Az Ybl Miklós tervezte Kálvin téri Pesti Hazai Első Takarékpénztár székháza, majd beépítetlen foghíja az 1960-as években, és a Kálvin Center (Grafika: Falanszter.blog.hu)

Mivel a II. világháború alatt a takarékpénztár épülete csak részlegesen égett ki, így az utókor számára érthetetlen, hogy 1947-ben miért döntöttek a városatyák a saroképület lebontása mellett. Szerencsésebben járt a szintén Ybl Miklós tervezte, 1883. október 22-én felavatott gótikus csúcsívű Danubius-kút, amelynek bár csak Száva folyót ábrázoló női mellékalakja vészelte át épségben a harcokat, de az állam 1959-ben inkább újrafaragtatta a budakalászi kőből készült műalkotást Győry Dezső műhelyében, hogy azt Erzsébet téri parkba helyeztethesse át. A takarékpénztár épületének helyén nagyon sokáig gazos foghíj éktelenkedett, amelyre a tér rendezése kapcsán hiába álmodott 1958-ban a Jurcsik Károly–Hofer Miklós építészpáros egy lakó-és irodaházat, a foghíjat csak mint felvonulási területként tudta használni a főváros az 1973-as metróépítésnél. A terület rendezése a módszerváltásként ismert politikai fordulat után került ismét szóba. 2002-ben ide került a Z. Halmágyi Judit és Virág Csaba jegyezte Kálvin Center nevű szörnyszülött, amely ugyan felvette a tér konkáv térfalainak ívét, s tömegkezelésben is hűen követte a korábban itt állt Ybl-féle takarékpénztár épülettömbjét, ám a vasalónak csúfolt ingatlan sajnos ötlettelenségről, nihilizmusról és szakmai inkompetenciáról tanúskodik. Az idén elhunyt Makovecz Imre korábban így fogalmazott: „Ha valaki vasból és üvegből egy műanyag, modulálatlan épületet ide tesz, az azt jelenti, hogy negligálja a Nemzeti Múzeumot, a mellette lévő késő szecessziós épületet, a templomot stb.” Ha pedig az épületek negligálják a környezetükbe kódolt időt, akkor nem következhet be más, mint ami a Korona Szálló esetében már megtörtént, a Kálvin Centerrel pedig néhány évtized múlva jön el: beleragadnak a korukba, és a következő fejlesztési terv már arra sem veszi a fáradságot, hogy kikapargassa őket onnan, még akkor sem, ha egy-két szépérzékű újságíró és építészhallgató alkalomadtán kővel betöri ennek az irodaháznak a bejáratát.

A Kálvin tér északi oldalának palotái az 1920-as években, és a helyükre épített torzszülöttek (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Magyar-Hollandi Biztosító Rt. székháza

 

A Baross utca és az Üllői út betorkollásánál fellelhető keskeny trapézalaprajzú telekre 1869-1870 között építették fel Németh Samu háromszintes bérházát. Az Ybl Miklós baráti köréhez tartozó Bergh Károly tervei alapján felhúzott eklektikus stílusú épület aljába bár sok üzletet költöztetett be a palota építtetője, pénzsóvár örökösei 41 év elteltével inkább kipaterolták a földszinten üzemelő Magyar Lámpagyár mintaboltját valamint a ház bérlőit, hogy 1911-ben az egész épületet eladhassák a Magyar-Hollandi Biztosító Rt.-nek. A pesti köznyelv innentől csak Hollandi-udvarként ismerte a palotát. A főleg életbiztosításban utazó pénzintézet azonban az 1930-as gazdasági világválság hatására elvesztette készpénztartalékait, így a szervezetet a felügyelet javaslatára beolvasztották az Első Magyar Biztosító Rt-be, a félig-meddig üressé vált bankszékházban pedig egy Vörösmartyra keresztelt filmszínházat alakítottak ki. Budapest ostromakor a ház kijavítható sérüléseket szenvedett: a Pintér-féle bérházban védekező német alakultok ugyanis csak az épület felső két felső traktusában tudtak kárt tenni-, így a mai napig érthetetlen, hogy az MKP miért rendelte el később a felső szintek bontását. Az első emeletig megmaradt épülettömböt ezek után úgy „rekonstruálták” a munkásokkal, hogy a megmaradt vakolt díszítőelemeket leveretették, a kecses, hosszú ablaknyílásokat pedig befalaztatták, hogy a helyükre apró, „pinceablakok” kerülhessenek. A puritán küllemű, kubussá lecsonkított házban a metróépítés elkezdéséig nemcsak a Vörösmarty mozi, az „Óra és Ékszer”, „Édesség”, „Zöldség és Gyümölcs”, „Virágház” boltok üzemeltek, hanem a Tulipán eszpresszó is. A telken jelenleg a Z. Halmágyi Judit és Virág Csaba jegyezte másik, kisebb méretű üveghasáb-végbéltermék pöffeszkedik-, amelyet lekicsinylően még ők is csak KC11-nek neveznek.

A Kálvin tér keleti oldalán álló egykori Hollandi-udvar épülete és a helyére épített KC11-nek nevezett véglény. Balra az egykori takarékpénztár, s a helyére épített Kálvin Centernek nevezett hányadék, jobbra a Gazdák Biztosító Szövetkezetének székháza (Grafika: Falanszter.blog.hu)

Magyar Gazdák Biztosító Szövetkezetének épülete

 

A Kálvin tér, az Üllői út és a Ráday utca közrefogott saroktelekre 1912-1913-között építették fel Hültl Dezső tervei alapján a Gazdák Biztosító Szövetkezetének székházát. (A palota helyén korábban egy Ybl Miklós tervezte, 1862-ben átadott kétszintes lakóház állt.) A 140 tisztviselővel működő pénzintézet az ingatlan negyedik és ötödik emeletén üzemelt, amelyet két-két 16 kabinból álló páternoszterrel és liftekkel kötöttek össze. Az alsóbb három szinten, stukkókkal díszített 12 nagy bérlakást, a földszinten pedig saját pincekapcsolatokkal rendelkező üzleteket alakítottak ki. A Grosz-Baneth, Szemző Sándor-féle divatáruboltok mellett, az ingatlan Ráday utca felőli oldalán egy hideg vizes gyógyintézetet is átadtak-, amelynek rendelőhelyiségei a félemeleten, fürdőhelyiségei pedig az alagsorban voltak. A fürdőterem az udvar alatt húzódott minden higiénés felszereléssel ellátva és úgy berendezve, hogy a látogató nem is tudta, hogy az épület alagsorában tartózkodik. Innen egy Haverland típusú gyorsjáratú személyfelvonó vezetett fel a tetőteraszra, ahová egy tágas nap-és légfürdőt telepítettek. 1930-ban a palota Üllői úti részén kialakítottak egy éttermet és egy 400 adag kapacitású konyhát is.KÁLVIN TÉR GAZDÁK-AEGON PALTOTÁJA.jpg

A Hültl Dezső épület szobrászati munkáit Szabó Rezső készítette. A kivitelező cég a Führer és Deutsch volt (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A háború után „tűzfal térként” is emlegetett közlekedési csomópont talán a leginkább megtépázott budapesti tér volt. A hármas kereszteződésben álló öt sarokház közül csupán a Gazdák Biztosító Szövetkezetének épülete maradt állva a bontások után, amelyet 1996-ban szakszerűen újíttatott fel az Aegon Biztosító. A teret körbejáró sétánk folytatásában egy nagyon érdekes tervet fogok majd ismertetni, amely 1913-ban gyökeresen megváltoztatta (volna) a Kálvin teret.

Jamrik Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr413413214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SontPent 2011.11.27. 12:17:59

@scsaba1: Egyáltalán tanulnak az építészek művészettörténetet?
Ha egy mai építész hallgatót megkérdezel Yblről vagy Hauszmannról fel tudná sorolni pár épületüket?

SontPent 2011.11.27. 12:22:10

@scsaba1: Alázat akkor tanul az ember, ha ismeri és értékeli a múlt nagyjait. A szocializmus, amelyik kitermelte a mai építész-generáció nagy részét számára a múlt, különösen a 45 előtt múlt nem volt érték, sőt elpusztítandó volt. Agymosáson és eligénytelenedésen ment keresztül az ország.

A helyzet nem sokat változott. Hány félév művészettörténetet tanulnak a építész hallgatók?
Ha megkérdeznék egy BME-s hallgatót, hány Ybl vagy Hauszmann épületet tudna felsorolni?

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.11.27. 13:38:08

Nagyon-nagyon jó cikk, mint mindig. Bár a posztoló itt a tudományos stílust eléggé félrerakva pocskondiázza az újonnan épült épületeket, de sebaj, megérdemlik.

Budapestet a századfordulós építészete határozza meg. Pont. Ettől függetlenül nem lehet, nem szabad elutasítani a fejlődést, de oda nem illő gusztustalan épületeket nem lehet beszórni, egy teljesen más hangulatú közegbe. Például a Rákóczi és Petőfi híd között a pesti oldalon egy eléggé egységes modern negyed alakult ki, ami jól néz ki. Szóval az amúgy gusztustalan, oda nem illő épületeket ne hívjuk modernnek, mert rengeteg modern építész sírva fakadna.

A cikkből pedig a konklúzió az, hogy egy valaha ötletes, hangulatos térből, egy összehányt ocsmányság lett. Sajnos igaz.

De pl. a századfordulós Keleti pályaudvart és környékét is össze lehet hasonlítani.

balazsman 2011.11.27. 13:53:53

imádom a modern építészetet, szeretem a megújulást, a frissességet, de a Kálvin téri üvegházak szerintem is borzalmasak. Nagyon nehéz úgy építkezni, hogy az egy erősen eltérő stílusú környezetbe harmonikusan belesimuljon, nálam a jó példa az Astoria, a keskeny csík-ház a villamosmegállónál (nem a hotel melletti rondaságra gondolok).
További ó példa a szép, hazai modern épületekre a MüPa és a Boráros tér közötti legújabb irodaházak. Persze annak a szakasznak is tönkrevágja valami az összképét...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.11.27. 13:58:57

egészen kiváló poszt, köszönet érte. ugyanakkor mérhetetlenül rossz kedvem lett tőle, de ennek a posztolóhoz semmi köze.
átkeresztelhetnénk a teret "elkúrtuk tér"-re. (nem aktuálpolitizálok)

metropolis. 2011.11.27. 14:05:19

Gratula a sziszifuszi munkáért amivel elkészült a poszt, jó volt új dolgokat megtudni tér régi épületeiről.

Viszont tényleg gáz ahogy az újakról beszél szerző, ráadásul szemmel láthatóan ízlése sincs, úgy tűnik az a típus aki szerelmes feltétel nélkül minden régi épületbe, olyan mint az átlagember aki azt hiszi, hogy a gipszangyalkákkal és habarcsból mintázott Poszeidónokkal végigvert, téglából épült kockabérház a stílus és elegancia non-plus ultrája - bár ezen nem szabad meglepődni mert ez a generáció linóleumpadlón és falambériák között nőtt fel.

A téren a pusztulás előtt is minimum egy citrom díjas épület állt (YBl takarékpénztár épülete) ami rosszul sikerült, túl nagy bumfordi-tohonya épület volt és agyonnyomta a mellette álló szép Nemzeti Múzeumot, de a Pintér ház sem tűnik sokkal többnek egy nagy giccsparádénál akárhány tonna márványt is pazaroltak rá.

Egyébként ezzel nem azt akarom mondani, hogy az új épületek megállják a helyüket, mert ez sem igaz. Igazából egy sikerült jól közülük, a KC11 az mondhatni zseniális épület lett. A másik kettő tényleg rossz különböző okokból.

Továbbá szemmel láthatóan két dologgal nincs még tisztában s szerző. A korok változó esztétikájával és a gazdaságok más-más prioritásaival és teljesítőképességével. Esetleg ennek is nézzen utána, mondjuk kezdje Szekfű három nemzedékével és utána talán árnyaltabban tudja nézni annak a kornak is a produktumait. Mert nem volt a régi Budapest sem egy tündérkert, hanem sokkal inkább egy agyonépített-túlzsúfolt város, ahol a korrupt városi vezetők minden lehetséges négyzetmétert pénzzé tettek.

Jofiu 2011.11.27. 14:08:06

@karikaV43: "lehet neked az,de biztos semmi közöd az építészethez."
És talán ez a jobb. Magyar építészeknek küldetéstudatuk és koncepciójuk van, egymásnak építenek, vagy a könyveknek, vagy mittomén (mármint mikor nem egzisztenciát építenek a megrendelő kedvére).
Tisztelet a kivételnek.
Lehet úgy is jól csinálni, hogy tetszik az építészetileg műveletlen köznépnek is.
Sőt, az az igazi, az építész a nem építésznek épít, ha nem tévedek.

karikaV43 2011.11.27. 14:31:36

@SontPent: nem sokat tudhatsz Finta házairól,de ez nem baj.A Volga szálló pont arra hivatott építése idején,hogy megmutassa panelból is lehet valami építészet félét csinálni.Amikor az épült a panel nagyon korszerűnek számított,mármint idehaza bár nyugaton is nyomták. Aztán ugye állambácsinak biztos lehetett ellent mondani az előző rendszerben. Lehetne sorolni még sok-sok épületet,amik bizony a kor építészetében igenis jók voltak.Érdekes Las Vegasban is 30-40 év után elévül egy Hyper kaszinó pedig ott van pénz a legjobb cuccokra.A szociba is épültek jó házak,csak ismerni kellene ezeket.Nem csak fővárosból áll az ország. A dunaújvárosi szocreál például egyedül álló szerte a világon.Ja egyébként Finta alapvetően grafikus volt,nagyon jól és szépen rajzol és ahol a megrendelő hagyta dolgozni ott a végeredmény is jó lett.Ma a legjobb városépítészünk és ez jelent valamit,még ha sokaknak negatív az értelme.

karikaV43 2011.11.27. 14:38:00

@ZF2: a pécsi toronyházat átadták lakták is erről ennyit. Azért lett lakhatatlan mert az nagy okos magyarok az átvett jugó technológiát átalakították,mert majd mi olcsóbban jobbat.Elég hosszú lenne leírni,de egy anyag kicserélésével az egészet haza vágták.Déli szomszédjainknál szinte csak ilyen panel van és ott nem akarnak tönkre menni semmi pánik nincs körülöttük.a 100-200 éves házak méteres falai még jó hogy állnak,de lemásolni egy régi kor épületeit nem túl művészi,Picasso sem a Mona Lisát másolgatta.Ezen az országon nagyon látszik a régen minden jobb volt,még a horthyt is vissza sírják.Nagyon kellen ide szemlélet váltás.

karikaV43 2011.11.27. 14:39:48

@négykarika: mi van ha a te ízlésed nevezik rossznak,akkor ki a bűnös.Az épületeket fenn is kell tartani,ráadásul ami helyére került annál százszor jobb.

karikaV43 2011.11.27. 14:42:02

@Baldvogel: na az indulatot kivéve egyetértek. Mert jobb lehetett volna,sajnos kis hazánkban a pénz beszél a kutya meg ugat.

karikaV43 2011.11.27. 14:49:13

@scsaba1: javaslom menj el és véged el az építészmérnöki képzést és utána saját bőrödön fogod érezni,hogy a gazdag magyar magyiterránt akar aminek az eredeti mediterránhoz semmi köze.
Azért fizet,te meg abból akarsz élni amiért tanultál. Lehet választani az éhkopp vagy a giccs között. Néhány ilyet láttam már és akinél a pénz ott az ízlés is ennyi.Sajnos.A dél-europai építészet nagyon is jó,de ha ide egy olyat terveznének ami Milánóba,Rómába,Párizsba?Barcelonába természetes anyázás lenne. A magyaroknak rettenetes az ízlése és kultúra terén is nagy az elmaradás.

karikaV43 2011.11.27. 14:53:53

@SontPent: csak mellékesen az Ybl-n például olyan nehéz az éptöri,hogy szórja a népet.Az építésztanszék viszont helyesen nem engedi,másolni az elmúlt korok házait,hiszen akkor nincs fejlődés.Egyébként két megoldás létezik a régi-új viszonyra vagy besimul vagy egyértelműen kiválik környezetéből.Valaki ezt szereti valaki amazt.

karikaV43 2011.11.27. 14:59:15

@Jofiu: ha a köznép fizet beleszólhat,hanem akkor nem.Milyen lenne ha beleszólnék mit vegyél a pénzedből? Azt hiszem nem tetszene.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.27. 15:03:38

@SontPent: Igen, az építészeknek tanítanak művészettörténetet. És tudják is, milyen az, amikor meg kell védeni egy házat, egy városképet, amikor van mit. Vagy kiegészíteni egy régi épületet, csak a fafejű műemlékesek nem engedik, mert minden szögnek úgy kell állnia, mint 200 éve. De itt a fél teret lebombázták/lebontották, nincs mihez igazodni. A Kiskörúton belüli részen egyébként van minden az eklektikától a szecesszión át a modernig, tehát kérdés, hogy mihez. Így a Kálvin téren valami újat kellett alkotni. A Kálvin Center nem biztos, hogy erre a legjobb választ, de az kétségtelen, hogy visszaadja a "profitéhes befektető irodát épít olcsón, legyen csillogó-villogó, tökmindegy mennyibe kerül az üzemeltetése és hány év múlva fog elhasználódni" szemléletet, ennyiben full hiteles. Mint ahogy a századfordulós bérházak is abszolút visszaadják az akkori, "profitéhes befektető felhúz annyi lakást a telekre, amennyit lehet, nem baj, ha sötétek, a homlokzatot meg teleaggatjuk katalógusból rendelhető gipszdíszekkel" szemléletet. Az emberek könnyen fogyasztható városképet szeretnének, a valóság pedig igencsak távol áll ettől - én azt mondom, ne legyenek hazug homlokzataink, egy mindenkit leszaró irodaház mutassa magát mindenkit leszaró irodaháznak. Átverés lenne, ha lenne egy zöldhomlokzata, közben mögötte a fenntarthatóságot magasról leszaró cégek működnének (bár lehet, hogy itt a klímahatást preferálnám a hitelesség hiányával szemben...).

Ja és egy példa a Champs-Elysée-ről:
news-e.hoosta.com/wp-content/uploads/2009/10/C-42-suite-3.jpg
- amiből látszik, hogy Párizsban sem vetik meg a modern építészetet a belvárosban. De említhetném a Pompidou Központot is.

Felesleges a görcsös ragaszkodás ahhoz, hogy "illeszkedjen" az új épület a környezetéhez. Amikor Lechner Ödön bepottyantotta a városba az Iparművészetit és egyéb műveit, ugyanígy ki volt borulva mindenki, hogy ezek a szecessziós bohóckodások nem illeszkednek a többi épülethez. A konzervatív Lechner-kurzus még le is meszeltette a belső színes díszítéseket, mondván hogy ízléstelen (azóta is fehér, nem tudjuk az eredeti színeket...). Nem biztos, hogy a Kálvin Centerből 50 év múlva műemlék lesz, mert annyira azért nem egyedi épület, de pl. a Szervita téri telefonközpontról (a templom melletti üvegépület) már inkább el tudom képzelni, mert rímel a templomra, jól kiegészíti azt. Viszont a legtöbb laikus azt mondja rá, hogy "csúnya szoci ház" - annak ellenére, hogy a szocializmushoz semmi köze nincs, a világ minden részén ilyen stílus dívott a 70-es években.
Ennek a hozzáállásnak az oka szerintem részben az, hogy siralmas a vizuális kultúra oktatása, a gyerekek kreativitását, nyitottságát kiölik és unalmas, konzervatív felnőttek lesznek belőlük. Másrészt van egy olyan jelenség, hogy a modern építészethez (ami gyakorlatilag a 20-as évektől kezdődött) Magyarországon nem kapcsolódik semmilyen pozitív történelmi vagy más élmény, ezért mindenki a monarchiakori eklektikához megy vissza, mint "utolsó szép korszak". És hát a múltba való visszanézés hosszú távon önmagában nem vezet túl sok jóra...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.27. 15:07:46

@airdace: mármint Bethlen-kurzus, nem Lechner persze :)

champagneM 2011.11.27. 15:15:50

@karikaV43: hehe, "mesterien" magyarázkodsz:) Miért értsük meg, hogy a városunk egy szemétdombra emékeztet, nyissátok ki a szíveteket és elméteket, legyetek megbocsátóak:) Ennél szarabb magyarázkodást ritkán hallani. Kérdésem tök egyszerű. Szép a reimsi katedrális 800 év múltán is? Szép! (erre talán Finta is igent modnana:). Meg se kérdezem, szép-e a Finta féle Duna-parti Intercontinental szálló. Csupán megelégszem azzal a kérdéssel, hogy fog kinézni 800 év múlva?!:))

champagneM 2011.11.27. 15:29:05

@airdace: nem baj, ha aktualizálják a városképet, a hagyományt. A Grimm testvérek által lejegyzett mesék sem ugyanúgy hangzottak a 16. században, mint a 19.ben. De itt csak a hülye nem veszi észre, hogy míg régen a szélesebb közönség ízlésvilágára (valamilyen szinten)tekintettel voltak (idézd fel, hogy épült meg pl. a bécsi Ringstrasse, mi volt a kiindulópont és a fő elv), az építészet mára totál elvált azoktól akiket elvileg szolgálnia kell. Vagyis ez olyan, mintha egy tánc dallamát Wagner vagy egy magát Wagnernek képzelő zenész kókler szerezné, a jóemberek meg állnak a végén bambán, hogy na erre nem lehet táncolni, sőt, a tánctéren már idióta, újkeletű szobrok vannak, ahonnan teljesen kiszorítják őket. És persze ott a felsőbbrendű, szakbarbár üzenet: vagy megszoksz, vagy megszöksz: vagy elfogadod ezeket a kiégett, nihilsta új stílusáramlatokat, vagy menj a picsába, itt nincs beleszólásod. Így van ez amikor felülről és nem alulról, vagy legalábbis az alsó szinteket is bevonva koordinálják a "művészetet"... Pukkadjon meg az összes, letojlak benneteket:)

Jofiu 2011.11.27. 15:32:34

@karikaV43:
Ezt most így nem értem.
Mindenesetre a szakember ismérve, hogy olyat tud adni a többi nem szakembernek, aminek örül és amire szüksége van. És a nem szakemberrel ellentétben tudja mi kell ehhez, hogyan kell megcsinálnia.
Nem kell érteni mindenkinek az építészethez, csak ahhoz, hogy lakjon az építészeti termékben, ugyebár. Elég a tetszik neki és jól érzi magát benne attól függetlenül, hogy tudja e vagy sem a jó dolog kialakításának ismérveit. Arra ott a szakember. Ő tudja a funkcionalitási követelményeket vagy az átlagos ügyfél felfogását, esztétikáját, igényeit. Ezért fizetik. A felhasználó elég ha pár alapvető működtetési dolgot és korlátokat tud, ami épületeknél nem is igényel külön tanfolyamot, felcseperedésünk alatt megtanuljuk, hogy nem hugyozunk a mosogatóba, melyik helyiséget használhatjuk tisztálkodásra vagy mely épületekben nem szabad lovakat levágni.
Nem kell mindenkinek értenie mindenhez, ezért vannak a szakmák.
Ha valaki csak olyat tud csinálni amit kizárólag a hasonszőrűek értékelnek és értenek az belterjes hobbi, nem szakember műve, akkor az nagyon nem érti mi a dolga és kik az ügyfelei.
Az, hogy valaki nem ért az építészethez az az általános eset. Az építésznek illik értenie hozzá. Ha az építész termékének értékeléséhez építészeti műveltség szükségeltetik, akkor ott valaki valamit nagyon rosszul fog fel.

cso zsi 2011.11.27. 15:37:16

@airdace: "Vagy kiegészíteni egy régi épületet, csak a fafejű műemlékesek nem engedik, mert minden szögnek úgy kell állnia, mint 200 éve."

Ne is mondd! Van a Kiskörút másik vége felé egy régi bérpalota, és egy üvegkomplexum összeboronálva. Gépészetileg mindkettőnek megvannak a negatívumai, tehát beköltözés előtt átalakítás. A műemléképületben eleve problémás a csövek, vezetékek rejtésében. Klímások-tyúkbelesek végeznek, kartonosok az utolsó simításoknál tartanak, hogy a villanyász elhelyezze a süllyesztett lámpákat a mennyezetbe.
Ekkor jön a műemlékes, és közli, hogy az egész mennyezet 5 centit feljebb, mert...
Mennyezet le, klímások szorítanak a plafon felé, majd csere laposabb eszközre, a villanyásza gépészet alatti lámpákat cserélheti laposabb kivitelűre, aminek azért ugyanolyan fényt kell adnia, mint a helység többi lápái.

karikaV43 2011.11.27. 15:52:02

@Jofiu: tudod Magyarország pont az a hely ahol az emberek mindegyike minimum 3 dologhoz jobban ért mint bárki. Ezek a foci(lásd hol állunk) politika (ugye ennek a színvonala sem üti még a balkáni átlagot sem)és az építészet (erre is lehet mondani hogy nem jó).Mert ezekbe mindenki kurva okos,de nagyon kevesen tanulják és épeszű ritkán kerül pozicióba. Az ügyfél látta xy házát ami persze magyiterrán és olyat akar,a tervező hiába próbál mást lerakni az asztalra,nem jó feleslegesen tervez 3-4 jó házat úgy is az 5-ik kell ami magyiterrán, ha esetleg ezt nem hajlandó megtervezni megy a konkurenciához és az röhögve rajzolja mert ebből él. Itt inkább a hatóságnak kellene fellépnie és szabályoznia,amit minden polgármesteri hivatallal rendelkező helység megtehet,hogy kiad hész-t és máris minden frankó lenne,elégedett köznép,elégedett tervezők és a beruházó vagy ide jönne vagy nem. Nemzetgazgdaságilag nem tudom mit jelentene a rugalmatlan építési szabályok behozatala,de ez más kérdés.

karikaV43 2011.11.27. 15:56:36

@airdace: teljesen jól látod a dolgot,annyival kiegészíteném azért hogy a 20-as évek bauhaus-a majdnem csak magyar találmány.Sajnos a legtöbb építész munkái csak amerikában és nyugat-európában találhatók.Érdekes az is,hogy szinte mind pécsi volt.

karikaV43 2011.11.27. 16:03:26

@Szun vu kung: kár keverni a szezont a fazonnal,ha nem érted akkor hiába mondja el az ember. A katedrálisok akkoriban úgy kb.2 méteres falakkal épültek azért mert nem tudták kiszámolni az erőjátékot így biztos megáll. Próbálj ma 2 méteres falat építeni mondjuk 30cm helyett,ha magadnak csinálod akkor legyen jó vastag bukszád.Ugyanis azok a tudatlanság szobrai.Ma egy olyan tér lefedést negyed,ötöd olyan vastag szerkezetből meg lehet építeni.,10-ed idő alatt.Volt amelyik évtizedekig épült,de ez megint olyan,hogy szakmai anyagot kellene olvasni és tudni miről megy a vita.

champagneM 2011.11.27. 16:29:01

@karikaV43: Aki nem érti, az te vagy. Nem kell a 13. századig visszamenni konszenzust kereső példákig, mint említettem, elég a 19. sz végi Ringstrassét felidézni, a kérdésem akkor is érvényes. Amúgy meg világos, hogy a környezetet tisztelő építészeti példák számodra a statikai ismeretek hiányának véletlen következményei.:) Ez vagy te és az a bagázs aki téged képzett(?) - mit ne mondjak, jól képviseled azt amit bemagoltál, súgógépet használsz, vagy csak simán emlékezetből böfögöd vissza a lektűrt?!
Amúgy meg ne csodálkozz, hogy téged és az egész általad képviselt nézőpontot hülyének nézik, a fennhéjázó buta stílusod pontosan leírja azt ami az egész szakma rákfenéje. Nem is érdemelsz mást, csak hasonló hangnemet.

scsaba1 2011.11.27. 16:29:56

@karikaV43:

Egy szó sincs arról, hogy azért szép, mert 2 méteres falai vannak... Szép, mert arányos, a fenséges tömege kellemes a szemnek, kortalan, évszázadok múltán is gyönyörű. Te kevered itt az esztétikát és az építészet mérnöki-technikai oldalát. Ami mondjuk gáz...

scsaba1 2011.11.27. 16:36:48

@karikaV43:

Értem én, persze... Le kell menni kutyába. De akkor tűrjétek csendben a kritikát, hogy ami szar, az szar. Legyen az KC11 vagy egy narancssárgára mázolt gagyiterán lakóház bézs műkőburkolattal.

karikaV43 2011.11.27. 16:50:14

@Szun vu kung: te egy büdös bunkó vag és a veled való társalgást itt be is fejeztem. Személyeskedj anyáddal már ha van és nem zacis vagy. A neveltetésed ezt feltételezi. Személyeskedni amikor épületekről van szó IQ nuku. Bunkókám.

karikaV43 2011.11.27. 16:56:48

@scsaba1: csak az időt állóságára akartam rávilágítani. Nem másra egy mai épületnek esélye sincs 2méteres falra,ezért nem is fog 800 évig állni.A másik amiért nem az a technológia rohamos fejlődése.Ami ma gazdaságosan fenntartható az lehet 20 év múlva pazarló és olcsóbb lesz elbontani mint toldozgatni,de műemlékekkel ilyet nem csinálnak,nagyon helyesen.Hidd el a jövő században is lesznek olyan házak amik ma épülnek és műemlékként fogják kezelni.A Kálvin téri házak arányival nincs baj maximum a homlokzat képzéssel,de elég a Luovre-t említeni pedig az komolyabb épület mint Pesten bármi a parlamentet kivéve.

karikaV43 2011.11.27. 16:59:41

@scsaba1: nézd azt hiszem komoly építész nem olvas ilyen blogot és nem is szól hozzá. Néhányat ismerek,van köztük olyan aki inkább gürcöl,de nem tervez ilyet. Nem jut sokra,ez is egy álláspont,de amíg piac gazdaság van mindig meg fogja valaki a szörnyűségeket tervezni. Bár ez a tér messze nem az. Ennél sokkal rosszabbak is vannak a nagy faluba.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.11.27. 17:33:09

@karikaV43: és mi van akkor, ha építész írja az ilyen blogot?

karikaV43 2011.11.27. 17:37:44

@don-kanyar: semmi,akkor nem értem a fogalom zavarokat amit,ha tanulta tudnia kellene. Építész is sok féle van,aki ilyen nyíltan kritizál saját házait is kirakhatná,kiváncsi lennék az itt fikázóktól mit kapna.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.11.27. 17:45:21

@karikaV43: A fogalomzavaroknál tett megjegyzésénél leragadtam, már a felvetését sem értem. Egyébként minden szakmának kell a megtisztulás, s nem a befelé fordulás, a hibák elkenegetése. Egymás hibáiból tanul az ember. Ez a poszt pont erről szólt, komoly építészeknek és laikusoknak. Ennyi

SontPent 2011.11.27. 19:11:33

@airdace: Az érveiddel több probléma is van, csúsztatásokon és félreértéseken alapul. Most nem részletek mindent, csak pár megjegyzés.
1.Budapesten működött Fővárosi Közmunkák Tanácsa, amely kialakította egységes (ha úgy tetszik egységesen eklektikus) építészeti arculatot.
Ma Budapestnek nincs gazdája, a szocializmus rombolásai után teljesen koncepció nélkül, össze vissza építettek, javarészt igénytelen, városképbe nem illő épületeket.
Ha nem lenne válság, a fél belvárost, zsidónegyedestül úgy ledózerolták volna mint huzat. természetesen a városfejlesztés és modernizálás jegyében.
3. Budapest egy része világörökségi helyszín. Nyilván teljesen véletlenül. Múltba révedő, maradi, reakciós UNESCO.
Többször elhangzott, hogy a történelmi belvárost Párizsban és Bécsben is egységesen kezelik, és szabályozzák, mit lehet építeni. Firenzében vagy Prágában lehetne ilyen építeni a belvárosba?
Budapestnek nem volt gazdája, nem volt semmilyen feljesztési koncepciója. Mint a koncok, úgy marakodtak a befektetők, politikusok. Az elmúlt évek gyanús ingatlanpanamákról, pofátlanul alacsony áron eladott Andrássy úti palotákról és tervezett irodaházakról, luxusszállókról szóltak.
Hadd ne legyek már boldog attól, ha pl. Bécsi utcában nem épül egy 50 méter magas üvegbálna, vagy a Radeczky laktanya helyén irodaház.

4. Az, hogy belinkelsz a Champs Elysséről egy képet, mit bizonyít? Amely épület egyébként színvonalában fényévekre van KC-től. Az üvegpiramist a Louvre előtt sokan ma sem szeretik, csak megszokták.

5. A "párizsiak is utálták a Eiffel tornyot" típusú érvelés egy változata Lechner Ödönnel igencsak mókás. Attól eltekintve, hogy ez az érv túlzásokra épít, és ez részben egy szép urban legend része, amit a "modernizálók" szoktak előhozni, talán nem kellene Lechner szecessziós mesterművét egy üveg irodaházhoz hasonlítani. Kálvin Center semmi mást nem akar, mint belepofátlankodni, és otrombán nem tudomást venni a környezetről. Építészetei értéket nem képvisel.
Nem azért mert modern, mert pl a CET is modern, de az speciel ötletes érdekes, és nem nyomja agyon a környezetét.

6. "nincs mihez igazodni. A Kiskörúton belüli részen egyébként van minden az eklektikától a szecesszión át a modernig, tehát kérdés, hogy mihez. Így a Kálvin téren valami újat kellett alkotni."

Igen, Budapesten sokféle épület van szecessziós, eklektikus, neobarokk, klasszicista, de ezek mégis, mint valamiféle szimfónia egységet alkottak a világháború előtt. Először is van mihez igazodni, másrészt miért is KELLETT újat alkotni?

Korrupciók persze voltak régen is. De volt egy egységes akarat, szándék, hogy Budapestet Béccsel egyenrangú, sőt még annál is elegánsabb hellyé tegyék. Mégiscsak felépült Budapest, megannyi fantasztikus, ikonikus épülettel, és igen vh előtt minimum 2. legmegmőbb város volt Európában.

A kétféle építészet közti különbségről csak annyit, hogy valahogy a turisták nem az irodaházakra és üvegkockákra kíváncsiak.
A Vigadó 150 éves épülete és ma is érvényes, míg Finta Intercontinentálja, amiről akkoriban azt mondták ez igazi modern építészet kérem, ma úgy néz ki, mint egy jellegtelen bolgár szálloda.
A görcsös ragaszkodás, hogy találjuk ki Budapestet, építsünk valami modern, parasztvakító dolgot nem csak esztétikailag hanem gazdaságilag is igencsak megkérdőjelezhető.

Rogue 2011.11.27. 19:12:06

@metropolis.: "A korok változó esztétikájával és a gazdaságok más-más prioritásaival és teljesítőképességével." Az a Kálvin Center most és mindörökké ronda. Kész. Gazdaság teljesítőképessége? Az irodaépületben még mindig 1700 nm iroda kiadatlan. Kinek hiányzott oda az az épület? Ha parkosítják a helyét mindenki jobban járt volna.

SontPent 2011.11.27. 19:12:58

@SontPent: javítás: "hadd legyek már boldog attól" (természetesen)

SontPent 2011.11.27. 19:19:05

@karikaV43: Inkább ön a bunkó, ha már elfogynak az érvei, mást nem tud. A kommentjeiből ítélve lefogadom ön egy tősgyökeres szoci. Akinek a régi Budapestről a Horthy-fasizmus jut az a eszébe. Ehhez csak gratulálni tudok.
És azt tudta pl., hogy hogy nézett ki a Budai Vár mielőtt Kádárék "felújították" volna?

Rogue 2011.11.27. 19:19:34

@karikaV43: Egy családi házat sem építhetsz fel olyanra, amilyenre akarsz, az utcaképet mindenkinek tiszteletben kell tartania. Nem az utcán sétáló fogja megszabni, hogy hogyan nézzen ki az épület, de az ő szépérzékét is tiszteletben kellene tartania annak a felelős személynek, aki az építési engedélyeket elbírálja. Szakértő vagy sem, az ő életét is befolyásolja, hogy milyen ocsmányság kerül egy köztérre. Egy nagyváros csomópontjában álló épületnél nem csak gazdaságossági szempontok vannak. Ezzel az erővel konténerekből is rakhattak volna piramist.

SontPent 2011.11.27. 19:23:11

airdance: "siralmas a vizuális kultúra oktatása, a gyerekek kreativitását, nyitottságát kiölik és unalmas, konzervatív felnőttek lesznek belőlük."

Hát igen, ez bizony szörnyű.
Még jó, hogy van egy két "Nyugatról jött sztárépítész", valamint "européer értelmiségi" akik egy kis világosságot hoznak ebbe mucsai, sötét országba.

SontPent 2011.11.27. 19:35:14

@karikaV43: "A Volga szálló pont arra hivatott építése idején,hogy megmutassa panelból is lehet valami építészet félét csinálni."
Hát ez az, építészet-félét. :))

"Ja egyébként Finta alapvetően grafikus volt"
Maradt volna meg annak. :))

"Ma a legjobb városépítészünk és ez jelent valamit,még ha sokaknak negatív az értelme."

Kb. a Zsarupalotán kívül minden művét utálja szinte mindenki.

"A dunaújvárosi szocreál például egyedül álló szerte a világon."

Az biztos! :))

LOL!!!

karikaV43 2011.11.27. 19:41:11

@SontPent: miért engem talál meg és bunkóz le amikor helyesen sem tud írni.Fröcsög mint a trollok a szurkolói oldalakon. A politikai nézeteknek mi köze az ízléshez? Amúgy nem vagyok szoci,de ez mindegy. Ezek szerint ön fasiszta mert csak?Képzelje tudom,hogy nézett ki a vár és szebb volt mint most. Ön szerintem egy múltba révedő ember akinek a koppintás az jobb mint az egyedi alkotás. Vannak értelmes érveim,de a legtöbb ide látogató nem igazán van tisztába az építészetből és ha látta volna mire válaszoltam akkor talán nem bunkózna.

karikaV43 2011.11.27. 19:50:24

@SontPent: Kíváncsi lennék ön mit tervezne panelból,már ha van hozzá jogosultsága.Azt szívesen megnézném.

Fintának nagyon jó házai vannak nem csak itthon,biztos fel tud sorolni legalább 10-et.

A zsarupalotán kívül is épített sok jót. Azt nem tudom tudja-e,hogy a sokat szidott interkontonental-t az 50-es évek közepén tervezte,ami lassan 60 éve volt ahhoz képest igenis időt álló,főleg ha figyelembe vesszük,az akkori hatalom dollár éhségét és az amerikai befektető előtt való lefekvést.Érdemes lenne megnézni azt a makettet ami Finta eredeti terve volt a Duna part beépítésére.Mai is megállná a helyét csak pártunk mást akart,nem tudom de sejtem élt az előző rendszerben.Nem igazán volt a párt felé nemmel kezdődő mondat.
Tudja a dunaújvárosi szocreál épületeket vagy esetleg ön is a panelt gondolja annak,mert az nem az,és a szocreál igen is szép épületeket hozott létre nem véletlen,hogy egész utcák vannak műemléki védettség alatt.

SontPent 2011.11.27. 19:50:37

@karikaV43: Ha már belemegyünk a helyesírás problémáiba, csak szólok, hogy a 'Vár' és a 'Parlament' is nagy kezdőbetű.
Úgy rémlik, hogy a Louvre-ot sem úgy írják, ahogy Ön: 'Luovre-t'.

:))

karikaV43 2011.11.27. 19:57:16

@Rogue: bocs,de az utcaképről tudnék mesélni.Most kezdik szabályozgatni a színeket és egyéb homlokzati dolgokat.Néhány éve a szomszédom leszigetelte a házát és azt mondta nagyon jó színe lesz.Parasztházas utca a felújított házak is illeszkednek semmi hivalkodás. Nos délután jövő haza és mit látok fasza rózsaszínű a ház. Ugye milyen jó,ha elakarnám adni azt hinnék kisebbségiek laknak ott és felét sem érné az enyém. Ezzel amúgy olyan lavinát indított, hogy azóta van két narancssárga ház is az egyik kézzel festett vonalas pálmafákkal díszítve.
Az biztos,hogy elbírálási szinten komoly bajok vannak és ugye a jó öreg korrupció is dolgozik.Az viszont,hogy mi ocsmány és mi nem teljesen szubjektív dolog. Nekem nem tetszenek a szőke nők attól még másnak szépek lehetnek.

karikaV43 2011.11.27. 19:58:28

@SontPent: franciából nem vagyok jó,az épületek neveit lehet naggyal is írni,bár a net azért ad némi szabadságot,de igaza van.

SontPent 2011.11.27. 20:00:41

@karikaV43: "Az építésztanszék viszont helyesen nem engedi,másolni az elmúlt korok házait,hiszen akkor nincs fejlődés"

Bezony! A fejlődés! Például ott az böhöm nagy épület a Duna partján, ami a gótikus katedrálisokat másolja. Miért másoljuk a múltat? Vissza a középkorba?
Vagy zseniálisan progresszív Kálvin Center mellett ott egy olyan épület, ami úgy néz ki mint egy görög templom. Értik?! Egy antik görög templom, Budapest közepén! Elképesztő botrány!
Jó hogy már nem a barlangrajzokig nem megyünk vissza a múltba, kérem!

:))

SontPent 2011.11.27. 20:03:31

@karikaV43: Ne ártana megnézni azt a helyesírási szótárt azért az épületek helyesírásával kapcsolatban! :))

karikaV43 2011.11.27. 20:04:30

Melyik épület hajaz katedrálisra a Duna parton,ilyenre nem emlékszem,a múzeum az másolós és ennyi,ettől még nem rossz épület,de önálló gondolkodásra igenis tanítani kell. Ma már az sem így nézne ki mert gazdaságtalan és drága megépíteni.

SontPent 2011.11.27. 20:06:35

@karikaV43: "Melyik épület hajaz katedrálisra a Duna parton,ilyenre nem emlékszem"

Hát azért gondolkozzon csak erősen, hátha eszébe jut valami! :DD

SontPent 2011.11.27. 20:07:33

Azt hiszem, ezzel sikerült eljutni a csúcspontra, úgyhogy én mára befejeztem. :)

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.27. 20:08:56

@SontPent:

3. Én is utálnám, ha megépülne a Zeppelin a Bécsi utcába. Különösen, mivel értékeket tüntetne el. Többek között eklektikus házakat, mivel hozzátartoznak a városképhez, és pl. az OTP 60-as évekbeli épületét is, ami szintén hozzátartozik, ráadásul egyedi épület. Ez egy durva beavatkozás lenne, ami nem kell. De ha van egy foghíjtelek, ott épüljön az, aminek épülnie kell.

5. Mit értesz "modernizálók" alatt? A XXI. században élünk. A mai technológiai és gazdasági rendszerben nincsenek már, vagy nem tudnak elérhető áron gyártani a díszműbádogosok, nincs szükség 60 cm-es falakra és végképp elvesztették jelentésüket a gipszornamentikák. A hitelesen megtervezett házak tehát azt fogják mutatni, ahogyan ma élünk.
Egyetértek azzal, hogy lehetne jobb a városképvédelem. De attól még az a logikus, hogy egy mai stílusnak megfelelő épület kerül a Kálvin térre.
Az oké, hogy volt Közmunkatanács, és ez a Közmunkatanács döntött úgy, hogy lerombolja a komplett barokk pesti belvárost, hogy a helyére párizsi stílusú palotákat építsen fel. Holott ma minden szakember egyetért abban, hogy (egy Prágához hasonlatos) barokk városközpont sokkal értékesebb, emberléptékűbb, organikusabb, mint amit a századforduló körül kiépítettek.

6. Igen, Prágán belül is van UNESCO világörökségi terület, és Firenzén belül is, amiket karbantartanak. De ezek nem terjednek ki az egész városközpontra. Mint ahogy Budapesten sem, itt a rakpartok és az Andrássy út tartozik bele. De akár a Nagykörúton belüli terület is irreálisan nagy, jóval nagyobb, mint az említett két városnál, amit ilyen módon lehetne kezelni.
A probléma azonban nem ez. Hanem az, hogy itt 2000 környékén _nem volt semmi_. Valamit tehát kellett csinálni, de azt nem lehet 100 évvel ezelőtti stílusban. Mint ahogy 1700 körül sem építettek középkori házakat, hanem barokkot. 1850 körül meg klasszicistát, majd eklektikusat, majd szecessziósat. Az 1920-as évektől meg főleg modern stílusban (bár a konzervativizmusba beleragadt Magyarországon még a 30-as évek végén is dívott a neobarokk, ld. Szt. Margit Gimnázium). Mert ez következett a korszellemből és az adott időszak technológiájából. Tehát teljesen indokolt, hogy 2000-ben a 2000-nek megfelelő trendek szerint épüljenek házak. Hogy ez nem találkozik az emberek ízlésével, az egy másik probléma, mint említettem, az oktatásban keresendő. És itt nem a nyugati sztárépítészekről van szó, hanem az alapvető formálás és térélmény megértéséről. Hogy egy ház nem attól szép, ha több gipszangyalkát rakunk rá, és persze nem is attól, ha üveg-acél tucatirodaház, hanem attól, hogy tükrözi azt, hogy miért épült, mikor és hol. Akkor tud beilleszkedni az utcaképbe és a város életébe. Ezt a Kálvin téri házak nem feltétlenül találták el, de ez nem az UNESCO kérdése.

karikaV43 2011.11.27. 20:13:39

@SontPent: A katedrális karcsú magas,a nagyobbak meghaladják a 100 métert hol van Pesten csak fele ilyen magas épület,ha a Parlamentre gondolt az mindenre hajaz csak arra nem.
Jó éjt :))

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.27. 20:35:10

@karikaV43: a Duna-parton én egy épületet tudok, ami katedrálisra emlékeztet, ez a Hungária gőzmalom: muemlekem.hu/muemlek?id=11191#7112

Rogue 2011.11.27. 20:43:04

@karikaV43: Örülnék, ha sikerülne a Kálvin tér esetét arra leszűkíteni, hogy kinek tetszik és kinek nem tetszik pl. a Kálvin Center. Csak a mintavétel kedvéért: Mondj egy modern irodaházat, ami neked NEM tetszik. Feltesszük, hogy annál a Kálvin Center valamivel jobb. Én nem látom, hogy bármilyen ötletet, esztétikai tartalmat tartalmazna, azon túl, hogy ott van.A családi házakkal kapcsolatos példád alapján úgy érzem, hogy az esztétikai szempontú szabályozás szükségét te is érzed. Nagyrészt a hozzászólóknak nem tetszik a Kálvin Center és úgy érzik, hogy egy felelős hivatal nem engedélyezte volna oda. Persze ez szubjektív. Ahogy a leprát is sokan utálják.

Rogue 2011.11.27. 20:50:53

@airdace: Nem arról van szó, hogy műemléki védelem alá kellene helyezni a belvárost, nem is arról, hogy ellene vagyok a modernnek. A CET is tetszik. Arról van szó, a belvárosnak nagy múltú csomópontjai vannak, ahol sok ember fordul meg naponta, akiknek az útját megszépítheti, ha szép az a városrész, ahol áthaladnak. Ha egy alapvetően ronda épületet odavágnak minden ötlet nélkül, akkor rengeteg ember városélményét teszik tönkre, akik pl. a hely jobb múltja miatt is elvárnák, hogy igényesebb épületek díszítsék a környéket. Legyen üveg, beton, de legyen benne valami minimális esztétikum, kérem!

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.27. 20:54:59

@Rogue: Már bocs, hogy belepofázok, de neked melyik nem tetszik? Szerintem a Kálvin Center ormótlan, szerencsétlen, a mellette levő KC11 viszont jó. A Vörösmarty téri cucc jó. Az ING a Dózsán egészen egyedi, sokan dicsérik, szerintem eséllyel lesz műemlék 10-15 éven belül. Az Üllői-Kisfaludy sarkon a "vitorlás" irodaház is nagyon ötletes szerintem, főleg a beépített metrószellőzővel :) Mint ahogy az erre hasonlító Alkotás Point is.
Ami nem tetszik: pl. a Capital Square a Dózsa-Váci#nél elég gagyihangulat. A Bajcsy-Nagysándor sarkon, vmi koreai bank hányinger.

karikaV43 2011.11.27. 21:06:34

@Rogue: nos az épületek nevét nem igazán tudom,mert kevés van amibe valami meg fog.Olyat ami nem tetszik nem is tudnék mondani,de azért biztos lenne. Ami nekem nagyjából elfogadható az Árpád hídnál nem rég épült irodaház.Képeket kellene látnom de az sok helyet foglal,de egy posztot talán megérne és lehetne rajta jókat vitatkozni értelmes hangnemben.Jó ötlet, felhívás keringőre a posztolónak.

karikaV43 2011.11.27. 21:10:16

@Rogue: a Kálvin téren ami alatt azt hiszem a benzinkút van az jó,az van az utolsó képen az nem tudom melyik,formailag próbál alkalmazkodni, de anyagában nem,de ez nem elvárható. Tőle balra az kevésbé sikerült,darab 12 egy tucat számomra.

Rogue 2011.11.27. 21:36:12

@airdace: @karikaV43: Úgy látszik nem reprezentatív felmérésem eredménye, hogy a Kálvin Centert még azok sem értékelik, akik a KC11-et igen... Nekem is fel kellett görgetnem, hogy melyik is a KC11... Hát az szerintem semmivel nem jobb a másiknál. Én valahogy úgy képzelem, hogy a rajzolók megtanulnak kockát rajzolni, utána hengert, utána emberi testet... Az építészek megtanulják, hogy lehet nagy üvegfelületekkel dolgozni, majd megtanulják, hogy lehet ezt a saját épület tervezésénél felhasználni. Hát szerintem a KC11nél ez kimaradt. A saját épület. Persze ez szubjektív :)

karikaV43 2011.11.27. 21:43:25

@Rogue: nem tudom az üveg homlokzatból nehéz többet kihozni,főleg ha kötött az alaprajzi forma.Biztos lehetne szebb ennél,de nem olyan szörnyű.Szerintem a szálloda többet ront a téren mint emez kettő.Az egész teret le kellene bontani és egységesen felépíteni,de nem igazán lenne rá pénz,meg elvesztené sok színűségét.Meg akkor megint jönne a kérdés milyen stílusba,tuti az eklektika nyerné a szavazást,de ha mellé tennék, hogy az építési költségek különbözetét a szavazók fizetnék,rögtön nem kellene.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.27. 22:22:16

@karikaV43: "nem tudom az üveg homlokzatból nehéz többet kihozni..."

Esetleg nem üveghomlokzat kellett volna...

Vagy ha igen, akkor egy ennél bátrabb, fantáziadúsabb, mint mondjuk az általad is emlegetett ING. Nyilván azt is sokan támadnák, de legalább lenne mit védeni rajta.

Így nekem úgy tűnik, leginkább a mundér becsületét védi rajta az építészszakma egy része, ezért (is) jön mindig elő az általános vita, hogy nem állt meg az idő, meg hogy a magyar közvélemény építészeti ízlése tragikusan retrográd, meg nem lehet ma is kétméteres falakat építeni stb.

Ahelyett, hogy elismernék, hogy az ott konkrétan szar...

"... de ha mellé tennék, hogy az építési költségek különbözetét a szavazók fizetnék,rögtön nem kellene. "

A költségeket már másvalaki is előhozta, (talán iSten az egyik kinyilatkoztatásában) csak valahogy ez egy alapvetően fals hozzáállást mutat.

Az örökségvédelem meg a mindenféle építési szabályzatok és hatóságok elvileg pont azt a célt szolgálnák, hogy akármennyibe is kerül, tessék minőséget építeni. Ha nem megy, ne a belvárosban vegyél telket, hanem menj a külső Váci útra, ott olcsóbban is építhetsz. Itt meg megvárjuk azt az építtetőt, aki nem fogja a pénzt sajnálni a minőségre.

Persze tudom, mi megy a gyakorlatban ebben az országban és hogy mit érnek (illetve nem) ezek a szabályok és szervezetek, de legalább elvileg ne gyere azzal, hogy az építtető pénztárcája legyen a szempont.

karikaV43 2011.11.27. 22:30:26

@promontor: elvileg nem szempont,de mégis az egyetlen. Akar a város beruházást vagy nem. Egy nemzetközi cégnek mindegy hol épít a régióban központot ott kinyalják a seggét,ez van. A szar meg már mondtam egyesek szemében,másokéban meg nem,a te véleményed pont annyit ér mint az enyém vagy másé,ez a blog meg véletlenül sem reprezentatív. Az üveg minőségi anyag,tehát ez sem érv és minden egyéb anyaggal jól harmonizál, ezek az épületek nem a legjobbak,de nem is a legrosszabbak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.27. 23:24:12

@karikaV43: Miért, szerinted a KC11-ben ki épített régiós központot? Ne röhögtess, az egy tucatirodaház tucatirodákkal. Ezért senkinek nem kell(ene) kinyalni a seggét.

Rogue 2011.11.27. 23:31:03

@karikaV43: Üvegből is lehet szépet kihozni, lásd CET. Az alaprajz adott lehet, de a forma nem.

Rogue 2011.11.27. 23:35:05

@karikaV43: Talán éppen az egyetemi PPP beruházásoknál volt, hogy az építési költség 1%át az esztétikai megjelenésre kellett fordítani. Az ING épületét emlegették itt, eszerint nemzetközi befektetők is fontosnak tarthatják az ízléses irodaházat és elfogadhatják az ezzel járó költségeket.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.28. 07:15:13

@karikaV43: "Az üveg minőségi anyag,tehát ez sem érv"

Már bocs, de ez kb úgy hangzik, mint egy tankönyvi tétel visszaböfögése. Mi az, hogy az üveg minőségi anyag, milyen értelemben? Műszaki értelemben biztos van minősági és nem minőségi üveg is. Esztétikai értelemben meg szerintem attól függ, hogyan használod.

"és minden egyéb anyaggal jól harmonizál..."

Ez is valami tétel az egyetemen? Mert szerintem ez megint csak attól függ. A Kálvin téri üvegpalotáknál pl. nem látom a harmonizálást. Szerintem nem is volt cél.

karikaV43 2011.11.28. 07:51:56

@promontor: nem kellene,de pénzért megteszik. A hatóságnak kellene,jobban ügyelnie ezekre,de nem fog,örülnek,ha valaki pénzt hoz ide.

karikaV43 2011.11.28. 07:55:21

@Rogue: szerintem,ha egy CET formájú épület keletkezet volna ott azt is fikáznák.Azt az épületet legalább annyian fikázzák mint ezt és az még jobban szem előtt van.Szerintem a Pestieknek mindegy,ha nem eklektikus vagy régebbi úgy sem lesz jó.

karikaV43 2011.11.28. 08:01:04

@Rogue: az ING tényleg jó,de ízlésbe nagyon nehéz dönteni,nekem túl nagy bajom nincs ezekkel a házakkal,kiváncsi lennék készültek-e más tervek is ide és azok milyenek. A PPP-nél eleve az terveztet aki a pénzt adja,és annak ízlése dönt az építész bármit is akarjon,a szabályozás lehetne jobb és akkor talán elégedettebb lenne a lakosság is,bár szerintem lényeges változás nem lenne.

karikaV43 2011.11.28. 08:04:57

@promontor: Ez a tétel vissza böfögéses duma,nem igazán értelmes,de mindegy. Az üveg bármilyen anyaggal tud harmonizálni,nagyon kevés házon nincs ablak.Az épületeknek eleve esélye nem lett volna beilleszkedni,ha csak nem másolják a régebbi épületeket,de az meg enm célja senkinek.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.28. 09:07:08

@karikaV43: "Szerintem a Pestieknek mindegy..."

Ez a vélemény pontosan ugyanaz a szint, mint amikor valaki fröcsög, hogy csak régen épültek szép épületek és minden szar, ami mai. Te meg amiatt fröcsögsz, hogy itt mindenki retrográd. Ezzel szépen elkerülöd, hogy érdemi érveket kelljen mondanod azoknak, akik nem a mai építészetet egészében szídják, hanem a konkrét épületet kritizálják. Pedig az esély meglenne, mert voltak itt páran hozzászólók, akik nem az ellenoldali minden modern szart fröcsögik.

"Ez a tétel vissza böfögéses duma,nem igazán értelmes,"

Pont annyira értelmes, mint amire reagált. Elkezdesz itt kioktatni, hogy az üveg mindenhez harmonizál, meghogy minden épületnek van ablaka, közben Te magad is nyilván tudod, rengeteg üvegépület van, ami nem harmonizál a környezetéhez.

"az meg enm célja senkinek"

A cél az lett volna, hogy egy kiemelt helyen igényes épület épüljön. Lehetett volna olyan, amelyik illeszkedik, vannak erre is jó példák, az nem igaz, hogy az illeszkedés teljes másolást meg gipszstukkókat jelent. De lehetett volna olyan is, amelyik nem, csak akkor kellett volna hozzá valamilyen minőségi gondolat (ld. CET vagy ING).

karikaV43 2011.11.28. 09:17:02

A CET féle stílus egyáltalán nem illett volna ide,azt hiszem ebbe megegyezhetünk és az ING épület sem igazán.Annak a két épületnek egészen más arányai vannak azt nehéz torony házasítani. Minden ellenvélemény ellenére szerintem nem rosszak azok a házak annyira,a tér más részei sem jobbak és ami helyére kerültek annál mindenképp jobbak.Egy mondat részt kiragadni az meg a sunyi politikusi megoldásokhoz tartozik,egyáltalán nem korrekt. Egyébként annyiban mindenképpen igazam van,hogy minden új épületet fikáznak,kivéve azokat amik a 8.kerületben lévő gettó romjai helyett épülnek.

kovego 2011.11.28. 09:50:46

@giga66: természetesen trollkodás volt részemről a hozzászólás, mert én is az 1901.01.01-re gondoltam a századforduló olvastán. csak megjegyeztem, hogy a legutolsó századforduló 2001.01.01-én volt!:-)

újabb trollkodásként nem 1899-1900 a századforduló, hanem 1900-1901!!!:-)

Rogue 2011.11.28. 10:22:31

@karikaV43: Hányszor mondjam - mondjuk el, hogy nem a modern épületekkel van bajom - bajunk, hanem az ötlettelen, igénytelen építészettel? pl. : @promontor Hány példát mondjunk még a modern épületek közül, ami tetszik? Nem igaz, hogy bármi épülne ott, azt is fújolnák, hogy lehet ilyet írni? A PPP, amit felhoztam egy konkrét példa volt, amit ismerek, de már egész nap azt beszéljük, hogy KELL és LÉTEZIK a szabályozásban is, hogy esztétikailag is ellenőrzik az épületet.

karikaV43 2011.11.28. 10:40:40

@Rogue: nem biztos,hogy nektek nem tetszik egy rakás fórumon és beszélgetésekben is folyamatosan megy a kritizálás és mindenhol a gipsz angyalka hiányzik,meg az ókori díszítések mert az olyan szép. Én is elmondtam néhányszor,hogy ezekkel az épületekkel nincs nagy baj,de nektek nem teszik ízlésen meg kár vitatkozni. Én nem mondta azt sem,hogy nem létezik normális beruházó,csak kevés van. A modern épületek területi korlátozása meg azért nem járható mert a régiek állapota elég cudar, ha összedől vagy veszélyes akkor eklektikát nehéz lesz helyette ott felhúzni. Bécs belvárosában is van sok új épület,csak jobban meg vannak tervezve mint a mieink.

Rogue 2011.11.28. 11:34:52

@karikaV43: Nem érdekes, hogy máskor, más fórumon mások másról mit mondanak. A Kálvin Center és a K11 alapvetően a többség által utált épületek. A modern épületek területi korlátozásáról nem beszéltem, mondom megint, hogy semmi bajom a modern épületekkel, akár a Kálvin téren sem. SZámolom, most mondom 20.jára. Itt idézgethetem, hogy mások is ezt mondják itt. Utolsó mondatod: Bécsben jobban meg vannak tervezve, mint a mieink. Ezt mondom. Ez nincs megtervezve. Vett egy kockát és odarakta. Ez nem építészet és jogosan háborodik fel, akinek ezt kell néznie.

karikaV43 2011.11.28. 12:10:01

@Rogue: oké vannak itt páran akik nem ellenzik a modern építést,de mi vagyunk kisebbségben. A kocka a minimál építészet kedvelt formája,amúgy a legjobban variálható belsőépítészet szempontjából. Szerintem még mindig nem olyan ocsmányak ezek,de ez tényleg saját vélemény. Igen Bécs jó példa lehetne,csak ott nem Demszky regnált 20évig és nem egy másik dilettáns váltotta. Az a világ boldogabbik vége,pedig nincs messze.

giga66 2011.11.29. 10:20:33

@kovego:

Én csak egy évet tévedtem, te százat.

Amit pedig említesz azt pedig tényleg ezredfordulónak hívják.

HúszTíz 2011.11.29. 14:10:43

Üdvözletem mindenkinek!

Látom, itt megy az adok-kapok; én nem szólnék bele, pusztán csak a véleményemet írnám le.

Budapesten élek, az V. kerületben, nem messze a bazilikától. Én azok közé a budapesti lakosok közé tartozom, akik nem mindig a földet nézve igyekeznek dolgukra, hanem bizony büszkén és néha meglepetten tekintek arra, ami Budapest építészeti öröksége. Ebbe nálam ugyanúgy belefér a "modern" építészet is, mint a régi századfordulós.

Azonban egy valamit nem bírok, és erre maga a Kálvin tér egy tökéletes példa. Mégpedig, ha az építészek, akik valamely területre új épületet terveznek, nem veszik figyelembe az adott terület építészeti arculatát. Például, amikor megálmodták a Kálvin térre ezeket a (szerintem is) okádékokat, akkor azért megkérdeztem volna őket, hogy ezt mégis hogyan gondolták. Például a szálloda a téren egész jó. Persze nekem az az épület is tetszik, ami előtte a helyén állt, de szerintem ott még nem történt olyan súlyos hiba, mint a KC-épületeknél. Azok valami borzalmasak! Tudván, hogyan is nézett ki az előtt a tér, hát valami iszonyat barbárság, amit az építészek megvalósítottak ott. Ezeket valóban simán oda lehetett volna építeni az Árpád hídhoz, mert ott adott esetben senkit nem zavarnak, lévén a terület is jobban "magába tudja fogadni" az ilyen modern csupaüveg-kocka valamiket; na de a Kálvin térre egyáltalán nem illenek. Én egyébként értem, ha egy adott területet modernizálni akarnak, de azért nehogy már erre a Kálvin tér egy jó példa legyen!

Emlékszem még anno mekkora felháborodás volt abból, amikor a Várban található volt HM épületének tetejét akarták hasonló szellemben "modernizálni". Szerencsére nem is lett belőle semmi. Mondjuk ezzel kapcsolatban kíváncsi vagyok őszintén, ha pártunk és kormányunk most különféle terveket dolgozott ki a Várnegyed TELJES felújítására, az vajon a gyakorlatban hogyan fog testet ölteni...

De vissza a témához: külföldön rengeteg példa van arra, hogy egy adott város hogyan gondozza építészeti örökségét, hogyan újítja fel, építi át az épületeit. Ezzel kapcsolatban nemrég olvastam a "Táj-kert" blogon egy Drezdáról szóló cikket, hogy a háború után hogyan építették újjá, újították fel a várost. Tessenek megnézni, és csodálkozni! Vagy ott van például Varsó. A lengyelek a semmiből teremtették újjá az egész belvárost.

Istennek hála, nálunk a háború ilyen szinten nem pusztította el a fővárost, de azért csak úgy negatív szempontból kíváncsi lennék, ha hasonló pusztítás érte volna fővárosunkat, mint Varsót, akkor hogyan építették volna a háború után újjá.

Ceterum censeo: Ha lett volna egy normális, az építészeti örökségünket is figyelembe vevő fővárosi iroda, akkor hasonló erőszak, mint ami a Kálvin térrel történt, nem történhetett volna meg máshol. Sajnos nem így történt. Az utókor pedig most kezd csak ráeszmélni arra, hogy milyen ocsmányságot is művelt a háború utáni időszak a város képével: lásd a Martinelli téri, vagy a Ferenciek tere átépítési terveit és az üveg/kocka borzadályok eltakarítását. Nem vagyok a modern építészet ellensége, de ezek az épületek akkor sem az adott környezetbe valóak.

Amúgy tényleg a poszt írója néhol átlépte a semlegesség határát a jelzőkkel, de talán én magam sem tudtam volna hasonló indulat nélkül írni arról, ami a Kálvin térrel történt...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.29. 15:35:34

Úgy tűnik, tényleg nehéz a párbeszéd azok között, akik utálják ezeket a házakat és akik megvannak vele. Azért azt sem lehet mondani, hogy ezek az épületek teljesen tucat irodaházak. A függönyfal (üveghomlokzat) szerelési módja például viszonylag egyedi, a négyzetrácsos struktúra a csavarokkal - szerintem legalábbis érdekes. A KC11 meg azért, mert egy ilyen hülye alakú telekre elég nehéz hagyományos házat építeni. És ez a homlokzat nagyon jól visszaadja ezt a telekformát, mintegy folytatja a tömb körvonalait, akár egy makett. Nekem ebben benne van a pusztításra való emlékezés is, hiszen itt nagy pusztítás volt, és ez kicsit olyan, mintha azt a sebhelyet utólag bepótolnák, de mégis egy vonalban van a szomszédos épületekkel.

Megértem azt is, ha valakinek nem tetszik. Nekem pl. nem tetszenek az egységes építészetű terek (pl. Pl. Concorde vagy akár a Szabadság tér északi része), túl unalmasak. A Kálvin tér változatos, inspiráló, de mégis egy teret alkot és ez benne a fantasztikus. Hogy ott állok a Kálvin Center árkádjai alatt, és nézem a klasszicista templomot, vagy fordítva. Ugyanaz a város, különböző korszakok, különböző funkciók, de tudok közöttük sétálni, használom őket, stb. Nem tudom, hogyan lehetne ezeket a gondolatokat, pozitívumokat másban is felkelteni... :(

Katamori 2011.11.29. 17:54:19

Üdv!

Szeretném ezúton is közölni, hogy lenyűgözően érdekes a blogod! Ha unatkozok, tudom hogy itt találok igényes és érdekes olvasnivalót.

Ennek kapcsán szeretnék érdeklődni egy dolog után. Szeretném videó formájában is terjeszteni az itt leközölt történeteket - ez annyit tesz, hogy felolvasnám a cikkeidet (hasonlóan mint ahogy a Wikipédián is van egy hangosköny-projekt, vagy nem tudom mi a neve) és videószerkesztő progival hozzátoldanám a leközölt képeidet. Szeretném ehhez az engedélyedet kérni még mielőtt belekezdek, ugyanis nem szeretnék utólagos problémát a dologból (volt és van szerencsém elég sok emberhez akik mástól lopnak tartalmakat)

Előre is köszönöm a válaszodat!
Schmidt Zoltán

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.11.29. 18:10:36

@Katamori: Szia, köszönöm a lehetőséget, de nem élnék vele, s arra kérlek, hogy jó szándékod ellenére se tedd meg: Az összes téma, cikk (még azok is amelyek még itt nincsenek publikálva) mind le vannak védve Magyarországtól (Artisjus, Filmjus) Kínáig-, ugyanis többed magammal jó egy éve azon fáradozunk, hogy komoly, BBC-szintű dokumentumfilmeket készíthessünk az itt megjelent témákból. A témák "filmre írása" már olyan jól tart, hogy az MTV jövő szeptemberre már kitűzte az első adást, az első adás gyártási költségeit pedig Peking fizeti, résztulajdonért cserébe.

Jofiu 2011.11.29. 20:13:09

@karikaV43:
Szakbarbár vagy.
Elkötelezett és koncepcióval teli küldetéstudatos.
Nincs érzéked arra, hogy beilleszkedj a közösségbe, hogy megtaláld a helyed és hasznod abban aminek a saját léted köszönheted, önjelölt vezér vagy, mint egyesek. Nem figyelsz az igényekre, de legalábbis félreérted, lekicsinyled (úgy értem azt is amire nincs is indok, holmi rétegtapasztaltokra alapozva), mindez további indok az önkifejezés erősítésére. Szép, szép, hogy megtanítják az egyéni gondolkodást, de kinek van a te egyénedre szüksége rajtad kívül? Egyszemélyes közösség, ez lenne a megoldás? Egy közösségépítő építésznél?
Bocs, hogy személyeskedek, nem vagyok egy toleráns hangulatban, ezért érezheted, a bocsánatkérés is ironikus. Afféle gépies nulla mint az egyéni esztétikai hozzáállásod.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.29. 21:01:15

@airdace: Nem csoda, hogy nehéz, elég ellentétesek az álláspontok. Bár azt én már önmagában pozitívumnak érzem, hogy a saját oldaladat a "megvannak vele" definícióval határozod meg, ez már előrelépés... ;-)

Abban igazad van, hogy a Kálvin térnek van egy kavalkád jellege, ez lehetne pozitív, csak az a baj, hogy a mix elég gyenge elemekből áll össze: az áruház szvsz nagyon ócska, a templom éppen elmegy de semmi különös (és nekem személy szerint nem nagyon tetszik, bár éppen "megvagyok vele"), aztán pedig ott van a két friss épület, szóval inkább a silányság vagy legjobb esetben a középszer a közös nevező, ami számomra egyáltalán nem izgalmas, inkább elszomorító. Az Aegon szép és a templom és a Ráday közti kis házat én személy szerint szeretem (egy csipetnyi ottfelejtett XIX. századi kisvárosi életérzést sugall), de ezek összességében alulmaradnak a silánysággal szemben. Ráadásul (bár ezt máshol már írtam) az új épületek blokkja méretében is domináns, tehát még a kavalkád "egyensúlyát" is megbontja. A túloldal meg eleve elég jellegtelen, ráadásul a viszonylag legjellegzetesebb épülete a szálloda, ami inkább ront az összképen.

"Azért azt sem lehet mondani, hogy ezek az épületek teljesen tucat irodaházak. A függönyfal (üveghomlokzat) szerelési módja például viszonylag egyedi, a négyzetrácsos struktúra a csavarokkal - szerintem legalábbis érdekes. "

Hát, ez egy olyan dolog, ami egy építésznek feltűnhet, de a laikus nem ezt fogja látni. Sőt, én éppenhogy a "tucatműszaki" jelleget látom rajta, azt hogy csak úgy odacsavarozták, mintha nem érdekelné őket, hogy hogy néz ki az egész: az üveg ott van, tartja a csavar, funkció kipipálva, osztjónapot.

"És ez a homlokzat nagyon jól visszaadja ezt a telekformát, mintegy folytatja a tömb körvonalait, akár egy makett."

A fene tudja, én ebben a felfelé kiugró épületben látok egyfelől egy agresszivitást, másfelől meg egy végsőkig kifacsart négyzetméteroptimalizálást.

Katamori 2011.11.29. 22:17:48

@don-kanyar: Nem mondod, hogy ilyen komoly dolgokat össze tudtál hozni ezekkel az irományokkal?

Mármint, úgy értem, igényesek nagyon, de álmomban se hittem volna, hogy ilyen "nagyban nyomod", modern szóhasználattal.. minden elismerésem!

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.11.29. 23:23:45

@Katamori: Alapvetően 10 évig nyomtam állami és kereskedelmi tévékben a filmezést itthon és külföldön egyaránt-, illetve az egyetemen is dokumentumfilm rendezést tanultam a töri és az építészet mellett. Ellenben lelkes és tehetséges emberekre szükségünk lesz a hazai forgatásokon, így ha majd ott tart a dolog, akkor számítok rád!

speirs 2011.11.30. 10:12:47

@don-kanyar:
Nagyon örülök annak, amit írtál, hogy a blogodon található anyagokból dokumentumfilm-sorozat is készül. Többször is megfordult a fejemben, hogy az itt található anyagok akár dokumentumfilm, akár könyv formájában szélesebb közönséghez is eljuthatnának, mert az izgalmas - és sokakat vonzó - témaválasztás a neten ritkán tapasztalt igényességgel és utánajárással párosul, így minden alapja megvan annak, hogy szélesebb közönséghez is eljusson. További sok sikert és jó szerencsét kívánok a munkádhoz! Úgy gondolom, hogy amennyiben jogos érdekeidet nem sértené, úgy ennek alakulásáról is beszámolhatnál néha, biztosan velem együtt sokakat érdekelne, szurkolunk.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.11.30. 11:29:55

@speirs: Ok persze. Erre gondoltam már én is, valószínűleg a blog facebookos oldalán lesznek majd bemutatva az újdonságok, illetve lehet, hogy egy saját, még nem üzemelő honlapon keresztül. Egyelőre 12 részt választottunk ki a dokumentumfilm-sorozathoz, adásonként 13-14 millióba kerül majd az elkészítésük. Nagyon képlékeny még a gyártási folyamat, ugyanis erősen forráshiányos a projekt. Az első részt úgy néz ki, hogy a Kínai Állami Televízió finanszírozza majd, ellenben emiatt lehet, hogy részben, vagy teljesen le kell majd mondanunk a szerzői jogainkról. Storyboardokat tudnék már feltenni az oldalra, de amíg a finanszírozási kérdések legalább 3 adásra nem megoldottak, így egyelőre hanyagolom. A könyvverzió már készül, íródik, ha tudom az ütemet tartani a munkám mellett, akkor a jövő évi könyvhétre már kijöhet a Falanszter, amelyben sokkal több téma lesz boncolgatva, mint itt a blogon.

kovego 2011.11.30. 14:16:17

@giga66: bocs, de az ezredforduló egyben századforduló is:-)
szóval te 1 évet tévedtél, én pedig pontosan nullát!!!

kovászosUbukla 2011.12.01. 12:18:18

Donni, most tényleg kit zavar egy tér a városnyi ótvar között, de tényleg? Ez csak egy ragyafolt abban a nagy kelésben amit judapestnek titulálnak manapság.
Én elsüllyednék ha külföldi tudatlanok előtt be kéne mutatnom ezt a várost, pláne összevetve a környező országok fővárosaival. Bécs az példaértékű, tiszta, egységes városképpel, jó infrastruktúrával, rend, fegyelem, príma közlekedés.

GGG77 2011.12.10. 09:21:50

Előre írom, nem vagyok modern-ellenes. Imádom pl a Cetet, a Hősök tere átalakításának tervei is nagyon tetszettek, sajnálom, hogy Rádayék megtorpedózták. Vagy ott van a Lánchíd 19, nagyon jól sikerült épület.

De! A szállodát még elfogadnám, viszont a KC megbocsáthatatlan, Budapest, talán legnagyobb szégyene.

maxwell murder 2011.12.14. 22:18:27

én modern-ellenes vagyok. hányadék ez az egész. undorító mi lett ebből a gyönyörű városból! és még így is szép egyébként! mi lenne akkor ha olyan lenne, mint régen...

facsig 2011.12.27. 01:52:00

Na és, mit szóltok az MTI épületéhez a Naphegyen. A Tóth Árpád sétányról nézve lefelé nagyon durván előtör az épületek közül. látszik a tervező stílusa.

muhi 2011.12.27. 21:15:46

@metropolis.: tévedsz. A szerzőnek van ízlése, csak éppen eltér a tiédtől. Ha már itt tartunk, szinte mindenki ízlése eltér a tiédtől.

Nem kell attól tartanod, hogy az elefántcsont tornyodban elárvulva, egymagadban kell védelmezned a kortárs magyar építészet legjobbjait a tanulatlan, proli csürhével szemben. Vannak az országban még legalább ketten, akik osztják a véleményedet.

A trollkodásért elnézést, most komolyra fordítva a szót: a blog olvasói - akik érezhetően nem a 20 év után elmozdított tűzhely alatti ragacsos dzsuvából keltek ki - elsöprő többséggel elutasítják az ilyen és hasonló épületeket, akárcsak az építésztársadalom többsége.

És ha már kritikáknál és védelemnél tartunk: még olyanok is akadtak - nem is kevesen - akik Rajk Lehel téri piacát védték és dicsérték. Ezek után hogyan vegyen az ember komolyan bárkit, aki védelmébe veszi azt, amit 100-ból 99 ember elutasít?

Z. Halmágyi Juditnak nem lesz minden munkája jó attól, hogy Egeraat irodájában dolgozott. Virág Csabával is komoly probléma, hogy kardjába dől, ha az általa tervezett épület nem a környezetéből derékig kilógó, feltűnősködő borzadvány. A munkái általánosságban az arányérzék teljes hiányáról árulkodnak.

Csaba Vass (törölt) 2013.01.22. 16:19:22

üdv, én a biztosítós (magyar hollandi, GBSZ )épületek képeinek tulajdonosát, eredeti forrását keresem továbbfelhasználás céljából, egy kiállításhoz. e-mail címem látható, arra kérnék választ, további részleteket is leírom ha szükséges.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.01.22. 16:36:19

@Csaba Vass: Szia, az e-mail címed nem jött át, csak a központi, blog.hu generálta cím- az meg nem jó, így hát itt válaszolok. Ha kiállításon gondolkozol, akkor gondolom jó minőségű, nagy képek kellenek. Én anno az azóta megszűnt profila.hu-ról emeltem át képeket- de ezek nem nagy méretűek. Érdemes felkeresni a Szabó Ervin Könyvtár Budapest gyűjteményét, illetve a Kiscelli Múzeumot. Nekik jó minőségű, nagy méretű képeik vannak a házról

aaadaaam 2013.04.07. 23:30:11

Azért csöndesen megjegyezném - anélkül hogy = vagy >, < jelet tennék a két építész művészi kvalitása között - Hogy Virág kb uazt csinálta mint Pollack. A Múzeum v. a Deák téri tpl. (ami csak részben az ő érdeme) öntörvényű, hasonlíthatatlan, a környezetből kirívó épületek, azzal keveset törődő alkotások. A Múzeumhoz szerintem lehetetlen alkalmazkodni. Zsenialitásukat épp ez adja. Akár Makovecz munkái pl. Ha szerencsénk van Virág épülete is "patinázódik" idővel.

aaadaaam 2013.04.07. 23:31:36

ui.: ellentétben a Korona szállóval (tervezőjét nem is említi a cikk!) ami szerintem egyszerüen és röviden: ronda és unalmas.