Az építkezés és a rombolás évszázadai

Bab al-Aziziya: virtuális séta Kadhafi szétvert központi palotájában

2011. augusztus 28. - don-kanyar

Moammer el-Kadhafi most kedden elfoglalt palotája nemcsak, hogy szegényes és ütött-kopott volt, hanem spártaian kényelmetlen. A diktátor a "megtakarított" pénzét inkább svájci bankszámláiban kamatoztatta és villájának atombiztos alagútrendszerére fordította.

Kadhafi aranyozott arcmása, és a rajta ugráló felkelők (Fotó: Thesun.com)

A líbiai Pentagon

 

Bár Moammer el-Kadhafi több palotát és „hétvégi házat” építtetett Líbia-szerte, a felkelők által most kedden (2011. augusztus 23.) elfoglalt Bab al-Aziziya (a Szeretett kapuja) nevű komplexum volt a diktátor legnagyobb és legjobban védett rezidenciája. Az 50 méterenként-, a belső utak mentén is elhelyezett- géppuskákkal felszerelt összesen 92 darab őrtoronnyal megerősített; háromszor négy méter magas és egy méter széles betonfalakkal körbevett ingatlan-együttes lényegében nemcsak a bukott államfő otthona és főhadiszállása volt, hanem a rezsim katonai központja is. A Washington Post szerint az eredetileg angolok építette laktanya-komplexumot 1987-ben fejlesztették erőddé nyugatnémet építészek tervei alapján. Az objektumot ekkoriban szerelték fel riasztókkal, mozgásérzékelőkkel és távirányítású kamerákkal is, valamint a terület nyugati oldalához ez idő tájt telepítettek aknazárat is.

Kadhafi Tripoliban kialakított főhadiszállása és eddig megismert bunkerei (Grafika:Falanszter.blog.hu)

A brit Guardian lap által tévesen hat, a valóságban csak 1,10 négyzetkilométer nagyságú bekerített fővárosi területnek a műholdas felvételek alapján 5 jól megerősített bejárata volt. Az északnyugati kaput a Sharia-al-Jala’a és a Shari as Sarim főútvonalak kereszteződésében építették fel. Ezzel a kapuval szemben állt I. Idris király építtette úgynevezett régi katonai kommunikációs központ, amit az Egyesült Államok légi ereje 1986. április 15-én hiába bombázott le részlegesen-, az intézmény lényegében zavartalanul üzemelt a mai napig. A 39 méter széles 82 méter hosszú, puritán küllemű középrizalitos irodaház modernizálására 2005-ben került sor. A távközlés fejlődésével Kadhafi mérnökei ekkor nemcsak az épület mellett elavulttá vált 100 méter magas rádióvevőtornyot bontatták le, hanem az épülettől jobbra előkészítették a „V” alaprajzú új kommunikációs központ alapozását is. Ez az ingatlan 2009-ben lett kész.

A "régi kommunikációs központ" épülete egykor és ma (Fotó:Digitalglobe)

Ettől a két háztól délre, végig a 0,55 kilométer hosszúságú nyugati fal mentén 24 darab földszintes és egyszintes laktanya, kocsiszín, garázs és lőszerraktár állt. (Ezt „líbiai Pentagonnak” is nevezett táborvárost a NATO ez év július 15-én, és augusztus 23-án kilőtt rakétáival egyébként csaknem teljesen megsemmisítette.) A BBC World Service korábbi vezető tudósítója Kate Adie szerint, ezek az épületek eleve nagyon rosszul megépített, összevissza foltozgatott és kibővített ingatlanok voltak-, így pusztulásuk építészetileg nem, csak katonailag volt számottevő. A laktanyaváros mellett alakították ki Bab al-Aziziya déli bejáratát, amelynek védelmét nemcsak őrtornyokkal, betonakadályokkal fokozták a németek, hanem falon túl felépített három házból álló tiszti lakóteleppel is-, amelyekben állítólag délszláv háborút megjárt orosz és szerb zsoldosok is laktak. 

A Bab al-Aziziya területén szétlőtt laktanyák és kocsiszínek épületei (Fotó:Digitalglobe)

Magánkönyvtár és beduinsátrak

 

A két kommunikációs központ és az idén szétlőtt laktanyák fogták közre Kadhafi  0,17 négyzetkilométer nagyságú magánparkját. A diktátor ennek a zöldfelületnek az északi részén építette fel az 1980-as évek elején háromszintes magánkönyvtárát és azt a kör alaprajzú tanácstermet-, ahol ő többek között a Warfalla, Kadhadhfa és a Maghraha törzsek által delegált 15 képviselővel vitathatta meg országa bel-és külpolitikai helyzetét. Az üvegkupolás tanácsterem mellett állt az a négy, minden luxussal ellátott hatalmas méretű légkondicionált beduinsátor, ahol az ezredes rendszeren fogadta magas rangú külföldi vendégeit. (Kadhafi és kísérete külföldi útjaik során egyébként szintén ezekben a magukkal szállított sátrakban laktak.) A politikusok komfortérzéséről természetesen nemcsak a puha vastag szőnyegek, párnák és kényelmes szófák sora gondoskodott, hanem két, a közelben átadott teniszpálya is.

Kadhafi palotája egy műholdról. A tér felé eső, tetőtéri terasszal ellátott épületszárny 1987-től múzeum volt. A hátsó traktátust a család használta (Fotó:Digitalglobe)

Magyar asszony Kadhafi felesége

 

A park keleti oldalán állt Kadhafi „palotája”, amelyben az ezredes és magyar-horvát származású második felesége életvitelszerűen élt. „Élhetett volna az egykori líbiai király valamelyik fényűző palotájában is-, hiszen maradt még belőlük jó néhány Tripoliban, de ő azt hajtogatta, hogy a nép fiai közül való, és inkább itt akar élni” – folytatja beszámolóját Kate Aide. A helynek különös hangulatot adott, hogy a „kastély” nemcsak fővárosi otthona volt a diktátornak, hanem az 1986-os amerikai bombatámadások okozta károk miatt háborús mementóként is hirdette a ház „Ronald Reagan és világhatalomra törő országának örökös agresszióját”. A propagandisztikus célok miatt fel nem újított ingatlan egyébként kimondottan ronda épületnek számított még ép korában is. Az egyszintes 4+3+4 tengelyű vasbeton szerkezetű ingatlan csúfságának oka, hogy építése korában a főhomlokzatot apró barna és fehér mozaikokkal díszítették, amelyekre apró izzókkal megvilágított nyolcágú csillagokat helyeztek fel. A puritán és giccses díszítéssel átadott műtárgy jobban hasonlított egy kommunista időkben átadott havasalföldi funkcionalista stílusban megálmodott pártházra, mint egy tehetős, gazdag arab államfő kifinomult ízlésére. Szintén ízlésficamról tanúskodott az az épület előtt felállított durva hegesztési hibákkal büszkélkedő aranyozott fémszobor is, amely egy amerikai F16-os harcászati vadászbombázót összeroppantó vasöklöt ábrázolt. A szónoklatoknak is helyt biztosító területet és a hátteret biztosító ház állagát jól leírja, hogy a korábban ott járó BBC-riporter szerint a romos épület abszolút nem lógott ki a többi lelakott és elhanyagolt vendégház, iroda és laktanya közül.

A Kadhafi-palota főhomlokzata. Az épület elejét 1986-óta háborús mementóként használta a rezsim (Fotó: Daily Mail)

Mivel az 1986-ban lebombázott épületben sérült meg az ezredes két nagyobbik fia, és állítólag itt vesztette el életét Kadhafi tizenöt hónapos örökbefogadott kislánya Hanna is-, így az egykori gyerekszobának az összes bútora, ágya, széke, szekrénye, sőt még a bombatalálat idején szétdobált játékok fölé is üvegvitrineket helyeztetett el nevelőapja. Az épületet ért Tomahawk-találat során sérült meg súlyosan Kadhafi feleségének -a boszniai Mostarban született Farkas Zsófia-, líbiai nevén Szafija al-Barassi hálószobája is, aminek romjait „a királyok királyának” is hívott politikus már nem burkoltatott be üveggel. Az 1987-től "imperialistaellenes" múzeumként funkcionáló 720 négyzetméteres alapterületű egyszintes házat, a család lakhatási feltételeinek javítása érdekében 2000-ben bővítették ki 3300 négyzetméteresre. Ekkor kapott helyt az alagsorban a 33 méter hosszú úszómedence, valamint a komplexum energiaellátásért felelős gépház is.

A vitrinek alá rejtett gyermekszoba bútorai (Fotó: Daily Mail)

A társalgóban megtalált silány minőségű, francia barokk stílusú székutánzatok (Fotó: Daily Mail)

Kadhafi egykori, most feldúlt dolgozószobája  (Fotó: Daily Mail)

Rossz minőségű, régi bútorok a nappaliban (Fotó: Daily Mail)

Az 1980-as éveket idéző fürdőszoba Kadhafi főhadiszállásán (Fotó: Daily Mail)

Kortárs, naiv arab festő által festett tájkép a  Kadhafi-villában (Fotó: Daily Mail)

A felsőbb emeleteken képezték ki a család pihenőtermeit, amelyeket meglepő módon vagy silány minőségű olcsó koloniálbútorokkal, vagy pedig francia barokkot utánzó asztalokkal és székekkel rendeztek be. A falak többsége egyszínű volt, de több szoba az 1980-as évek elejére jellemző, csak a keleti blokkban kapható „divatos” tapétával volt bevonva. A felkelők több teremben vagy kortárs naiv arab festők mázolmányaira, vagy szintén a nyolcvanas évekre jellemző havas hegyeket, csobogó patakokat ábrázoló nagyméretű poszterekre, fürdőszobacsempékre leltek. Kadhafi lakosztálya például teljesen spártai volt. Nem sokban különbözött egy katonai barakkban fellelhető baka hálótermétől. A Washington Post ennek ellenére úgy írta le a létesítményt, mint egy kényelmes hely, amelyet egy klubház felszereléseivel láttak el, de börtönök biztonsági szintjén őriztek.

A "palotából" nyíló bunkerlejárat egyike (Fotó: AP)

Hálószobának kialakított terem a bunkerrendszer mélyén (Fotó: AP)

Líbiai felkelő a bunkerrendszer mélyén megtalált telefonközpont-teremmel (Fotó:AP)

Kadhafi bunkerrendszerének egyik lejárata a Győzelem téren (Fotó:AP)

Ezt erősítheti az a tény, hogy itt találták meg Umar al-Hariri, a lázadók egyik hadvezérének információi alapján azt a 30 kilométernyi alagúthálózat egyik bejáratát, amely nemcsak a tengerpartig húzódott, hanem a város legnagyobb köztere, az Állatkert-park és az Alnasser (Győzelem) tér alatt egészen az elfogott 35 külföldi újságíró ideiglenes börtönének átalakított Rixos Hotelig is. A brit Telegraph szerint ez a golf-kocsival bejárható alagút érintette az államfő atom biztos főhadiszállását is. A több mint 42 évig uralkodó Kadhafinál jobban szerették a luxust gyermekei. A következő cikkben/posztban az ő szétrabolt házait és palotáit járjuk be.

Jamrik Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr633184867

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Best of Kadhafi klán 2011.08.29. 11:50:33

Ez az ember annyira irritáló, hogy már-már érdemes rá fordítani időnk egy részét. Moammar Kadhafi avagy Muammar al-Kaddáfi szerencsétlen Líbia méltón rühellt diktátora. Megszólítása: „A Líbiai Szocialista Népköztársaság Szeptember 1-jei Nagy Forradalmá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőmíves Kelemen · http://komkel.blog.hu/ 2011.08.28. 16:31:27

Érdekes cikk volt, köszi.
Fura, hogy ez a buggyant diktátor nem arannyal befuttatott falak között élt...

soproni1 2011.08.28. 16:51:02

Az öltözködésben igényes volt. A szánalmas, kalasnyikov mellett vigyorgó "felkelők" meg nemsoká egymást fogják lőni a maradék koncért.

Érdekes, mennyire jól öltözöttek ott az emberek.

insert random 2011.08.28. 17:27:10

@Kőmíves Kelemen: Ha jobban megnézzük, a legkegyetlenebb diktátorok mind egyszerű körülmények között szerettek élni: Sztálin, Hitler, Pol Pot sem kedvelték annyira a luxust...

barli 2011.08.28. 17:55:01

mondjuk azt a szobrászt azt biztos elásták valahol a kertben...

smartdrive 2011.08.28. 18:36:42

mi az istennek ennek svájci bankszámla? szerencsétlen idióta

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.28. 19:27:59

Kivancsi vagyok, hogy mikor fog az orszag a polgarhaboruba sulyedni.

FPéter 2011.08.28. 19:45:54

magyarul 17 hektár és 550 méter, nem..?

Lakatos Ásztonmártin 2011.08.28. 21:49:29

Komolyan nem értem a csicska hordákat.

Ha egy gazdag gyökér arab aranyból öntött budiba szarik és bálnafaszbőrrel behúzott ferrárival jár-kel, akkor az a baj,
Ha meg leszarja ezeket a dolgokat, és Domuszban kapható ülőgarnitúrán mereszti a seggét a tévé előtt ugyanolyan kispolgári pozítúrában, mint az itt picsogók, akkor meg az.

Persze lakhatna még kortárs építészek által megdizájnolt kortárs villában, csak akkor meg azt böfögné ide a sok paraszt, hogy "há biztos sokba kerül ez is, én nem laknák itt, vagy legalább valami mediterren színekkel kifestenék, mer ez olyan rideg..."

....csihíííícskák

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.08.28. 23:05:39

Elképzelhető, hogy a beduin sátrai voltak fényűzően felszerelve, amikben előszeretettel lakott külföldi útjain is.

Lacusru 2011.08.29. 00:31:50

@smartdrive: Mert sok embernek szent meggyőződése, hogy ha a fogához veri a garast és inkább a svájci számlán gyűjtögeti a pénzét, akkor azt majd viheti magával a túlvilágra... vagy nem is tudom hova!
Érdekes, de sok ilyen ember van. Csak tudnám, mire spórolt és miért sanyargatta a népét...

Az tény, hogy nekem hiába lenne még több, mint van... akkor sem lenne arany wc-m, de még több száz négyzetméteres házam sem! Mert nem érdekel.

Lacusru 2011.08.29. 00:34:54

@chipanddale74: igen, valószínűleg ő a sátrakban érezte jól magát. De legalább nem is tagadta, hogy régi vágású emberke... nincs ebben semmi rossz!

Azokat már inkább nem értem, akik osztják az észt a nagy magyarságukról, meg a régi szokásokról, stb. mégsem sátorban laknak és lóháton közlekednek! De mobilra megveszik a csíkos előlapot, mert az úgy jó, meg az autójukat tele plakátozzák rántott szelettel... áhh, hányinger!

AmerigoMacellaio 2011.08.29. 08:13:33

Köszi, érdekes volt.
De nem mindegy, hogy:
"A vitrinek alá rejtett gyermekszoba bútorai "
vagy
"A gyermekszoba vitrinek alá rejtett bútorai "

balu_a_medve 2011.08.29. 09:33:29

@Lacusru:

"Mert sok embernek szent meggyőződése, hogy ha a fogához veri a garast és inkább a svájci számlán gyűjtögeti a pénzét, akkor azt majd viheti magával a túlvilágra..."

Semmi bizonyíték nincs rá, hogy lett volna svájci bankszámlája milliárdokkal. Több cikk címében írták ezt, de magában a szövegben semmi konkrétum nem volt. Minden jel arra mutat (pl. a "palotája" is), hogy Kadafi nem a saját meggazdagodását tartotta szem előtt.

Napkutya 2011.08.29. 10:08:39

A sivatagi országokban a legtöbben tényleg nagyon furcsán viszonyulnak a házakhoz, lakásokhoz.

Szíriában pl. két állapot van, a nagyon díszes, komoly udvarral, gyönyörűen kialakított ház. Díszes homlokzattal, komoly kerítéssel. Mint a filmekben.
Ez a ritkább.

Ezek jó részére, az a jellemző, hogy a közösségi tér nagyon szép, a szobák meg -hmm..., hogy is mondjam csak-, puritánok. (Egyszer egy ilyenben laktam néhány napot, az idő nagy részét én is az udvaron töltöttem, mert ott elviselhető volt a hőmérséklet. A szobák ablakai a belső udvarra nyíltak, és mindenki nyitva hagyta őket, úgyhogy lehetett velük versenyt horkolni. :) )

Ami a lakberendezést illeti, szerintem, egyszerűen mást tartanak értéknek.

Itt a K. palotában is simán el tudom képzelni, hogy akár lehetett/volt olyan szőnyeg, ami többet ért az ÖSSZES bútornál, együttvéve.
Azt meg tudta becsülni a gazdája, a bútorok meg nem jelentettek neki semmit, - rá lehetett ülni, o'szt jól van...

Alighanem, nem is azért nem lopták el a felkelők, mert nekik otthon jobb van, hanem, mert nekik sem kellett semmire...

A másik lakás változat a betonkocka, vagy betonkockák, kb. egy garázs ajtóval. Ilyeneket is lehet látni a képeken, és nekem is van egy csomó ilyen fotóm. Ezek csak arra szolgálnak, hogy ott tartsák a sivatagi cuccot, -amikor épp ott vannak.

A városi lakások is kb. a második kategória, (esetleg panelból) annak ellenére, hogy ők már nem vándorolnak sehová.
Van bennük egy helyi szinten jónak számító fürdőszoba, egy szoba, ami kb. a mi nappalinknak felel meg, hálók, -de ott is előfordul, hogy van benne fél milliós plazma TV, hifi cucc, fél kiló arany, vagy aranyozott cucc, -meg néhány szőnyeg, egy kis asztallal. Talán egy szekrény. Szóval, ott se kaszálná szénné magát az I..ea, pedig sokaknak van pénzük a városiak közül.

Láttam olyat, hogy több milliós, új terepjárók álltak egy beton nemtudommi körül, -egyszerűen ennyi elég volt a tulajnak.

Nekünk furcsának tűnik, hogy egy "palota", -valójában magánlakás- így volt bebútorozva, de, szerintem egyszerűen csak kevésre becsülik a bútorokat.

Rák Attantam 2011.08.29. 11:10:48

Érdekes, hogy a silány minőségű, francia barokk stílusú székutánzatok lábai egytől-egyig megvannak, nem törtek ki. Pedig nem fehérkesztyűs bútorszállítók pakolgatták őket finom mozdulatokkal, ahogy nézem... :)

kenesur 2011.08.29. 11:22:07

Érdekes cikk, nem olvastam el minden szöveget, kiderült hogy vajon ez volt-e a fő palotája? Lehet, hogy azért nincs annyira tele pompával, mert nem csak itt élt (lásd: bármelyik diktátort a világon...) Viszont a fia villája elég csinos, néztem volna még képeket róla. Itt mondjuk már látszik, hogy mire ment a lóvé...
A másik érdekes dolog, hogy ha ez mind ebben az országban történt volna / történne, kíváncsi lennék milyen kommentek mennének most éppen. És, hogy ezek az emberek (mi) melyik oldalon állnának? A tolvaj kormányén, bányástól-szőlőbirtokostól, kalasnyikovval a kézben, utolsó leheletig védeni Felcsútot, vagy a másikon...? Mi ezt vajon meddig, és hogyan csinálnánk? Isten ne adja, hogy így legyen, ez csupán töprengés. Én nagyon remélem, hogy nem lőjük soha halomra egymást egy fasz diktátor miatt!

kenesur 2011.08.29. 11:24:14

Ja, bocs, a Kadhafi-fiú villája egy másik cikkben volt.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.08.29. 11:28:39

@kenesur: A Kadhafi-fiúk és lánya, Aisha villáit pár nap múlva mutatom be, ahogy elegendő infó érkezik a fotókhoz. Az öregnek egyébként volt még jó pár palotája a tengerpart mentén- azok jobban kidekorált és berendezett házak voltak, de életvitelszerűen inkább itt élt Kadhafi

fénycsepp 2011.08.29. 11:50:14

hiába, a világsztárok házi koncertjei fontosabbak voltak, mint a szép bútorok.ha jól tudom, nelly furtado is kornyikált egyet a kadhafi klánnak.

HúszTíz 2011.08.29. 12:14:37

Kíváncsi vagyok, azért a végén sikerül-e majd elfogni Kadhafit.

A bunkerjéről én amúgy azt hittem, hogy ilyen Hitler/Sztálin-féle megalomán valami, de nem. Hát hiába, ő beérte kevesebbel is.

kenesur 2011.08.29. 12:28:55

@don-kanyar: Köszi az infót! Várom!

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.08.29. 14:05:44

Ó, tényleg, milyen szimpatikus ez a Kadhafi, hogy nem pazar luxusban élt. Ez a lényeg, de tényleg. Az, hogy 200 hulla rohad egy kórházban, hogy tömegsírokat fognak keresgélni ebben az országban is a következő x évben, tulajdonképpen nem is számít. A lényeg a francia kanapé lába.

sackómackó 2011.09.08. 16:39:43

A vitrinek alá rejtett gyermekszoba bútorai és a rossz minőségű, régi bútorok a nappaliban képek ugyanabban a szóbában készültek, csak más szögből. Ezek szerint az mégse egy mostanában használt nappali bútor...
Ezt javítani kéne!