Az építkezés és a rombolás évszázadai

Amerikai Apokalipszis most: Detroit szellemváros lett

2011. augusztus 11. - don-kanyar

Detroit nemcsak kezdeti sikereit, hanem a több mint 50 éve tartó agóniáját is az autógyártásának köszönheti. A tartós munkanélküliség és az elszegényedés miatt az emberek 1967 júliusában utcai harcok útján próbálták bajaikat kifejezni és a kormánnyal orvosoltatni. A nincstelenséget jól szemlélteti az a tény is, hogy míg 1950-ben 1,8 millió ember élt a városban, addig tavaly már csak 910 ezer fő. 

A Michigan Central Station homlokzata(Fotó: Marchandmeffre.com)

Sokkoló lehet az a tudat is, hogy a korábban szegények lakta külvárosok is teljesen kiürültek. Évtizedek óta ezer számra konganak az ürességtől az elhagyatott felhőkarcolók, családi házak, templomok, iskolák, színházak és rendőrségi épületek. A pénztelenség és az omlásveszély miatt az önkormányzat sorra bontatja le a műemlék jellegű ingatlanokat (Tiger stadion, Packard motorgyár, Roosevelt raktár, Főposta stb.) A lenti összeállítás nem teljes:

Pénz és háború: a Detroiti Nemzeti Bank

 

A Detroiti Nemzeti Bank (NBD) bauhaus stílusban megálmodott épületét 1933. március 24-én adták át. A pénzintézet fő profilja a vállalati hitelkihelyezés, azon belül is az autógyárak anyagi kisegítése volt. Ennek megfelelően a Ford és a General Motors jelentős törzsrészvény pakettekkel rendelkeztek a bankban. 1941-ben az NBD, mint az ország 18-ik legerősebb pénzintézete jelentős anyagi terheket vállalt át a Hitlerrel háborúban álló kormánytól. 1959-ben az NBD áthelyezte a székhelyét a Woodward Avenue-ra, az új 12 emeletes Albert Khan tervezte irodaházába, amit Chase Towernek is hívnak. A régi épületnek eddig nem találtak új funkciót, állaga siralmas.

A Detroiti Nemzeti Bank üres páncélterme (Fotó: Marchandmeffre.com)

Utas és holdvilág: a Michigan Central Station

 

A Detroit belvárosában 15 millió dollárért átadott Michigan Central Station a világ legmagasabb vasúti állomásának számított 1913. december 26-i átadásakor. A Warren & Wetmore és a Reed & Stem építészirodák azért tervezték 70 méteresre az indóházat, hogy a pályaudvar az európai gyakorlattal ellentétben végre szerves egységben lehessen a vasúti társaság irodáival és az utazóknak fenntartott 120 szobás szállodával. A 46 ezer négyzetméternyi alapterületű épület ellenben olyan nagyra sikerült, hogy a 18 emeletes torony felső nyolc emeletét lényegében sohasem tudta hasznosítani a cégvezetés. 1956-ra a pályaudvar utasforgalma annyira megcsappant, hogy az épület új vevőre 1975-ig kellett várni. A 13 évig tartó, 37 százalékos kihasználtság mellett működő pályaudvar fenntartása azonban az Amtrak cégnek is drágának bizonyult-, így a létesítmény 1988. január 6-án végleg bezárta kapuit. Az amerikai ízlés szerint átformált francia Beaux-Arts építészeti stílusban megfogant klasszicista stílusú „műemléket” bár az önkormányzat 2009-ben lebontatta volna, idén júniusban mégis elkezdték a sarokrizalitos épület 300 millió dolláros felújítását. 

A pályaudvar üresen kongó jegypénztárcsarnoka (Fotó: Flickr.com)

Drog és tánc: a Vanity

 

Detroit legfelkapottabb szórakozóhelye a 35 centért látogatható Vanity volt. A Charles N. Agree tervei alapján 1929-ben átadott art déco stílusú épület 5000 négyzetméteres juharból ácsolt parkettje esténként akár 2000 táncoló ember ugrálását is kibírta. Az ősi azték templombelsőre hajazó bálterem és a lépcsőzetes kialakítású boltívekkel fedett lépcsőházak a Kolumbusz előtti Amerikát idézték fel. A kőből és fából kifaragott, mély tónusú színekkel lefestett stilizált indiánfejeket, geometriai szimbólumokat mázas Zsolnay cserepekkel díszítették! (A magyar termék hasznosítása miatt valószínűsíthető, hogy a belső dekorációkat a városban sok munkával megbízott Maróti Géza készíthette.) A tulajdonosok az 1920-ban bevezetett alkoholtilalom miatt felállítottak egy hatalmas gyümölcslé adagoló berendezést is. Az 1940-es és 50 évek elején bár a Vanity az amerikai táncdalbandák nagy gyűjtőhelye volt, a rock and roll betörésével a szórakozóhely sorsa megpecsételődött. A fiatalokat már nemcsak, hogy nem érdekelte az „ódivatú” muzsika, hanem messze elkerülték a Jefferson-Chalmers területet. A műemlék jellegű épület 1987. december 12-óta elhagyatott.

A Vanity elhagyatott bálterme (Fotó: Marchandmeffre.com)

Zene és film: az United Artists Theater

 

A film előretörésével az 1920-as évek elején az United Artists országos mozi-hálózatot hozott létre. A tulajdonosi kör harmadik filmszínházukat Los Angeles és Chicago után Detroitban, egy szabálytalan alakú telken építtették fel Charles Howard Crane tervei alapján. A 18 emeletnyi irodaház aljában kapott helyt a spanyol-gótikus stílusban kialakított nagy belmagasságú 2070 férőhelyes mozi, a hatalmas méretű tükrökkel vizuálisan megnövelt kétszintes bejárati hall, és az alacsony kupolában végződő díszpáholyok. Az 1928. február 3-án átadott filmpalota kényelmességével és jó akusztikájával sikeresnek számított a városban. 1971-ben a televízió és a multiplexek térhódítása miatt azonban a mozi már nem volt érdekes az embereknek. A teátrum csődbe ment, díszesen megmunkált berendezéseit 1975-ben elárverezték. Az üres épültbe a Detroiti Szimfonikus Zenekar költözött be, akik 1978-tól itt rögzítették hanglemezfelvételeiket. 1984-ben azonban ők is költözni kényszerültek az irodaház bérlőivel együtt a környék elgettósodása miatt. A 70 méter magas, több mint 217 ezer össznégyzetméternyi ingatlan ma már teljesen lepusztult. 

Az üresen kongó United moziterem (Fotó: Marchandmeffre.com)

Horror és gyilkosság: az Adams

 

Detroit ingatlanállománya sokat köszönhet a kultúrakedvelő John H. Kunsky mágnásnak. A lengyel származású üzletember több mint 26 irodaházzal kombinált film-és kultúrpalotát építtetett a város Grand Circus parkja köré 1905 és 1928 között. Érdekes iróniája a történelemnek, hogy a művészetek iránt kevésbé fogékony detroitiak miatt, a folyamatosan a kultúrába invesztáló milliárdos 1931-re teljesen elszegényedett-, élete hátralévő részét már pizza sütésből kellett fenntartania. Egyik, ilyen ma már romos állagú filmpalotája volt az 1770 férőhelyes Adams, amit szintén Charles Howard Crane tervezett. Az 1917. szeptember 1-én átadott komplexum egyik érdekessége az volt, hogy a mecénások számára egy bársonnyal borított alagutat is kiépítettek a föld alatt, hogy a köznép szeme elől rejtve maradva, nyugodtan átsétálhassanak a szomszédos Kunsky-féle épületek valamelyikébe. A mágnás csődje után az új tulajdonos William Pereira tervei alapján modernizálta a teátrumot: ekkor kapott vörös terrazzot a külső lobbi és világos herculite üvegfelületeket a nézőtér. 1963-ban a megváltozott látogatói igények miatt a filmszínház csak akció és horrorfilmeket tűzött repertoárjára. Talán az erőszakos filmek hatása miatt 1988. október 7-től -a Run DMC-féle „Keményebb, mint a bőr” című film premierekor- az Adams filmszínház is egyre több gyilkosság és leszámolás helyszíne lett-, így 1989-ben végleg bezárták a „rettegés detroiti filmszínházát.” 2009. május 28-án az épületet félig lebontották.

Az Adams (Fotó: Marchandmeffre.com)

Orgona és prosti: a Wurlitzer

 

A hangszerek gyártásából (főleg orgona) illetve filmzenék forgalmazásából meggazdagodó Wurlitzer cég megrendelésére épült meg Detroitban a világ második legnagyobb zeneboltja. Az 1926 decemberében átadott 14 emeletes épület szerencsésen ötvözte a neoreneszánsz stílust a vasbeton elemekkel, amely Robert Finn építész tehetségét dicsérte. A mérnök az épület attikáját gazdagon díszített terrakottákkal záratta le, a sarokrizalitokra pedig gránitból kifaragott bőgőorrokat helyeztetett. Forgalomcsökkenés miatt a cég 1940 októberében már csak kilenc emeleten kínálta portékáit-, ekkor távolították el a kovácsoltvas díszítéseket és építették át modernebbé az épület főbejáratát is. 1982-ben az irodaházként is működő toronyban a bérlők már nem tudták kifizetni a 13 év alatt felgyülemlett horribilis összegű közüzemi és bérleti díjakat, így március 26-án az utolsó albérlő is kiköltözött a házból. A Wurlitzerbe ekkortájt költöztek be a társadalom kivetettjei-, a hajléktalanok és a prostituáltak. Az életveszélyessé vált műemlék jellegű épület ma bontásra ítélt műtárgy.

A Metropolitan és a Wurlitzer lakatlan toronyházai (Fotó:Marchandmeffre.com)

Hamu és gyémánt: a Metropolitan

 

A Wurlitzer tőszomszédságában álló 15 emeletes Metropolitan irodaházat sokszor nevezték a város csiszolatlan drágakövének is. Az elnevezés nemcsak az épület szépsége miatt, hanem az ötödik és tizedik szinteken dolgozó ötvösök és ékszerészek után is kaphatta. A háromszög alaprajzú telken 1925. május 25-én átadott neogótikus épületet William C. Weston és Harold S. Ellington mérnökök tervezték. A fehér márványborítású épület több építészeti érdekességet tartogatott: a szobákat „süllyesztett ajtókkal” látták el, a toronyháznak saját víztartálya volt, illetve a városban elsőként itt alakítottak ki étteremként is működő tetőkertet. Az 1967-ben elkezdődött külváros felé irányuló lakossági kitelepedés miatt, a kiskereskedők és az ékszerészek is szép lassan kiköltöztek a házból. Az utolsó 1978 novemberében. Az ingatlan bár statikailag elfogadható állapotban van, fém-és gipszdíszítései már rég nincsenek meg. A város adójóváírás kedvezménye mellett többször próbált új tulajdonost találni a Metropolitannak, de sikertelenül.

Az egykori Lee Plaza luxushotel (Fotó:Marchandmeffre.com)

Luxus és lopás: a Lee Plaza Hotel

 

Ralph T. Lee mágnás 1935-ig több mint 30 szállodát és 160 apartmant építtetett Detroitban. Ha az egykori Motor City romlásának kellene szimbólumot keresni, akkor az a Lee által két és fél millió dollárból (ma kb. 31 millió USD) felépíttetett Lee Plaza névre keresztelt 17 emeletes hotelje lenne. A káprázatos szecessziós stílusban felépített épületet 1927. december 1-én avatták fel Charles Noble tervei alapján. Az acél és vasbeton merevítésű ingatlan első két emeletéig mediterrán hangulatú narancssárga téglafalazat uralta a főhomlokzatot, a tetőt francia chateau-szerű vörös színű spanyol csempék és zöldes árnyalatú réz fedték. Az attikát díszesen faragott 50 oroszlánfej tarkította. A belső tereket drága márványborítású, bonyolult vakolású és festésű gigantikus méretű szobákkal és lakosztályokkal osztották fel. A hotelben kiállított reneszánsz hangulatú szobrokat az extravagáns szobrászatáról híres Corrado Parducci készítette. A hotelben 220 luxus kategóriájú hangszigetelt lakosztályt alakítottak ki. A felkapott szállóban természetesen a vendégeknek kialakítottak egy kozmetika és szépség stúdiót, egy mini golfpályát, biliárd-és pókertermet, könyvtárt, virágboltot, fűszerboltot, mozit, koncerttermet, 200 személyes báltermet, a gyermekeknek pedig egy speciálisan kiképzett felügyelő gondoksága alatt egy játszóházat is. A fényűzést jól szemléltette, hogy csak a brokáttal bevont székek 2000 dollárjába (ma 24.500 $) kerültek a tulajdonosnak. A kilenc millió gyertyalámpával megvilágított épület szinte jeladóként hirdette már mesze mérföldekről a repülőkkel érkezőknek, hogy milyen gazdag Detroit. A gazdasági világválság alatt megnyitott fényűző palota már kezdetektől veszteséges volt, az 1935-ös anyagi bukás borítékolható volt. Több évtizedes pereskedés után 1969 januárjában az önkormányzat alacsony jövedelmű nyugdíjasokat költöztetett be az épületbe. A felújítások folyamatos késleltetése miatt az egykori luxusszálló 1981-re teljesen lepusztult. A lakókat kiköltöztették, a helyükre drogosok költöztek be. Az egykori mívesen kidolgozott domborműveket és szobrokat beolvasztották. Bár a hotel műemlék, jövője bizonytalan. Felújítása milliárdokat emésztene fel.

A Fort Shely egyik szobája és az American Hotel egykori bálterme (Marchandmeffre.com)

Amerikai álmok: az American és a Fort Shelby hotelek

 

Szintén romokban hever a város pénzügyi és közlekedési negyedéhez közel felépített 450 szobás Fort Shelby Hotel. Az egykor első osztályú szállásokat nyújtó 10 emeletes ingatlant 1917-ben adták át Richard E. Schmidt tervei szerint. Az épület innovatív megoldásai miatt népszerű szálláshely volt a gazdagok körében: például minden szobát már ekkor távfűtéssel fűtöttek. A világon itt alkalmazták először a „Kérem, ne zavarjanak” feliratú, személyzetnek szánt, kilincsre kihelyezhető táblácskákat is. Az Albert Kahn tervezte új szárnyakkal a Shelby Hotel Detroit legnagyobb szállodája lett. A környék elszegényedése miatt 1998-óta már senki sem alszik az ingatlan-együttesben. Hasonló okok miatt zárt be a 11 emelet magas, egykor 300 szobával üzemelő American Hotel is. Az 1926-ban átadott ingatlant szintén William C. Weston és Harold S. Ellington építészpáros tervezte. Folytatjuk

Jamrik levente


A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr133145086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.08.11. 08:29:51

Ez a sorozat már elég régóta fenn van a neten, valamelyik nagy újság fotósa csinálta. Itt sajnos nagyon gyenge minőségben láthatók ezek az - egyébként eszméletlenül jó - fényképek. Persze erről a blog.hu is tehet. A kísérőszövegért viszont köszönet.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.08.11. 09:25:06

Remek, érdekes írás, köszi. (Elég sok gépelési hiba becsúszott, javaslom fésüljétek át.)

A Leander-tölgyi M-Bear 2011.08.11. 10:30:03

a Robotzsaru nem véletlenül játszódik Detroit-ban :)))

the crow 2011.08.11. 10:35:56

tényleg klassz, van hasonló összefoglaló magyarországi lepusztult gyárépületekről?

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.08.11. 10:47:27

Jó írás, érdekes olvasmány, koszi :)

bldo 2011.08.11. 11:01:33

@the crow: Történelmi áttekintés nélkül, de esetleg érdekelhet a Flickr oldalam, ahol jó néhány itthoni elhagyatott helyen készült képet találsz.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.08.11. 11:05:48

Detroit engem mindig is lenyűgözött a szó pozitív és negatív értelmében.

Elképesztő, olyan mint Csernobil.

Alal 2011.08.11. 11:22:10

Tavaly volt szerencsém egy kis időt eltölteni Detroitban, és félelmetes volt a város, valóban igaz, hogy szellemváros. Minden második épületre ki van rakva, hogy eladó vagy kiadó - és itt nem csak az üvegfalú irodaházakra gondolok, hanem az állami bíróság történelmi épületére is például. A külvárosok szintén siralmas állapotban vannak: jóbarátomék úgy kerestek ott házat, hogy ne legyen kiégett ház két sarok távolságra a háztól, és nagyon nehezen találtak (Detroitban Halloween előtti estén a 18 éven aluliak csak szülői felügyelettel mehettek ki még pár éve, mert ilyenkor mindig házakat gyújtogattak. Most nem tudom, mi a helyzet.)

Gee Halennek igaza volt abban a tekintetben, hogy Csernobilhoz hasonló a város...

Démonmac1 2011.08.11. 11:25:42

igen szomorú dolog ez:(

vernarancs 2011.08.11. 11:27:51

Raferne egy festes erre a varosra.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.08.11. 11:43:10

zsííííííííííííírr

gyönyörű.

ÉLET, nagybetűs.

Cövek 2011.08.11. 12:17:16

Put your hands up for Detroit!

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.11. 12:31:55

Eminem-Beautiful című számának klipje is idevág. Érdemes megnézni!

altimus 2011.08.11. 12:34:32

en kb 15 eve voltam Detroitban (akkor is a jobbik reszen), de mar akkor is olyan nihil es pusztulat volt mindenhol, hogy az meg amerikai szemmel nezve is rettenetes. valoszinu, hogy ez a hely mar soha nem lesz eletkepes, nincs szukseg sokszazezer munkaskezre, egy autogyartosort par ember el tud mukodtetni.

amugy a midwest-en van meg par hasonlo rettenet, pl. st.luis keleti oldala a folyon tul, nehany varos az apalache kornyeken.

szomoru, de ez van. viszont meg lehet nezni san francisco-t, seattle-t, denvert, salt lake city-t, austint, phoenix-et es meg jonehany amerikai varost amik szepen prosperalnak.

GGG77 2011.08.11. 12:48:26

Szomorú látvány. Imádom azokat az autókat, amik az 50-es évektől az olajválságig kigördültek onnan.

www.youtube.com/watch?v=uJmTvSnxOMo

GGG77 2011.08.11. 12:52:55

Valamint a zenét, ami ebben a városban született:

www.daveclarke.com/

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.08.11. 12:58:39

@the crow: Tavaly már elkezdtem összeírni, de még az 1/10-nél sem tartok

2011.08.11. 12:59:37

Durva, ahogy elszállt Detroit. Viszont a Fort Shelby Hotel k*rva jó paintball pályának néz ki. :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.08.11. 13:05:35

valahol azért ez borzasztó, itt sok esetben építészetileg értékes házak haldoklanak. mégsem egy feleslegessé vált panellakótelep ez.
elhiszem, hogy minden a profit meg a pénz, de ilyen szinten magasról tenni a saját (nem véletlenül nem létező) történelmükre...

altimus 2011.08.11. 13:11:14

@milliliteratura: nehez kerdes ez. ezek magantulajdonban allo ingatlanok, a tulajdonosnak nincs penze az allagmegorzesre. az allam elkezdhetne sokmillioert allagmegovni, de minek, itt mar nem megy moziba senki, a belvarosi hotelben nem fog megszallni senki.

azt azert erosen vitatnam, hogy nincs az usa-ban tortenelmi tudat, es tortenelem. az elso telepesektol kezdve, a fuggetlensegi nyilatkozaton at a martin luther king day-ig hosszu sorban lehetne sorolni az amerikai tortenelmi tudat alapjait.

persze egy wasp-nal teljesen mas a tortenelmi tudata mint egy azsiai bevandorlonak, vagy egy mexikoi illegalis bevandorlonak.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.08.11. 13:32:41

@altimus: oké, hogy magántulajdon, de azért zürich/münchen/stockhol/bécs belvárosa se csak városi tulajdon. ha omlani találna a palotád a főtéren, akkora bírságot sóznak a nyakadba, hogy ihaj. meg egyszerűen benne van a kultúrájukban, hogy ordnung muss sein.
nem történelmi tudatról beszélek, mítoszt öt perc alatt lehet csinálni. valódi múltat (kultúrát, épített környezetet, satöbbi) meg nem.

altimus 2011.08.11. 13:38:25

@milliliteratura: detroitban nincs bevetel, nincs adofizeto. olyan a belvaros mintha egy szellemvarosban lennel. egyszeruen nem lehet uzleti alapon ezekkel az epuletekkel semmit se tenni. eltunt egy kor, eltunt egy eletforma. biztos meg lehet talalni a tulajdonost, de annak sincs penze. egy 30 emeletes csupa marvany hotel allagmegovasa millio dollaros osszeg, csak az orzes-vedelem sokszazezer dollar lenne evente.

amig nincs olyan ipar, vagy akarmi ami eletben tud egy varost, egy kozosseget, tartani addig remeny sincs arra, hogy ez maskepp legyen. szoval zurich belvarosat azert ne hasonlitsuk detroit belvarosahoz :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.08.11. 13:44:04

@altimus: rendben, igazad van. hasonlítsuk manchestert, birminghamet, dortmundot, essent.
én csak a német verziót ismerem, nehéz szülés átállni a bányász-kohász ruhrvidékről a technológia-alapú ruhrvidékre, de azért megyeget. egyetlen ruhrvidéki város sincs szarrá rohadva, bár egyes városrészekkel lehetnek gondok. ott sem azért mert szellemváros, hanem mert sok a bevándorló :)
az egyéni érdekek felett van egy közérdek európában, ami (többnyire) meggátolja a pénz vadhajtásait.

Pici Bob a hangya · http://baratiajanlat.hu 2011.08.11. 13:52:51

Itt meg olyan olcsó minden, hogy csak a boltokat fosztják ki gyorsan:
baratiajanlat.hu

altimus 2011.08.11. 13:58:03

@milliliteratura: igy van. nem tudom konkretan mi lett az itt elo szazezrekkel, milliokkal. nem tudom hova mentek, de feltetelezem, hogy a munka utan. szamomra ez resze az eletnek, valami jo volt, mukodott, aztan tortent valami, es most maskepp van. persze lehet keseregni az elpusztult ertekek miatt. (ketsegtelenul sok ilyen van, es szomoru nezni nehany fotot a pusztulasrol, de valahogy ez is resze az eletnek) en semmikepp nem helyeznem a mai europai kulturat az amerikai ele. az amerikai csaladok sokkal mobilisabbak az europai csaladoknal (a magyar mobilitast ne is emlitsuk). az usa-ban sokkal konnyebb egy hazat finanszirozni (meg ma is), mint europaban. a mobilitas ossze sem hasonlithato. a gondoskodo allam is mast jelent, a dimenziok is masok.

amugy nehany varosnak sikerult kiverekednie magat ebbol a problemabol. pl. pittsburg allitolag ilyen. (meg nem jartam ott, csak atautoztam egyszer rajta) a keleti parton is van nehany jobban prosperalo varos, philadelphia, boston. (ny mas kategoria, washington dc is)

2011.08.11. 14:00:16

@Pici Bob a hangya: Komolyan elhiszed, hogy a 1500. alkalommal is beszopja valaki a reklámodat?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.08.11. 14:15:14

@altimus: pedig európa pont ebben több, hogy annak ellenére tud jólétet adni polgárainak, hogy relatíve egyensúlyban van a múlttal, a természettel, a "szociális igazságossággal", azaz sokkal több téren találja meg az arany középutat, mint más modellek. kétségtelen, hogy az usa gazdasága erős, de jelenleg jobban állnak a németek. kétségtelen, hogy az usában több a nagyon gazdag, de több a nagyon szegény is. mást jelent a gondoskodó állam, itt nincsenek is ennyire durva vadhajtások, se detroit, se las vegas/dubaj értelmében. és ez így van jól :)

Void Bunkoid 2011.08.11. 14:16:55

@Kilo166: jó lenne az CS-nek is lemodellezve :)

apanna 2011.08.11. 14:20:11

Szép képet fest milyen z igazi vadkapitalizmus..

altimus 2011.08.11. 14:22:30

@milliliteratura: igen, a modell mas. amugy egyedul kalifornia gazdasaga nagyobb mint a nemet gazdasag. az usa-ban felelmetesen klassz nemzeti parkok vannak, olyan tavoli helyek amikrol europaban almodni se lehet. sok varos, varosresz eszmeletlenul lepusztult az usa-ban. nincs recept es megoldas mindenre. eleg gyakran jarok pl. san francisco kornyeken, es ahanyszor korbe autozom a kornyeken mindig megallapitom, hogy ez bizony eszmeletlenul jo hely. az arab olajtermelok oruletet es lazalmait nem is erdemes itt megemliteni, egyszeruen elkepzelhetetlennek tartom, hogy olaj nelkul fenntarthato varosokat, gazdasagot tudnak epiteni, akarhogy is igyekeznek.

amerikai cegvezeto 2011.08.11. 14:22:59

En itt elek Detroitban. A varosbol valoszinuleg mar soha nem lesz semmi. A par evvel ezelott leallitott gyarak szepen lassan ujraindulnak - de a folyo tulpartjan, a kanadai oldalon, Windsorban, bar maradt par kisebb-nagyobb mukodo uzem. A varosban csodaszamba megy feher emberrel talalkozni, bar a gyarakban pl. kizarolag feherek dolgoznak. A normalis lakossag komoly hanyada koltozott at Windsor-ba es jar at minden nap dolgozni Detroitba, csupan azert, hogy biztonsagban legyenek - bar en magam meg soha nem lattam semmilyen balhet, de a reggeli hirado altalaban 30 percen keresztul az elozo este es ejszaka tortent buneseteket sorolja.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.08.11. 14:33:52

@altimus: no, annyira azért nem megy jól kaliforniának, konkrétan bő fele a gazdaságuk a németnek. (és a német gazdaság többet exportál mint az usa, ehhez mit szólsz? :)
a svédeknek, finneknek is biztos rohadt jó helyeik vannak a világ végén, és az sem véletlen, hogy a yellowstone nem manhattenen van.

ANOka 2011.08.11. 14:34:44

Történelmi része a dolognak?
Mikor, milyen okok miatt kezdett pusztulni a város?
Mert ebben a leírásban csak 1-2 utalás van erről, de engem érdekelne a részletesebb áttekintés is.
(Lehet, hogy ez egy másik blog témája, de akkor is.)

Szergej55 2011.08.11. 14:46:10

Aztabüdösrohadtélet, ez nem semmi.

altimus 2011.08.11. 14:56:08

@milliliteratura: igazad van tevedtem, kalifornia gazdasaga kb 60%-a a nemet gazdasagnak. az is igaz, ahogy irod, hogy a nemet export nagyobb mint az usa exportja, ha nominalisan nagyon kismertekben is de nagyobb. az is igaz, hogy jo messze fel lehet menni eszakra skandinaviaban, de jo sok arrafele a szunyog, meg aztan sokat is van sotet arrafele. de az biztos, hogy messze van. :)

vegulis a mondandom inkabb csak az lett volna, hogy nem mindent lehet megmenteni. detroit es kornyeke pusztul, ahogy a kepeken is latszik. szomoru, de ez van, nincs olyan gazdasagi, uzleti modell amivel eletben lehetne tartani. szerencsere vannak jobban prosperalo reszei is az usa-nak, es abban is biztos vagyok, hogy az amerikai modell eletkepes es fenntarthato. (mint ahogy a nemet is az) mas a ket modell, de mindketto mukodik.

amerikai cegvezeto 2011.08.11. 14:57:18

@ANOka: A valodi pusztulas 3 evvel ezelott kezdodott, amikor a gazdasagi valsag miatt bezartak az autogyarak es az azokat kiszolgalo kisebb egysegek. Az ott dolgozok koltozni kenyszerultek. Munkalehetoseg hijan az ingatlanok erteke meredeken zuhanni kezdett, simian lehet 2-3000 dollarert hazat kapni. A filleres lakasok viszont azokat kezdtek el vonzzani, akiknek csak fillereik vannak : gettos negerek, drogosok, stb. Ahol ok megjelennek, ott nem marad meg normalis ember, igy szep lassan kiurult a varos. Az egeszben az a jo, hogy az uthalozat meg a regi idokben keszult, igy kicsit tulmeretezett a jelenlegi forgalomhoz. De ez azt is jelenti, hogy mindig jol lehet haladni, nincsenek dugok.

apanna 2011.08.11. 15:23:41

@altimus: Na ja, ott van hely pusztítani, otthagyni, máshol újra kezdeni, mert van bőven hely..

SPU 2011.08.11. 15:29:54

ha ilyen a kapitalizmus ott ahol a legjobban csinaljak a bezzegallam amerikaban akkor aszondom addig oruljunk amig itt elunk a csendes felgyarmati periferian az usa elmehet a busba

altimus 2011.08.11. 15:33:12

@apanna: azert az usa-ban boven van pozitiv pelda is. Jelen esetben nem vagyok arrol meggyozodve, hogy gazdasagosabb, kornyezetbaratabb, fenntarthatobb lenne valami olyat vedeni es megorizni amit nem lehet. Pusztitani se pusztit senki semmit, egyszeruen az ido halad elore es elrohad, pusztul minden.

Ahogy masok is irtak egyszeruen a gazdasagi modell nem mukodott. Jott a vilaggazdasagi valsag. De mar evtizedekkel elotte kezdodott a baj. Az amerikai ipar egyszeruen nem tudott a japan autoiparral versenykepes maradni, nem tudott jobbat, olcsobbat, megbizhatobbat ... gyartani. A GM, a Ford sok evtizedes hegemoniajanak vege lett.

(Itt lehet a nemet osszehasonlitasnak letjogosultsaga, mert pl. a nemet autoipar meg tudott ujulni, es a japan kihivasnak meg tudott felelni. Azota persze bekopogott korea, kina, a jatszmanak nincs vege, de a nemet autoipar vitathatatlanul a csucson van)

altimus 2011.08.11. 15:36:29

@Janos32: kis meretben ugyanez megfigyelheto pl. budapesten is. a varos kozepen felepult jopar oriasi bevasarlokozpont, aminek a hatasara az osszes belvarosi, koruti uzlet tonkrement, az egesz varos lerohadt par ev alatt. (lasd Rakoczi ut, Kossuth Lajos utca ...)

Amugy hasonlo fotokat lehetne kesziteni magyarorszagon is, az osszes belvarosi mozinak vege, mindenki a mall-okban levo komplexekbe jar filmet nezni.

Gallion 2011.08.11. 15:46:49

@altimus: Ritkán járhatsz a Rákóczi úton. A 2x3-as autópálya miatt ugyan kiülős helyet képtelenség üzemeltetni, de az út attól még -a posztban tárgyalt épületekkel ellentétben- működik. A környező utcák meg még inkább.

altimus 2011.08.11. 15:53:59

@Gallion: bevallom igy van, ezer eve nem jartam arra, akkora sokk volt az utolso kiruccanas, a bezart uzletek, koszos, beujsagpapirozott kirakatok, a szallo por, kutyaszar latvanya. orulok ha valtozik a kep. vegulis csak gazdasagi prosperitas es fizetokepes kereslet kerdese az egesz. (ez az ami ugyebar megszunt detroitban :)). az andrassy ut kornyeke, vagy az uj 5. keruleti foutca jobban nez ki, arra szoktam jarni, de mondjuk a korut, kiraly utca nem az a tipikus sikertortenet egyelore.

SPU 2011.08.11. 15:57:04

milyen orszag az ahol otszaz nyolcszaz dollart kell havonta leperkalni pviert iskolaert oszt meg kaja sincs vagy ahol egy tisztesseges minden fontosra kiterjedp betegbiutositast sem engedhet meg maganak egy kozeposztalybeli hat nem az igeret foldje annyi szent

altimus 2011.08.11. 16:09:17

@SPU: :) mi speciel majdnem ennyit fizetunk _egy_ ovodai helyert bp-en, es az angol iskola ahova a masik kolyok jar tobb mint ezer dollarba kerul havonta. amugy sokan vannak (mint pl en) akik a fizetos iskola hivei tobb okbol kifolyolag. a kozeposztalynak van az usa-ban betegsegbiztositasa, de a koltsegek olyanok, hogy az osszes orvosi beavatkozast egyszeruen nem lehet mindenki szamara elerhetove tenni. (ezek java mo-on nem is elrheto). (erdemes megnezni az amerikai varhato eletkort, es azt, hogy egy atlag 80 eves milyen allapotban van az usa-ban es mo-on mielott elkezdenenk az ottani rendszert biralni)

Suttora 2011.08.11. 16:24:42

Így múlik el a világ dicsősége...

Egy letűnt kor, a hajdan volt gazdagság fájdalmas memoárjai ezek a valaha nagyszerű épületek.

Suttora 2011.08.11. 16:28:32

De talán még nincs minden veszve, Detroit másik oldala:

www.urbanophile.com/2010/04/11/the-other-side-of-detroit/

SPU 2011.08.11. 16:32:29

na nekem ne mondja senki hogy jobb lenne ha annyit kene fizetni az oviert amennyi egy atlag csalad jovedelmenek kezhatmada ez netto hulyeseg egesz addig ameddig nem lesz tizszeres realjovedelme az embereknek marpedig nem lesz

smartdrive 2011.08.11. 16:45:19

Nagyecsér, Pripjaty, Detroit

SecTorr (törölt) 2011.08.11. 17:07:09

A "drámai" lakosságcsökkenést nem annyira az elszegényedés hozta össze, sokkal inkább az elővárosokba való kiköltözés. Ha Detroit agglomerációját és a várost együtt nézzük, akkor az 1950-es 3.219.256 lakóból 2010-re 4.296.250 lett, szóval világvége ott sincs: en.wikipedia.org/wiki/Detroit

[Ha Budapest városhatára pl. a Hungária körútnál húzódna (az amerikai metropoliszokban ehhez hasonlítható a helyzet), akkor itt is igen durva lakosságcsökkenést lehetne látni.]

yageaden 2011.08.11. 17:14:49

ugy tunik, egyaltalan nem veletlen h itt indult el eloszor az acid, acid-house orulet a 80as evek derekan. (amikor bp-en volt egy "igazi" detroiti acid dj kb 15 eve a faklya klubban, meg reggel 7kor is ott tancolt a fel varos.)

redriot77 2011.08.11. 17:33:30

Kemény. Olyanok a fotók mintha egy új Fallout 3 kiegészítő előzetes képei lennének.

venszivar 2011.08.11. 17:47:02

@Pici Bob a hangya: Húzzon a faszára egy elefánt!EZ IS EGY BARÁTI AJÁNLAT CSUPÁN!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.08.11. 17:58:28

Detroit repülőről jól néz ki. :D Így nagyon elkeserítő látni a régmúlt értékeit. Vagy elbontani, vagy felújítani, de hagyni elrohadni...vétek.

Pszt! 2011.08.11. 18:02:33

Mit csodálkoztok? Megmondta ez a bodzaszedő kinézetű sallerosztó, hogy hanyatlanak a nyugati jóléti államok! :)

fortytwo 2011.08.11. 18:06:39

@Kilo166: nekem is mindig ez jut eszembe a lepattant epuletekrol, hogy mekkora paintball/airsoft partit lehetne egy ilyen helyen rendezni, biztos jo zegzugos lehet a felosztasa egy ilyen szinhaznak vagy vasutallomasnak

kerdesek05 2011.08.11. 18:26:41

miért ilyen gyenge minőségűek a képek?
jogdíj vagy mi?

venszivar 2011.08.11. 18:27:59

Egy fotó kivételével,mindtől"el ájulok"!Hihetetlen!Ennyire rohad a kapitalizmus is........!Valsz. a világon mindenhol így lesz,előbb utóbb,még utóbb,talán más-más,de összességébe egy okból.talán van még 50-100év!?
Milyen szépek voltak,anno ezek a helyek....

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.08.11. 18:53:49

@kerdesek05: Én még szuper minőségben töltöttem fel az adminba, de a blog.hu lebutította a képeket. Próbáld meg itt: marchandmeffre.com/

rajen 2011.08.11. 18:55:38

Jó post, de a képeket már láttam egy amerikai újság összeállításában. Forrás? Poszt-apokalipszis. Nálunk pl. Tiszabő, Hétes-telep, Borsod egyes részei, de akár a 8. ker. bizonyos utcái ilyenek.

ANOka 2011.08.11. 19:02:47

@Janos32:
Akkor ebben a bejegyzésben miért (szinte) minden épületnél 1990-es előtti évszám szerepel, hogy addigra pusztult le/zárták be/stb.?
Szerintem a mostani gazdasági válság csak felgyorsította a pusztulás folyamatát, az már régebben elkezdődött.
De miért, mi okozta?

Dr.perrycox 2011.08.11. 19:35:56

Hát elérkezett: A vég kezdete..

dean23 2011.08.11. 20:10:49

Ide már csak néhány rézbőrű családot kellene beköltöztetni. Egy év múlva az épületekben nem lenne fa, fém, stb...

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2011.08.14. 16:15:04

@873ujr3rk: a képek minősége itt valóban botrányos..., kösz a linket!

Csolt nemzettségbeli 2011.08.15. 01:40:47

Itt még több kép és blog is van Detroit pusztulásáról.
Tényleg olyan, mint Csernobil:

www.forgottendetroit.com/index.html

Nuttika 2011.08.15. 07:38:51

Nem semmi!
Szépen szétverték a várost, az már biztos.
Na ilyen az amerikai álom...

spartáéskus 2011.08.15. 18:01:03

Szevasztok!

Megrémít a felismerés - emlékeztek az Életem c. írásomban a "KALITKA" cím szó alatt írtak - pontosan erről szólnak - ha megszűnik a munkalehetőség /most ne menjünk bele, hogy mesterségesen vagy nem mesterségesen/ akkor megszűnik a szolgáltatások fizetésének is a lehetősége - ha megszűnik a fizetése- akkor megszűnik a szolgáltatás is - magyarul elzárják a csapokat ... és ott a vég... régen írtam a kalitkát - de ez meg ma olvasom, ahogy böngésztem találtam rá 2011. augusztus 15-én 17:56 órakor - csak már egy kérdésem van számomra - ki mondta az agyamba - mert én a szobámat el nem hagytam, hogy leírjam és figyelmeztessem a népeket - és a sok minden amit leírtam több ezer oldalban...

olvassátok el - és elemezzétek mi mert magam sem értettem amit írtam...

szeretettel id. Kiss László

von Piers 2011.08.16. 12:06:01

Amerikában mindig ez van. Ha valami már kiszolgálta az idejét és túl "öreg" lett, teszem azt 40 éves, akkor azt le kell bontani. Nincs bennük semmi műemléktisztelet sajnos.
Ahogy írták már itt minden a profitról szól.
Szomorú...

Almandin 2011.08.17. 19:13:31

@huneuphonium: Nekem is ez jutott eszembe rögtön. Az a kevés műemlék, ami van náluk, az azért az, mert az eszmei értéke nagy (pl. az az épület, amiben aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot). Egyébként főleg az érdekli őket, hogy a házuk, kocsijuk trendi legyen, a többség nem látja meg az értéket egy régebbi épületben. Ez azért kár, mert ott is szaporodhatnának a műemlékek, és néhány száz év múlva a legtöbb város már ott is patinássá válna. Én pl. azért nem laknék szívesen Amerikában, mert zavarna, hogy minden olyan új, nincsenek régi épületek. Nem véletlen, hogy Washington tetszik, talán az az egyetlen USA-beli város, ahol szívesen ellaknék.

HúszTíz 2011.08.31. 08:00:34

Ezek a képek valami hihetetlenül jól néznek ki - még így is, hogy tulajdonképpen a pusztulást ábrázolják; Pripjaty amerikai megfelelője. Durva...

minyimaaa 2011.09.01. 11:57:49

pörgééééééés xD

nemeza 2011.10.30. 08:00:11

Megdöbbentő!
--
A (rév)komáromi erőd is hatalmas, és eléggé lepusztult. Bár ott megvannak a hasznosítási lehetőségek.. Néhány éve jártam ott talán még a válság előtt.. Az megdöbbentő, hogy 20e fős legénységi szállás és 2000 fős tiszti kaszárnya van a komplexumban. Ez utóbbit használta a szlovák hadsereg addig, amíg volt sorkatonaság..

Persze a nagy leromlás a mindent (parkettát, villanydrótot is) magával vivő szovjet hadseregnek köszönhető jórészt.

martianhellacopter 2011.11.09. 21:02:44

Ha már Detroit, épületek és zene...a proto-punk szentélye, a Grande Ballroom is az enyészeté lassan...
Remélem kap még egy esélyt ez a város. Túl sok minden kötődik hozzá...

Remek cikkek, még mindig. Köszönjük!

brov 2011.11.22. 12:52:19

Detroit kapcsán nekünk magyaroknak érdemes megemlíteni a Delray nevezetű városrészt. Korábban külön település volt, és a múlt század elején nagyon sok magyar bevándorló lakott ott. Volt magyar templom, magyar étterem. Sajnos úgy olvatam, hogy ma hasonlóan lerobbant állapotban van. Linkek:
www.old-delray.com/
en.wikipedia.org/wiki/Delray%2C_Detroit

vértes 2011.12.15. 17:24:06

@Alal: Így fog minden olyan város járni ahol a kisebbség lesz a többség.

siófoki35 2012.02.07. 20:24:20

Ez kb. olyan mint Ózd... :(