Az építkezés és a rombolás évszázadai

Jövőre teljesen lerombolják Szabadka történelmi belvárosát?

2011. április 02. - don-kanyar

Több mint 200 eklektikus és magyar szecessziós stílusjegyet magán hordozó épület lebontásával modernizálná Szabadka belvárosát. Bár a tavaly nyáron elkezdett munkálatokat a mostani helyhatósági, és a jövőre esedékes parlamenti választások miatt felfüggesztették, eddig 16 városképi jelentőségű és műemlék épület látta a „rekonstrukciós folyamat” kárát.

Az egykori szabadkai Népszínház (Fotó: Subotica.info)

Új szerb megapolisz?

Szabadka 2004 novemberében megválasztott koszovói szerb származású polgármestere, Saša Vučinić és a többségében szerb képviselőkből álló önkormányzat tavaly januárban adott zöld utat adott a magyar szecessziós műemlékekben gazdag észak-bácskai város történelmi belvárosának szinte teljes lebontásához. A Petar Andrić főépítész jegyezte 2006-os részletes városrendezési terv ugyanis úgy kalkulált, hogy pár éven belül a vajdasági város 3700 ember lakta belvárosa hamarosan 7052 fősre fog duzzadni, ami 88 százalékos népességnövekedést jelent majd. Meghökkentő, de tény, hogy ugyanez a tervezői csapat készítette urbanisztikai hatástanulmányban közölt adatok szerint a központban lakók száma már nem 3700, hanem 4961 fő, a beköltözések utáni várható lakosságszám pedig nem 7052, hanem 7356 ember lett! Ebben a tervben Szabadka 22,54 hektáros belvárosában 48,27 százalékos lakosságszám bővüléssel számoltak a mérnökök. Szabó Zsombor egykori főépítész joggal kérdezte a két kimutatásban szereplő horribilis számbeli különbség láttán, hogy akkor most melyik adat az igazi? „Ugyanis, mi van akkor, ha a jelenlegi lakók száma a 3700 fő, de a tervezet lélekszám a 7356? Mert akkor már 99 százalékos növekedésről beszélhetünk, ami a lakosság megduplázódását jelenti!” Ez a tervezett lakossági lélekszámbővülés eredményezte azt, hogy a városvezetés 2010-ben megengedte, hogy a XIX. században átadott magyar stílusjegyeket felvonultató, a közép-európai szecesszió legszebb földszintes és egyszintes épületeit lebontsák, hogy a helyükre négy – öt emelet magas, „balkánias ízlésben megfogalmazott” irodai, kereskedelmi és lakófunkciókat kiszolgáló betonblokkokat lehessen telepíteni.

Nem mind műemlék, ami annak látszik?

A Petar Andrić-féle részletes szabályozási terv első üteme 22, az ábécé betűivel megegyező blokkokra osztotta fel a belváros Štrosmajerova (egykori Oskola, majd báró Eötvös József) - Dimitrija Tucovića (egykori Széchenyi István)- Jovana Jovanovića Zmaj (egykori Szerb) - Bose MIlićevića (egykori Vasút)- Maksima Gorkog (egykori Damjanich János) utcák határolta keleti szektorát.

Szabadka történelmi belvárosának "rekonstrukciója" (Fotó: Gradsubotica.co.rs)

A tanulmány kimondja: nemzeti kulturális örökségnek csak a Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte szecessziós Városháza és a Zsinagóga számítanak. Az „A” blokkba sorolt, 1910-ben átadott, Zsolnay-díszítőelemekben gazdag műemlék jellegű Városháza tetőterét ettől függetlenül teljesen beépítik az önkormányzat irodái számára, akárcsak az épület átriumát, ahová kávéházakat, könyvesboltokat és éttermeket szeretnének kialakítani. Annak ellenére, hogy még ez a legértelmesebb javaslata a tervnek, Szabó Zsombor szerint érthetetlen, hogy a Városháza oldalában (Trg Slobode - Szabadság tér, korábban Csokonai, majd Hitler tér) található Zsolnay kerámiákkal díszített 1985-ben átadott „Zöld-szökőkutat” - a Városháza pincerendszerének beázására hivatkozva - miért szeretné lebontatni a polgármester, hogy kortárs alkotók alkotta új szökőkutat építsenek fel a helyére, ha bontás helyett elegendő lenne a szigetelés is?

A lebontásra ítélt Macskovics Titusz tervezte egykori Arany Bárány Szálló. A vörös színű épület a Vojnics-palota (Fotó: Skyscrapercity.com)

A „B” blokkba sorolt Korzó (korábban Kossuth Lajos), Vuk Karadžić (nem hivatalosan Bárány köz) utcák, Trg Slobode (korábban Csokonai tér) és az 1932-ben kialakított Jovan Nenad tér (Fekete Iván vezér tér, Délvidék visszakerülésével Teleki tér) által határolt tömböt úgy építenék át, hogy a jelenleg zöldre festett Korzó utcai Macskovics Titusz jegyezte egykori Arany Bárány Szálloda lebontásával (egy másik terv szerint homlokzatának meghagyásával) kibővíthessék a szomszédos 1972-ben átadott társasház alatti szupermarket területét. Bár az épület valóban nem az elmagyarosodott szerb építész főműve, (Macskovics 1875 és 1918 között több mint 360 érvényes építési engedéllyel rendelkező szecessziós stílusú épületet tervezett a városnak) - az ingatlan a mai napig a promenád egyik építészeti különlegessége. Az 1858-ban átadott eklektikus stílusú 4+3+2 tengelyű középrizalitos házhoz az egykori főépítész ugyanis úgy nyúlt hozzá 1904-ben, hogy a földszintet nyújtott félköríves záródású árkádokkal kinyitotta a sétálóutca felé a jugendstil szabadkai szellemében. A beltéri szökőkúttal és üveggel lefedett „pálmafás” átriumban 1920-tól a „Szerb Király” kávéház üzemelt 1941-ig, után a pedig JNH Hadseregotthona lett.

Az egykori szabadkai Arany Bárány Szálló kávéház a XIX. század végén (Fotó: Skyscrapercity.com)

A tervek szerint a „B” blokkból csak két épület maradna meg eredeti formájában: az 1927-ben épült Milivoja Nićin építette sarokpalota, amelynek földszintjén a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság/Jugoszlávia ideje alatt a Continental Bank működött, valamint közvetlenül mellette az 1893-ban felavatott Jedlicska János tervezte — korábban szakszerűtlenül felújított — francia reneszánsz és neogótikus elemeket felvonultató Vojnics Máté-palota, az úgynevezett Vörös Ház. A blokk keleti oldalát lezáró Vuk Karadžić utcában parkolóként üzemelő foghíj helyére egy kis parkot álmodtak meg a tervezők.

A szabadkai Népszínház épülete az 1930-as évek környékén. Balra a Nićin-palota (Fotó: Gradsubotica.co.rs)

Jelentős változásokon fog keresztülmenni a Nićin-palota „ikerpárjaként” emlegetett Hajós Alfréd tervezte egykori Magyar Állami Hitelbank, későbbi nevén Osztoics János-palota is. A „C” blokk és a város egyik legszebb saroképületének tartott 1911-ben felavatott eklektikus stílusú saroképületet ugyanis úgy "bontanák le" a legutolsó megismert tervek szerint, hogy az épületből csak a fő-és mellékhomlokzatok maradnának meg. Az így kialakított  vázszerkezetbe egy olyan kereskedelmi központot telepítenének, amely átnyúlna a szomszédos, 1980-as években átadott három társasház helyén felépítendő  új kereskedelmi egységig. A szomszédos Jovan Nenad tér (egykori Teleki) alá 6 millió euróért, 360 kocsi befogadására alkalmas kétszintes mélygarázs, fölé pedig egy játszótér kerülne.

Baloldalt elől a Hajós Alfréd tervezte Osztoics-palota. Az épület mögött álló házakat az 1930-as években bontották le a szerbek, hogy egy teret alakíthassanak ki a telkeken. A Délvidék visszafoglalása után a teret Teleki Pálról nevezték el. (Fotó: Gradsubotica.co.rs)

A legnagyobb pusztítást az úgynevezett „D” blokkba sorolt területen lesz majd. Útszélesítések címén 23 századfordulón épített egy-kétszintes házat bontanak le a Trg Republike (Köztársaság tér, korábban Szent István tér), Dimitrija Tucovića utca (korábban Széchenyi utca) a Jovana Jovanovića Zmaj (korábban Szerb) és a Partizán utcák (korábban Csernovics Pál utca) határolta területen, hogy helyükre egészségügyi és rekreációs központot, valamint több ötemeletes lakóházat építhessenek. Bár az egykori Teleki térre néző ferences kolostort és az 1470-ben Dengelegi Pongrácz János erdélyi vajda által építtette Kapitányok Házát és templomot (D1) nem bontják le, az egyházi telek mögötti Subote Vrlića utca meghosszabbítása árán 890 új lakás épülne (D2 és D3). Ez a lakásszám a hírhedt Tokiónak nevezett szabadkai lakótömb lakásainak a felét jelenti majd. Az előzetes hatástanulmány szerint itt a lakások négyzetméterenkénti előállítási ára maximum 400–450 euró, eladási ára pedig négyzetméterenként 700 eurónál fog kezdődni. Az eklektikus és klasszicista stílusú házak bontását tavaly nyáron kezdték el.

Bontásra ítélt szabadkai villa a Jovana Zmaj utcában (Fotó: Panoramio.com)

Az egykori Szerb utca átépítési terve. Világoskékkel az új építésű épületeket jelölik, barnával a megőrzendő szecessziós-eklektikus épületeket (Fotó: Gradsubotica.co.rs)

Szintén tavaly április 21-én kezdték el bontani a Corvin Mátyás, Partizán, Jovana Jovanovića Zmaj és a Vase Stajić utcák által közrefogott „E” blokkban Szerbia legrégebbi szecessziós épületeit. A 11-es számú, francia szimbolista-szecessziós, illetve a 13-as szám alatti, bécsi szecessziós mintákat magukon hordozó, Raichle J. Ferenc által tervezett, 1899-ben átadott házakról így nyilatkozott Vass Géza, a Szabadkai Műemlékvédő Intézet igazgatója: „Ez a két épület még ambientálisan sem képez semmilyen építészeti értéket. S mivel ide egy áruház és egy mélygarázs van tervezve, ennek a beépítését is megengedtük” — hangsúlyozta. A szerb kulturális minisztérium tiltakozása ellenére e két épület mellé 15 millió euróért a városvezetés egy 11 000 négyzetméter nagyságú, „Atrium” elnevezésű bevásárlóközpontot is át fog adni, amely alatt 220 férőhelyes mélygarázs lesz. A pláza mellett tovább bővül majd pár éve átadott ám félig üresen álló Galéria Business Center mintegy 40 000 négyzetméternyi területtel. Ide ötemeletes irodaházat, további 8000 négyzetméteren pedig 5 darab éttermet, fürdő- és wellnessközpontot, valamint egy négycsillagos szállodát álmodtak meg.

A tavaly lebontott Raichle J. Ferenc tervezte Vase Stajić utcai villa (Fotó: Gradsubotica.co.rs)

És a helyére épített társasházsor egyike (Fotó: Gradsubotica.co.rs)

Az (E1) blokkba sorolt szerb ortodox templom ugyan megmenekült a bontástól, de a második világháborúban megsérült parókia helyére -a legutolsó tervek szerint- szintén új lakóházak kerülnek majd. Útszélesítés címén összesen 27 darab Raichle J. Ferenc és Macskovics Titusz jegyezte szecessziós épületet szeretnének lebontani az „F”, „G” és „H” blokkokban. Bár kulturális értékekben gazdagnak titulálta a városvezetés az „I” blokkot, mégis 9 bérpalotát szeretne ebben a háztömbben lebontatni a polgármester. Az épületek helyére természetesen újabb lakó- és kereskedelmi egységeket terveztek. A „K” blokkba sorolt Đure Đakovića (egykori Kállay Albert) és Bose MIlićevića (egykori Vasút) utcák közrefogta épületeket lebontva egy új „Solid” névre keresztelt bevásárlónegyedet álmodott meg a városrendezési terv. Az új pláza természetesen a 10-es számú műemlék jellegű ház bontásával is számol, amit még Markovics Titusz tervei alapján 1910-ben adtak át Ungvár József megrendelésére. Mammon isten ötemeletes high-tech pénztemploma szinte rá fog nőni a Lechner Ödön és Pártos Gyula építészpáros jegyezte Leovics-palotára is, amit a közeli Raichle-palota méltó „ellenfelének” tartanak.

Szabadka belvárosának teljes átformálása 2020-ban fejeződne be a bizánci-szerb stílusban épült Star Mozi lebontásával. Az 1887-ben Koczka Gábor tervei alapján kivitelezett, a Korzó és a Đure Đakovića sarkán álló Prokes-palota („J” blokk) és az ezzel az épülettel szemben álló, Csáth Géza által korábban nagyon ünnepelt 1885-ben átadott Markovics Titusz tervezte Manojlović-palotához („M” blokk) egyelőre nem nyúlnak, de a fentiek tükrében előbb-utóbb biztos lesz a sorsuk.

A Skultéty-féle lebontott Népszínház helyén épülő vasbeton valami (Fotó:Subotica.info)

Az új színház magasabb lesz mint a szomszédos házak (Fotó: Gradsubotica.co.rs)

Öröm az ürömben, hogy az idei évben megtartandó helyhatósági, és a jövőre esedékes parlamenti választások miatt az önkormányzat pár héttel ezelőtt felfüggesztette a bontások folytatását abban a hittében, hogy így megtarthatja a lakosság szavazatokban mérhető jóindulatát. Szabó Zsombor szerint jó hír az is, hogy „a válság miatt alaposan megcsappant a vállalkozók építkezési kezdeményezéseinek száma, amit nemcsak a magánszféra, a város és a tartomány pénztelenségével lehet magyarázni, hanem azzal is, hogy Szabadka népességnövekedésével kapcsolatos téves létszámbővülési kalkulációk nem váltak valóra”. (A vonzáskörzetével együtt 150 ezres lakosú vajdasági város népessége a munkanélküliség miatt ráadásul nemhogy nőtt volna, hanem még csökkent is az elmúlt években.) Ennek ellenére nem ülhetnek babérjaikon a történelmi belváros megmentéséért fáradozók, hiszen a 2020-ig szóló urbanisztikai tervet mindenféleképpen végig szeretné vinni a Saša Vučinić vezette önkormányzat. Lovas Ildikó korábbi művelődési tanácsos szavaival élve: „a szakmaiság és a város iránti alázat hiánya mellett Szabadkán durva politikai és gazdasági akarnokság is megmutatkozik.”

Jamrik Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr492793964

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Városrombolás előtt Szabadka 2011.04.07. 14:31:38

  Döbbenetes volt olvasni a Falanszter blog minapi bejegyzését: több mint 200 eklektikus és magyar szecessziós stílusjegyet magán hordozó épület lebontásával modernizálnák Szabadka belvárosát. A blog szerint, bár a tavaly nyáron elkezdett munkálat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endre2714 2011.04.02. 17:55:23

Szánalmas és egyben hihetetlen. Pedig milyen szép város Szabadka...

Csezmiczei Vitéz János 2011.04.03. 11:48:08

Nincsen valamilyen tiltakozó petíció, amit alá lehetne írni? Nagy kár lenne ezeket az épületeket egy jellegtelen ingatlanfejlesztésért beáldozni.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.04.03. 12:01:56

Durva... ennyire növekszik ott a népesség, hogy ezeket a házakat meg is tudják "tölteni" szerbekkel?
taj-kert.blog.hu/2010/04/25/cheausescu_2_0_plaza_utszelesites_melygarazsok_szabadka_belvarosaban

sorica123 (törölt) 2011.04.03. 12:13:09

Én kivételesen nem érzek benne nemzetiségi kérdést, de a nélkül is egy kapitális marhaságnak tűnik.
Olyan jó szerbparódia viselkedés: 'Megmutatjuk, fölrobbantjuk az egészet, ugrálunk is rajta egy kicsit, és aztáááán milesszittt...'. Na mi. Egy jellegtelen város, az lesz. Hülyeség. Aláírást kéne gyűjteni. Tuti, hogy a legtöbb ember aláírná.

sorica123 (törölt) 2011.04.03. 12:15:40

@aesculus: btw, az Ceausescu, amit írni akartál. Nem baj, rá lehet ismerni így is:/// meg a kontextus (rombolás) is alátámasztja, kiről is van szó.

pöcögtető 2011.04.03. 12:30:06

Mi is ugyanezt csináljuk! Budapest - világváros !!!!

¿Qué tapas hay? 2011.04.03. 12:39:44

A remek posztban engem roppantul zavar az utcanevek szerb írásmódjának összevisszasága, egyszer a magyar, egyszer a szerb írásmód szerint. Szóval
Đuro Đaković utca - Makszim Gorkij utca, vagy
Đure Đakovića - Maksima Gorkog

De összevissza?

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2011.04.03. 12:48:32

Szerintem nálunk is ezt kéne csinálni. Milyen jól nézne ki, ha az Andrássy út házai helyére a képen látható sorházat építenének. Francba azzal a sok giccsel, állandóan csak leszakadnak a díszek, még a végén meghal valaki. Legyen tökegyenes, vonalzóval húzott, sok üveges. Az a modern, attól világváros a világváros.

Reterro 2011.04.03. 13:10:08

Hát sajna ilyen a helyzet a határokon túl!
Felvidéken sem rózsásabb a helyzet:

www.felvidek.ma/nezopont/jegyzet-glossza/27765-alku-a-felvideki-magyarsag-rovasara

v2peti 2011.04.03. 13:17:23

Ez nem nemzetiségi kérdés. Ez sima barbárság. Megérdemelne a baromállatja egy Ceausescou díjat. Ő volt ennyire barbár. Szerintem a nem magyarok közül is sokaknál kiveri a biztosítékot egy ilyen barom. Nem is értem, a képviselőtestületben miért nem! :( Biztos építőipari vállalkozása van valamelyiknek!

v2peti 2011.04.03. 13:23:19

Kéne létrehozni egy kétnyelvű (szerb/magyar első a szerb legyen, hogy lássa mindenki, hogy ez nem nemzetiségfüggő dolog) Facebook kezdezményezést! Mentsük meg Szabadka belvárosát címmel! (Hogy mondják ezt szerbül?)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.04.03. 13:56:14

@v2peti: azzal biztosan meg fogod menteni! veled vagyunk!

jules14 2011.04.03. 14:08:23

Szerencsére ennek az írásnak semmi köze a valósághoz. Fikció, egy halom badarságot összehordó írás. Szabadkai vagyok, pontosan ismerem a terveket. Sajnálom, hogy az Index kirakta ezt a linket, remélem a cikk írója mielőbb megismerkedik a valósággal...

Vincenzo90 2011.04.03. 14:33:16

Faszkalapok. Nem lesz majd a magyarságra emlékeztető épület, eltűntetik a történelmet, pár zs-kategóriás gengszter nagyot kaszál az új társasházakon... Ennyi ez az egész. 100 év mulva majd azt mondják, hogy ott nem is voltak soha magyarok, és nem építettek soha ott semmit.

Vincenzo90 2011.04.03. 14:35:54

Simán ráismerni a román módszerekre. Annyival ügyesebbek a románok, hogy pl Segesvár mellett az 5 éves templom cserepein díszeleg az 1725 felirat, mintha azóta ott állna a templom.

nagygab 2011.04.03. 14:45:02

Tragédia. Nemcsak a magyaroké, a szerbeké is.

Gera 2011.04.03. 15:23:42

Nem ismerem Szabadka belvárosát, a cikk meg nem ad elég információt ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak, úgyhogy nem is fogok, csak azt szeretném megjegyezni, hogy a felsorolt épületekből láthatóan 100 éve is lebontották a fél belvárost, hogy ezeket megépíthessék. Hol van az megírva, hogy az az érték, amit akkor húztak fel az ingatlanfejlesztők, akik semmiben nem különböztek mai társaiktól és ugyanúgy ledózerolták a fél belvárost? Csak akkor más volt az építészeti stílus, de amúgy ugyanaz történt. Egyébként meg mindenki úgy kúrja szét a városát, ahogy akarja, ezt sem kívülről kényszerítik rájuk.

nikknikk 2011.04.03. 15:26:22

Remélem nem lesz rá pénzük.....
a Macskovics és Raichle házakat sajnálom, kár volt értük. Eddig úgy tűnt Szabadka jobban őrzi a tardíciókat, de minden véges ezekszerint. A Városházához tilos lenne hozzányúlni, az előtte lévő szökökút felújításáról eddigi információim szerint nemrég tárgyaltak.
Több Zsolnays épület viszont szépen fel van újítva(Raichle palota, Keresk. Bank egykori épülete: a "Putnik" ház,a Magyar Főpkonzulátus stb) és a Múzeum is felújított Vágó tervezte házba költözött nemrég.

nikknikk 2011.04.03. 15:29:38

Már bocsánat de nem ment egy kicsit mellé itt most a szerző? (némileg ismerem a szabdkai épületeket ezek sorsát)

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.03. 15:42:00

Anélkül, hogy ismerném a szabadkai állapotokat: mégis mit vársz, amikor Budapesten, a belvárosi arrogáns tóni, hasonló mocsokságokra ad engedélyt?

Törteli Tivadar 2011.04.03. 15:43:12

@Gera: Mit gondolsz, milyen épületek voltak azelőtt, mielőtt ezek megépültek? Talán földszintes vályogviskók, vagy esetleg téglaházak halmaza, nem pedig egy koncepciózus, egységes, és nem mellesleg esztétikus városközpont, mint amilyen a mai. Azt a pénzt amit erre a rombolásra kidobnak, inkább a zsinagóga tatarozására fordíthatnák.

nikknikk 2011.04.03. 15:47:37

@golazzo: a zsinagóga felújítása nagyjából elkészült!unesco védett épületről van szó...
nekem úgy tűnik itt sokan pontos információk hiányában inkább csak vagdalkoznak jó magyar módra,

ninimimi 2011.04.03. 15:49:52

Valamiért Ceausescu erdélyi falurombolása jutott eszembe...
Meg az, hogy a szlovák uniós csatlakozást hazánk előbbi uniós tagként megakadályozhatta volna. Nem tette, mert a szlovákok igen rendesek voltak az ottani magyarokkal és megígérték, hogy ez így is marad. Maradt is, egészen addig, amíg belül nem lettek az Európai Unióban. Utána jött a fekete leves, akarom mondani nyelvtörvény.
Nos, ha jól tudom, a szerbek igen törekszenek az Unióba. Elkövetjük-e vajon ugyanazt a hibát, amit az előző, hasonló esetben a szlovákokkal?

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.04.03. 15:54:09

@nikknikk: Mire tetszik gondolni? A Városházának beépítik a tetőterét. Ok. Nem is írtam, hogy lebontják. A zsinagóga védett, erről sem írtam, hogy lebontják, mint ahogy arról sem, hogy a Raichle-palotát lebontják.

nikknikk 2011.04.03. 16:06:27

nem is ezekre reflektáltam remélem ez kiderült feljebb:én sajnos nem tudok ilyen katagórikus imperatívuszokban gondolkodni, hogy végeznek a városmaggal: változhatnak a vezetők, elapadhat pénz stb stb, ismerem Szabadkát, szeretem és ismerem az elmúlt időszak építészeti történeteit is....persze illúzióim sincsenek, de tutti nem gerjesztenék indulatokat.... a magam eszközeivel amikor tudom segítem a diaszpóra magyarság életét, nem könnyű nekik, és az örökségnek sem, ezt senki sem állítja.

don-kanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.04.03. 16:22:36

@nikknikk: Nem volt célom indulatokat gerjeszteni. Saša Vučinić polgármester ugyanis nem magyarellenes éllel szeretné modernizálni Szabadka belvárosát, hanem "vadkapitalista" felfogásban. Valószínűleg a jelenleg regnáló főépítésszel anyagilag is érdekelt az intézményesített telespekulációkban, építkezési vállalkozók nyújtott jobb kezek elfogadásában, mint erről a korábbi főépítész és műemlékesek a Magyar Szóban számtalanszor beszámoltak. Persze a világ változik, az épületekkel szembeni igények is mások ma már, mint 100 évvel ezelőtt; de például azért utazok külföldre nyaralni, hogy az adott város építészeti örökségét megnézzük. Ebben a felfogásban ha a párizsi Sacre-Coeur templomot nem bontjuk le, de a mellette álló XIX. századi épületeket igen, akkor az a templom már nem fogja azt a kellemes benyomást visszaadni, mint a korábban szervesen hozzáilleszkedő épületekkel közösen. Szabadka esetében ez a felfogás azért problematikusabb, mert jóval kisebb városról van szó, mint a francia főváros.

nikknikk 2011.04.03. 16:38:01

@don-kanyar: már bocs, hogy belebeszélek de akkor talán zárójelben ezt is érdemes lett volna említeni egy ilyen kényes helyzetben, hiszen a kommentekből az derül ki, sokan magyarellenes lépesnek is gondolják. Nyilván a szerbek sem különbek deákné vásznánál, hiszen mi is történik az Andrássy úton,vagy a zsidónegyedben:nyilván vadkapitaliznus dúl errefelé is, amivel a magam részéről nem óhajtok foglalkozni nem az én világom, nem én idéztem elő stb, maradok az építészeti-kulturális örökség védelménél, ha van pozitív azt bemutatni. Tényleg nem kötekedésből írok, csak bosszant a sok félrértett rossz irányba vivő komment...(valójában nem igen olvasom ezeket, most csak a város miatt tettem, mert nagyon szeretem:)

Muity Mijo · http://sos-bunyevacok-bunjevci.blog.hu/ 2011.04.03. 16:42:04

@ninimimi: Nicolae hozzánk képest kismiska volt. A különbség főként abban mutatkozik meg, hogy ő drabális látványossággal pusztított, mi meg sunyi és rafinált módon gyilkoljuk le falvainkat.
Arra azért nem fogadnék, hogy a szerbek olyan rettenetesen kapaszkodnak az EU szekerére, ven ekőttük éppen elég példa, mivel is jár ez pár szomszéduk esetében.
Azért egy ma tartandó magyarországi népszavazás eredményére befizetnék.

~zoli79 2011.04.03. 21:58:36

Jó cikk lenne ez, kár, hogy elviszi a lényegről a figyelmet az ehhez hasonló mondatokban rejlő sugalmazások:
"Szabadka 2004 novemberében megválasztott koszovói szerb származású polgármestere, Saša Vučinić és a többségében szerb képviselőkből álló önkormányzat tavaly januárban adott zöld utat adott a magyar szecessziós műemlékekben gazdag észak-bácskai város történelmi belvárosának szinte teljes lebontásához."

És ez rögtön az első mondat!

Egyébként mi az, hogy "magyar" szecesszió? Titus Mačković színmagyar volt? A vajdaság egy soknemzetiségi, színes tartomány, szakmai kérdésekben nem kellene nemzetiségi kérdéseket vetíteni.
Ahogy itthon ma is élő nyomott hagytak a törökök, osztrákok, amiket mi saját építészeti örökségünknek tekintünk, úgy a Vajdaságban is sajátjának tekinthet monarchia kori építészeti emlékeket egy szerb, horvát vagy bunyevác (főleg, hogy a Vajdaság már akkor is kevert nemzetiségű volt).

VIKUNYA 2011.04.05. 22:54:06

Ez bizony nem etnikai kérdés, hanem valóban korrupciós kérdés, ahogy a színház lebontása sem volt etnikai kérdés. Amikor a színház lebontása ellen tiltakoztunk, akkor a párthű magyarok támadtak minket a legjobban, mert épp magyar polgármester volt. Nem értették, hogy miért álltunk a "szerbek mellé". Tiszta őrület. Ennek fényében Lovas Ildikó kiváló szabadkai író mondatait nettó álszentségnek tartom. Hiszen a színház lerombolásáért ő is küzdött demagóg módon pártfegyelemből. Szégyellje magát ő is, hiszen ezzel muníciót adott a stupid, városellenes jelenlegi városvezetés álmodernizációs rombolásának!

Arges 2011.04.13. 18:16:09

@~zoli79:
Zoli! Ha valamit nem értesz, az még egyáltalán nem biztos, hogy rossz.
Azt pedig neked kell tudnod, hogy mi/ki a magyar. Nem fogja neked elmagyarázni senki. - Ha a 79 a születési évedre utal, akkor már különösen tudnod kellene, hogy mi az, hogy magyar.

A cikk tökjó, és nagyon is korrekt! Alapvetően, egy panamára, panamák sorozatára hívja fel a figyelmet. Ellentétben a te hsz-eddel, amely elakarja terelni a tárgyról a figyelmet, elégé bugyuta módon.
Hallgattál volna....

~zoli79 2011.04.17. 21:26:46

@Arges: Az, hogy felteszek egy kérdést még nem jelenti azt, hogy nem értek valamit. De ha szerinted nem értem, hát üsse kő! Mindjárt hajítom is kifelé az építészmérnök diplomámat, szegedi lakcímkártyámat és a témában olvasott több könyvemet...

Arges 2011.04.19. 16:41:45

@~zoli79:
Azt sem érted, amit én írtam.
Azért ne ad fel, ne ugorj a kidobott cuccaid után! Menj le értük, s szedd fel őket, s kezd újra.
Megfogod érteni!

nikknikk 2011.04.26. 08:34:31

index.hu/kulfold/2011/04/23/a_szabadkai_varosrombolas_legendaja/
(a szabadkai színház ledöntése a Kasza - Kucsera tandem nevéhez fűződik.. 2007-ből, ők pedig mint tudjuk magyarok)

lionessrui 2011.10.19. 14:07:31

Üdvözletem!

Végre elindult egy petíció Szabadka megmentése érdekében:

www.varaljaszovetseg.hu/02/

Írjuk alá minél többen!