Az építkezés és a rombolás évszázadai

Sztálin fényűző grúziai dácsái és bunkerei

2011. március 12. - don-kanyar

Most március 5-én volt 58 éve, hogy Berija mérgezése következtében elhunyt Moszkva melletti dácsájában Sztálin. Efölötti örömünk miatt a 19 minden luxussal ellátott nyaralója közül  nézzük meg hogyan vakációzott a "nép fia" grúziai  villáiban.

Sztálin Múzeum egyik terme Goriban (Fotó: Newstatesman.com)

A szovjet-és kommunistaellenes Grúzia

Sztálin mindig ambivalensen kötődött Grúziához. A közel 8000 éves múlttal (a történelem egyik legősibb írása, saját ábécé, ókori argonauták, Szent György) rendelkező szülőföldjét szerette, mélyen Istenfélő lakosait azonban ki nem állhatta. Gyűlöletét csak fokozta, hogy a Szovjetunió éléskamrájának tartott észak-kaukázusi autonóm tagállam az azeriekkel, a csecsenekkel, az oszétokkal, az ingusokkal és a cserkeszekkel karöltve mintegy 30 ezer fős katonai kontingenssel segítette ki a Vörös Hadsereg ellen harcoló Wehrmachtot Eduard Wagner altábornagy kezdeményezésére. A jó harci morált jól jellemezte, hogy a kilenc kaukázusi zászlóalj Theodor Oberländer vezetésével 1942. július 28-tól 1943. május 12-ig egy teljes szovjet páncélos hadosztályt is le tudott már kötni a kaukázusi fronton. Grúzia ráadásul 1944 októberében az azeriekkel, a kelet-kaukázusiakkal és az örményekkel karöltve megalapította a négy nemzet konföderációján alapuló úgynevezett Kaukázusi Tanácsot, amely egy a Szovjetuniótól való független állam kikiáltását tűzte ki maga elé. A Harmadik Birodalom 1945. március 17-én Alfred Rosenbergen, a keleti ügyek miniszterén keresztül biztosította politikai és katonai támogatásáról a négy nemzet törekvését.

Sztálin grúziai dácsái (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Mjúszeri-hegyi dácsa

Mivel Sztálin már a második világháborút megelőző években is tisztában volt népe szovjet-és kommunistaellenességével, így a vezér a Nagy Honvédő Háború befejezéséig csak egy dácsát „mert” építtetni az abház tengerpartra. Választása a Gagra (Гагры) falutól légvonalban 26 kilométere keletre eső 45 méter magas Mjúszeri (Мюссеры) hegyre esett. A nyári lak terveinek elkészítésére Sztálin akkori állandó építészét- Miron Merzsanovot (Миро́н Ива́нович Мержа́нов) kérte fel. Bár a bauhaus stílusú épület terveit többször kellett a mérnöknek módosítania-, az ingatlan a Fekete-tenger posztkonstruktivista villáinak egyik legszebb darabja lett. Az 1933-ban, más források szerint 1935-ben átadott teraszokkal, erkéllyel és kültéri fedett íves ganggal gazdagított „T” alaprajzú házat annyira megszerette Joszif, hogy egyes híradások szerint Sztálin minden nyáron legalább egy hetet itt töltött. (Az év többi részében Molotov, Zsukov, Vorosilov és Hruscsov pihente itt ki fáradalmait.) A generalisszumusz halála után a moszkvai apparátcsikoknak már kicsinek bizonyult az egyszintes, 300 négyzetméteres, 6 szobás dácsa-, így az ingatlant 1994-ig leginkább a grúz párttitkárok és párttagok használták nyaranta. A dácsa nyílászáróit és teraszait ekkoriban nagyobbították meg, így a jelenleg csak kívülről látogatható épület ma már nem adja vissza a 30-as évek hangulatát.

Sztálin Mjúszeri-hegyi dácsája (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Mjúszeri-hegyről élvezhető Fekete-tengeri látvány 1991-ben került ismét a Kreml előterébe, amikor Gorbacsov közvetlenül a Sztálin-dácsa alá terveztette meg 480 hektárnyi földdarabján saját négyszintes 40 szobából álló nyaralóját Аlekszander Csekmarev (Александр Чекмарев) építésszel. A Komszomolszkaja Pravda internetes kiadása szerint a több mint 8000 össznégyzetméteres Gorbi-dácsát a volt államelnök nemcsak közúton, vagy a közeli katonai repülőtérről közelíthette meg, hanem a tengerfenék alatt kiépített tengeralattjáró állomásról is. Az Izvesztyia napilap ellenben azt állítja, hogy a "jugoszláv vendégmunkásokkal megépített alagút két év múlva beszakadt", így Gorbacsov sohasem tudta a tengerfenék alól megközelíteni rezidenciáját. Az abház hatóságok egyébként tavaly decemberben kérték vissza a két villa tulajdonjogát Moszkvától, amit még az első abház elnök, Vlagyiszlav Ardzinba ajándékozott oda, vagy talán vissza 1994-ben Oroszországnak. Míg a Mjúszeri Sztálin-dácsát az északi szélesség 43°09’17” keleti hosszúság 40°27’28” koordinátái mentén lehet megnézni, addig a Gorbacsov-villát az északi szélesség 43°09’06” keleti hosszúság 40°27’20” találkozásánál.

Gorbacsov Mjúszeri -hegyi dácsája (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A "Hideg folyó-menti" dácsa

A Fekete-tenger abháziai partszakaszát Sztálin 1946-1947 között szóratta tele dácsáival. A korábban említett Gagra falutól légvonalban 11 kilométere most nyugatra megépíttet második villa a tengerszint felett több mint 130 méter magasságban épült meg egy fenyves peremén. Mivel a Miron Merzsanov tervezte épületet stratégiai okokból méregzöldre festették le, így az ingatlant állítólag sem a levegőből, sem a part mentén haladó kavicsos útról nem lehetett jól látni. (A rejtés miatt például a kertben is csak térdmagasságig érő ostorlámpák világíthattak.) A kétszintes épületnek az egyharmada mélyen benyúlt a hegy gyomrába is. A sziklába rejtett szobákat itt úgy bányásztatta ki az NKVD a közel 1000 grúz és azeri rabbal, hogy azok egy esetleges levegőből, vagy tenger felől érkező rakétatámadásnak is ellent tudjanak állni. A hegy belsejében kialakított zsilipekkel jól zárható pánikszobaként is jól funkcionáló helyiségeket ennek megfelelően 60 centiméter széles vasbetonvasalással is megerősítették. Innen indul az a liftakna is, amelynek földszintjéről egy közel 800 méter hosszú lambériázott és kicsempézett alagúton keresztül ellehetett érni a közeli hegyi patak mentén futó álcázott magánutat is. A hideg folyóról (Холодная речка) elnevezett nyaralót egyébként három gyűrűben felállított 300 főből álló NKVD-s tiszti alakulat védte.

A neoklasszicista stílusú 500 négyzetméteres ingatlanban nyolc lambériázott szoba szolgálta ki a diktátor nyugalmát, amelyekben puha szárított hínárral és füvekkel kitömött kanapék és franciaágyak sorakoztak.  A nyaralóban nemcsak egy több mint 3 tonnás 3 gránitlapból összerakott billiárd asztal, egy filmnézésre is kiképzett folyosó volt, hanem a nappaliban egy fekete versenyzongorát is elhelyeztek a diktátor szórakoztatására. (Koba egyébként maga sohasem, csak Szvetlana Allilujeva lányával közösen játszott néhanapján ezen a hangszeren. Lánya egyébként nem ebben az épületben, hanem az innen 110 méterrel feljebb külön neki építtetett gerendaházban pihenhetett nyaranta.) Bár Sztálin sohasem tanult meg úszni, a generalisszimusz a tengervíz nyújtotta örömökről sem mondott le: 160 centiméter hosszú fürdőkádjában mindig felmelegített tengervízben fürdött a 156 centis nagyfőnök. Koba fulladástól való félelme annyira erős volt, hogy -egy helyiség kivételével- a szobák falait és mennyezeteit borító intarzia berakásos gesztenye, fehér bükk és diófa burkolatokat sem lehetett lelakkozni.  Bár a Szovjetunió vezetője „megpróbált puritánul élni”, a nyaraló úgynevezett ezüst szobáját korelszki nyírfával burkolták be, amelynek ára akkoriban az aranyéval vetekedett.  A napjainkban múzeumként funkcionáló ingatlant az északi szélesség 43°21’47” és a keleti hosszúság 40°06’58” lehet meglesni.

A "Hideg folyó" dácsa (Grafika:Falanszter.blog.hu)

Az Új Athosz-hegyi dácsa

Sztálin egyházellenessége miatt bár kissé érthetetlen, de tény: 1947-ben a diktátor az újabb grúziai dácsáját Abházia spirituális központjába, az 1300 lakosú Új Athos (Новый Афон) városka egyik hegygerincére álmodta meg. (A legendák szerint a tengerparti település első lakója kánaáni buzgó Simon apostol volt, aki a város alatt mai napig látogatható barlangrendszer egyik oldalágában élt. Szent József testvére sziklarejteke felé az ortodox egyház 1896-ban építtette fel hatalmas katedrálisát.) A diktátor új nyári lakja a korábbi nyaralókkal ellentétben nem a „sztálini empír”, hanem mediterrán hangulatú eklektikus vonalvezetés mentén épült fel. A kétszintes középrizalitos ház első emeletét kváderezett hasáb alakú oszlopokkal és ballusztráddal tagolt nyitott árkáddal vették körbe. A villa első emeletén egy citrus és eukaliptuszfákkal beültetett hatalmas terasz átadására is sor került, ahol hajnalig tartó 20-25 fős banketteket rendeztek nyaranta. A 15 méter hosszú teraszról nemcsak a tengerre, hanem a katedrálisra is jó kilátás nyílt. Az 1200 négyzetméteres nyaralóban 6 hatalmas szoba állt Sztálin rendelkezésére, amiből a két hálószoba egyenként több mint 50-50 négyzetmétert tettek ki. Az ország és a kommunista országok zavartalan irányítása érdekében egy 16 férőhelyes tágas tárgyalótermet és egy 60 négyzetméteres billiárd szobát is kialakítottak a "Főnöknek". Mint a korábbi abház nyaralóknál, a falakat itt is intarziaberakással díszített gesztenyével, bükkel és dióval vonták be. A szobákat mahagóniból készült bútorokkal rendezték be. A híradások szerint Koba nem szerette sem az épületet, sem a hozzá tartozó 120 hektáros parkot. Életében is csak egyetlenegy alkalommal aludt itt. Ódzkodásának több oka is lehetett: vagy a közeli katedrális látványa zavarhatta (amelynek egykori férfikolostorában Berijának is kialakítottak egy nyaralót), vagy pedig a padlóig érő brokáttal díszített súlyos függönyök-, amelyek mögött mindig orgyilkosokat sejtett. A villa napjainkban hotelként és múzeumként üzemel, akárcsak a közeli, 1958-ban átadott szürke gránittal borított középrizalitos Hruscsov-dácsa. Az egykori Sztálin-lakban egyébként gyakran nyaralgat Moszkva volt polgármestere Jurij Luzskov, és a botrányairól híres Vlagyimir Zsirinovszkij politikus is. A hotel honlapja szerint egy éjszaka 2700 rubelbe (kb. 19 ezer forintba) kerül fejenként. Az épület az északi szélesség 43°05’50”, keleti hosszúság 40°49’10” metszéspontján áll.

Sztálin Új Athosz-hegyi dácsája, és az onnan látható katedrális (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Szuhumiban álló kastély

A Mjúszeri dácsától keletre, légvonalban 52 kilométernyire áll Sztálin Szuhumi (Сухуми ) város déli peremén álló kastélya. A 600 négyzetméteres ingatlant nem ő, hanem még a Romanovok építették a XIX. század végén. A romantikus stílusban felépített kétszintes saroktornyos nyaralóban 20 szoba állt a diktátor rendelkezésére. A villában annak ellenére ritkán nyaralt Koba, hogy kedves emlékek fűződtek hozzá: Berija papírra vetett visszaemlékezései szerint 1924. január 18-án Sztálin ugyanis itt vitatta meg Trockijjal, hogy ki legyen a haldokló Lenin utódja. Bár a 600 hektáros parkkal rendelkező ingatlan hivatalosan a Grúz Tudományos Akadémia bárki által látogatható botanikus kertjének egyik fő attrakciója, az intézmény nem látogatható. Napjainkban az abház elnök használja a rezidenciáját. Aki madártávlatból megnézné az épületet, akkor annak az  északi szélesség 49°59’36” keleti hosszúság 41°03’11” koordináták mentén kell keresgélnie.

A szuhumi mellett álló kastély (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Rica-tavi dácsa-komplexum

Koba 1946 március közepén indult el többedmagával Szocsiból a Kaukázus déli lejtőjénél elterülő festőien szép Rica (Рица) tóhoz, hogy szemrevételezze „szeretett” grúz népének felépítendő 150 ágyas tüdőszanatórium pontos helyszínét. A tengerszint felett 950 méteres magasságban elnyúló, átlagosan 63 méter mély tó egy 2200 és egy 3200 méter magas hegy által közrefogott szurdok közepén terül el. Bár a kitűnő levegője és a gazdag halállománya (pisztráng) miatt a helyiek gyakran keresték fel az 1,27 négyzetkilométer nagyságú tavat, a tengerszem környéke teljesen kiépítetlen volt. A generalisszimusz testőrparancsnokainak Alexander Ribin őrnagy és Nyikolaj Szidorovics Vlaszik naplóiból tudjuk, hogy Avramenko (Авраменко) építész több tonna dinamit felrobbantása által látta csak biztosítottnak a tó körül közút kiépítését. Tetézte a problémákat, hogy a göröngyös út miatt a diktátor kocsija defektet kapott, így Sztálin társaival és magánőrségével közösen kénytelen volt egy cári időkben épült házikót pár napra eloroznia lakóitól. „Mivel nem volt ágy a víkendházban, Sztálin pár vastag szőnyeget magára húzott, majd csizmával a lábán rögtön mély álomba szenderült az étkezőasztal tetején. Reggel panaszkodott, hogy rosszul aludt, mert valaki nagyon horkolt mellette. Másnap átköltözött a közeli fészerbe, ahová valahonnan egy emeletes vaságyat hozatott Rivlával. Itt már pár órás alvás után hajnalban kipihenten kelt fel. Miután az összes építési kérdést megoldotta, és a kocsit is rendbe rakták, harmadnapra visszatért Szocsiba.”

Koba „gerincességére” jellemző, hogy miután építészével közösen visszatért a Fekete-tengeri kikötővárosba, döntését rögtön megváltoztatta. Szanatórium helyett inkább egy újabb dácsa megtervezését rendelte meg Avramenkótól. A 200 négyzetméteres, 4 szobás faházat bár 1947-ben időben átadták a munkára kiválasztott elítéltek, egy villámcsapás következtében az épület még abban az évben teljesen leégett. A második Rica-tavi dácsát éppen ezért már nemcsak kőből építették meg, hanem a tó időszakos 2-3 méteres vízszintingadozása miatt jól szigetelt kőlábazatokkal is ellátták. Az újjáépített villában természetesen szintén átadásra került egy billiárd szoba, egy filmnézésre alkalmas terem, a nappaliban pedig szintén ott állt az elmaradhatatlan versenyzongora is. A szobák falait -akárcsak a többi abháziai nyaraló esetében-, itt is drága faburkolatokkal vonták be. Alexander Ribin így ír naplójában a Rica-dácsában töltött nyarakról: „Sztálin nemcsak nagyon ügyes kezű ember volt, hanem vidám és nagylelkű is. Gyakran előfordult, hogy ő maga készítette el a Politikai Bizottság tagjainak a nyársra húzott siskebabot a ház mögött kialakított tűzrakó helyen. Sztálin a Ricában gyakran főzött levest is, amelyet mindig hatalmas kanalával kóstolgatott. Sokszor ment el halászni is a környék tiszta vizű folyóira.”  Sztálin 5 alkalommal, összesen 35 napig élvezte a Rica-dácsa nyújtotta kényelmet, illetve a tó szív-és érrendszeri, gyomor-és bélrendszeri problémákat orvosló hatékonyságát. Hruscsov 1961-ben építette fel a Sztálin-villa mellé a sajátját, amit 1969-ben Brezsnyev egy üvegezett folyosóval kötött össze. Ekkor épült meg a nyaraló helikopter fel-és leszállóhelye is. A kiterjedt ingatlankomplexumot az északi szélesség 43°29’06” keleti hosszúság 40°32’14” kereszteződésében lehet megnézni.

A Rica-tavi dácsa (Grafika: Falanszter.blog.hu)

A Chaltubóban és a Borzsomiban álló villák

Bár Sztálin a fent említett abháziai villákon kívül nem épített több nyaralót Grúziában, a szakirodalom további kettő ingatlanról állítja, hogy a generalisszimuszé volt. Az egyik ilyen épület a grúz Karlovy Varyként is emlegetett Chaltubó (Цхалтубо) fürdővárosban lelhető fel, ahová Koba a Grúz Kommunista Párt első titkárának, Csarkviani meghívását elfogadva, 1951-ben érkezett meg államelnökként először. A baráti fogadtatás ellenére a diktátor lesújtó véleménnyel volt a Grúz Központi Bizottság és a Grúz Miniszterek Tanácsa által üzemeltetett szanatórium állapotáról. Vlaszik erről így írt: „a kétszintes épületben már évek óta nem volt víz és fűtés. A folyosók végeiben kialakított mellékhelyiségek ajtóin hiányoztak a kilincsek, amelyiken találunk valamilyen reteszt, az már annyira rozsdás volt, hogy nem lehetett miattuk becsukni az ajtókat. Sajnos kénytelenek vagyunk mindenki szeme láttára így elvégezni a nagydolgunkat. A szívem vérzett, amikor láttam, hogy a Főnök ideges volt, és ragaszkodott hozzá, hogy nekünk kell gyorsan helyreállítani az ingatlanban a rendet. Helyi támogatás nélkül azonban nem tudtam én sem két nap alatt elrendezni az egészet, így gyorsan tovább utazunk Borzsomiba.”  A 200 négyzetméteres 5 szobából álló épület az északi szélesség 42°19’54” keleti hosszúság 42°36’17” mentén nézhető meg.

A Leon Benois tervezte borzsomi Romanov palota (Fotó: Wikipedia.ru)

Borzsomiban (Боржоми) már kellemesebb környezett fogadta Sztálint. Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy a fürdőváros Likani városrészében 1895-ben átadott 300 négyzetméteres Romanov-palota a párizsi luxust követte. Annak tükrében, hogy Miklós nagyherceg kétszintes nyári rezidenciáját a francia Leon Benois tervezte, már érhető. A 9 szobából álló villa 2006 áprilisa óta a kazah KazMunayGas állami cég grúziai székhelye. Az egykori cári nyaraló az északi szélesség 41°49’41” keleti hosszúság 43°21’51” koordinátái mentén látható.

Jamrik Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr552734144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minyimaaa 2011.03.13. 15:00:12

jó gyűjtés, grat !

Morfeusz 2011.03.13. 15:42:56

@tölgyes: Az ukrajnai éhezés oka az örökölt viszonyokban keresendő, a gabonaexport pedig legenda. Évtizedek óta összehangolt antisztálinista propaganda folyik, legendákkal és hazugságokkal fűszerezve. A Dialektika folyóiratban elég pontos cikksorozat található az ukrajnai éhezés okairól, de a történészek között sem mindenki vált a mostani kurzus martalékává.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 16:25:44

@Morfeusz:

Mint Fidel Castro. Nincstelen ember, a fizetése havi 15 ezer forint (nem vicc). Az, hogy ingyen használja az egész országot és bármit megszerezhet, az persze más kérdés. Pl. amikor az egyik unokának igazi német kutya kellett, felültették a repülőgépre az unokát, kisérettel, testőrökkel, stb. és elzarándokoltak német kutyafarmokra kölyökkutyát választani. Olcsón meg is lett az egész: alig párszáz átlagkubai éves jövedelméből sikerült elintézni az egészet. Szóval ÍGY elég könnyű kevés pénzből, vagyontalanul megélni...

egy nik a sok közül 2011.03.13. 16:27:10

@Morfeusz: Az ukrajnai éhezés oka a kommunista hatóságok állami terrorgépezet támogatta rekvirálásai. 1917 óta összehangolt bolsevik-kommunista-szocialista propaganda folyik, rágalmazásokkal és hazugságokkal fűszerezve, pl. a Dialektika folyóiratban is cikksorozatnyi hazudozás található az ukrajnai éhezés okairól, de a kommunizmusban kinevelt történészek legtöbbje is a kurzus martalékává vált.

Intizar 2011.03.13. 16:30:38

Sztálin tény, hogy stroke-ot kapott, másik tény, hogy nem lehet kimutatni, hogy volt-e hozzá köze mérgezésnek s a mérgezésnek Berijához. Nem mintha az esemény bármely szereplőjét mentegetni akarnám, bármelyikük megérdemli (-te volna)a kivégzést.
De nem méltó az ismeretterjesztés nemes szelleméhez, hogy egy ilyen cikkben bizonyítatlan dolgokat kétségbevonhatatlan igazságként közöljünk. Az isten szerelmére, annyira nehéz hozzátenni, hogy "valószínűleg"? Amikor a becsület múlik rajta?

Intizar 2011.03.13. 16:31:46

Ja, és nagyon kérem, ne jöjjenek nekem azzal, hogy Berija bevallotta. Virág elvtárs is bevallotta a békaembereket.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 16:35:53

@egy nik a sok közül:

Nem, a vita arról szól, hogy tervezett népírtásról van-e szó vagy sem. A tényeket senki sem vitatja.

Az új ukrán nacionalizmus a témát nemzetépító mitológiája részeként kezeli, s természetesen így nem lehet más, mint hamis. Semmiféle népírtás nem történt.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 16:37:54

@Morfeusz:

Nem, az éhinség oka a kommunista ideológia és a kommunista gazdálkodás. A Marx tévészméin kialakított leninista szörnyállam egyenes következménye. Az viszont tény, hogy nem tervezett népírtás volt, "csak" a kommunista gazdaság normál működésének a terméke.

elizon pucsnik 2011.03.13. 16:51:39

szegénykének,aztán a vörös téri dácsából is mennie kellett...(azt se egyedül használta)

Morfeusz 2011.03.13. 17:54:17

Mindenesetre ez a "szörnyállam" a második világháborúban tönkreverte a világ legerősebb hadseregét, s a sztálini korszakban egyetlen évtized alatt megötszörözte az ország gazdasági teljesítményét.

Az ukrajnai éhezés oka az örökölt elavult technológia, gondolkodás, birtokviszonyok, amelyeket a szovjet rendszer egycsapásra felszámolni nem tudott.

Ha a szovjet rendszer okozta az éhezést, mi az oka annak a kellemetlen ténynek, hogy lényegében 1917 előtt átlag minden évtizedre esett egy szörnyű éhínség Oroszországban és Ukrajnában, míg a kollektivizálás végrehajtása után - a második világháborús pusztítást leszámítva, amelyről azért mégsem a kollektivizálás tehetett - az éhezés megszűnt? Ma a világ legnagyobb búzaexportőre Oroszország, miközben a termelési szint alacsonyabb az 1989-esnél.

Magyarázzátok meg e tényeket kedves barátaim egy szerencsétlen tudatlannak!

Morfeusz 2011.03.13. 17:56:18

@max val birca man: Túl gyakran olvasod a Blikket vagy valami hasonló szintű pletykalapot.

Morfeusz 2011.03.13. 18:05:51

Helyesen: Ma a világ EGYIK legnagyobb búzaexportőre Oroszország, miközben a termelési szint alacsonyabb az 1989-esnél.

(Van olyan év, hogy az első, van olyan év, hogy az ötödik.)

grésa 2011.03.13. 18:06:49

@Intizar: Sztálin halálának körülményeit leghitelesebben a lányának Kanadában megjelentetett könyvéből lehet megtudni. Három napig haldoklott, körülötte volt az egész központi bizottság, többször azt hitték, hogy vége van, ilyenkor Berija hangosan ócsárolta, majd, mikor ismét kinyitotta a szemét, a kezét csókolgatta. A többiek napokon belül kivégeztették, amint Sztálin meghalt.

csirkeGL 2011.03.13. 18:10:24

@Morfeusz:

Bazz, te vmi sztálinista őskomcsi vagy? ilyenek még vannak?!:D:D

Komolyan, kevesebb vörös maszlagot olvass, több történelemkönyvet. (És ne a marxista történetírás remekeit...)

A Szovjetunió úgy "verte tönkre" a világ legerősebb hadseregét, hogy közben 10millió katonája és ugyanannyi civil lakosa halt bele... és ezt is csak úgy, hogy megállás nélkül szállították nekik az amerikaiak a felszerelést, kaját, stb.

Szóval azért bocs ha nem vagyunk elájulva. Amúgy te hol voltál 1989-ben?:) Mintha még mindig 30 évvel ezelőtt élnél...

csirkeGL 2011.03.13. 18:17:44

@Morfeusz:

"lényegében 1917 előtt átlag minden évtizedre esett egy szörnyű éhínség Oroszországban és Ukrajnában, míg a kollektivizálás végrehajtása után - a második világháborús pusztítást leszámítva, amelyről azért mégsem a kollektivizálás tehetett - az éhezés megszűnt?"

Na ezekről beszélek. Tipikus bolsevik propaganda-szöveg. Hadd mondjak én is valamit: 50 évvel ezelőtt egyetlen színestévé sem volt Angolában, most viszont van jópárezer. Ezekszerint buksi-simi az angolai rezsimnek, amely végtelen mértékben elindította országát a technológiai fejlődés útján?:D

Persze, hogy voltak éhínségek, az emberiség történelme erről szól! A 20. század közepe fele viszont már nem illett volna éhinségeknek lennie... ezzel szemben előfordult ez bizony, ahogyan azt 7 millió halott ukrán tanusítja. És ez bizony népírtás volt, ugyanis érdekes módon csak az ukránok szívták meg.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 18:18:14

@Morfeusz:

Sajnos nem. Csak ismerem a kommunizmust.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 18:22:13

@Morfeusz:

A náci szörnyállam is sok mindenre volt képes. Ez gyakori dolog terrorállamoknál.

Oroszország a XX. sz. elején a világ leggyorsabban fejlődő állama volt. Ezt a fejlődést akasztotta meg a Lenin-banda. A végén a dolgok odáig fajultak, hogy a világ legnagyobb termőföldjével rendelkező (s többek között a világ legkíválóbb termőföldjei is szovjet területen voltak) Szovjetúnió kénytelen volt egyre nagyobb mértékű gabonaimportra!

Annak idején orosz vicc volt ez: "Éljen Ohio Állam - a Szovjetúnió Éléskamrája!".

Morfeusz 2011.03.13. 18:23:14

Itt voltam '89-ben. Azóta látom az ország lezüllését.

A szovjet hadsereg vesztesége katonában kb. 8, a német hadsereg vesztesége a keleti fronton kb. 5,5 millió katona volt. A német hadsereg szövetségesei ezen kívül még mintegy egymillió katonát veszítettek.

Kétségkívül nem kis veszteség, de azért látni kell, hogy a nyugati világ seregei 1942-re totális vereséget szenvedtek, s a háború nagy részében a szovjet hadsereg kötötte le a német erők 90-95%-át.

Te pedig ne olvass annyi fasiszta szemetet!

A szövetségesek hadianyag-szállításai még a legvadabb számítások szerint sem tették ki a a szovjet hadianyag-termelés 7%-át.

David Bowman 2011.03.13. 18:24:48

1 bányász se kereshetett többet 300 rubelnél. Az akkor 9 évi bér. Mai pénzben 20milió Ft.
Beríja aligha mérgezte meg. Pontosan tudta, hogy nem fogja túlélni sztálint. A sztálin halála körüli időkben össze-vissza beszélt.
Csak a Romanov villa néz ki jól. A többi olyan SzOT üdülős. Inkább munkahelyek 50 fő részére, mint nyaralók.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 18:26:39

@csirkeGL:

"És ez bizony népírtás volt, ugyanis érdekes módon csak az ukránok szívták meg."

Ez viszont ukrán nacionalista propaganda és NEM IGAZ. Az adatok bizonyítják, hogy a nagy ukrajnai éhinség áldozatai között nagyon sok nem-ukrán volt, hisz az éhinség egy jelentős része az orosz többségű Kelet-Ukrajnában történt. Ezen kívül Ukrajnán kívül Oroszország délnyugati területein akkor ugyanilyen éhinség volt, sőt Kazahsztánban is. Az adatok szerint a legnagyobb halálozási arány a kazah területeken volt.

A másik pedig, hogy a nagy "ukrajnai" éhinség mellett több hasonló történt. Pl. az egyik legnagyobb arányú a 40-es évek végén, a győztes háború UTÁN történt a mai Moldovában.

Morfeusz 2011.03.13. 18:29:01

@max val birca man: Mivel magyarázod, hogy mélyen az 1989-es termelés szint alatt teljesítve ma Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak? Tehát, hogy Te is megértsd: a szovjet rendszer utolsó éveire a Szovjetunió a világ magasan legnagyobb gabonaexportőrévé vált.

A mostani helyzet (miközben még nem érték el a szovjet szintet):
en.rian.ru/infographics/20100812/160171412.html

Tudnál idézni forrást a megugrott szovjet gabonaimportra bármelyik évből a kollektivizálás befejezése után?

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 18:29:10

@Morfeusz:

A szovjet hadsereg összomlott volna a brit-amerikai pénz nélkül, mert sokat számít ugyan a élőerő, de fegyverek is kellenek.

Gyakorlatilag az USA finanszírozta a szovjet haderőt 2 éven keresztül. Sztálin katonailag csődöt mondott 1941-ben, a demokratikus világ mentette meg őt.

Blogger Géza 2011.03.13. 18:31:37

@Morfeusz: Neked fizetnek, hogy ennyi hülyeséget összehordj?

Kezdjük azzal, hogy a legnagyobb búzaexportőr mindig is az USA volt.

Pár link:

en.rian.ru/infographics/20100812/160171412.html

www.suite101.com/content/top-ten-wheat-countries-a30185

De mi köze Oroszország 2010-es vagy közelmúltbeli búzaexportjának Sztálinhoz vagy az ukrajnai éhezéshez? Elárulom: semmi.

Másrészt mi köze az "örökségnek" ahhoz, hogy az 1917-es forradalom után 15 évvel hirtelen tömegesen éhenhalasztották az embereket, miközben az időjárás nem indokolt semmiféle éhezést? Abban az évben pont hogy a kollektivizálás MIATT haltak éhen az emberek.

Olvasd ezt végig:

hu.wikipedia.org/wiki/Holodomor

Egyetlen mértékadó történész sem vonja kétségbe a milliós tömegek éhenhalasztását, és ezt nem is lehet az időjárásra fogni, az a sztálinizmus eredménye volt

Morfeusz 2011.03.13. 18:33:13

Kivéve az 1945-46-os éveket, természetesen. Hiszen a németek elpusztították az európai részeket.

Blogger Géza 2011.03.13. 18:44:16

"Large grain imports pushed the Soviet debt quite high in 1981."

en.wikipedia.org/wiki/Foreign_trade_of_the_Soviet_Union

books.google.hu/books?id=PUZMpYavjx4C&pg=PA37&lpg=PA37&dq=Sovietunion+import+wheat&source=bl&ots=npcXYn-EqS&sig=4Npq5MayByvseOp8Lb2FsXkBCi8&hl=hu&ei=KAB9TcbrBYT2sgatq6TrBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCQQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false

45. oldal.

Itt éves bontásban szerepel a becsült gabonaimport. A 70-es években vált jelentőssé.

Persze propaganda szintjén azt a kommunisták soha nem vallották be, de ideje lenne abbahagynod ezeknek a hazug forrásoknak a tanulmányozását és a valósággal foglalkoznod.

Morfeusz 2011.03.13. 18:49:04

@Blogger Géza:

en.wikipedia.org/wiki/Denial_of_the_Holodomor

Ennyi erővel.
---
Birka: Nevetséges állítás.
---
www.rus-sky.com/history/library/1913/1913_2.html alapján néhány szovjet adat:

Gabonatermelés:
1940 - 95,6 millió tonna
1945 - 47,3 millió tonna
1986 - 210 millió tonna

Az első világháború és a polgárháború visszaesése után stagnálás, majd a kollektivizálás befejezése és a második világháború után folyamatos és impulzív növekedés volt a mezőgazdaságban, pedig a növekedés főként az iparban zajlott le.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 18:54:02

@Blogger Géza:

Így igaz.

Én magam szovjet iskolába jártam, ott is érettségiztem. Éppen abban az évben érettségiztem, amikor Gorbacsov hatalomra került, azaz jól ismerem a gorbacsovi reform előtti időket is.

Hogy érzékeltessem az állapotokat. Akkoriban egy budapesti üzlet nagyjából egy bécsi üzlet harmadát-negyedét kínálta választék terén (manapság kb. ugyanaz a szint).

Bulgária, ami az európai szovjet érdekszféra legfejletlenebb országa volt a magyar szinthez képest volt egyharmad-egynegyed szinten.

Most ehhez képest mondanám megdöbbentő szófiai élményemet 1986-ból: szovjet turistacsoport döbbenten szemléli az átlag bolgár boltot, mert annak áruválasztéka szovjet szemmel valamiféle nyugati fogyasztói paradicsomnak tűnt. Szóval ez volt a szovjet életszínvonal...

Valódi történetem 1985-ből:

Egy kisebb társaság gyűlt össze: egy szovjet-ukrán gyerek, két bolgár lány, egy keletnémet lány, két lengyel, két cseh fiú, és én. Valahogy szóba került, hogy szar dolog ez az áruhiány. Erre váratlanul az ukrán fiú közbeszólt: "Hála Istennek, nálunk Kijevben ez nem jellemző, nálunk még kolbászt is lehet kapni a boltokban!". Erre a beszólásra a szerényebbek elmosolyodtak, de a többség röhögni kezdett. Még a Szovjetúnión kívüli legalacsonyabb életszínvonalú Bulgáriából érkezett két lány is csak nevetni tudott azon, hogy valaki büszkén említi a kolbászt valamiféle luxuscikként, s elmeséli, hogy nálunk még ilyen luxuscikk is kapható, azaz nem beszélhetünk áruhiányról. A legfélelmetesebb persze az volt, hogy az ukrán gyerek komolyan nem értette, hogy mi a vicces abban amit mondott, mert ő ezt komolynak szánta.

Morfeusz 2011.03.13. 19:00:22

@max val birca man:

Per Capita Consumption of Meat and Fish in 1980

Kilogram = 2.205 Pounds

USSR GREAT BRITIAN
Beef 11 12
Pork 23.5 6.1
Poultry 6.0 9.8
Fish 17 7.1
Fresh Fruit 37 30.7
Sugar 42.2 16.5

Source: US Statistical Abstract, 1988 p. 848.

www.usm.maine.edu/eco/joe/works/Soviet.html

Persze ez még a gorbacsovi pusztítás előtt volt.

Blogger Géza 2011.03.13. 19:01:29

@Morfeusz: ""'The Ukrainian famine-genocide myth", a pamphlet penned by British physician John Puntis, was published in July 2002 by the Stalin Society based in London"

Hátha a Sztálin társaság azt mondja, annak nyilván jobban kell hinni, mint mindenki másnak!

"In 1998 Mario Sousa, a member of the Swedish Communist Party, published Lies Concerning the History of the Soviet Union."

Hűha, ez is igen komolynak tűnik!

Morfeusz 2011.03.13. 19:02:39

www.usm.maine.edu/eco/joe/works/Soviet.html

Per Capita Consumption of Meat and Fish in 1980

Kilogram = 2.205 Pounds

USSR GREAT BRITIAN
Beef 11 12
Pork 23.5 6.1
Poultry 6.0 9.8
Fish 17 7.1
Fresh Fruit 37 30.7
Sugar 42.2 16.5

Source: US Statistical Abstract, 1988 p. 848.

Persze ez még a gorbacsovi pusztítás előtt volt.

Morfeusz 2011.03.13. 19:03:20

Nem akartam kétszer elküldeni, de így sikerült.

Morfeusz 2011.03.13. 19:04:02

@Blogger Géza: A Wikipedia önmagában nem forrás egyik irányba sem.

Morfeusz 2011.03.13. 19:07:52

Great Britain, természetesen.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 19:11:33

@Morfeusz:

Tessék mondani, ez olyan, mint a kubai hamis gyermekhalandósági adatok?

Gorbacsov valóban pusztított, elpusztította a Gonosz Birodalmát, örök hála érte neki. Gorbacsov azon ritka esetek egyike, amikor valaki ténylegesen megérdemelten kapja a Nobel-békedíjat.

Ha pénzben ki lehetne fejezni Gorbacsov érdemeit, neki kellene lennie a világ leggazdagabb emberének jelenleg.

Blogger Géza 2011.03.13. 19:13:44

@Morfeusz: Frászt nem, ne haragudj, de ki a fene hisz egy bármit egy "Sztálin társaság" nevű idióták gyülekezetének, mikor minden mértékadó forrással szembemennek.

Ugyanez a kategória a Szovjetunió archív kommunista statisztikái cirill betűkkel. Pfff...

Mindenki tudja, hogy a magyar agrárexport is azért omlott össze a 80-as évek végén, 90-es években, mert a fő exportpiacunk, az (ex)szovjet régió már fizetni sem tudott érte.

És nem csak wikis forrásokat hoztam. Itt egy újabb:

"During the Eleventh Five-Year Plan (1981-85), the country imported some 42 million tons of grain annually, almost twice as much as during the Tenth Five-Year Plan (1976-80) and three times as much as during the Ninth Five-Year Plan (1971-75). The bulk of this grain was provided by the West; in 1985, for example, 94 percent of Soviet grain imports were from the noncommunist world, with the United States supplying 14.1 million tons. "

www.country-data.com/cgi-bin/query/r-12750.html

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 19:19:48

@Blogger Géza:

Egy pártagitátor magyaráz a munkásgyűlésen:

- A városban most épült meg egy új vízierőmű!

Egy hang hátulról: - Ott voltam a múlt hónapban, nem láttam semmilyen erőművet.

- B városban megépült egy új lakónegyed.

- Ott jártam két hete, még félig sem volt kész a lakónegyed.

- C városban új stadiont adtak át.

- Ott jártam 2 napja, éppen csak elkezdték építeni a stadiont.

- Elvtárs, azt hiszem, hogy magának kevesebbet kellene kószálnia az országban, s többet újságot olvasnia!

Morfeusz 2011.03.13. 19:23:09

Mindenesetre az amerikai statisztikai adatokat, amelyeket az előbb idéztem, nem cáfoltátok.

Minden bizonnyal az amerikaiaknak érdekük volt, hogy bizonyítsák: a szovjet élelmiszer-fogyasztás magasabb, mint a brit...

Morfeusz 2011.03.13. 19:26:42

@max val birca man: Miért lennének hamisak? Ezt a birkák jobban tudják, mint az UNESCO?

sprenczl 2011.03.13. 19:29:16

Igen. Már a morai komcsi vezérek is szerettek úgy élni, mint a nép egyszerű fáraói...,izé: fiai. Roahdtul utálták a gaz kapitalistákat, de nagyon szerették (szeretik) őket utánozni. lásd pl.: a Kedves Vezér és családja.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 19:29:32

@Morfeusz:

Statisztika az volt bőségesen, csak étel nem volt...

A lényeg, hogy a marxizmus egy kártékony téveszme, Lenin pedig a egy szaros kis embergyűlölő féreg volt.

Életem legszebb napjai:
1. A berlini fal leomlása - 1989. november 9. - NÉZTEM A TÉVÉBEN KIS KÉSÉSSEL.
2. Gorbacsov bejelentése, hogy vége a Szovjetúniónak - 1991. december 25. - EGYENESBEN NÉZTEM A SZOVJET EGYES CSATORNÁN!
3. Erre még várok... ez hamarosan várható lesz...

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 19:30:38

@Morfeusz:

A hamis kommunista adatok alapján vannak ezek az Unesco-adatok. Nem az Unesco mérte le.

Én magam Kuba-szakértő vagyok egyébként többek között.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.03.13. 19:33:37

nagy lájk és kongratulaccijja !

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 19:43:33

@Morfeusz:

Ott éltem 6 évet, s figyeltem, meg beszélgettem emberrekkel.

A jó csecsemőhalandósági adatok pl. úgy jönnek ki - a hivatalos adatok szerint a csecsemőhalandóság kisebb Kubában, mint Skandináviában! -, hogy a születés első 24 órájában meghalt csecsemőket halva születettnek számítják. Szóval apró kis komcsi trükkök...

Szóval nyisd ki a szemedet, ne zárkózz be, s ne higgy a kommunista eszmének, ha lehet, de ha hiszel is neki, legalábbis nézz körül, s nem csak a marxista szekta belső anyagait nézd.

Morfeusz 2011.03.13. 19:47:54

Birka, Te már a világ összes országában éltél, s a legfőbb forrásod saját magad és a megfellebbezhetetlen beszélgetéseid.

A helyiek, akikkel beszélgettél, ilyen jól ismerték a kórházak statisztikai gyakorlatát?

Melyik években éltél ott, s mikor voltál szovjet iskolás? Csak érdeklődöm.

gitáros 2011.03.13. 19:48:53

@Morfeusz:
No, igen, az egy pillanatig ne zavarjon, hogy ezeknek a statisztikáknak az alapját az országok által szolgáltatott adatok képezték. A kommunista pártvezetések pedig mindig is az őszinteségről voltak híresek...
A búzaexport pedig oké, igaz, azt a saját ellátásuk rovására erőltették.

Egyébként igen érdekes egy ennyire korlátolt, elvakult fanatikussal találkozni.

Morfeusz 2011.03.13. 19:53:03

@gitáros: A regnáló rendszer húsz éve fedi el a saját csődjét az előző rendszer lejáratásával.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 19:53:13

@Morfeusz:

1980-1985.

100 részesre tervezett kubai történeteimből egy apró és kezdeti vázlat a maxval.nolblog.hu/ címen látható.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 19:54:27

@Morfeusz:

1. A kapitalizmus nincs csődben.

2. A kommunizmus magát járatta le. Marx eszméi már Lenin ELŐTT is elavultnak számítottak, Lenin terrorállama pedig magát buktatta meg.

Morfeusz 2011.03.13. 19:55:39

Összefoglalva: A kommunisták mindig hazudnak, az antikommunisták pedig mindig igazat mondanak. (Még ha egykoron a pártbürokrácia tagjai is voltak.) A kommunisták hazugságainak legfőbb bizonyítéka, hogy az antikommunisták hazugnak mondják őket.

Szép, teljes világkép.

Morfeusz 2011.03.13. 19:59:37

@max val birca man: A kapitalizmus csődben van.

A világ legnagyobb gazdasága maholnap Kína, amely persze formációelméletileg átmeneti társadalom, de a kommunista párt szilárdan a kezében tartja a hatalmat.

Mikor voltál szovjet iskolás?

Az előbb azt írtad egy szovjet történeted kapcsán: "Valódi történetem 1985-ből ..."

Tehát 1985-ben visszatérték Kubából, s rögtön mentél a Szovjetunióba. Én elhiszem, csak a pontosítás kedvéért kérdezem.

Morfeusz 2011.03.13. 20:01:43

A honlapodon 1986-ig írod, hogy addig voltál Kubában, még jogsit is ott szereztél. Viszont a személyes szovjet történeted 1985-ből való állítólag.

Morfeusz 2011.03.13. 20:17:00

@Morfeusz: Érdekes, hogy blogja alapján ez a Birka gyerek is későszovjet bürokratacsemete.

Valahogy mindig ők állnak a jó oldalon...

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:18:51

@Morfeusz:

Igen, a kapitalista Kína sikeres állam. A kapitalizmus ugyanis még demokrácia nélkül is képes fejlődést generálni.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:20:23

@Morfeusz:

Kérdés, mi az a bürokratacsemete? Definiáld, hogy megmondhassam az vagyok-e...

Jó oldalon? Igyekszem ott állni. 1989 óta ennek immár semmi akadálya.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:25:06

@Morfeusz:

A kommunisták többnyire nem hazudnak, hanem szimplán tévednek. Nem kell mindjárt mindenkiről a legrosszabbat feltételezn. Én egy percig sem kétlem, hogy a neves kommunisták, mint Marx, Lenin, Sztálin, Mao, Enver, Che Guevara, Pol Pot, Kim Il Szung hittek az eszmében szívvel-lélekkel. Hittek, ez volt a fő baj. Mert igazi gonoszságokat csakis hittel lehet elkövetni.

Morfeusz 2011.03.13. 20:28:09

@max val birca man: Anya-apa valamilyen gazdasági-politikai kiküldött volt Kubában, Te pedig ennek a kivételezett kaszttá váló, áruló bürokráciának a gyermeke vagy.

Miközben a mai Oroszország nem érte el még a szovjet termelési szintet, s az országot soha nem látott szegénységbe döntötte a rendszerváltás - az utóbbi években némi javulással - valószínűleg Te és a családod igen hamar az új rendszer híve lett. Nem tudom, hogy személyesen mennyit profitáltál ebből az árulásból (nem személyes árulásod, vagy legalábbis nem tisztem eldönteni), de az osztályod, a kialakuló új burzsoázia igen sokat.

Persze Te már gimnazista korodban bomlasztottál a blogod szerint...

Morfeusz 2011.03.13. 20:29:33

De hogy hallhattad a szovjet történetet Bulgáriában 1985-ben? Átruccantál Kubából?

F_Jikov 2011.03.13. 20:31:08

@max val birca man: Ez a fényes gondolatmenet ott sántít, hogy egyrészt Kelet-Ukrajna úgy globálisan nem orosz többségű, maximum a nagyobb városok. A falusi lakosság pedig, akiket érintett az éhínség, szinte kizárólag ukrán etnikumú volt, még Kelet-Ukrajnában is.

F_Jikov 2011.03.13. 20:34:01

@csirkeGL: Ezeket valszeg valahol a pártszékház hátsó udvarában tenyésztik... De vicces, hogy még élnek ilyen kövületek.

Edward Nygma 2011.03.13. 20:34:19

Don-kanyar, uni1002: kösz, erre nem gondoltam.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:39:14

@Morfeusz:

Ahhoz, hogy áruló legyél, az kell, hogy valaminek a része legyél, amit el tudsz árulni. Apámnak nem volt mit elárulnia, mert nem volt semminek sem a része.

Talán még fiatal gyerek vagy, így nem tudhatod, a késői Kádár-korszakban már a legtöbb dolog nem kizárólag politikai alapon ment.

A pártvezetésben a 70-es évek közepétől már a később reformkommunistának nevezett réteg volt hatalomban, s ők választották ki az alsóbb embereket is. Ez az a réteg, mely bevitte Magyarországot a Nemzetközi Valutaalapba, a Világbankba és suba alatt felmondta az ideológiát, a mai MSZP elődei a szó legjobb értelmében.

Gorbacsov is ugyanilyen reformer volt, csak neki lehetősége nyílt a rendszer alapjaihoz is nyúlni, mert természetesen a magyar reformelit ezt nem tehette meg.

Morfeusz 2011.03.13. 20:41:33

@F_Jikov: Köszönöm kedves szavaid.

Mindenesetre sokáig nem lesz tartható, hogy a magyar nép többsége utálja a rendszerváltozással kialakuló rendszert, de eközben patás ördöggé vagy idiótává festik a kommunistákat. Nem akarlak elkeseríteni, de míg tíz évvel ezelőtt csak vén "trottyok" voltak a különböző kommunista csoportoknál, ma zömmel fiatalok. Nincs még ennek hatása, de ha tovább folytatódik a szociális rémálom, s minden politikai erő lejáratja magát, erősödni fognak a magyar kommunisták is. Kizárólag idő kérdése.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:42:19

@Morfeusz:

Én magam egyébként egyszerű bérmunkás vagyok jelenleg is, azaz nem vagyok tőkés-vállalkozó.

Családom pedig sosem volt a régi rendszer híve. De - ezt sem tudhatod - senki sem gondolta, hogy a kommunizmus ilyen gyorsan meg fog dőlni, én magam is csak a XXI. sz. 10-es éveinek végére hittem az összeomlást! Gorbacsov felülmúlhatatlan érdeme e folyamat meggyorsítása és BÉKÉS lefolytatása.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:43:40

@F_Jikov:

A tény az, hogy nem igaz, hogy ez egy tervezett ukránellenes akció lett volna. Ez csak a modern ukrán nacionalizmus agyszüleménye.

Morfeusz 2011.03.13. 20:44:11

@max val birca man: Tehát a Te családod a karrierista, elvtelen gazdasági bürokráciához tartozott.

Minden világos.

De hogy volt ez a '85-ös bolgár történet?

Morfeusz 2011.03.13. 20:45:19

@max val birca man: Ha így van, akkor osztályáruló vagy.

(Ezt most viccnek szántam.)

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:50:01

@Morfeusz:

Magyarországon az antikapitalizmus és az antidemokratizmus hagyományosan szélsőjobb és nem szélsőbal színezetű. Ez most is látható, nem a Munkáspárt, Zöld Baloldal, Mebal, stb. szerzett 17 %-ot, hanem az újnyilasok.

Igaz az is, hogy tapasztalható egyre nagyobb együttműködés a szélsőjobb és a szélsőbal között, a Jobbik gazdasági programja gyakorlatilag színmarxista. Ez már a II. vh. előtt is látható volt, igazi magyar hagyomány, annak idején Szálasiék szemináriumokat tartottak Marx műveiből! A nyilasok egyetlen baja Marxszal annak zsidó származása volt, a marxizmusból pedig csak a nacionalizmust hiányolták, egyébként az antikapitalista és antidemokrata résszel 100 %-ban egyet értettek.

Amint eltelik még 10-15 év a jelképekben is lesz együttműködés. Németországban ez már tapasztalható, ott a szélsőbal és a szélsőbal egymás nyakába borult, s közösen "antiglobalisták", a német neonácik Che-pólóban járnak, s szélsőbalosok meg zsidóznak, jól megértik egymást, az apróbb különbségek ellenére.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:54:05

@Morfeusz:

Nem tartozott az sehová, apám sosem volt hatalmi pozícióban.

Mindenesetre - ha erre gondolsz - apám természetesen a reformerek híve volt az igazi, hithű kommunistákkal szemben. Akkor ugyanis ez volt a választék, a rendszer alapjainak lerombolására még nem lehetett gondolni, hiszen akkor még Gorbacsov is csak egy egyszerű PB-tag volt.

Mi ebben az elvtelenség? Éppen, hogy elvszerű: támogassuk a minél nagyobb reformokat.

Morfeusz 2011.03.13. 20:55:35

@max val birca man: Ez szemenszedett hazugság.

Minden egyes sora.

Németországban ma a "szélsőbal" és a szélsőjobb utcai harcokat vív egymással.

A nyilasok és a kommunisták nem működtek együtt semmiben. A Szálasi-féle pamfletek célzottan a szocialista munkások megtévesztésére szolgáltak, de Marx-félórák sosem voltak.

A marxista elmélet ma a múlt hibáiból tanulva a szocializmus felé vezető úton a demokrácia kiterjesztését vallja irányzattól függetlenül.

Félművelt, de rendkívül magabiztos alak vagy.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 20:59:08

@Morfeusz:

Örülnék, ha a kommunizmus árulója lennék, de sajnos nincs semmilyen olyan érdemem, ami miatt erre a dicső címre igényt tarthatnék.

Amikor a rendszer megbukott, 22 éves voltam. Tulajdonképpen passzívan ellenálltam, baráti körben terjesztettem a szabadság igéjét, de semmi mást nem tettem. A legtöbb akkori demokratikus ellenzékit persze személyesen ismertem (Kőszeg, Solt, TGM - aki akkor még antikommunista volt, Demszky, Rajk, Pető), de annyiban merült ki "ellenzéki" tevékenységem, hogy elmentem szamizdatot venni olyanoknak, akik nem mertek maguk elmenni szamizdatért.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 21:01:52

@Morfeusz:

"Németországban ma a "szélsőbal" és a szélsőjobb utcai harcokat vív egymással."

Igen, harcolnak, hogy ki égessen több izraeli zászlót és ki dobáljon meg több gyorséttermet. Ugyanaz a mocskos, paraszt banda mind a kettő.

e.do 2011.03.13. 21:08:07

Kár annyira kapaszkodni a statisztikákba. Egyrészt a Szovjetunióban a statisztika a propaganda eszköze volt. Semmi nem az volt, aminek látszott, és amelyik ország képes volt Cseljabinszk-40 - re... A másik: ma Kína 9%-os növekedést mutat, ami bizonnyal valós, csakhogy ennek milyen környezeti pusztítás a következménye, arról nincs statisztika. Tehát a csupasz szám, mégha valós is, nem minden.
De úgy látom, lehet annyira utálni egy országot, hogy abból kijön egy pozitív Sztálin...

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 21:08:09

@Morfeusz:

"A marxista elmélet ma a múlt hibáiból tanulva a szocializmus felé vezető úton a demokrácia kiterjesztését vallja irányzattól függetlenül."

A marxista elmélet halott évtizedek óta. A marxizmus egy zagyva dogmarendszer, semmi egyéb.

A marxista eszmeáramlat utolsó nagy próbálkozás, az eurókommunizmus is bedőlt a 90-es évek elejére. A nagy marxista szervezetek kivétel nélkül megtagadták Marxot és átálltak a szociáldemokrata, sőt esetenként a szociálliberális oldalra. Ami maradt marxista, azok marginális csoportok, s egyes fiatal náci-komcsi "antiglobalista" részeg bandák.

Demokrácia? Az, amit Marx következetesen tagadott? Na, ne viccelődjünk...

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 21:10:37

@Morfeusz:

Ami pedig a nyilasokat illeti, a Rubicon 2004-es novemberi számát ajánlom. Sajnos nem találtam meg a neten, de könyvtárban megvan...

Morfeusz 2011.03.13. 21:15:03

@max val birca man: Szerző: Ungváry Krisztián

Ez a hazudozó engem nem érdekel.

Morfeusz 2011.03.13. 21:19:32

Mint ahogy Te sem.

A nol.hu-n is állandóan jössz ezzel a "marxizmus halott" tétellel.

Te nem látod mi történik egész Dél-Amerikában? Nem látod a nyugat-európai marxista hagyomány újraéledését? Nem látod Zizek (nincs megfelelő ékezetem) sikerét? Nem látod a nyugat-európai marxista kiadványok, folyóiratok, fesztiválok újraéledését? Hallottál róla, hogy a hivatalosan is antikommunista Lengyelországban 100-as nagyságrendben jöttek létre marxista olvasókörök az egész országban?

Valójában csak Magyarországot nem érte el még a marxista reneszánsz.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.03.13. 21:28:43

@Morfeusz:

Marginális az egész, hála Istennek. Mint a náci körök.

Talán még Dél-Amerikát illetően van valamennyire igazad. A venezuelai diktátorka és a bolíviai indián kasztró sok buta embert képesek valóban megszédíteni.

Manapság maximum a zöld-komcsi-náci közös "antiglobalizmusnak" van nagyobb tábora, de az is kifulladóban van. Viszont a hagyományos szélsőbal Žižekestül menetel a temető felé... béke poraikra...

Martian (törölt) 2011.03.13. 22:38:28

@max val birca man: "mert sokat számít ugyan a élőerő, de fegyverek is kellenek."

A szállítások túlnyomó többsége nem fegyver, hanem szállítóeszköz, logisztikai tartozék volt... nagyon fontosak voltak, de a ruszkiknak sok tekintetben jobb fegyvereik voltak, mint a jenkiknek.

Spanish VVax 2011.03.13. 22:50:26

max val birca man : Morfeusz -- 1:0

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.03.13. 23:22:20

Annyira imádom ezeket a strucc hozzászólókat, hogy ők pedig erről meg arról nem hallottak, és az akkor nincs is.
Hogyan is hallhat bármiről is a lusta ember, aki nem veszi fáradtságot, hogy utánanézzen dolgoknak, vagy csak egy forrásból tájékozódik, és ami a legrosszabb, nem gondolkodik, pláne nem logikusan.

Sztálin varfarinos megmérgezésének történetére én - érted? én! - bukkantam rá a neten, és beleírtam a Wikipédiába is. (Remélem, azóta kétes szándékú szorgos kezek nem tüntették el onnan!)
És nem fikció, mert amcsi-orosz orvoscsoport nagyon nagy valószínűséget adott ennek az elméletnek.
Apropó: amikor oda beírtam, nem vakon írtam be, még arra is volt gondom, hogy megemlítsem, hogy akkor alvadásgátló gyógyszerekben a varfarint alkalmazták.
Mert így dolgozom én!
(mozi.freeforums.org)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.03.13. 23:24:16

+1:
Maga a téma nem érdekel annyira, de a cikk alaposságát látva, MINDEN ELISMERÉSEM a blog írójának!!!
Ilyen emberrel szívesen dolgoznék együtt, közös projekten!

Intizar 2011.03.14. 00:22:11

Jaj. Meg kell követnem Virág elvtárs emlékét. Hiszen neki a veséjét is leverték. Természetesen Dániel volt az áruló.

GodmaNZ 2011.03.14. 01:39:36

@Morfeusz: A Szovjetunioban tortent nemet vereseghez tobbek kozott a kovetkezo okok vezettek: Tobbfrontos haboru, hatalmas tavolsag (katonai utanpotlas,elelmiszer,fegyverek akadozasa es hianya), a rendkivul hideg orosz tel, amire a nemetek nem voltak hooszu tavra felkeszulve, a partizan akciok(utanpotlas szabotalasa), a preciz nemet fegyverek akadozva mukodtek a rendjivuli hidegben. A szovjetek viszont az Ural moge koltoztettek az ipar nagyreszet, az orszag meretebol es nepessegebol adodoan hatalmas utanpotlassal rendelkeztek, Sztalint abszolute nem erdekelte, hogy a gyozelem erdekeben hany embert kell a vagohidra kuldeni, mivelt volt boven :( Ennyit a gyozelem okairol.. A gazdasagi felemelkedes tortenetehez csak egy kerdest fuznek.. Hany embernek kellett ebbe beledogleni? nem nehez ugy gazdasagot fejleszteni, hogy tervszeruen megmondom neked, hogy mit kell epitened (ez munkat ad az embereknek,akik loszart nem kapnak a munkajukert) a termeles beindul, na de kerem szepen..meddig tarthato fent ez a folyamat..? Ahogy lattuk,az egesz szovjet gazdasaggal egyutt a tervgazdalkodas, a KGST osszedolt. Ennyi erovel a 1945 utani magyar, japan vagy eppen a nemet ujraepitesi folyamat is csoda,nem?

seahawks 2011.03.14. 08:02:32

a szuhumi kastély jobb alsó képe elég komoly asztalon táncolásról árulkodik..

KaLee 2011.03.14. 08:24:56

Ha javasolhatom, a mai magyar vezetők 'dácsáiról' is írhatnál, mert aktuális lenne! De mennyi gondolatot ébresztett a vezér mindenhatósága... Gábor Áron trilógia - Négyszögletes szabadság, Az embertől keletre, Évszázados emberek - alap olvasmány!!!

FIGO 2011.03.14. 23:01:04

@Morfeusz: Te pont olyan bigott komcsi vagy, mint a nagyfaterom!
Ő sem volt képes reálisan gondolkodni, ahogy te sem vagy! De legalább ő csak szűk körben hülyítette a hallgatóságát, te meg itt adod elő magad, szerencséd, hogy törvény csak egy irányba mutat, ha tagad valaki valami szörnyűséget! Így büntetlenül hordhatod össze a hülyeséged! Gondolom Sztalin elvtárs valójában kedves ember volt, és nem is tudott róla, hogy milliókat tesz tönkre szaros élete mindennapjain...
Te szerencsétlen!

Morfeusz 2011.03.14. 23:25:00

Nagyon köszönöm a kedves szavakat.

Sztálin esetében a fő kérdés, hogy a bürokrácia az ő akaratára, vagy akaratának ellenére tette rémálommá a forradalmat, s növelte olyan hatalmassá a terrort.

Én úgy gondolom, hogy nagyjából az 1935-1940 közötti időszakban az új szovjet bürokrácia és az ellenőrizetlen NKVD átmenetileg Sztálin fölé kerekedett. A nagy terrorban ezért Sztálinnak csak közvetett felelősséget tulajdonítok.

Sajnos Sztálin bürokráciaellenes küzdelmeinek magyar, angol, orosz, német stb. nyelven írt gazdag irodalmát az itt megnyilatkozók nem ismerik, s annak létét szerény személyem holdkóros látomásának vélik, pedig pl. Rozsnyai Ervin személyében ennek a hagyománynak igen színvonalas képviselője is él ma Magyarországon.

Nyugat-Európában pedig nemcsak a kommunista mozgalom egyik szárnya vélekedik hasonlóan, hanem esetenként antikommunista történészek is.

Az egymásba átnövő bürokrácia és burzsoázia érdeke Sztálin befeketítése és saját szerepének agyonhallgatása.

Mindenesetre Sztálinnak nem sikerült a párhuzamos, a bürokráciát kordában tartó proletárdemokrácia intézményeit kialakítania ebben az elmaradott országban.

Tudom, hogy nemsokára a Wikipédia- - ill. hasonló - források tömkelegét állítják szembe állításaimmal, én azonban megnyugtatom a rendszer fiatal eminenseit, hogy többnyire jól ismerem ezeket.

Morfeusz 2011.03.14. 23:45:59

Továbbra sem látom, hogy Birka tisztázta volna, hogy miként volt szemtanúja 1985-ben egy történetnek Bulgáriában, miközben 1986-ig Kubában élt.

Persze neki elnézzük ezt, hiszen neki van igaza.

Az állításaimat kikezdők többek között elsiklottak az idézett amerikai statisztikai források felett. (brit vs. szovjet fogyasztás)

Úgy vitázom, hogy eközben a vitapartnerek feltételezik gyengeelméjűségemet, műveletlenségemet, vagy nagyon fiatal, vagy nagy öreg koromat.

Ellenfeleim érvei: hazudnak a forrásaid, nem éltél akkor/vagy éltél akkor, még az általunk hivatkozott forráskörbe tartózó forrásaid is hazudnak, mert nem azt mondják, amit mi.

Nekem ennek a töredékét sem nézik el.

Különösen szeretem, amikor a Wikipédia a legfőbb forrás, amit egyébként a vitapartner vagy a hozzá hasonlók szerkesztenek.

Valójában a média és az épp aktuális hatalom által formált szellemi lumpenproletár had szólal meg az összes fórumon nagy tömegben.

Intizar 2011.03.15. 14:03:06

@Morfeusz: Bocs, de akkor most ott tartunk, hogy "Sztálin elvtársnak erről nem lehet tudomása! Írni kell Sztálin elvtársnak, hogy itt elvtársakat végeznek ki, küldenek lágerbe, parasztokat éheztetnek milliószámra halálra, ágyútölteléknek használnak szovjetpolgárokat millószámra! Mert Sztálin elvtárs ezt biztosan nem tudja!" --- ???

Intizar 2011.03.15. 14:05:57

@Morfeusz: Egyébként a Wikipédia nem annyira rossz, ráadásul igen könnyen idézhető. Tudom, most feketeseggű lettem. Pedig én is szeretem a könyvpor szagát.

Intizar 2011.03.15. 14:07:54

@Morfeusz: Attól meg nem kell megsértődni, hogy nem éltél Sztálin alatt. Aki élt már akkor és eszénél volt, az, ha még életben van, a műfogsorát keresi az egyetlen zsebében, és ez ki is tölti az életét.

Morfeusz 2011.03.15. 16:54:25

@Intizar: Én ilyesmit nem írtam, úgy tűnik súlyos szövegértelmezési zavarokban szenvedsz.

hexensussz 2011.03.27. 18:05:35

@max val birca man: Van egy olyan érzésem, hogy a legújabbkori ellenállók száma már meghaladja a háború utáni partizán létszámot.
Ellenállók és Antikommunisták Szövetsége műxik-e már? ;-)))))

righthook 2011.05.10. 10:40:41

Morfeusz, te a legelvakultabb lény vagy, akit valaha láttam. Egy barom. Olyan, akit a terrormúzeumokban lehetne mutogatni, mint azokat a lényeket, akik mindent elhittek a kommunistáknak. Szóval az rendben van, hogy minden történelmi forrást óvatosan mérlegeljünk. De az az ember, aki Sztálint védi, az abnormális. Gondolom neked Kim Ir Szen is bejön...
A szovjet birodalom embert nem ismerve, ezrek-milliók halálával érte el azt a primitív szintet is, amit elért. Hallottál már az Ozjorszk (Cseljabinszk 40) környéki környezetpusztításról? Tudod, legszívesebben oda küldenélek, a Karacsaj-tó partjára, egy egyhetes üdülésre. 5 perc halálos annak a tónak a partján, olyan nagy ott a sugárzás. Az okos sztálinista-brezsnyevista "mérnökök" pusztították el a környezetet a "hatalmas" Szovjetúnió atomhatalommá való válása érdekében. Muszljumovo falu a Tecsa folyó partján azóta szenved ettől, nem kis mértékben. Egy olyan birodalmat támogatsz, ahol az emberi élet soha semmit sem ért, ahol semmi sem számított, hogy az aktuális vezér hagymázos ötleteit megvalósítsák. Egyet elértél: úgy éreztem, hogy már nagyon kevés dolog tud kiakasztani, de neked sikerült. Ilyen szűklátókörű stupid vakkomcsi torzót már évek óta nem láttam.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.05.28. 17:02:22

Na beszállok én is a kórusba, nyilván csak a globál finánctőke médiatúlsúlya által elködösített tudatú, szegény hülye konzumidióta zombi beszél belőlem...

Morfeusz, baszki, te mikor jöttél fel a pincéből? Most olvasztottak ki az atombunkerből 40 év után, vagy mi történt? Vándorolj ki Észak-Koreába, ott testközelből élvezheted a jó világot, ha szerencséd van és elég hangosan éljenzed a Kedves Vezetőt, nem visznek el követ törni és kapsz napi 1 marék rizst, mi több, ha nagyon nagy mázlid van, még azt is el tudod makogni a helyieknek, hogy magyar (?) vagy, ettől nagyon fognak szeretni, mert mi küldtük az országban azóta is leghájtekebb orvosi cuccokat úgy 50-60 éve.

Tényleg, nem is értem, miért nem a barna inges revizionista gittegyletbe léptél be, az gondolom túl trendi, pedig a különbség csak árnyalatnyi, ott is ártatlanul bemocskolt nagy államférfiak számára vitatják vissza elszántan a történelmi igazságot, sztem otthon éreznéd magad.

Bandibacsi34 2011.10.17. 01:23:02

@Morfeusz: "Sajnos Sztálin bürokráciaellenes küzdelmeinek magyar, angol, orosz, német stb. nyelven írt gazdag irodalmát az itt megnyilatkozók nem ismerik, s annak létét szerény személyem holdkóros látomásának vélik, pedig pl. Rozsnyai Ervin személyében ennek a hagyománynak igen színvonalas képviselője is él ma Magyarországon."

Azért az igazság középen van. A bürokrácia a fejére nőhet a vezetőknek (ez történik pár évtizede az USA ban a burzsujokkal karöltve), de mégiscsak végrehajtó szervezet. Ha meg Sztálin annyira harcolt volna ellenük, akkor azt tette volna mint MAO a kultúrális forrdalaommal. Aztán mégse tette. Akommunizmus zsákutca volt, mert közel se olyan természetes(nem kreált) alkalmazkodóképes és inspiráló mint a kapitalizmus.