Az építkezés és a rombolás évszázadai

Az orosz Mordor: milliárdokat termelő lepusztult város a savas esők és a fagy fogságában

2011. március 05. - don-kanyar

Több mint 17 ezer ember halála árán épült meg a világ legészakibb, 100 ezer főnél több lakossal rendelkező nagyvárosa: Norilszk. A Föld leggazdagabb nyersanyaglelőhelye felett épült település a világ legszennyezettebb, leghidegebb, legélhetetlenebb, legéletveszélyesebb, külföldiek által nem látogatható  panelvárosa.

Norilszk, az egyik legélhetetlenebb nagyváros a Földön (Fotó:Panoramio.com)


A hideg Pokol fővárosa

Az 1935-ben alapított szibériai Norilszk (Норильск) nemcsak a világ legészakibb, 100 ezer főnél több lakossal rendelkező nagyvárosa, hanem az egyetlen olyan település az Északi-sarkkörön túl -északi szélesség: 69°20’24”, keleti hosszúság 88°12’23”-, amelynek rosszul kiválasztott és alkalmazott építéstechnológiái miatt, ingatlanállományát folyamatosan rombolni tudja a permafroszt. (A délebbre fekvő Murmanszk -északi szélesség: 68°58’27”, keleti hosszúság 33°04’51”- esetében már körültekintőbben jártak el a tervezők.) A  szibériai nagyváros lakóépületeinek 34 százaléka éppen ezért vagy lakhatatlan, vagy életveszélyes. A permafroszton való építkezés nehézségét az is csak növeli, hogy a korábban átadott épületek és a csővezetékrendszerek által leadott hő felgyorsítja az erózió mértékét-, amely az épületek alapjai alól szinte kimossa a felolvadt földet. Bár több megoldás is született a permafroszt kivédésére, megnyugtató megoldást sem a facölöpökön nyugvó alapozás, sem a 2 méteres mélységben lefektetett sóderréteg, sem a hőcsővezetékeknél használt vízmentes ammónia használata sem volt eredményes.

Statikailag sok épület életveszélyes a permafroszt miatt (Fotók: Panoramio.com)

A permafroszt és a szélsőséges időjárás miatt szinte lehetetlen vasúton eljutni a városba (Fotó: Panoramio.com)

Tetézi a bajt, hogy az Északi-sarkkörön túl felépített város, a világ 10 legszennyezettebb települése közül a nyolcadik helyen áll aktív bányászata és kohászata miatt. A Blacksmith Institute 2007-es felmérése szerint, míg a porból és a finom szemcséjű radioaktív izotópokból (pirany, cézium) álló szmog az év 365 napjából 42 alkalommal telepedik rá a városra, addig a savas esők és gázfelhők évente 20-28 alkalommal "locsolják" meg a települést és lakóit. Míg az intézet becslése szerint Norilszk gyárai évente 500 tonna rezet, ólmot nikkelt, arzént, szelént  és cinket juttatnak a levegőbe, addig az angol Wikipedia szerint évi 4 millió tonnát. A Blacksmith Institute becslése szerint csak ez a város a felelős a világ kén-dioxid kibocsájtásának 1 százalékáért is, ami évente több mint két millió tonnára tehető! Mivel a súlyos környezeti szennyezésnek köszönhetően a légúti betegségek miatti halálozás 15,8%-kal, a rák kialakulása 37%-kal, a vetélések és a csecsemőkori morbiditás kialakulása 21,6%-kal magasabb, mint Oroszország más vidékein, így a Norilszk Nikkel vállalat 2015-ig évi 400 ezer tonnára kívánja csökkenteni gyárai kén-dioxid kibocsájtását.

Kihalt fák Norilszk környékén (Fotó: EnglishRussia.ru)

Sokszor a közlekedési eszközök sem viselik el a plusz 20 és mínusz 60 fok közötti hőingadozást. Sorsuk roncsként fejeződik be. (Fotó: Panoramio.com)

A nehézfém (platina, palládium, irídium) szennyezettség olyan súlyos és nagymértékű a város 48 kilométeres, a Blacksmith Institute szerint 60 kilométeres hatósugarán körül, hogy a CNN híradása szerint már gazdaságilag is megérné a szennyezett föld bányászata. A talajcserével járó erdősítési programokat ellenben azért nem erőltetik, mert a rekultiváció ellenére a facsemeték pár héten belül úgyis kiégnének a nagy mélységbe is eljutó koncentrált szennyezés miatt. A súlyos környezeti szennyezés miatt a norilszki emberek várható élettartam éppen emiatt 46-48 évre tehető az intézet szerint.

Norilszkban nem ritka a mínusz 60 fok sem (Fotók. Panoramio.com)

Bár az éves középhőmérséklet mínusz 10 fokban állandósult, pár évvel ezelőtt a 134 ezres város lakóinak egy mínusz 58 fokos telet is át kellett vészelniük! A távfűtési-rendszer természetesen teljesen tönkrement. Az évente 250-270 napig tartó hótakaró általában 2-4 méter magasságban szokta ellepni a bányászvárost, amihez rendszeresen 25 méter/másodperces 110-130 napig tartó hóvihar és széllökés is társul! Idegtépő lakhatási állapot lehet az is, hogy Norilszk lakói december közepétől január végéig hat héten keresztül egyáltalán nem látják a Napot, nyáron pedig a központi égitest sugarai szintén hat héten át csak „vízszintesen” simogatják meg a város és a gyárak kontúrjait. (A pár hétig tartó nyári időszak alatt az átlaghőmérséklet 16 fok szokott lenni.)

Aki hisz a kísértet járta helyekben, az szintén jó helyen jár: Sztálin utasítására 1935-től 1956-ig tartó vasút és városépítéskor - az Orosz Állami Archívum adatai szerint- 16.806 munkaszolgálatos halt meg a kényszermunka, az éhezés, a hideg és az NKVD kínzásai miatt. Különösen magas volt a halálesetek száma 1942 és 1944 között, amikor a Harmadik Birodalom elleni háborúra hivatkozva Moszkva radikálisan csökkentette az eleve szűkös élelmiszerellátást. A Norilszk II. „izolátorban” 1939-től 1943-ig raboskodó Lengyel József író-költő Igéző című könyvében megjelent egyik novellájában azt írta ”hogy liszteszsákot, sok hordó sózott halat, húst és más élelmiszert, kondérokat, edényeket, takarókat, ruhaneműt és kenyeret úgy hoztak a sofőrök, hogy a teherautók személyzete több kilométernyire a tábortól dobták le az élelmiszert tartalmazó zsákokat a hóba, amikért vattával kitömött elhasznált autókerekek gumijából készített óriási cipőinkben kellett elbandukolnunk”.

Az orosz fürdőzés rejtelmei (Fotók: EnglishRussia.ru)

Sztálin 1953-ban bekövetkezett halálakor a Norilszk II. tábor foglyai fellázadtak az elviselhetetlen életkörülmények ellen, amit az NKVD egyik speciális alakulata úgy torolt meg, hogy az egész tábort kivégezte az őrökkel és lágerparancsnokkal egyetemben. A tábor barakképületeit az osztag felgyújtotta, amire 2008-ig csak egy domb emlékeztetett a város határában. (Varsó ekkor emeltetett a dombon egy emlékművet a Gulágon elpusztult állampolgárai emlékére.) A baloldali gondolkodású Lengyel József csak azért úszta meg a kivégzést, mert időközben átszállították a Norliszk I. alaptáborba, ahol társaival közösen csak mínusz 32 fok alatt nem kellett a bányában dolgoznia. Egyes orosz híradások szerint a munkatáborokat Moszkva egészen 1979-ig üzemeltette, bár az 1956-tól 1979-ig terjedő időszakról szóló pontos kimutatásokat a Kreml még mindig titkos besorolású dokumentumokként kezeli.

Titánia, Titánia

Jogos lehet a kérdés, hogy ha ennyire élhetetlen ez a város, akkor még miért élnek itt emberek? A válasz egyszerű: Norilszk és környéke a világ leggazdagabb nyersanyag lelőhelye. A város fő munkaadója a Norilszk Nikkel a világ 50 leggazdagabb cégének egyikének számít, amit bő egy évtized alatt ért el. (Az örök jég birodalma alatt hosszan elnyúló nemesfém-vagyont csaknem 2 milliárd tonnára becsülik.) Mivel az orosz város és környéke adja világ palládium termelésének 38%, a platina és a nikkel 22%-át, a világpiac felértékelte a régiót. Az új bojárok között elkeseredett harc dúlt és dúl a sarkvidéki zóna ásványkincsei fölötti monopólium tulajdonáért, amit a Forbes szerint három évvel ezelőtt a 19,3 milliárd amerikai dolláros magánvagyonnal rendelkező, korábban miniszterelnök-helyettesként is dolgozó Vlagyimir Potyanin szerzett meg. (Az 1200-1800 méter mélyen történő bányászat során csak 2008-ban 299.700 tonna nikkelt és 419 ezer tonna rezet hoztak fel a felszínre az arany, a platina, a kobalt, az irídium és a palládium mellett. Az üzletember ennek a hatalmas nyersanyag-és profitbőségnek köszönhetően nemcsak az orosz átlagbérek háromszorosát, a moszkvai átlagfizetésekkel megegyező (2800-3000 eurót) rubelkötegeket fizet ki munkásainak, hanem 95 napos szabadságot is biztosít beosztottainak. Arról persze a konszern már mélyen hallgat, hogy ezért a pénzért évente több mint 40 bányász adja az életét. A nagyszámú halálesetek száma miatt Norilszk vezetősége és a Kreml 1991-ben oldotta fel a tiltott város titulust, hogy főleg kaukázusi, kazah és kínai bevándorlókkal helyettesíteni tudják az orosz munkavállalókat. (A város lakosságának mintegy 10 százalékét teszik ki a külföldiek.) A nagyszámú kábítószer-forgalom és a prostitúció elterjedése miatt azonban 2001-ben a terület kormányzója Alekszandr Lebegy tábornok, és Oleg Badrugyin polgármester előterjesztésére Moszkva ismét tiltott zónává nyilvánította a települést a külföldiek számára. A krasznojarszki légitársaságok Fehéroroszország állampolgárainak kivételével csak meghívó ellenében szállítanak nem oroszokat a városba. (A városban egyébként semmilyen komoly látnivaló sincs, ugyanazok a házgyári  épületek állnak az Északi-sarkkörön-túli  városban, mint egy átlagos magyar lakótelepen.)

A város Sztálin-barokk stílusú főtere (Fotó: Panoramio.com)

Az itt dolgozó tatároknak köszönhetően, Norilszkban áll a világ legészakabban megépült dzsámija (Fotó: Panoramio.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr932713011

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Norilszk - a világ legszennyezettebb, leghidegebb, legélhetetlenebb, legéletveszélyesebb panelvárosa 2011.03.06. 13:29:20

Forrás: a falanszter.blog.hu cikke - ide csak a környezeti, humánökológiai vonatkozásokat másolom be. Megdöbbentő cikk! Az orosz Mordor: milliárdokat termelő lepusztult város a savas esők és a fagy fogságában. Több mint 17 ezer ember halála árán épült...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andris|bandis · http://howtoiphone.blog.hu/ 2011.03.05. 18:22:44

Nagyon jó cikk, komolyan, gratula!

két apróság:

- "az egyetlen olyan település a Földön, amelynek épületeit évente 15 napnál rövidebb ideig rombolja a permafroszt" - ez a mondat így értelmezhetetlen

- a 26 méter magas hó nem túlzás picit? :-)

tarz 2011.03.05. 20:11:56

Ez inkább a Hoth bolygó, nem Mordor... Az ugyanis pont forró...

De amúgy megdöbbentő, hogy így emberek tudnak élni és dolgozni...

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.03.05. 20:16:08

Félelmetes hely....hátborzongató. Fura,hogy külföldiek ki vannak zárva,igaz,ingyen sem mennék el...(na,jó max. egy napra.) Köszönöm,érdekes post!

kßagyula 2011.03.05. 20:16:59

dúúúrva és érdekes heky lehet ez.

bonobonohu · http://bono.hu 2011.03.05. 20:27:53

a rubelt biztos, hogy jó árfolyamon váltottad?

Puntius Grimbus 2011.03.05. 20:32:33

Nagyon érdekes, még sohasem hallottam róla. Azért ha már annyi pénzt kiszednek a városból, vissza is adhatnának egy kicsivel többet.
Még egy apróság: a "pirany-stoncium" nem hiszem, hogy értelmes. A stroncium nyelvújításkori alakja a pirany, de nem használják így. Az alkáliföldfém meg stroncium.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.03.05. 20:35:20

Majd átugrom ojmjakonból, csak meg kell kenni valakit.
Jó kis poszt!

Hagrid 2011.03.05. 20:41:23

Gyönyörű...innen látszik, hogy Kína és Oroszország önmagában képes lenne elpusztítani a földet környezetszennyezés és a kapzsiság miatt. Az orosz oligarchánál undorítóbb mocskot nem sokat hord hátán a Föld...pedig Amerika, Japán és Ausztrália sem piskóta.

titantoma 2011.03.05. 20:48:56

A pirany az mégis mi a ...? Mert ilyen elem nincs. Amúgy nem rossz a poszt.

Dendrobatidae 2011.03.05. 20:49:40

Romantikus hely. Jó tudni, hogy van még a világon egy másik olyan hely is, ahol az ország gazdagjai ugyanúgy leszarják a helyet ahol-amiből élnek, mint nálunk.
Nem vagyunk egyedül. Ez megnyugtató.

szmrmszrzt 2011.03.05. 20:51:36

"Mivel az orosz város és környéke világelső a palládium, a platina, a nikkel, az irídium, az arany, a földgáz és a kőolaj bányászatának köszönhetően, a világpiac felértékelte a régiót."
miben világelső?

Dendrobatidae 2011.03.05. 20:52:43

@titantoma: Abból készül a pirannya:))

budai zöld 2011.03.05. 21:01:34

Jók a képek, de nem egészen jön le, hogy ez tényleg egy marha nagy (élő) város, nem csak valami posztapokaliptikus pusztulat, még akkor is, ha hasonló hangulatú.

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=784056

ontheborderland.tumblr.com/post/392107106/winter-storm-brooding-over-norilsk-siberia-in

Nem rossz a mordoros hasonlat, hiszen, mint az köztudott, Mordor nem forró, csak lepusztult, ipari, és van ott egy marha nagy vulkán (és viszonylag délen van).

▲ ▲ ▲ 2011.03.05. 21:10:15

nagyon jó és érdekes cikk!!! köszönöm.

Nazarin 2011.03.05. 21:13:26

@Strex: Látom, neked is feltűnt. Egy másik kirívó hiba: a nyári középhőmérséklet nem -10 fok, mivel akkor nem beszélhetnénk városról, csak egy bazi nagy jégmezőről. Inkább +10 akart az lenni.

sbarrett 2011.03.05. 21:21:54

Jó az egész BLOG. Tényleg csak Murmanszk van még ennyire Északon. De hát az Oroszország európai részén, szinte a finn határnál van... :)

Kelly és a szexi dög 2011.03.05. 21:23:44

Jamrik testvér, örülök, hogy hallok rólad!

morbiczer 2011.03.05. 21:26:15

Évekkel ezelőtt az egyik német tévén volt riport Norilszkról. Vannak azért nem ilyen lepukkant részei is. A boltokba pl. néhány naponta jött a friss zöldség Grúziából direkt repülőjárattal (még a háború előtt volt).

Elmentek a tévések egy középiskolába, és kérdezték a fiatalokat, hogy hogy érzik magukat, mit gondolnak a városról. Többség nem nagyon panaszkodott, de az egyik srác mondta, hogy ő ha felnő, mindenképpen el szeretne menni jobb helyre. Arra a kérdésre, hogy mégis hova vágyik, azt mondta, hogy Omszkba.

Nekem ez valahol annyira árulkodó volt. Mennyire szar lehet egy olyan hely, ahonnan nézve Omszk már az álmok városa?

VendégTroll 2011.03.05. 21:28:36

Nagyon jó cikk. Köszönet.

csorsza 2011.03.05. 21:30:19

@Nazarin: pláne, h folyamatos -10-ben a talaj sem tud kiengedni, h összedőljenek a házak, és eltörjenek a csövek-sínek...

De egyébkén, tényleg jó poszt. Van hangulata :)
Stalker :)

gézukácska 2011.03.05. 21:31:08

Szerintem nincs az az elmeháborodott barom, aki önszántából itt élne/dolgozna. Itt még mindig rabszolgák, foglyok vannak szerintem.

csorsza 2011.03.05. 21:33:11

@morbiczer: Vannak vágyak...

pedig nem kispályázott a srác, 1762 km-re, délre van Omszk. Az már maga a mediterránium, Norilszkból nézve.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.05. 21:35:38

Nagyon szép cikk, a hideg is kirázott. A kommenteknél meg annyira látszik az a kisstílű köcsögség, hogy mindenbe bele kell kötni. Olvassatok lexikont, ha nem tudjátok élvezni.

¿Qué tapas hay? 2011.03.05. 21:41:23

Sajnos ez a poszt a blogon megszokott magas színvonalat mélyen alulmúlja. Ebben a formában nem több, mint egy EnglishRussia poszt fordítása. Ebben a témában sokkal több potenciál lett volna.

Sajnos rengeteg a képzavar és a tárgyi hiba. 1) A permafroszt egy passzív környezeti adottság, önmagában semmit nem épít és nem rombol; az épületkárok oka a környezeti viszonyokhoz nem illeszkedő építési technológiák alkalmazása; illetve az emberi tevékenységhez köthető hőbevitel tervezéskori figyelmen kívül hagyása.
2) "sem a csővezetékeknél használt száraz ammónia használata nem tudta kiiktatni a "károkozót"" Ez a marhaság a magyar wikipédiából való - bár kicsit átfogalmazva. Az "anhydrous ammonia" magyarul vízmentes ammónia, tiszta NH3, azért hívják így, hogy az ammóniaoldattól (szalmiákszesz, household ammonia) megkülönböztethető legyen. A heatpipe nem fűtőcső, hanem egy egyfajta passzív hőcserélő-típus (általánosan elfogadott magyar neve nincs, hőcső, hővezetőcső kifejezéseket hallottam eddig erre). persze a rövid megfogalmazással én is bajban lennék, tán leginkább "vízmentes ammónia munkaközegű heatpipe-hőcserélő" lenne megfelelő, dacára a ronda angol kifejezésnek.
3) Ez már puszta gonoszság: a pályaudvari képen látható VL10-est tényleg az alacsony hőmérséklet (vagy maga a "permafroszt") vágta össze így lángvágóval? :-) (vö. képaláírás)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.03.05. 21:44:16

Na, már tudom, hova megyek nyaralni!

2011.03.05. 21:55:13

Remélem, nem 'kisstílű köcsögség', ha azt mondom, hogy át kellett volna olvasni a magyar szöveget:

'Norilszk gyárai évente 4 millió tonna kadmiumot, rezet, ólmot, nikkelt, arzént, szelént és a cinket juttat a levegőbe'

'A nehézfém (platina, palládium, irídium, olaj) szennyezés '

'a város 48 kilométeres hatósugarán belül egy esetleges erdősítési programokat sem érdemes elindítani'

'a norilszki emberek várható élettartam éppen emiatt 46-48 évre tehető'

A másik dolog a '48 kilomáteres hatósugár'. Gondolom, hogy ez 30 mérföld volt, amit nyugodtan lehet kb. 50 km-nek fordítani.

morbiczer 2011.03.05. 22:01:34

@gézukácska: "Szerintem nincs az az elmeháborodott barom, aki önszántából itt élne/dolgozna. Itt még mindig rabszolgák, foglyok vannak szerintem. "

Orosz mértékkel óriási pénzeket lehet itt keresni.

Káposztakukac 2011.03.05. 22:05:08

@morbiczer: nem csak orosz mértékkel...csak nem egyszerű bányászként.

v2peti 2011.03.05. 22:18:06

Miért ez a legészakibb város? A Wikipedia szerint a 69. fok 20. percében található, míg norvég Tromsö a 69. fok 40. percében található, azaz egy kicsikét északabbra van. Jó, az éghajlata valamivel barátságosabb, mert az Észak-Atlanti áramlás fűti.

sikisiki (törölt) 2011.03.05. 22:25:45

@v2peti: en.wikipedia.org/wiki/Northernmost_settlements
Még csak nem is második, bár az első tízben (50ezer lakos felett) Tromsö után csak oroszok vannak.

mallac 2011.03.05. 22:31:54

Azért az gyanítható hogy ha ilyen nehezek az éghajlati körülmények,de mégis rendkívül gazdag a vidék nyersanyagokban,akkor feltehetőleg bőkezűek a fizetések.Valamit valamiért ez mindenütt így működik.A bányák ,ércfeldolgozók működtetéséhez jól képzett szakemberek kellenek.Jól képzett szakembereknek meg tisztességes fizetés.

D_79 2011.03.05. 22:49:25

Én voltam itt 1 hetet. Azért nem olyan vészes, bár az első két napot folyamatosan végig köhögtem a jó levegő miatt. Nyáron szerencsére nem volt túl hideg, júliusban -2 fok körül lehetett nappal. Túléltem, de nem vágyom vissza. Főleg a csodálatos repülőút miatt...

balazsman 2011.03.05. 22:52:54

hoppá, csak nem egy ellentmondás?
"A városban egyébként semmilyen látnivaló sincs, ugyanazok a házgyári épületek állnak az Északi-sarkkörön-túli városban, mint egy átlagos magyar lakótelepen."

"Norilszkban látható a világ legészakabbra megépült mecsete az itt dolgozó tatároknak köszönhetően"

amúgy sem szabad kijelenteni, hogy nincs ott semmi látnivaló: mennek "turisták" Bagdadba, Albertába, Csernobilba és Los Angelesbe is...

sikisiki (törölt) 2011.03.05. 22:58:00

@Robis: Vardo (2100 lakójával) nem nagyváros, itt azokról volt szó.
@D_79: Elmesélhetnéd, mit kerestél ott.

NA YA! 2011.03.05. 22:58:25

Egy kis helyre igazítás: 19-20 ezer rubel, az kb. 120-130 ezer forint, ennyiért Moszkvában segédmunkára vesznek fel embereket, de orosz ilyet nem vállal, csak vendégmunkás üzbég, türkmén stb. Egy moszkvai orosz szakmunkás 30-40 ezer rubelnél (200-280 ezer forint) kevesebbért nem dolgozik!
Norilskbe a vendégmunkások, (nem oroszok), 50 ezer rubel alatt sem mennek dolgozni, oroszok legalább ennek a duplájáért hajlandóak erre! A sírokat nem a vadállatok miatt kerítik be, ez más területeken is szokás. Valóban kemény hely ez, de ide az emberek általában 5-10 évre mennek egzisztenciát építeni, és utána még nyugdíjba is korábban mehetnek! Alapjában gyengén összeállított, tendenciózus poszt! A szerző valószínűleg a neten csipegette össze a szöveget, a képeket pedig, a nagy hó kivételével sajnos Budapesten is készíthette volna!

balazsman 2011.03.05. 23:04:07

@NA YA!: 5-10 év?
szerencsétlenek... lehet, hogy többet keresnek, de annyi káros anyagot szednek össze, hogy hőerőműben lesznek elhamvasztva energiatermelés céljából...

inkább maradnék csóró egy tisztább helyen, mint tehetős, ebben a pöcegödörben. A gyártulajdonos oligarchákról pedig terjeszteni kéne, hogy mit művelnek a környezettel... (tudom, naiv vagyok)

Vkat118 2011.03.05. 23:11:00

A napi átlagos maximum júliusban amúgy +18 a minimum +10. Tessék már utánaolvasni mielőtt rémtörténeteket találunk ki. Ennek ellenére biztos nagyon szar hely.

D_79 2011.03.05. 23:13:02

@masterroofs: Azért az kicsit túlzás, hogy bármelyik magyar város ehhez hasonló lenne. Úgy néz ki a város, mint amit soha nem takarítottak mióta felépült. Az átlagos ellátásról is vitatkoznék. Ha valamiből megvettük az utolsó darabokat a boltból, a hátralevő pár napban már biztos nem találkoztunk ugyanazzal a termékkel. Láttam téli képeket 1 nagyobb áruházról, a polcok tök üresek voltak...
Persze van bowling + finom vodka, úgyhogy ki lehet bírni!

sbarrett 2011.03.05. 23:13:52

Az az érzésem, hogy a kommentelők többsége még Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén sem járt, nemhogy ennél északabbra... ;)

NA YA! 2011.03.05. 23:14:16

@balazsman: ez nem Kína, hanem Oroszország. Ha nem is sokkal jobb, de ha nem akarsz ott élni, akkor elmehetsz. Kínában (meg még sok más helyen) meg maradsz, és szívsz! Egyébként azért a környezeti ártalmak is rendesen eltúlzottak a cikkben! Az oligarchás megjegyzésed meg tényleg röhejes, (még ha nem is magyar miniszterelnökök), de azért ők a Világ Urai!

Vkat118 2011.03.05. 23:16:32

Utána néztem Norilskban egy bányász átlagos fizuja: 2850 euró.

DartagnanX 2011.03.05. 23:26:20

Köszi a cikket. Érdekes, a kommentekkel kiegészítve pedig hasznos is. :)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.03.06. 00:03:39

grat a posztéé !!

ez igazi szorokinság, amúgy.:))
ennél szorokinabb csak pripjaty, - a halott város a csernobili zónában....

jssyjrm 2011.03.06. 00:08:53

@Slaydo: Jujj de birom ezeket az orosz seggnyalókat. Az összeset.
Valahol bármilyen negatív adat elhangzik oroszországról egyből ugranak, hogy az valójában mekkora fasza hely

A cikkes fizuk tényleg idióták voltak, de légyszi mutasd azt a statisztikát ahonnan azokat a KÖZALKALMAZOTTI fizukat kinézted.. Linket please...

kezdő rendőr 310k huf
kezdő metróvezető 620k huf

ezeket muti légyszi.

jssyjrm 2011.03.06. 00:15:40

www.worldsalaries.org/russia.shtml
www.worldsalaries.org/hungary.shtml

Ez alapján pl.
A magyar fizuk 2005-ben majd' duplái voltak áltagosan a 2004-es orosz béreknek

ok, moszkva nem az igazi oroszország, olyanok mint kína, az egész ország duplán nyomorog hogy legyen egy capital ami nem akkora shithole, de az orosz fizukat magasztaló hozzászólásokról süt az oroszok istenítése

egy szart sem érő nemzet ortodox kultúrán szart sem érő polgárokkal
csak a legalja érdeklődik innen is oroszország után
ok, most van némi olajuk, de akkora fos senki emberekkel mint az oroszok azzal se fognak sokat érni, mindig is egy third world shithole marad

Vkat118 2011.03.06. 00:31:42

@jssyjrm: Tessék:

Taxi-s(kocsit biztosíatanak): 100erubel www.rabota.ru/vacancy22224641.html?vac_spec=1
Villanyszerelő: munkától függően 60-100e rubel
www.rabota.ru/vacancy29049425.html
Kozmetikus: 50,000-150,000 rubel
www.rabota.ru/vacancy29074552.html
Dada-házvezető: 70.000rubel
www.rabota.ru/vacancy30052723.html
Metróvezető(tanonc) 50.000 (2007-es adat)
www.livejournal.ru/themes/id/1426
Föderális állami minimum rendőröknek: 33.000 rubel erre a cikre keress rá (Зарплата полицейских в России будет расти за счёт региональных бюджетов) erre jön rá a moszkvai rendőröknek +50%, és egyébb juttatások mint pl ingyen közlekedés és ingyen rezsi(!!)

Vkat118 2011.03.06. 00:40:12

De persze moszkvában ez nem nagy pénz amikor utoljára voltam egy tea műanyagpohárban (teafilter+forróvíz) 200 rubel, kávé 350 rubel, egy korsó leffe 500 rubel, mozijegy 500rubel, egy nm lakás 10000Usd szar helyen. Cserébe gáz, víz, elektromosság, internet, korlátlan telefon havi 10eft-ból kijön összesen. De ha auchanban shoppolsz és nem szórakozol viszonylag jól meg lehet élni. Jah és az átlag moszkvai simán 55-60 órát dolgozik hetente...

jssyjrm 2011.03.06. 00:43:25

@Slaydo: egyik linknek sincs köze azokhoz a fizukhoz/állásokhoz, amiket ott begépeltél.

A metróvezetőst azért megnéztem:
translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=ru&tl=en&u=http://www.livejournal.ru/themes/id/1426

nem szőrszálhasognatnék (amúgy sincs köze a 90k-s fizuhoz, amit leírtál), de ha már muszáj:

job offer, which promised a salary of UP TO 50 000 rubles (látszik a képen is, hogy x5000-50000)

hozzászólásokban:
" : " I think tysch 20-25. But the work seems very difficult, because not worth the money . " "
": " The salary of the average TR 30-40, depending on the class and the depot. the instructor may be higher . "

De igazából ez az egész mindegy, csak arra világitottam rá, hogy kurvasok oroszimádó kis féreg mozog felénk akik hamis adatokkal fossák tele a fórumokat, és az átlag orosz valójában szar kis senki

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.03.06. 00:59:41

Nuuk-ról is lehetne egy poszt. Ott jóval kevesebben laknak és Grönland fővárosa.

Vkat118 2011.03.06. 01:11:40

"50 тыс. рублей — средняя зарплата машиниста московского метрополитена"

Szó szerint: 50 rubel egy moszkvai metróvezető átlagfizetése. De a metró televan rakva hirdetésekkel, hogy gyere metrósnak dolgozni 65-90 ezres fizuért. Egyszer érdemes kiutazni és megnézni, hogy élnek arrafelé az emberek, nem két kurucinfózás között oltani. Az a cikk 4 éves mellesleg és Oroszországban a válság egy évét leszámítva 10% körüli GDP növekedés volt évente.

www.ng.ru/economics/2010-10-20/4_trud.html
Moszkvai fizetések évente 14,5%-al emelkednek. (reálnövekedés 9%) Jelenlegi átlagfizu 45.000 rubel.

minyimaaa 2011.03.06. 01:22:04

ilyen erős mezőt (értsd. pl - electromagnetic field), magyarul helyet, ill annak képi anyagát rég nem láttam.

500%. nem, inkább: 500000000%.

utoljára a moszkvai metró volt:
ajanlo.kapu.hu/pics.php?d=moszkvaimetro

minyimaaa 2011.03.06. 01:31:19

(a mondat vége lemaradt)
..metró volt EHHEZ MÉRHETŐ

warren buffet 2011.03.06. 01:33:53

OFF
jssyjrm 2011.03.06. 00:43:25

milyen alapon szólsz le egy komplett népet?:D

gondolkodj el előtte h mi mindent értek el oroszok elsőként, és milyen tudományos/matematikai/sport...etc eredményeik vannak.
és ez nem orosz seggnyalás, a kínaiakat is rengetegszer leszólják pl, miközben ők már akkor porceláncsészéből teáztak amikor mi még foggal téptük szét a nyershúst.több ismerettel és tisztelettel más népek iránt.

sorry, de nem szeretem ha valaki nagyon buta de legalább hangos.

ON
nekem tetszett a cikk, lehet h vannak benne tárgyi tévedések, de pl annak aki még az életben nem is hallott erről a városról jó kiindulási alap.akit meg még jobban érdekel az utánaolvas máshol is.szerintem.

Tuor 2011.03.06. 01:38:50

Ebben nekem az a legelkeserítőbb, hogy egy ilyen természeti környezetbe, az addig érintetlen sarkvidéki vadon közepébe bacták oda ezt a förmedvényt. Egy olyan tájba, ahol leginkább egy nemzeti parknak kéne lennie rénszarvasokkal és medvékkel.

jssyjrm 2011.03.06. 02:08:50

@Igaz Hazafi: Mikor értek el bármilyen eredményt?
hint: akkor, amikor mindent amit lehetett kizsákmányoltak egész közép-kelet európából

akkor és csak akkor.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2011.03.06. 02:11:57

Nagyon kemény hely.... Asszem némelyik sci-fi író meglepődne, mert elég sok regényben szerepel hasonló város....

És hát igen, ahhoz, hogy valaki jól éljen, valaki másnak rosszul kell.

BBHD007 2011.03.06. 02:52:01

Azért így a képek alapján van egy kis Pripaty hangulata...
Aki nem tudná a világhíres chernobili atomerőmű katasztrófa színhelye a pripatyi halott város.
Kedves bátyám, nem sokára megy is pár ember kíséretével oda másodjára, én meg sárgulok az irigységtől!:)
Ezeknek a helyeknek a horrorisztikussága nagyon durván vonz!
Valamelyik filmesnek lehetne már annyi esze, hogy ilyen helyeken forgasson horror filmet, vagy sci-fit, esetleg akció filmet, esetleg ennek a 3 műfajnak a keverékét!
Hatalmasat ütne az eredeti és nem megcsinált díszlet, tolonganának az emberek mozikba!:D

prezzey · http://www.prezzey.net 2011.03.06. 02:56:25

@v2peti: sőt, Tromsőben két mecset is van, meg arab élelmiszerbolt. (Első kézből, laktam ott. Igaz, a mecseteket nem látogattam, csak az élelmiszerboltot, meglepő dolgokat lehetett ott találni.)

Szóval tuti nem Norilszkban van a legészakibb mecset. Valószínűleg ez az (a kettő tromsöiből szerintem ez van északabbra):

www.alnor.no/

ambbay 2011.03.06. 06:10:58

A legdöbbenetesebb, hogy a város gyakorlatilag elszigetelt: közúti és vasúti összeköttetés csak a 90km-re levő Dudinka kikötővárossal van, tovább sem vasút, sem út nem vezet a kontinensre, sőt, több ezer km-n belül gyakorlatilag semmi nincs. A forgalmat Dudinkából, több napos hajóúttal bonyolítják Murmansk felé, Oroszországot északról megkerülve.

Van pár video a YouTube-on, amiket lelkes norilskiak készítettek a városukról, van köztük egész hangulatos is:

www.youtube.com/watch?v=mqugNBA6kDs

www.youtube.com/watch?v=qO7w953P3AQ

ixxorn · http://www.sgt.hu 2011.03.06. 06:39:53

200 nettóért meghalni kicsit durva. Ráadásul mire költöd a megkeresett vagyont?

odamondó 2011.03.06. 06:47:52

Elmehetek csernobilba, de ide nem? Ez valami vicc? :)

seahawks 2011.03.06. 07:43:11

ide sem kell hűtőházat építeni, asszem..

mennyit dughatnak itt..!!

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.03.06. 07:52:41

@odamondó: Szerintem ha megtalálod a módját, hogy terepjáróval odajuss akkor a kutya sem fog veled törődni csak repülővel nem engednek oda. Nekem már régi tervem egy csernobil-moszkva-mongólia-ojmjakon turné, ha ez összejönne akkor már hozzá csapnám ezt a várost is de nem maradnék sokáig.

VendégTroll 2011.03.06. 07:53:47

@khamul: Értékelem, ha valaki tud, és precíz, de azt hiszem ennyire lehetünk megengedőek, hogy:

"A másik dolog a '48 kilomáteres hatósugár'. Gondolom, hogy ez 30 mérföld volt, amit nyugodtan lehet kb. 50 km-nek fordítani. "

Értem én, hogy szebb, és érződik rajta, hogy csak simán átváltotta, de annyi szar-szemét blog van, hogy nekem szellemi felüdülés volt így is, még ha pontatlanságok is vannak a cikkben.

Olvass:
maria.blog.hu/
praxis.blog.hu/
hogyvolt.blog.hu/
szakitshabirsz.blog.hu/
(a lista nem teljes körű)

meg ilyen retkeket, azt lehet sírva jössz vissza sűrűn elnézést kérni.

Becsüljük meg ezt is, amíg legalább ilyen van.

odamondó 2011.03.06. 07:55:57

@anyahajókabinajtóhajtogató: ja ez igaz, csak gondolom innen a legközelebbi másik reptér pár ezer km vagy mennyi lehet? :D

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.03.06. 07:59:00

@jssyjrm: a magyar nép legalább akkora senkiházi, mint az orosz

achte 2011.03.06. 08:15:29

Hú, még egy bizarr hely a bolygón :) Bár gondolom az ott lakóknak (valamennyire) természetesek azok a viszonyok, meg a belinkelt youtube videón is látszott hogy azért nem olyan tragikus a helyzet. A sínekről készült kép nem semmi, de ugye vannak rendes sínpályák is, nem csak ezek?

OFF A kommentekről: néhány hozzászólás lehangolóbb mint a Norilszkról készült képek.:( Kár hogy nem lehet különválasztani az okostojások belekötéseit a rendes hszektől.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.03.06. 08:25:03

Télleg kár ezért a posztért.Eddig nagyon magas színvonalon működött ez a blog.
Azért a minusz 50 fok ultrabrutál lehet, laktam olyan helyen, ahol a -30-40 fok is előfordult:

indafoto.hu/geegee/image/7167061-601f03f7/269161

az még viselhető.Persze környezetszennyezés nélkül.Nyáron viszont tudtam fürödni az északi sarkkörnél egy lapp város melletti kis tóban.És nem 3 másodperces fürdés volt, hanem simán úszkáltam vagy 15-20 percet.Na ez a másik, ami durva, ha meséli valaki én se hinném el...

Deryan 2011.03.06. 08:38:01

@ambbay:

A videót szerintem nem lelkes hanem külföldre szakadt nosztalgiázó hazafiak készítették. Minden esetre érdemes megnézni a várost pozitív szemszögből is :)

dugulaselharitas · http://www.dugulasharitas.hu 2011.03.06. 08:49:33

Voltam kint és bizony sok igazság van a képeken! :-)

Fradista Utazó · http://attus.hu 2011.03.06. 09:02:27

A cikk érdekes, a témát köszönjük. Ugyanakkor én, mint a témához egyáltalán nem értő olvasó, felfedeztem benne 6-8 komoly hibát (itt a fentiek már mindet jelezték, nem akarom ismételgetni). Szóval tényleg jobb a dolgokat kicsit végiggondolni, mielőtt az ember ilyesmiket leír.

Én is írtam már cikket a saját oldalamon olyasmiről, ahol magam sosem jártam. De alaposan utánajártam, átgondoltam, stb., hogy azért ennyi hülyeséget ne írjak már le.

De a témafelvetésért még egyszer köszönet, az nagyon érdekes.

Deryan 2011.03.06. 09:05:03

Elgondolkodtató és érdekes ez a cikk. Összességében én pozitívan értékelem, akkor is ha az írója még nem járt ezen a helyen.
A hozzászólások számtalan korrigálásra adnak lehetőséget. Kár, hogy kevés a tárgyilagos, érzelmi túlfűtöttségtől mentes hozzászólás.

Többek között nekem ez a képaláírás tűnt fel:
"A friss sírokat kerítéssel védik az éhes vadállatok elől (Fotó: Englishrussia.com)"
A pravoszláv temetőkben nagyon gyakoriak a kerítéssel körül vett sírok.

csorsza 2011.03.06. 09:09:38

@odamondó: Csernobiilban semmi sincs már, amit titkolni akarnának.
Itt még van, legalábbis ők úgy gondolják.

sisszi 2011.03.06. 09:14:00

megnéztem google earthön hol is van a város. hihetetlen környék

Baszk Earl 2011.03.06. 09:21:20

30 mérföld = 48.28032000000001 kilométer. A cikk írója nem írt hülyeséget!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.03.06. 09:22:21

Hiába a "hatalmas" fizetés, ha az emberek nem tudják mire elkölteni a pénzüket. Ezt hívják fogyasztási paradoxonnak a közgazdaságtanban, ha jól rémlik.

Amúgy klassz cikk, gratulálok!

DUD615 2011.03.06. 09:23:04

A VV4 mindennapjaiban nagyon jó dolog egy ilyen cikket olvasni! Köszönöm!

Diopapa_sok 2011.03.06. 09:32:27

@odamondó: Csernobil ukrajna, ez meg oroszország.

Taz Moscow 2011.03.06. 09:49:58

A cikk sok pontatlanságot tartalmaz, de legalább gondolkodásra sarkallt sokakat... Pont a héten jelent meg egy cikkecske Norilszkról angolul,link csatolva.

www.themoscowtimes.com/business/article/pay-attracts-young-to-polluted-town/431780.html

Azért nem mennék oda semmi pénzért...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.03.06. 09:55:35

Biztos én vagyok csak túlságosan geek, de én már horror-túlélő filmet/játékot vízionálok ide :D

magyarparaszt 2011.03.06. 09:57:59

@henrik_: Neked melyik nép nem senkiházi? Csakhogy tudjam.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.03.06. 09:59:19

a fák spontán eléégneeek??? m i ez, ha nem mordor!! szerintem remek a hasonlat, és nagyon tetszik a cikk, minden fotónál ott a forrás, sok az érdekes infó és történelmi adat! gratuláció!

ludmanzsolti 2011.03.06. 10:24:30

Hiába vártam, hogy majd egyszer csak felbukkan Twist Olivér, úgy látszik, ez nem az a mese...

Dr_utcai_arcos 2011.03.06. 10:31:52

@jssyjrm: a szívemből szóltál,amióta elolvastam ezeket a "hozzáértő" hozzászólásokat, azon gondolkodom, melyik istenverése tette Oroszországot a földi paradicsommá??Nem is értem, a sok hülye BKV-s miért nem megy el havi félmillióért Moszkvába metrót vezetni. Ugyan azok a kocsik...sokat nem kellene képezni magukat.

isssti 2011.03.06. 10:41:59

Nagyon érdekes -inkább döbbenetes -poszt. A pontatlanságokkal együtt is nagyon jó!
Döbbenet, hogy élnek emberek..

Dr_utcai_arcos 2011.03.06. 10:42:44

@mrbloodbunny: kommenteket olvasol e funny bunny?ha olvasod értelmezni képes vagy e?

Leonard Zelig 2011.03.06. 11:13:49

Sok közgazdasági analfabéta: miért ne lehetne félmillió forint(!) a fizetése egy orosz metróvezetőnek, ha egyszer a megélhetési költségek is ötszörösére rúgnak a magyarnak. Tessék megnézni a moszkvai ingatlanárakat, valaki meg említette itt az élelmiszerárakat. Egy akkora piacon, mint az orosz, amely ráadásul most erős is, simán lehet egy ilyen eltolódás...

rajen 2011.03.06. 11:50:55

Döbbenetes poszt, nagyon érdekes volt, kösz érte! Az Englishrussia meg egy nagyon jó site, érdemes látogatni.

Sidewinder 2011.03.06. 12:07:49

@jssyjrm: Periódusos rendszer, Ciolkovszkij(csak olyan apróságok fűződnek a nevéhez mint a többlépcsős rakéták gondolata,meg különböző helyes számítások ami révén a rakéta kijut az űrbe stb.),Gagarin,első Holdszonda,első Marsszonda, első Vénusz-szonda,első űrállomás, a legbiztonságosabb embert szállító űrjármű is a nevükhöz fűződik(Szojuz),a világ legjobb katapultülései(Zvezda K-36) a legjobb terepbírású kamionok (nézzél Dakart,láthatod hol állnak a nyugati csodák,meg a "shithole"Kamaz),rengeteg repülési Guinnes rekord(emelkedési sebesség,csúcsmagasság,stb),világ első hangsebesség feletti VTOL gépe(Jak-141). Csak így elsőre ez jutott eszembe. Miért nem megy ki a magyar metróvezető Moszkvába?1.Lehet nem tud oroszul. 2.Mondjuk nem tud róla.3.Nincs pénze az igen drága kiutazásra. Egy rokonom legalább így utálja az oroszokat mint te,de ezeket a metrós dolgokat pont ő mondta nekem. Mert ki kellett mennie párszor,látta a metrón. Ez mondjuk még több éve volt,akkor csak 320ezer lett volna forintban a kezdőfizetése 1 metróvezetőnek. A cikk pedig nagyon érdekes,hogy mi igaz belőle,mi nem,arról én nem vitatkozom,mert nem voltam ott soha,meg nem ismerek senkit aki ott lett volna Norliszkban mostanában.

Sidewinder 2011.03.06. 12:12:06

@Leonard Zelig: Ez így van. Moszkvában hírhedten magasak a lakás árak.

GaZe 2011.03.06. 12:32:27

hú de kurva lényegesek ezek a kiigazító kommentek.

baszott jó hangulat-témaválasztás, klassz volt olvasni. hogy melyik nehézfém meg permafroszt meg hány forint egy rubel, hát azt magasról leszarom.
aki ezeken rugózik, az zárkózon be a budiba egy lexikonnal és rejszoljon a periódusos rendszerre.

andd 2011.03.06. 13:24:45

"A távfűtési-rendszer természetesen teljesen tönkrement."

Csak érdeklődnék, hogy akkor mégis mivel fűtenek a panelházakban, fával?

Silenzio 2011.03.06. 13:30:01

Kicsit elegem van ezekből az internetes tényfeltáró-ökológiai blogokból. Állati érdekes a cikk, jópár logikus és elgondolkodtató mozzanattal, de jópár kamu akad benne. A youtube-on ugyanis rengeteg videó van a városról, és nem csak a videók mutatnak többé-kevésbé más képet, az ott élt vagy élő kommentelők is. 1-2 találomra:

"WOW! I am very touched! I lived in Norilsk from 1992 until 1997. I miss the COLD city and warm people! This video brought some great memories. Thank you!" Ennyit a város élhetetlenségéről.

"In July and august there is about +20-25 deg C, but usually 13 - 15 and steady rain. Vegetables grows only in special greenhouses. All the food is imported from other regions by air in winter (and by river water during July – September) so any kind of goods are very expensive" Ezt meg a hőmérsékletről.

Fel is merült bennem a kérdés, hogy lehet mínusz 10 fokos nyári középhőmérsékletben savas eső? Szóval nem vádolok itt senkit és semmilyen forrást nem kérdőjelezek meg, de valószínű, hogy a leírtakból gyököt kell vonni.

urbator 2011.03.06. 21:37:07

@¿Qué tapas hay?: "1) A permafroszt egy passzív környezeti adottság, önmagában semmit nem épít és nem rombol;" amit írtál az a hülyeség. a perma=állandó froszt=fagy. ennek a mozgása még csak véletlenül sem passzív. többféle talajfolyást, eróziót idéz elő, amit egy kommentben leírni lehetetlen. az egyetemi tételekben meg az egyik legnehezebb volt.

rozsamarci 2011.03.07. 00:20:16

Témaválasztásnak nagyon jó volt, cikknek csak azért, mert most röhögök mint egy állat, a kommenteken meg visítok :DDD köszi mindenkinek!

Az englishrussia-t pedig én is csak ajánlani tudom mindenkinek! Nálunk kb. a Kontroll c. film első fele ad egy valós képet a budapesti viszonylatokról és vannak párhuzamok :D

alternat 2011.03.07. 07:05:19

@Hagrid: Akkor te barlangban laksz és lovon jársz!
Faszfej!

alternat 2011.03.07. 07:06:35

@klarky: De el tudják költeni. Napi fepülőjárat viszi oda az árut.

alternat 2011.03.07. 07:07:47

@Silenzio: ...És állandó minuszban mitől zöldellnek a fák?!

alternat 2011.03.07. 07:10:38

@Sidewinder: Keress régi Vegyépszereseket! Ők annak idején építettek ott gyárat.

Cs 2011.03.07. 11:34:40

@¿Qué tapas hay?: Ahogy már írták a permafroszt, nem egy passzív valami. Eleve a talaj felső 1-2 métere nyáron felenged (hiába "örökfagy"), ezért nem lehet hagyományosan vasutat építeni oda. A kínaiak megoldották mindenféle trükkökkel a Tibeti vasútvonalnál, amit pár éve adtak át, de a Sztálini időkben épült északi vasútnak már nyoma is alig van, a képeken is azért látjuk az össze-vissza görbül síneket, mert mozog a talaj, illetve kiolvadva elveszti a szilárdságát. Emiatt jönnek azok a földmozgások amiről írtak előttem.

Az, hogy az emberi hőtermelés még rá is erősít erre, az megint egy másik kérdés.

Hagrid 2011.03.07. 12:07:53

@alternat: A lovat neked is ajánlom, de miből gondolod, hogy nem vagyok panellakó, nagyokos?

Ha meg neked tetszik, hogy ilyen elcseszett telepeken bányásznak a ruszkik és a kínaiak mindenféle fémet, majd feldolgozzák 50-100 éve elavultnak számító technológiával teleszórva a légkört a legdurvább gázokkal, akkor költözz oda bátran öcsipók...vagy olvasd át még egyszer a cikket, mert nagyon jó.

Hagrid 2011.03.07. 12:19:25

@Aki a zsiráfotszereti: Elég bizonytalan, vagy lerombolt ipari komplexum, talán kohó vagy még működő bányatelep és ezek amik maradtak inkább kezdetleges utak. Majd egy hozzáértőbb megmondja.:-)

Silenzio 2011.03.07. 12:54:49

@alternat: Ezt egy másik bolygón humornak hívják?

Egyéves Önkéntes 2011.03.07. 13:32:27

@Hagrid: az a baj, hogy a ruszkik és kínaiak azért bányásszák ki kezdetlegesen, mert a nagy fehér ember megveszi tőlük.
pont ezért vágják ki a a mahagóni fákat is és ezért lövik le a zebrákat és az orrszarvúkat.

Fleischmeister 2011.03.07. 17:32:50

Döbbenetes hangulatú képek.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.03.07. 22:36:49

Ne feledjük, hogy azért vehetünk 10 ezerért mobiltelefont, 100 ezerért laptopot, mert Norilszkban az oroszok kibányásszák hozzá a nyersanyagot, Shenzenben a kínai munkások pedig összerakják.

David Bowman 2011.03.13. 18:59:15

Norilszkba vezet sztálin Nagy Északi Vasútjának 1etlen működő szakasza. Úgyhogy van vasút. Az Obhoz voszi az ércet, ahol hajóra lehet rakni.

David Bowman 2011.03.13. 19:07:06

@Tuor: Nyugi, marad hely annak is.

David Bowman 2011.03.13. 19:09:13

@Cs: Nézd meg azt a nem létező vasutat a gugliőrszön.

David Bowman 2011.03.13. 19:12:55

@EÖ: Az orrszarvúkat a sárgák veszik, és a fehérek mentik meg őket. A Viagrával.

eMM2 2011.03.15. 05:15:49

Hát azért elég hatásvadász cikk, ez bennem is felmerült hogyha nincs távfűtés mert "tönkrement" akkor mivel fűtenek.Biztos nehézfémmel.:)
Szóval alaposabban kellene írni egy egyébként érdekes témáról.
Mindenesetre azok a fürdőzős képek elég brutálisak akkor a víz hány fokos lehet ha a levegő mondjuk 16?
Biztos az itt lakók alakulnak vissza jegesmedvévé.:)

bunko_jobbos 2011.03.27. 19:04:32

"amihez rendszeresen 25 méter/másodperces 110-130 napig tartó hóvihar és széllökés is társul!"

25 méter/másodperc = 90 km/h.

Ha ez igaz, akkor leveszem a hajam!

A balatoni hiéna 2011.06.02. 10:09:46

@bunko_jobbos: 25 m/s nyem problema. Szinte minden évben van errefelé 100 km/h fölötti vihar.

A balatoni hiéna 2011.06.02. 10:12:00

@eMM2: Lakás fala kivág, kályhacső kidug. Nagy divat ez a vad keleten.

alternat 2011.06.02. 21:11:52

@Hagrid: Biztos az vagy!
Kösz voltam már ilyen helyen. Annak idején én is dolgoztam a Vegyépszernél.
Ha nem vásárolsz semmi te és a hasonszőrű barátaid, nem fognak termellni az elavúlt tecnológiával.

alternat 2011.06.02. 21:12:41

@Silenzio: De mi nem vagyunk másik bolygón!

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.06.03. 09:39:55

"A nehézfém (platina, palládium, irídium) szennyezettség olyan súlyos és nagymértékű a város 48 kilométeres, a Blacksmith Institute szerint 60 kilométeres hatósugarán körül, hogy a CNN híradása szerint már gazdaságilag is megérné a szennyezett föld bányászata" újraolvasva is remek a poszt...

Oldm4n 2011.06.03. 13:48:58

oroszorszag.network.hu/video/gelleon-5487/norilszk_teli_elete

Megjegyezném, a tömegközlekedést Ikarus buszok látják el... így filmen nem néz ki gáznak. NY ezerszer rosszabb.

henrik_ - És mindkettő nép ezerszer normálisabb, mint a mocskos kampósorrú fajtád, te szarházi!

Pop_ 2011.06.07. 14:47:44

lehet itt jártatni a száját az embernek, akkoris egy szar hely. nem fehérembernek való. magas a fizetés, de mellé magas a megélhetési költség is. mellesleg ha ennyire jól profitál a komplexum, akkor igazán modernizálhatnák. elméletileg több mint 100ezren laknak ott. lenne rá ember. meg ma már vannak olyan technológiák amikkel szarból is lehet várat építeni. véleményem ennyi.

alternat 2011.06.07. 18:28:44

@Oldm4n: Nem Ikarus buszok! Külümféle MAZ tipusok.
Szerintem nagyon györörű város. Rendezett utcák.

Már vettem onnét négykilences réz katódot!

lutria 2011.08.23. 16:55:43

Azért nem hiném hogy azok átlagos panelházak,legalábbis nem hinném hogy a magyar paneleket ki lehetne fűteni -50°C-ban,mégha 100°C-os viz folyna is a radiátorokban...

megadeth1 2012.01.04. 10:55:51

Csak most futottam át a cikket, de a csecsemőkori morbiditáson hangosan röhögtem!

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.01.04. 16:27:35

apró érdekesség: a Tervlap honlap szó szerint átvette a fenti írást, halvány (de nem korrekt) megjelöléssel, az itt forrással megjelölt képekre meg rátette a saját vízjelét... Csak én érzem problematikusnak?...

www.tervlap.hu/cikk/show/id/935

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2012.01.05. 14:13:19

Legyen egy kis oroszos fíling:

Továris Titusz

Kaviárba dőlne Titusz,
Ámde Kolja bácsi kitusz-
-kolja a Jenyiszej parti
Dácsából az after party
Után tikkadt továrisát,
S széles vizet úsz máris át
Főhőst enni barna medvegy,
Kiben kész a gyomornedv egy
Vacsorára, úgyhogy siet...

Ezópusz néz: No, de ilyet?!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2012/01/tovaris-titusz.html
:)

HgGina 2012.04.11. 10:24:28

@BBHD007: és a film 90 percen keresztül 4 méteres hótakarót mutatna, némi aláfestő zajjal, amihez mindenki olyan történetet képzel, amilyet csak akar.

Holly Goly 2012.11.26. 15:51:45

Ha tárgyi hülyeség marad is benne, legalább a mondatrészeket egyeztessük plíz:
"Bár több megoldás is született a permafroszt kivédésére, megnyugtató megoldást sem a facölöpökön nyugvó alapozás, sem a 2 méteres mélységben lefektetett sóderréteg, sem a hőcsővezetékeknél használt vízmentes ammónia használata sem volt eredményes."
és mondjuk az alany-állítmányt...

na-ki 2012.11.27. 21:41:16

@Tuor: "Mivel az orosz város és környéke adja világ palládium termelésének 38%, a platina és a nikkel 22%-át, a világpiac felértékelte a régiót."
tessék visszavenni, kiszerelni a protéziseket, levenni az aranyláncokat, stb...

Ilyen az élet és a halál: a nyersanyagok nem minden alkalommal ott vannak, ahol az életkörülmények ideálisak.

tranzakcios-illetek 2013.09.09. 15:11:09

Hát ez azért nem teljesen így van, amit itt leírnak. Itt laknak a nagynénémék, évente kétszer látogatjuk őket meg. Eléggé sokmindent eltúloznak itt. Annyira nem élhetetlen város. A legtöbb épület már fel van újítva Az utóbbi 2-3 évben rengetegett fejlődött a város. Nem sokban más itt az élet, mint bárhol máshoz, csak a hideghez kell alkamazkodni. Épül majd egy aréna, van drámaszínház, mozi, hipermarket, kultúrpalota, stadion, még egy sípálya is. Fák tényleg nincsenek, de attól még vannak alacsony bokrok, füvek, zuzmók. Júliusban pedig néhány napig nem üzemelnek a gyárak, amikor van a városnap. A meleg nyár itt kb. 1 hétig tart, akkor olyan 25-30 fok van. Idén júliusban pedig megdőlt a melegrekord (32 fok). Ilyenkor szeptemberben kb. 5-10 fok körül van a nappali hőmérséklet. A tél elég kemény és hosszú, de csak ritkán megy -50 fok alá a hőmérséklet. Éjjel -30, nappal -20 fok szokott lenni. Az épületeket pedig a lehető legjobban tervezték meg. Murmanszkban csak azért nem mennek tönkre olyan gyorsan, mert azt a várost fűtik az óceáni áramlatok, ott nem nagyon van permafroszt. Linkelek pár videót, ami megmutatja milyen is igaziból a város. www.youtube.com/watch?v=NnoH-iJqap0&feature=youtube_gdata_player www.youtube.com/watch?v=bCztnHRZXjY&feature=youtube_gdata_player www.youtube.com/watch?v=QxYDk7Wiup8&feature=youtube_gdata_player

kúrógép1 (törölt) 2013.09.28. 01:37:37

na itt tuti tüdőrákosak a népek

l ember 2016.06.07. 17:18:14

@tranzakcios-illetek: nem a drámaszínházzal van a baj, hanem az olyan dolgokkal, amikkel turistaként nehezebb találkozni, mint pl szennyezettség, alacsony várható élettartam, magas betegségi kockázatok....