Az építkezés és a rombolás évszázadai

Az SS titkos föld alatti városai: világraszóló találmányok a mélyből

2010. december 03. - don-kanyar

935 föld alatti barlangvárosba menekítette Hitler a Harmadik Birodalom hadiiparát. Az általában 2000 lakónak helyet adó bunkervárosok többségét felrobbantották a háború végén. A csehországi 51 000 négyzetméteres B5 Richard város az erózió és a mészkő porózussága miatt tíz-húsz éven belül fog összedőlni.

A B5 Richard titkos föld alatti náci gyár bejárása (Fotó: 28daysleter.co.uk.)

935 föld alatti gyárat építettek a nácik

 

Allan A. Michie, a légi hadviselés egyik katonai szakértője a Skyways című amerikai szaklapban így foglalta össze a Harmadik Birodalom elleni légibombázások végső eredményét: „Ha London, Bristol, Coventry és más bombázott brit városoknak a Luftwaffe által elpusztított területeit egyesítenénk, akkor együttesen is több mint kétezerszer kisebb lenne ez a romba döntött terület nagysága, mint amit a brit és az amerikai bombázók egy-egy német ipari központ ellen ledobtak. A német légierő legsúlyosabb támadását 1940-ben Coventry városa ellen intézte. Ekkor a német bombázók összesen 200 tonna bombát dobtak le a településre. Ezt az adatot alapul véve Berlin 363-szor, Köln 269-szer, Hamburg 200-szor, Bréma pedig 137-szer több bombát kapott, mint Coventry… és akkor a többi germán várost, ipari területet még csak nem is számoltam hozzá ehhez az eredményhez”.

A Reich folyamatos hadiipari termelésének fenntartása érdekében 1943 szeptemberétől szinte az összes német gyárat átköltöztették dr. Albert Speer fegyverkezési miniszter parancsára Németország és a megszállt Franciaország (pl.: Erz), Hollandia (pl.: Natter), Belgium (pl.:Maiglöckchen), Lengyelország (pl.: Riese) és a cseh protektorátus (pl.: Richard) hegyeiben kialakított sziklavárosaiba (U-verlagerung). A Vadászbotnak (Jägerstab) elnevezett áttelepítési programot dr. Hans Kammler különleges építőipari feladatokkal megbízott (Sonderstab) SS tábornokra bízták. Az építészmérnöki diplomával rendelkező főtiszt 1943-ban három csoportba sorolta be a kiszemelt helyszíneket. Míg takarékossági okok miatt az „A” blokkba kerültek a háborút megelőző évtizedekben mesterségesen kialakított létesítmények (bányák, alagutak, aknák, tárnák) és a természetes képződésű, ám nagy kiterjedésű barlangrendszerek, addig a „B” csoportba a megépítésre váró új objektumok. Az „S” kategória az előző kettő ötvözete volt. Ebbe a csoportba kerültek a katonai főparancsnokságok, a tengeralattjárók bunkerei és a főként kémiai termelésre illetve a kiemelt jelentőségű fegyvereket előállító föld alá rejtett városok és gyárak. Az „S”, azaz a Sonder specifikus jelölését alkalmazták az olaj és üzemanyag termelésért felelős Geilenberg-programnál, a repülőgépgyártást takaró Plane- projektnél, a golyóscsapágygyártást összefogó Kessler-tervnél, és a megtorló fegyvereket előállító Saur-projektnél is.

1944 áprilisában Hans Kammler tovább harmonizálta a sziklavárosok és gyárak kódjait:

- A régi bányákat emlősökről pl.: Sün (Mending), Öszvér (Bochum), Ló (Winterberg),

- A bányászati tárnákat, alagutakat halakról és kétéltűekről pl.: Sügér (Wuppertal), Varangy (Wiehengebirge),

- A közúti és vasúti alagutakat madarakról pl.: Erdei pinty (Goldammer), Fácán (Ahrweiler), Fogoly (Lengerich),

- A természetes barlangokat pénznevekről pl.: Korona (Balver Höhle), Sestertius (Barbarossahöhle), Érme (Heimkehle), Pengő (Prága)

- A jégvermekkel rendelkező sörfőző gyárakat és üzemeket női nevekről pl.: Liese (Köln), Nanny (Plauen), Sigrid (München),

- A meglévő beton és kőerődítményeket növényekről pl.: Gesztenye (Ulm), Gyöngyvirág (Fort Eben Emael),

- A megépítésre váró alagútvárosokat ásványokról pl.: Malachit (Halberstadt), Zeolit (Ibbenbüren), Arzén (Osnabrück),

- A hatalmas új építésű bunkervárosokat pedig férfinevekről nevezték el pl.: Pál (Hamburg), Péter (Bécs), Valentin (Bréma).

Mivel a tulajdonosaiktól elkobzott vasúti alagutakban, mélyművelésű bányákban már minden technikai feltétel (elektromos hálózat, vasúti összeköttetés stb.) korábban kiépítésre került, így érthető, hogy a 899 plusz nem kategorizált 36 (a teljes lista itt érhető elkiválasztott gyárhelyszín közül miért volt több mint 97 százalék az „A” kategóriába sorolt objektumok aránya. Az ebbe a blokkba sorolt üzemvárosok közül Hans Kammler SS-tábornok 12 objektumot (A1, A2, A3, … A12.) javasolt kimagasló gyártástechnológiával és relatíve komfortos lakótermekkel ellátni. Természetesen ezek a létesítmények az „A” betűvel jelzett kódjuk mellé megkapták a fent említett állat, ásvány, növény vagy keresztnév megjelölést is. Mivel ezeket a föld alatti létesítmények csak halványan köthetők a nemzeti szocializmus építőipari teljesítményéhez, így ezeknek az üzemeknek a részletes ismertetésétől most eltekintenék-, csak a Kammler-féle listát osztanám meg az érdeklődőkkel.

 

Érdekesebbnek ígérkeznek a „B” és az „S” kategóriába sorolt több millió birodalmi márkáért megépített föld alatti városok építéstechnológiai kihívása. Jelenlegi ismereteink alapján 17 ilyen hegygyomorba kivájt kisebb-nagyobb méretű (B1, B2, B3, … B17), és további nem rangsorolt 15 befejezett, vagy félkész (pl.: Mittelwerk, Schlier, Rotbutt, Zement) meganagyságú városról van tudomásunk. A legnagyobb ilyen kiterjedésű barlangváros a B12 Kaolin kódnévre keresztelt niedersachswerfeni erőd volt. Ez a komplexum 600 ezer négyzetméterével szolgálta ki a Junkers és a BASF gyárakat. Csaknem fele ekkor volt a B3 Anhydrit kódnévvel futó 230 ezer négyzetméteres norhauseni gyár-, amely a Henschel repülőgépgyártásáért felelt. Az egyik legnagyobb befejezetlen, az állítólagos német UFO gyártást lebonyolító napjainkban Lengyelországhoz tartozó S3 kódjelű Riese-projektről már írtam, ebben az írásban most egy újabb érdekes technikai bravúrt mutatok be.

 

A kód neve: B5 Richard


Az egykori csehszlovák Szudéta-vidék 1938. szeptember 29-én került a Harmadik Birodalom ellenőrzése alá a müncheni egyezmény alapján. A terület bár gazdaságilag nem lendítette át az ekkor még államcsőd szélén álló Berlint, ám ásványkincseivel és szakképzett munkaerőpiacával jelentősen kisegítette a háború előtt álló Németországot. A Vadászbot akció keretén belül a RMfRuK (Fegyverzetért és Háborús Termelésért Felelős Birodalmi Minisztérium) elsőként a környék legnagyobb kiterjedésű bányájának, az 1870-ben alapított Litomeřicei Tégla és Mészkőgyár Rt. (AG Kalk-und Ziegelwerke Leitmeritz) tevékenységét függesztette fel, hogy annak összesen 30 kilométer hosszú járataiba több hadüzemet telepíthessen át a birodalom belső részeiből. A terület kiválasztása katonai és termeléstechnikai okok miatt viszonylag jónak volt mondható, hiszen a 399 méter magas Radobil (Radobýl) hegyben kifúrt alagutakat több mint 52 méter vastag föld (mészkő, márga és humusz) valamint sűrű lombozatú erdő védte az esetleges brit és amerikai bombázásoktól.

 A bánya 1945-ös kiterjedése (Grafika: Falanszter.blog.hu)

Mivel a mészkőjáratok porózus állagúak voltak, így az SS kényszermunkára vitte a Leitmetzben (Litomeřice), és az innen négy kilométere délre található Theresienstadtban (Terezin) kialakított koncentrációs táborok lakóit, hogy a bánya szükséges vasbeton merevítéseit, a falak cementbefújással történő megerősítését elvégeztesse. A munkálatokat napi 4000 rab végezte el a környék cseh származású lakóival közösen. A volt bánya a Harmadik Birodalom egyik legfontosabb komplexuma volt. A föld alatti város nemcsak 1200 polgári személynek, mérnöknek adott relatíve kényelmes otthont; hanem saját ipari víz előállító üzemével, gázvezetékeivel, két keskeny és egy normál nyomtávú vasúti szárnyával, gyógyszertárával, kórházával, illetve föld alatti és felszíni pályaudvaraival messze lekörözte a többi „B”- kategóriás várost.

B5 Richard I.: a harckocsi gyár

1944 novemberére a Richard I. kódnévvel ellátott gyárvárosba az Auto Union AG (Audi, DKW, Horch, Wanderer autógyárak összeolvasásából létrejött konszern) cég költözött be. A vállalat HL-230 típusú vízhűtéses 700 LE (515 kW) benzinmotorokat gyártott a Panther, Jagdpanther később pedig a Königstiger tankokba. Annak ellenére, hogy a magas páratartalom miatt gyorsabban zajlott le a készülő vasöntvényekben a korrózió, gyakran volt tűzvész és szabotázs is ebben a gyáregységben-, a rabokat az üzem további –harckocsi által is könnyen megközelíthető- föld alatti bővítésére kötelezték. 1944 novemberében ezekben az új üregekben helyezték el a Getewent Társaság első olyan kiemelt titkos minősítéssel dolgozó elektronikus gépét is, amely egyszerre már tizennyolc gyártási műveletet tudott elvégezni a váltásban dolgozó 2000 munkás mellett.

 

B5 Richard II.,III.: világtalálmányok a föld mélyéből


Az Elba közelsége miatt a Richard II. kódnevű gyáregységbe az elektrokémiai kutatásokkal foglalkozó Osram Gmbh költözött be. Olyan világújdonságoknak, ám szigorúan titkosnak számító termékeket találtak, illetve fejlesztettek itt ki, mint például a nagyon kemény wolfram-karbid (TUC), amit a gyorsacélnál, a lámpák izzószálainál, a rádió illetve a telefonkészülékeknél használtak fel. Szintén itt találták fel a föld alatt termesztett  növényekből a bioetanolt és biometanolt amelyekből benzint állítottak elő a harcoló német alakulatoknak. Szintén ennek az üzemnek köszönheti a világ a kerozint, ami a világ első sugárhajtású vadászrepülőgépének, a Messerschmitt Me 262-nek volt a naftája. Csak a Richard II. föld alatti gyár évente 60 ezer tonna kerozint állított elő. De szintén ebben a barlangvárosban leltek rá a hidrazin nevű vegyületre is, amely a V-programnál rakéta-hajtóalapanyag (ADMH: aszimmetrikus dimetil-hidrazin), illetve a német atomprogram mellékszálaként vízkezelő anyag lett volna a nyomott vizes reaktor-típusoknál. És akkor a diglykol rakéta üzemanyagot még szóba sem hoztam. A kutatás és a termelés szoros összhangban állt a Richard III. kódnevű városba beköltöztetett Philips AG-vel, ahol a V-rakéták összeszerelése történt.

A B5 Richard gyár egyik terme (Fotó: Podzemi.eu)

A Vörös Hadsereg közeledtének hírére a hegy gyomrában dolgozó mérnökök és munkások pánikszerűen hagyták el a Richard- komplexumot. A civilek menekülését követően bár egy kisebb SS csapat megpróbálta felrobbantani a barlangrendszert, de egy lengyel partizánakció miatt tervük meghiúsult. A közeli koncentrációs táborok őreivel közösen így ők is nyugatra kényszerültek menekülni. A Vörös Hadsereg egységei 1945. május 7.-én puskalövés nélkül foglalták el Terezin és Litomeřice városát, valamint a Radobil hegybe elrejtett objektumot, amelynek technikai felszereléseit azonnal bevagonírozták és Moszkvába szállították. A háború után a Richard I. városban 1947-ben indulhatott újra a mészkőbányászat, amit a csehek egészen az 1962-es bányabezárásig folytattak. Az egymással szoros összefüggésben lévő Richard I.,II., III. számú egykori barlangvárosok ekkor érték el legnagyobb kiterjedésüket: a hegy belsejében 423 kisebb-nagyobb méretű terem és folyosó volt már. A Richard II. komplexumot a csehszlovák kormány felújítatta, és itt helyeztette el a mai napig fegyveresen őrzött Sura elnevezésű alacsony szintű (pl.: orvosi) radioaktív hulladékraktárát. A Richard I. és III. komplexumok jelenleg az összedőlés határán állnak a mészkő porózussága és a betonfalak szétmállása miatt (az egykori város több mint a felét már visszafoglalta a hegy). Éppen ezért 2002-óta egyik objektum sem látogatható. Az I.-es számú terület még álló részeit –a bátrak kivételével- jelenleg csak virtuális körsétával lehet körbejárniA Richard-projekt cseh nyelvű honlapja itt érhető el.

Jamrik Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://falanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr112491512

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UVB-76: A szellemrádió 2010.12.04. 12:01:34

Nem vagyok nagy rajongója a kémtörténeteknek és töredelmesen bevallom, hogy egyetlen nyomorult epizódot sem láttam a Lost-ból, viszont imádom a hátborzongató, titokzatos dolgokat. Na és mi lehet rejtélyesebb egy 1982-óta folyamatosan ugyanazt a zümmögé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.03. 23:46:21

Kíváncsi vagyok, hány olyan barlangváros létezett még, amit annak idején teljesen berobbantottak és ma már senki sem tud róluk semmit?! Néhány hegy szerintem tudna mesélni, és megkerülne pár tonna arany és műkincs is...

fuszujka 2010.12.04. 08:09:51

Hú, ez érdekes poszt, köszi!

Rotfuchs 2010.12.04. 14:17:48

Remek. Nagyon tetszett.

GodmaNZ 2010.12.04. 14:18:12

Ki tudja meg hany erdekes, maig titkolt dolog letezik ebbol az idoszakbol. Koszi a cikket

engem gyíkká változtatott 2010.12.04. 14:18:33

@bestpixel:
Felháborodva kérdezed, hogy kíváncsi vagy-e?

szamarhegy 2010.12.04. 14:18:56

Nagyon érdekes a poszt, köszi!
Egy 4-es metrón szocializálódott magyarnak a földről kell felszednie az állát, ha a náci Németország gazdasági, építőipari, hadieszköz gyártói, kutatási, logisztikai teljesítményével szembesül az ehhez hasonló írásokban, és akkor még a 'zavaró körülményekről' , a háborús állapotokról, bombázásokról még nem is beszéltünk.

bülbül · http://www.bulbul.hu/ 2010.12.04. 14:19:12

grat a posztért, nagyszerű volt!

JF® 2010.12.04. 14:19:50

Kösz és nem csak ezt a posztot, hanem az egész blogot.
Egyszerűen a legjobb blog amit ismerek.
Gratulálok!

HofEE 2010.12.04. 14:20:27

Nagyon érdekes cikk, pont tegnap láttam egy dokumentumfilmet hasonló volt a téma. Itt a cikkben szereplő második videóban elhangzik hogy abban a "gyárban" az egész alagútrendszeben pont egy vonalban vannak beomolva a falak. Tehát lerobbantottak egy teljes szárnyát a komplexumnak hogy ne lehessen megközelíteni. Vajon mi lehet ott benn?!

kvadrillio 2010.12.04. 14:21:06

a végén még kiderül, a náciknak iszlám őseik voltak !
Rájuk jellemző a nagy, kiterjedt barlangrendszerek szeretete.:)

egybként Németo-ban igen sok iszlám él.........

www.vaszon-kepek.hu · http://www.vaszon-kepek.hu 2010.12.08. 07:56:33

Ez hihetetlen...nem gondoltam volna, hogy ilyen létezik (létezett)...
Már többször jártam Auswitchban és a lublini táborban és az ott látott dolgok is azt a képet mutatták, hogy a nácik mindent, még a halált is gyárosították...sajnos! Rossz bele gondolni is, hogy mi lett volna, ha Hitlernek összejön...

vaszon-kepek

kujoon 2010.12.19. 13:29:19

Fantasztikus az egész sztori, és a blog is.Le a kalappal...

fifibá55 2014.09.25. 11:53:40

@vaszon-kepek: Feltehetőleg nem lenne módunk belegondolni..